Полезные материалы

Старт кубка світу з бобслею і скелетону 2013-2014

29 і 30 листопада в Калгарі (Канада) відкриється кубок світу з бобслею і скелетону

29 і 30 листопада в Калгарі (Канада) відкриється кубок світу з бобслею і скелетону.

У минулому році етап тут не проводився. А в сезоні 2011-2012 траса в Калгарі була останньою в розкладі кубка світу.

Тоді перші місця в скелетоні зайняли Ліззі Ярнолд і Мартінс Дукурс. Олександр Третьяков, який в тому сезоні в загальному заліку кубка світу зайняв 4 місце, піднявся на друге місце. Марія Орлова на тому етапі зайняла 17 місце.

У бобслеї Олександр Зубков на етапі КМ 2011-2012 в Калгарі в четвірках посів третє місце, пропустивши вперед німців Мануеля Махато і Максиміліана Арндта. У двійках у чоловіків тоді переміг Біт Хефті, а у дівчат Кейлі Хамфріс.

траса

Споруда траси почалася восени 1984 року і була закінчена навесні 1986 го. Дизайнери постаралися дотриматися балансу між швидкістю і безпекою. По конфігурації траса нагадує камертон. Передбачено п'ять стартових майданчиків.

Два найбільш технічно складних ділянки канадської траси отримали назви Крейзел і Омега. Омега включає в себе 6-й, 7-й і 8-й віражі і за формою нагадує грецьку букву. Поворот Омега закінчується довгою прямий, яка веде в віраж Крейзел. Тут спортсмени досягають максимальної швидкості. У цій точці спортсмени отримують чотирикратні перевантаження.

У цій точці спортсмени отримують чотирикратні перевантаження

Лід на трасі наморожують за допомогою холодильних труб, загальна довжина яких сягає 100 км. Завдяки цьому льодове покриття зберігається навіть при зовнішній температурі в 30 градусів. Чималу роль в цьому відіграють і сонцезахисні екрани, які рятують від танення поверхневий шар.

Контроль часу і результатів проводиться в спеціальному приміщенні, де знаходяться комп'ютери, 38 моніторів з відеокамерами і інші види обладнання. Причому оперувати всім цим може навіть одна людина. А під час великих змагань працюють до 25 осіб.

У стартовому будиночку знаходяться стартові майданчики, роздягальні, разогревочная зона. Є окреме стартове приміщення для любителів.

Є окреме стартове приміщення для любителів

Доріжки для глядачів, за якими також можуть пересуватися машини, задіяні в організації змагань, розташовані по всій довжині траси з двох її сторін. Під трасою прокладено кілька підземних переходів. Уздовж траси можуть розташуватися одночасно 25 тисяч глядачів.

На стадіоні також розташовані будівлі для зберігання і ремонту устаткування. У великому будинку, розділеному на дві половини, розташовуються штаб Федерації бобслею Канади, де майстри працюють над створенням власних бобів. Друга частина приміщення використовується для зберігання.

В даний час цей трек один з найдовших - 1475 метрів (одна тисяча двісті п'ятьдесят-одна метр для санного спорту). Однак має всього 14 віражів, що є найменшим показником. Деякі з поворотв мають свою назву. Наприклад, комбінація 6-7-8 віраж називається Omega, 9 - Kreisel, 10-11-12-13 - Labyrinth.

Перші змагання з скелетону, який в той час ще не входив в програму Олімпійських ігор, пройшли в кінці 1980-х, а вже в 1992 році тут проходив чемпіонат світу з скелетону під егідою ФІБТ.

Проїзд по трасі очима австралійського пілота Heath Spence:

факти

  • На Олімпійських іграх 1988 вперше в історії золоті нагороди в двійках і бронзові в четвірках завоювали радянські спортсмени.
  • Тут на Іграх 1988 вперше виступила легендарна ямайська збірна , Про яку було знято фільм "Круті віражі".
  • У 1992 році на чемпіонаті світу з скелетону Брюс Сендфорд з Нової Зеландії завоював золото. Через 20 років на чемпіонаті світу 2012 його племінник Бен в Лейк-Плесіді отримає бронзову нагороду.
  • На чемпіонаті світу 2005 року екіпаж Олександра Зубкова виграв срібні нагороди.

На чемпіонаті світу 2005 року екіпаж Олександра Зубкова виграв срібні нагороди

Розклад етапу

23 листопада перед стартом сезону пройшов чемпіонат по бобслейній стартів . Виграли його канадські спортсмени. Бобслеїсти з Росії на чемпіонаті не брали участь.

Першими на трасу 29 листопада вийдуть чоловіки. Перші спроби намічається на 12 годину за місцевим часом, другі пройдуть о 14:30. У жінок перші старти заплановані на 13:15, другі - на 15:30.

Змагання у бобслея пройдуть 30 Нобре. Спочатку пройдуть дві спроби у чоловіків в двійках, потім в четвірках. Закривати програму етапу будуть змагання у жінок.

трансляції

На ютубі на офіційному каналі FIBT можна буде подивитися прямі трансляції всіх заїздів. Правда ця можливість не поширюється на Німеччину, Англію, Ірландію і Росію.

У Росії можна буде подивитися трансляції по телеканалу Спорт, Росія-2 і на сайті sportbox.ru

29 листопада - скелетон, 23.00 (Спорт), 1:30 (Росія-2), 2:30 (Спорт)

30 листопада - бобслей, двійки 5:00 (Спорт), 6:30 (Росія-2).

30 листопада - бобслей, четвірки 21:00 (Спорт), 22:30 (Росія-2).

30 листопада - бобслей, жінки 1:00 і 2:30 (Спорт).