Полезные материалы

5 причин, чому Росія залишає Євро-2012

  1. характер
  2. Аршавін повинен грати в збірній на іншій позиції
  3. Оборона винна в поразку не менше, ніж атака
  4. Підключення крайніх захисників більше не працюють
  5. Новий тренер збірної Росії повинен бути кращим за попередній
5 причин, чому Росія залишає Євро-2012

характер

Ця збірна Росії їхала на чемпіонат Європи в образі команди, у якої немає часу займатися біганиною з блискучими п'ятами; вона збиралася виходити з групи так само, як пройшла кваліфікацію: грунтовно, неспішно, нудно. Але в першому ж матчі суперник несподівано запросив Росію зіграти в гру чотирирічної давності - і вона погодилася, покаравши чехів за помилки. За ідеєю, повернення до відпрацьованим планом не повинно було створити проблем команді Адвоката, тим більше що фізично вона (за винятком Андрія Аршавіна) була готова непогано. Втім, фізподготовка в матчі з греками не мала рішуче ніякого значення - треба було включати клас, силу волі, характер і що там ще мало бути у досвідченої команди, що грає в одному складі довше, ніж живуть інші шлюби. До сих пір збірної Адвоката вдавалося набирати очки без цього найважливішого компонента. Тепер вони залишаться в історії командою без нього.

Аршавін повинен грати в збірній на іншій позиції

Все, що можна сказати з приводу Андрія Аршавіна, вже було сказано і коротко зводиться до двох тверджень: «вже не той» і «наш кращий гравець». І те, і інше як і раніше правда. Інша справа, що в системі Діка Адвоката, де «наш кращий гравець» має право регулярно брати на себе гру і намагатися в разі чого врятувати її в поодинці, Аршавін став «вже не тим». Коли м'яч раз по раз виявляється у нього, десь поруч помирає ще один варіант розвитку атаки, в якій цілком могли б взяти участь Дзагоєв, Жирков, Широков і інші гравці - можливо, все ще не такі майстровиті, як Андрій, але вже точно краще готові. Навряд чи новий тренер збірної, ким би він не виявився, вирішиться обійтися без Аршавіна, але нехай він обов'язково знайде йому нову роль: помилкова дев'ятка, атакуючий півзахисник в схемі 4-2-3-1, другий форвард в 4-4-2 або , нарешті, джокер на лавці запасних. Навіть нашому кращому гравцеві потрібен, гм, відпочинок.

Оборона винна в поразку не менше, ніж атака

Матчі з Польщею і Грецією починалися для Росії однаково - два небезпечних стандарту біля наших воріт, під час яких було тривожно не стільки за самі ворота (в них досить впевнено стояв Малафєєв), а скоріше за здатність оборони зберігати концентрацію. Стиль гри збірної Росії при Адвокаті мав на увазі, що шансів забити у суперника буде не так багато - тому навіть до одиничних забросам і навісів треба було бути готовими з першої хвилини. Тим більше якщо граєш проти збірної Греції, яка і вісім років по тому не розучилася паразитувати на чужій самовпевненості. Навіть негрубі помилка на останній секунді компенсуючого часу могла призвести до голу - і привела. ще вчора Дік Адвокат відправляв Сергія Ігнашевіча в будь-яку команду світу. Сьогодні він організував гол в свої ворота і дивом не організував пенальті - просто тому, що суддя не помітив порушення.

Підключення крайніх захисників більше не працюють

Юрій Жирков був кращим у своєму амплуа на Євро-2008, Олександр Анюков - одним з кращих. Чотири роки по тому Жирков і раніше йде в обведення частіше за всіх у збірної, а Анюков віддав 4 гольові передачі в кваліфікації Євро-2012 (між іншим, більше будь-якого іншого захисника Європи), однак на самому турнірі ніякої користі від їх флангових проривів не було. Жирков не раз входив в штрафну на дриблінгу, але всякий раз пасував не дивлячись, а Анюков не пасувати зовсім; крім того, більше половини їх забігів партнери просто ігнорували. Незрозуміло, як можна було продовжувати грати 4-3-3 і не використовувати крайніх захисників - тим більше коли вони, на відміну від того ж Аршавіна, як і раніше здатні робити ту ж саму роботу, що й чотири роки тому.

Новий тренер збірної Росії повинен бути кращим за попередній

Так, я вважаю, що Дік Адвокат слабкіше Гуса Хіддінка як тренер, але з роботою по закріпленню пройденого він цілком міг впоратися - і впорався хоча б в рамках відбору на чемпіонат Європи. Можливо, з заматеревшего і свавільної збірної в ці два роки навряд чи б хтось впорався краще. Але зараз нам точно потрібна людина, метод якої - не косметичні підтяжки, а радикальне омолодження. Прямо зараз в Росії досить складно зібрати національну команду, яка була б значно краща за цю, але це можна буде зробити через два-три роки - і займатися цим треба вже зараз. Інакше до Марібору і Варшаві цілком може додатися, скажімо, Баку .

Дата проведення 16 червня, 22.45, «Національний стадіон» Гол: 1: 0 - 45 Карагуніс . Греція - Сіфакіс , Торосидіс , Папастатопулос , Пападопулос , Цавелас , Кацураніс , Маньятіс , Салпінгідіс ( Нініс , 83), Карагуніс ( Макос , 67), Самарас , Гекас ( Холебас , 64). Росія - Малафєєв , Анюков ( Ізмайлов , 81), Березуцький , Ігнашевич , Жирков , Денисов , Широков , Глушаков ( Погребняк , 72), Дзагоєв , Аршавін , Кержаков ( Павлюченко , 46). попередження: Карагуніс (61), Анюков (61), Жирков (69), Дзагоєв (70), Погребняк (90), Холебас (90).

Турнірна таблиця чемпіонату Європи