Полезные материалы

Оцінки футболістам збірної Росії на ЄВРО-2012

За винятком двох футболістів, решта гравців російської команди провели турнір не дуже яскраво

На превеликий жаль багатомільйонної країни, для Росії чемпіонат Європи-2012 виявилася короткостроковою. Вирушаючи до Польщі, ми сподівалися, як мінімум, дістатися до України, а там, як карти ляжуть. Результат першого матчу з Чехією (саме результат, а не якість, до якого можна було причепитися) налаштував нас на оптимістичний лад, але продовження концерту не було. У трьох іграх першості Дік Адвокаат дав проявити себе 16-ти футболістів. Кожен з них зіграв окрему роль у телевізійному виступі Росії на чемпіонаті Європи.

"Євро-Футбол.Ру" не залишає без уваги ні одну мить чемпіонату Європи. Кожен гравець, який відіграв на ЄВРО, отримує свою оцінку від експертів сайту. Не оминула увагою і збірна Росії. Настав час підбивати підсумки і обчислювати самого корисного гравця. Для цього ми зробили кілька простих дій: підсумовували всі виставлені нами ж оцінки кожному гравцеві збірної, а потім поділили число на три (кількість матчів), щоб дізнатися середню оцінку. Так буде чесніше щодо футболістів збірної, тому що на середню оцінку не впливатимуть нові негативні емоції, накласти після раннього вильоту нашої команди. Щоб дотримати справедливість щодо тих хлопців, хто стабільно виходив на поле протягом усіх трьох матчів, ми вирішили знімати половину бала за пропуск однієї зустрічі. Травма, дискваліфікація, нездорове стан, вибір тренера - причина не важлива. Не можна, погравши п'ятнадцять хвилин на турнірі, отримати таку ж оцінку, як людина, хто віддувався в десять разів більше.

ВОРОТАР

В'ячеслав Малафєєв - 7,0. (оцінка склалася з наступної формули: 7,0 - матч з Чехією, 7.5 - матч з Польщею, 6,5 - матч з Грецією. Сума "21" ділиться на 3 = 7,0. Голкіпер збірної Росії провів дуже рівний турнір. У кожному матчі В'ячеслав побував у кількох ефектних сейвів, які врятували наші ворота. Найбільші труднощі йому доставили поляки. З трьох пропущених на турнірі м'ячів лише в одному випадку можна знайти якусь провину голкіпера: удар Карагуніса, в принципі, можна було спробувати відбити. в іншому Малафєєв не дав приводу, щоб після закінчення чемпіонату про нього говорили: "Якби в воротах був Акінфєєв ... ".

ЗАХИСНИКИ

Олександр Анюков - 6,0. У всіх матчах групового раунду Олександр Анюков був єдиним чистим крайнім захисником в нашій збірній. У свої двадцять дев'ять захисник санкт-петербурзького "Зеніту" не втратив швидкісних даних, які давали можливість йому курсувати по правому краю від першої і до останньої хвилини. Символічно, що із зони дії Анюкова в наші ворота не влетів жоден з пропущених голів. Дебютний матч? У чомусь ви маєте рацію, але мова йде, в першу чергу, про флангову зону. Ігри з Чехією і Польщею Анюков відіграв "від дзвінка до дзвінка". Лише в останні дев'ять хвилин матчу з Грецією Адвокаат, пішовши ва-банк, прибрав з гри крайнього захисника. Засмутило лише те, що в іграх Анюков, піклуючись про збереження своїх воріт, не так часто, як хотілося б, йшов вперед.

Олексій Березуцький - 6,0. Спочатку здавалося, що Березуцький здорово поступається Ігнашевич в почутті комфорту і розуміння ситуації, але в грі з Грецією Олексій на більш високому рівні провів хвилини на полі. У випадку з другим і третім пропущеним голом до Олексія важко підкопатися - зовсім він відповідав за суперників. Найслабше виступ на ЄВРО-2012 Березуцький показав в матчі проти чехів, коли персонально кілька разів відпускав суперників. Та й м'яч Чехії прийшов з центру оборони. Під час різких контратак суперника Березуцький губився на полі і втрачав свої позиції при швидкому відході назад.

Сергій Ігнашевич - 6,5. Дві стартові гри Сергій провів на дуже хорошому рівні. У матчі з Чехією наші кореспонденти відзначали його чіпкість при опіці Мілана Бароша, який в кінці зустрічі отримав порцію свисту від власних уболівальників. Проти поляків всім запам'яталися вже диспетчерські функції Ігнашевіча, коли Сергій не соромився голосно і відверто підказувати товаришеві по центру оборони Олексію Березуцькому, куди йому слід бігти вперед, на кого віддавати передачу. Все йшло до того, що Сергій опиниться в чвертьфіналі, але його дика помилка при прийомі м'яча після грецького ауту вивела Карагуніса на ворота Малафєєва. Одному Березуцькому було вкрай складно розірватися між двома суперниками. Ось так, одна помилка зруйнувала всю мрію.

Юрій Жирков - 6,0. Ризикну висловити власну точку зору на гру Жиркова. В останні роки Юрій виразно здав, і вік тут не має ніякого значення. Колись Гуус Хіддінк вирішив провести експеримент, і поставив Жиркова, від безвиході, на лівий край захисту. Проблему вдалося закрити, але з того часу Жирков став менше часу приділяти атаці, а, якщо вінгер йшов вперед, то на якийсь час кидав зону. Плутанина з ігровим амплуа Жиркова не пішла йому на користь ні в "Челсі", ні в збірній Росії. Карло Анчелотті при наявності Ешлі Коула і Флорана Малуда засунув Жиркова в глибокий резерв "Челсі". Адвокаат знову не знайшов (або навіть не шукав) чистого лівого захисника, і помилився. Від позиції Жиркова у своїх воріт постраждала наша атака, а від його тимчасової захопленості - захист. Забитий гол Польщі - це не тільки блискучий обвідний удар Якуба Блащиковські. Це ще й персональна помилка Жиркова. У грі з Грецією Юрій та Сергій Ігнашевич недостатньо зрозуміли один одного, що стало причиною удару Карагуніса.

ПІВЗАХИСНИКИ

Ігор Денисов - 6,0. На відміну від збірної Росії, яка рухалася на турнірі по низхідній траєкторії, Ігор Денисов більш розумно розподілив сили на три гри групового раунду. Чехи не створили нам великих проблем в центрі поля, але Денисов дуже інертно реагував на можливість відбору м'яча. У грі з Польщею Ігор блискуче діяв в опорній зоні, намагаючись накривати першою хвилею господарів першості. Дік Адвокаат на прес-конференції окремо згадав кваліфіковану гру півзахисника. З Грецією Денисов частенько виконував дальні удари, але йому не вистачило точності.

Роман Широков - 6,5. Головний футбольний блогер "Твіттера", великий шанувальник гри Сергія Семака і твори "Граф Монте-Крісто", не зіграв нижче своїх можливостей. Інше питання, що Широков міг спокійно стрибнути власної голови, і тоді б ми аплодували півзахиснику "Зеніту". На його рахунку виявився один гол в ворота Чехії, і сила-силенна загублених ударів в поєдинках з поляками і, особливо, греками. Після ЄВРО-2012 все неточні удари з хороших позицій будуть іменуватися "літаками". Як багатьом здалося, саме в ці повітряні лайнери цілився Роман Широков під час своїх "пострілів".

Костянтин Зирянов - 5,5. На оцінці Зирянова позначилося те, що півзахисник "Зеніту" не зумів допомогти російській команді в заключній грі групи. У Зирянова піднялася температура, і Адвокаат дав пограти Денису Глушакова. У своїх іграх Костянтин діяв непомітно, але, в общем-то, надійно. Проте, під завісу матчів з Чехією і Польщею у Зирянова проявлявся його головний ворог - вік. Падала швидкість, падали і можливості протистояти молодим суперникам. Гра з Польщею загрожує обернутися Костянтину останньої в формі збірної Росії.

Алан Дзагоєв - 7,5. Самий товариський футболіст збірної Росії став одночасно і найціннішим гравцем нашої команди на ЄВРО. Дзагоєв після чемпіонату буде вже зовсім іншим футболістом. По крайней мере, в це хочеться вірити. Алан і раніше був нашою надією і зірочкою, але три забитих на ЄВРО м'яча і повне відпущення сил на полі, бій за Батьківщину і рідну республіку, слова подяки на адресу батьків, майбутньої дружини і уболівальників, на тлі апатії інших членів збірної, не дадуть йому спокою навіть в Москві. Про Дзагоєва після ЄВРО хочеться говорити тільки хороше. Хлопець цього дійсно заслужив. Талановитий хлопець перетворився на зірку збірної. Будемо в це вірити, тому що, від таких як Алан, буде залежати наша збірна в наступні роки.

Будемо в це вірити, тому що, від таких як Алан, буде залежати наша збірна в наступні роки

фото: GettyImages / Fotobank

Денис Глушаков - 3,5. Кращий півзахисник "Локомотива" сезону 2011/2012 дві перші гри провів на лаві запасних. Хвороба Костянтина Зирянова змусила Адвокаата йти на перестановки в складі. Гру з Грецією Глушаков провалив. Денис не зміг нормально асистувати, нормально відбирати очки, нормально стежити за власними нервами. У Глушакова в двадцять п'ять років не було досвіду гри на такому високому рівні, і Денису даний урок повинен піти виключно на користь. За матч з греками він отримав 4,5, за два пропущених матчу - 1 бал.

Андрій Аршавін - 6,5. Говорити про те, що Аршавін провалив ЄВРО, значить слідувати емоціям. Ні, ні про яке провалі писати не доводиться. На рахунку Андрія три результативні передачі. Однак, чи завжди праві цифри? Від людини з капітанською пов'язкою збірної Росії ми вправі очікувати іншого, більш пристрасною гри. Так, Аршавін як і раніше гарний і небезпечний під час прихованих передач після численних пауз, але для стабільної гри цього вкрай мало. Йому не вдалося позбутися під час турніру ні від одного свого мінуса - прояв ліні на поле, відсутність ігрової та капітанською харизми, неможливість повести за собою партнерів у важкій ситуації. Особливо разюче дії Аршавіна відрізнялися від гри іншого капітана - грека Карагуніса, який хрестився на поле, цілував футболку, стежив за пересуванням товаришів, молився, а після матчу - дякував уболівальників збірної за гарячу підтримку. На жаль, але виліт збірної Росії став виключно НАШОЇ ПРОБЛЕМОЮ. Через це хочеться плакати і стати хоча б на найближчі двадцять чотири години греком.

Через це хочеться плакати і стати хоча б на найближчі двадцять чотири години греком

фото: GettyImages / Fotobank

Марат Ізмайлов - б / о. Від півзахисника лісабонського "Спортинга" ми очікували якогось прориву на ЄВРО-2012. Але Дік Адвокаат надав Ізмайлову тільки двадцять хвилин в двох іграх. При такому мінімальній кількості часу нам було дуже складно по достоїнству оцінити гру Марата на польських полях. Але хочеться вірити, що наступного разу ми побачимо Марата в формі збірної Росії ще через шість років.

НАПАДНИКИ

Олександр Кержаков - 4,0. На європейському чемпіонаті Кержаков встановив всі мислимі і немислимі антирекорди. У трьох матчах за збірну Олександр завдав одинадцять ударів повз ворота воріт суперників! За офіційними даними УЄФА, завдяки цьому на чемпіонатах Європи трапився новий антиприклад поведінки на поле чистого нападника. Кількість усмішок на адресу Кержакова росло з кожним таким, що відбувся матчем на ЄВРО. До плюсів Олександра можна було віднести тільки те, що він регулярно напружував захисників власними ривками. "Керж" постарається забути про ЄВРО-2012 на теплих пляжах.

Роман Павлюченко - 4.0. Як це не дивно, але Роман Павлюченко, на рахунку якого гол і гольова передача, отримав від редакції нашого порталу таку ж оцінку, як Олександр Кержаков. На захист Саші можна сказати те, що він провів на полі більше часу. Павлюченко "левову частку" власних вістів набрав в матчі з Чехією. Блискучий гол в ворота Петера Чеха і передача на Алана Дзагоєва не до кінця пробудили Сплячого гіганта. У двох інших іграх Роман не запам'ятався вже нічим тлумачним. Греки надали йому парочку хороших шансів забити м'яч, але всі удари форварда "Локомотива" проходили повз ціль.

фото: GettyImages / Fotobank

Павло Погребняк - б / о. Попереднє ЄВРО в Австрії і Швейцарії Погребняк пропустив через неприємного пошкодження. Тепер він, перебуваючи в непоганій формі, відіграв лише вісімнадцять хвилин. За цей час Погребняк двічі сфолив, отримав жовту картку і завдав удар з положення поза грою. Павлюченко і Погребняк - два однотипних нападників, і Дік Адвокаат віддавав свою перевагу більш забивні і трохи більш повороткого форварду "Локомотива".

Олександр Кокорін - б / о. Кокорін вважався нашою надією в атаці. Футболіст "Динамо" виграв конкуренцію за місце в заявці у Артема Дзюби, непогано вийшов на заміну в грі з Чехією, міг навіть забити один м'яч. Будь Кокорін в порядку, Дік обов'язково звернувся би до його послуг в заключному матчі, але в колоді Адвокаата якраз не вистачало травмованого Саші, який спостерігав за зустріччю з трибун.

ГОЛОВНИЙ ТРЕНЕР

Дік Адвокаат - 5,0. Головному тренеру нашої збірної гра команди на чемпіонаті Європи сподобалася. Навіть після третього матчу, коли ми вилетіли з розіграшу, Адвокаат не взяв свої слова і не визнав свою провину. За версією Діка, нас підвела нереалізація. За всіма іншими компонентами збірна Росії його влаштовувала. На наших очах немає рожевих окулярів, і ми постараємося дати більш правдоподібну характеристику гри збірної Росії на ЄВРО-2012. За результатом ми, звичайно, провалилися, але грі - навряд чи. Греки і чехи не були краще нас за сукупністю класу гравців і амбіцій. Але наші суперники мали палаючим серцем, тоді як уболівальники збірної Росії отримали на власну адресу смачний плювок в обличчя. Адвокаат не реалізував весь потенціал його футболістів. Команда не була готова ні по одному з важливих показників. Кульгала фізика (в кінцівках ігор ветерани збірної ледве пересувалися по полю), концентрація (початок і кінець кожного тайму на ЄВРО ставали кошмаром), ментальність (гравці не горіли бажанням все вирішити в матчі з Польщею). Все це - завдання головного тренера. До того ж, була невірно спланована методика підготовки збірної до турніру. Чутки про те, що гравці будуть отримувати завдання по фізичним вправам по телефону, не могли додати впевненості. Рішення Адвокаата оголосити про свій відхід зі збірної до кінця ЄВРО спричинило за собою негативні наслідки. Тільки в першій грі турніру головному тренеру за допомогою замін вдалося освіжити картину на поле. В інших випадках Адвокаат явно помилявся. Ходить думка, що можна було дати шанс проявити себе на турнірі Роману Шаронову, Марату Ізмайлову, покликати до збірної Артема Дзюбу і Сергія Семака, у відсутності якого у збірній не було справжнього вожака на поле, що призвело до подібного результату.

Ходить думка, що можна було дати шанс проявити себе на турнірі Роману Шаронову, Марату Ізмайлову, покликати до збірної Артема Дзюбу і Сергія Семака, у відсутності якого у збірній не було справжнього вожака на поле, що призвело до подібного результату

фото: GettyImages / Fotobank

Прямі текстові трансляції матчів ЄВРО-2012 проходять на сайті LiveResult.Ru

Спеціальний кореспондент Валерій Карапетян.

Дебютний матч?
Однак, чи завжди праві цифри?