Полезные материалы

WikiZero - Зимові Олімпійські ігри 2010

  1. ІТ-інфраструктура [ правити | правити код ]
  2. Ванкувер [ правити | правити код ]
  3. Річмонд [ правити | правити код ]
  4. Вест-Ванкувер [ правити | правити код ]
  5. Уістлер [ правити | правити код ]
  6. емблема [ правити | правити код ]
  7. Талісмани [ правити | правити код ]
  8. девізи [ правити | правити код ]
  9. Естафета олімпійського вогню [ правити | правити код ]
  10. Види спорту [ правити | правити код ]
  11. Календар [ правити | правити код ]
  12. Країни-учасниці [ правити | правити код ]
  13. Медальний залік [ правити | правити код ]

open wikipedia design.

Зимові Олімпійські ігри 2010 (офіційна назва - XXI зимові Олімпійські ігри, англ. XXI Olympic Winter Games, фр. XXIes Jeux olympiques d'hiver) - міжнародний спортивний захід, яке проходило з 12 по 28 лютого 2010 року в канадському місті Ванкувер .

Олімпійська асоціація Канади вибрала Ванкувер в якості представника країни на цих виборах міста, залишивши позаду нього Калгарі , Який планував приймати Ігри вдруге , і Квебек , Який програв у 1995 році вибори міста на зимові Олімпійські ігри 2002 . У першому турі голосування, що пройшло 21 листопада 1998 року , За Ванкувер було подано 26 голосів, за Квебек - 25 і за Калгарі - 21. 3 грудня 1998 року , У другому і останньому турі виборів міста-кандидата між двома лідируючими кандидатами, за Ванкувер було подано 40 голосів проти 32 голосів, відданих Квебеку. За підсумками голосування місто почало підготовку до міжнародного змагання за право приймати Ігри.

Після корупційного скандалу, що мав місце на Іграх 2002 року в Солт-Лейк-Сіті , Який змусив Квебек подавати до суду з вимогою виплати 8 мільйонів канадських доларів компенсації за програні вибори, [1] правила голосування істотно змінилися, наприклад, були заборонені грошові подарунки від приймаючої сторони членам МОК , Які виїжджають в міста-кандидати з метою інспектування.

У Ванкувері було проведено опитування серед населення з метою з'ясування громадської думки щодо виграшу або програшу міста у змаганні на право проведення Олімпіади. Вперше в історії такого референдуму 64 відсотки відповіли ствердно.

Ванкувер виграв це право 2 липня 2003 року на 115-му засіданні Міжнародного олімпійського комітету , Що пройшов у Празі , Чехія . Результати були оголошені Жаком Рогге , Це було його перша офіційна заява на посаді президента МОК . [2]

До цього Ванкувер двічі змагався за право прийняти зимові Олімпійські ігри тисячу дев'ятсот сімдесят-шість і 1980 років. У перший раз місто вийшло з боротьби після першого раунду з чотирьох, програвши в результаті Денвер . Однак потім останній відмовився від проведення змагань, і МОК запропонував прийняти змагання Ванкуверу, але через низку обставин він відмовився теж. У підсумку Ігри пройшли в Інсбруку . Наступного разу Ванкувер вибув з боротьби за кілька днів до фінального голосування, залишивши Лейк-Плесіді єдиним кандидатом.

ІТ-інфраструктура [ правити | правити код ]

Для безперервної трансляції Ігор була створена складна IT-інфраструктура , Що об'єднала 15 спортивних об'єктів, три центри обробки даних і тестову лабораторію. Система передачі даних розроблена компанією Atos Origin і використовує апаратні рішення Sun Microsystems [3] (підрозділ Oracle Corporation ), Що включають:

Ванкувер [ правити | правити код ]

В межах Ванкувера знаходиться більшість спортивних стадіонів і арен Олімпійських ігор:

Річмонд [ правити | правити код ]

В Річмонді , Передмісті Ванкувера, розташовується один стадіон:

Вест-Ванкувер [ правити | правити код ]

В Вест-Ванкувері , Ще одному передмісті, розташований інший спортивний об'єкт:

Уістлер [ правити | правити код ]

В Вістлері , Який розташований в 126 кілометрах від Ванкувера, розташовано ще кілька арен для проведення змагань:

емблема [ правити | правити код ]

Емблема була представлена 23 квітня 2005 року . На ній зображена статуя- інукшук по імені Іланаак, що в перекладі з мови інуктітут означає «друг». Зображення було взято зі статуї, що стоїть на березі англійського затоки в Ванкувері. зелений , синій і блакитний кольори символізують ліси, гори і океан, червоний означає колір кленового листа, розташованого на прапорі Канади , а жовтий - колір сонця, що сходить.

Талісмани [ правити | правити код ]

Талісманами Ігор виступили:

  • Міга ( англ. Miga) - вигаданий морський ведмідь, наполовину косатка , Наполовину білий барибал .
  • Куатчі ( англ. Quatchi) - бигфут , Що відбувається з канадських лісів і мріє стати хокеїстом.
  • Суми ( англ. Sumi) - «дух тварин». У ньому поєднані багато представників фауни канадського тихоокеанського узбережжя. Він став талісманом Паралімпійських ігор.
  • Мукмук ( англ. Mukmuk) - бабак ванкуверський , Неофіційний талісман Ігор.

девізи [ правити | правити код ]

Девізи Ігор були оголошені 25 вересня 2008 року . Ними є рядки з гімну Канади - «З палаючими серцями» ( англ. With glowing hearts) з англійської частини пісні і "Самих блискучих подвигів» ( фр. Des plus brillants exploits) з французької.

Естафета олімпійського вогню [ правити | правити код ]

22 жовтня 2009 року в грецькому місті Олімпія був запалений вогонь зимових Олімпійських ігор 2010 року, відповідно до традиції, за допомогою сонячних променів [4] . Першим факелоносцем став грецький лижник Васіліас Дімітрідас , Який був одягнений у лижний костюм, незважаючи на спекотну літню погоду. 30 жовтня 2009 року вогонь прибув в Вікторію , столицю британської Колумбії . Естафета повністю пройшла в межах Канади .

В естафеті олімпійського вогню , Що пройшла з 30 жовтня 2009 року за 12 лютого 2010 року , За заявами організаторів, взяло участь приблизно 12 000 факелоносців, які пройшли дистанцію довжиною 45 000 км. Маршрут естафети олімпійського вогню був прокладений по воді (1000 км), по повітрю (18 000 км) і по землі (26 000 км) і став найдовшим в історії Олімпійських ігор на той момент. Естафета завершилася урочистим запаленням вогню на стадіоні Бі-Сі Плейс .

У сценарій Церемонії були внесені зміни у зв'язку із загибеллю Нодара Кумаріташвілі : Додана хвилина мовчання, а Мікаель Жан в своїй офіційній промові згадала про загиблого спортсмена. Кетрін Дон Ланг в пам'ять про нього заспівала «Алілуя» Леонарда Коена .

У відкритті брали участь такі зірки, як Ніл Янг , Неллі Фуртадо , Брайан Адамс , Дональд Сазерленд , Жак Вільньов , Боббі Орр , Лорина Маккенна , Гару .

Інтригою церемонії була відсутність на стадіоні видимої конструкції Факела Олімпійського вогню. Факел з'явився з центру арени. Він являє собою вогнище, що складається з декількох полін. Факел мали запалити одночасно кілька людей: хокеїст Уейн Гретцкі , гірськолижниця Ненсі Грін , ковзанярка Катріона Лемей-Доан і баскетболіст Стів Неш , Але через проблеми з електронікою одна з колон, за якими вогонь мав надійти до факела не висунули, і факел запалили тільки три людини. На церемонії закриття олімпіади ця помилка була виправлена ​​(в забавній формі) і факел запалили ще раз. Так як, за умовами МОК , Полум'я повинно бути видно з вулиці, незабаром Уейном Гретцкі був запалений другий факел біля Виставкового центру, який являє собою копію першого (за винятком одного з чотирьох навколишніх елементів, яка не висунувся з арени стадіону).

Види спорту [ правити | правити код ]

У програму Олімпійських ігор включені змагання з семи видів спорту, розділеним на 15 дисциплін. Всього було розіграно 86 комплектів нагород:

У порівнянні з минулими Іграми були додані 2 комплекти нагород - скі-крос серед чоловіків і жінок, який є частиною змагань з фрістайлу. Це рішення було прийнято Виконавчим комітетом МОК 28 листопада 2006 року в Кувейті [5] . Також пропонувалися до включення кілька інших видів змагань, але вони не були прийняті (змішана естафета в біатлоні, змагання серед команд в бобслеї і скелетоні, санному і гірськолижному спорті через те, що вони дають можливість переможцям індивідуальних змагань виграти додаткові нагороди, а також керлінг серед змішаних команд і стрибки з трампліну серед жінок) через їх обмеженого поширення (або недостатню підготовленість більшості країн-учасниць).

Календар [ правити | правити код ]

● Церемонія відкриття ● Кваліфікація змагань ● Фінали змагань ● Показові виступи ● Церемонія закриття

Країни-учасниці [ правити | правити код ]

У змаганнях взяли участь спортивні делегації з 82 країн.

Гана , Кайманові острови , Колумбія , Пакистан , Перу , Сербія , Чорногорія дебютували на зимових Олімпійських іграх.

Медальний залік [ правити | правити код ]


Жирним виділено найбільшу кількість медалей у своїй категорії; країна-організатор також виділена.

Невідповідність кількості срібних і бронзових нагород пов'язано з тим, що в чоловічій індивідуальній біатлонній гонці норвежець Уле-Ейнар Бьерндален і білорус Сергій Новіков показали абсолютно однаковий час і їм обом були вручені срібні нагороди, а бронзова не було вручене нікому [6] .

У сценарій церемонії закриття також були внесені поправки. На арені з'явився «той самий» «недбайливий електрик», підключив струм і витягнув з глибин останній елемент. Вибачався перед спортсменкою, якої не дісталася можливість запалити олімпійський вогонь на відкритті. Далі цей відновлений «олімпійський багаття» було запалено знову.

Олімпійський прапор був урочисто переданий Анатолію Пахомову - меру Сочі . Під склепінням арени BC Place пройшли делегації олімпійців, відбулося нагородження переможців чоловічого лижного марафону , А російські спортсмени і діячі культури представили коротку програму, присвячену Росії і Сочі - столиці наступної зимової Олімпіади .

МОК продав права на теле- і радіомовлення змагань наступним компаніям:

Країни Компанії Австралія Країни Компанії Австралія   Австралія   Nine Network   ,   Foxtel   Білорусь   Білорусь   Белтелерадіокомпанія   Бразилія   Бразилія   Rede Record   ,   Sportv   ,   Terra Networks   Великобританія   Великобританія   Бі-бі-сі   Європейський Союз   Європейський Союз   Eurosport   ,   Eurosport HD   Італія   Італія   RAI   ,   Sky Italia   Канада   Канада   CTVglobemedia   ,   Rogers Media   Китай   Китай   Cable TV Hong Kong   ,   CCTV 5   Латвія   Латвія   LTV   Мексика   Мексика   Televisa   ,   TV Azteca   Нова Зеландія   Нова Зеландія   SKY Network Television   Республіка Корея   Республіка Корея   Seoul Broadcasting System   Росія   Росія   Перший канал   ,   Росія 1   ,   Росія 2   [7]   ,   2 Спорт 2   Україна   Україна   УТ-1   ,   Спорт-1   ,   Спорт-2   ,   Спорт-3   США   США   NBC   Філіппіни   Філіппіни   Solar Entertainment Corporation   Франція   Франція   France Télévisions   Фінляндія   Фінляндія   Yle   Естонія   Естонія   Eesti Rahvusringhääling   Японія   Японія   NHK Австралія Nine Network , Foxtel Білорусь Білорусь Белтелерадіокомпанія Бразилія Бразилія Rede Record , Sportv , Terra Networks Великобританія Великобританія Бі-бі-сі Європейський Союз Європейський Союз Eurosport , Eurosport HD Італія Італія RAI , Sky Italia Канада Канада CTVglobemedia , Rogers Media Китай Китай Cable TV Hong Kong , CCTV 5 Латвія Латвія LTV Мексика Мексика Televisa , TV Azteca Нова Зеландія Нова Зеландія SKY Network Television Республіка Корея Республіка Корея Seoul Broadcasting System Росія Росія Перший канал , Росія 1 , Росія 2 [7] , 2 Спорт 2 Україна Україна УТ-1 , Спорт-1 , Спорт-2 , Спорт-3 США США NBC Філіппіни Філіппіни Solar Entertainment Corporation Франція Франція France Télévisions Фінляндія Фінляндія Yle Естонія Естонія Eesti Rahvusringhääling Японія Японія NHK

При цьому Міжнародний олімпійський комітет досить жорстко обмежив права блогерів на висвітлення Олімпіади. У 11 пунктах блогерского «гайдлайни» МОК прописав категоричну заборону на публікацію аудіо- та відеоматеріалів з усіх спортивних заходів, церемоній нагородження і відкриття і закриття Ігор. Крім них в блогах з Ванкувера заборонені інтерв'ю з учасниками змагань, анімовані картинки і будь-яка реклама. [8]

  • 12 лютого 21-річний грузинський саночник Нодар Кумаріташвілі під час тренувального заїзду не впорався з керуванням на крутому повороті санно-бобслейній траси в Вістлері , Побудованої спеціально для цих олімпійських ігор. В результаті цього він на швидкості приблизно 144 км / год вилетів за її межі і вдарився об металеву опору. Травма виявилася смертельною. На церемонії відкриття Олімпіади збірна Грузії вийшла на парад олімпійців з траурними пов'язками, після виконання гімну Олімпійських Ігор була оголошена хвилина мовчання.
  • За день до цієї події схожий випадок стався з румунською саночниця Віолетою Страматурару , італійцем Армін Цогеллера , Але їм вдалося уникнути серйозних травм [9] .
  • На церемонії запалювання Олімпійського вогню, в якій повинні були брати участь Уейн Гретцкі і ще четверо спортсменів (включаючи параолімпійця), не спрацювала автоматика пневматичної системи, яка повинна була підняти з-під підлоги стадіону один з елементів чаші Вогню. Тому власне церемонія запалювання вийшла дещо затягнутою [10] .
  • Олімпійські змагання з ковзанярського спорту на дистанції 500 метрів були відкладені через поломки заливальної машини (Замбоні). Після виступу 10 пар спортсменів в першому забігу на арену Richmond Olympic Oval виїхали дві заливальні машини, одна з яких зламалася прямо на льоду. Через це непорозуміння на внутрішній доріжці накопичилося багато води, в результаті чого змагання були відкладені до 17.00 за місцевим часом.
  • На розминці перед кваліфікацією в особистому спринті класичним стилем словенська лижниця Петра Майдіч вилетіла з траси, впала в 3-метровий яр і врізалася в дерево. Незважаючи на біль, вона пройшла через чотири спринтерські кваліфікаційні гонки і в фіналі посіла третє місце. Як з'ясувалося пізніше, у неї були зламані чотири ребра і пошкоджені легені. На церемонії нагородження Петра вступала на п'єдестал в супроводі двох лікарів. Словенка була визнана одним з героїв Олімпіади.
  • видання Wall Street Journal підрахувало приблизну ринкову собівартість медалей. Так, ціна золотої медалі Ігор трохи вище $ 500. [11]
  • Розробкою факела естафети олімпійського вогню займалася аерокосмічна корпорація «Бомбардьє» (Bombardier) , Інженери якої вдалися до особливих хитрощів, щоб вмонтувати всередину спеціальну пальник . Вона використовує особливу суміш пропану і изобутана , Яка дає яскраве полум'я, навіть при дуже низьких температурах. Вогонь не згасне при сильному вітрі або падінні факела на землю. [12] При цьому, з 7000 примірників згасло 146, що істотно нижче визнаної Міжнародним олімпійським комітетом норми в 5% від загальної кількості. [13]