Полезные материалы

Оцінка виступу Федерації боксу Росії в Лондоні-2012

Підсумки Лондона-2012
Минулі XXX літні Олімпійські ігри для російської команди з боксу, яка завоювала 6 нагород різного гатунку, стали другими за загальною кількістю медалей (разом з ОІ-2004), поступившись лише результату в 7 нагород ОІ-2000. Але, з іншого боку, якщо брати до уваги лише медалі вищої проби, то єдиного золота напівважковаговика Єгора Мехонцева вистачило лише для того, щоб повторити найгірший результат, показаний нашими боксерами на ОІ-1996 року, де російська збірна вперше в історії виступала окремою командою. Та й якщо враховувати лише показники чоловічої збірної, то результат на лондонському рингу точь-в-точь повторив досягнення вітчизняних майстрів шкіряної рукавички на Олімпіаді в Атланті - 1 золота і 3 бронзових нагороди. До речі, за випадковим збігом, ті Ігри 1996 року стали дебютними в якості головного тренера збірної для її нинішнього наставника Миколи Хромова.

Правда, нині кількість вагових категорій у чоловіків було скорочено. Але зате в олімпійській програмі вперше в історії Ігор з'явилися змагання серед жінок-боксерів. І ось якраз дівчата в певному сенсі компенсували в повному обсязі виправдалися медальні очікування від виступів своїх співвітчизників-чоловіків. Хоча здавався багатьом любителям боксу досить обережним медальний план, озвучений напередодні Олімпіади директором Федерації боксу Росії Євгеном Судакова, в 1 золоту, 2 срібні та 2 бронзові медалі був навіть перевиконано на ще одну бронзову нагороду. В результаті єдине золото приніс Єгор Мехонцев (81 кг), два срібла забезпечили дівчини - Софія Очігава Софія Альбертівна (60 кг) і Надія Торлопова (75 кг), і три бронзи дісталися чоловікам - Давиду Айрапетяну (до 49 кг), Михайлу Алояну (52 кг) і Андрію Замковому (69 кг).
Підсумок: жовте світло.

динаміка результатів
ОІ-2012 в Лондоні - 6 (1-2-3) медалі в 13 вагових категоріях (10 - у чоловіків і 3 - у жінок). Єгор Мехонцев (81 кг) - золото, Софія Очігава Софія Альбертівна (60 кг), Надія Торлопова (75 кг) - срібло, Давид Айрапетян (49 кг), Михайло Алоян (52 кг), Андрій Замковій (69 кг) - бронза.
ОІ-2008 в Пекіні - 3 (2-0-1) медалі в 11 вагових категоріях. Олексій Тищенко (60 кг), Рахім Чахкієв (91 кг) - золото, Георгій Балакшин (51 кг) - бронза.
ОІ-2004 в Афінах - 6 (3-0-3) медалей в 11 вагових категоріях. Олексій Тищенко (57 кг), Гайдарбек Гайдарбеков (75 кг), Олександр Повєткін (+91 кг) - золото, Сергій Казаков (48 кг), Мурат Храчев (60 кг), Олег Саитов (69 кг) - бронза.
ОІ-2000 в Сіднеї - 7 (2-3-2) медалей в 12 вагових категоріях. Олег Саитов (67 кг), Олександр Лебзяк (81 кг) - золото, Раїмкул Малахбеков (54 кг), Гайдарбек Гайдарбеков (75 кг), Султан Ібрагімов (91 кг) - срібло, Каміль Джамалутдінов (57 кг), Олександр Малєтін (60 кг) - бронза.
ОІ-1996 року в Атланті - 4 (1-0-3) медалі в 12 вагових категоріях. Олег Саитов (67 кг) - золото, Альберт паку (51 кг), Раїмкул Малахбеков (54 кг), Олексій Лезін (+91 кг) - бронза.

У порівнянні з загальномедальному урожаєм попередніх ОІ-2008, де російськими боксерами було завойовано лише 3 нагороди, 6 медалей ОІ-2012, звичайно, є безсумнівним прогресом. Але в Пекіні все ж було 2 золота, в той час як в Лондоні медаль вищої проби у росіян виявилася лише одна. На результати знову зробив істотний вплив фактор необ'єктивного суддівства. Нинішнє керівництво АІБА навіть не намагається приховувати бажання робити так, щоб «географія» олімпійських чемпіонів була якомога ширше. На думку головного тренера чоловічої збірної Миколи Хромова, з 7 представляли Росію на минулому Олімпіаді боксерів троє стали жертвами необ'єктивного суддівства - Давид Айрапетян , Сергій Водоп'янов і Магомед Омаров. та й Єгор Мехонцев ледь не позбувся заслуженого золота, коли бічні судді спочатку виставили зовсім не відповідав тому, що відбувалося на рингу нічийний рахунок 15:15 у його фінальному поєдинку проти казаха Ніязимбетова. І лише Михайло Алоян, Андрій Замковій і Артур Бетербієв, на думку Хромова, зазнали закономірні поразки. У свою чергу в штабі жіночої збірної також є претензії до суддівства. Якщо ураження Олени Савельєвої і Надії Торлопова ними не заперечують, то програш у фінальному бою Софії Очігава Софія Альбертівна ставиться під сумнів.
Підсумок: жовте світло.

Підсумок: жовте світло

Софії Очігава Софія Альбертівна до перемоги в фіналі не вистачило зовсім трохи

перспективи
Поки про перспективи виступів національної команди на майбутніх найбільших міжнародних турнірах, найближчим з яких буде чемпіонат світу 2013 року в Казахстані, говорити з певністю рано. Навіть головний тренер чоловічої збірної Хромов ще не знає, хто з перших номерів закінчить виступи на рингу або піде в профі. Можливо, завершить боксерську кар'єру капітан збірної «Мухачев» Давид Айрапетян , Якому через місяць виповниться вже 29 років. Не виключено, що в професіонали перейде 27-річний Артур Бетербієв. А ось що добився вже всього в аматорському боксі Єгор Мехонцев , Якому в листопаді виповниться 28 років, поки не визначився зі своїми подальшими планами і не виключає, що може залишитися в любителях до Олімпіади 2016 року в Ріо-де-Жанейро. Решта ж олімпійці з великою часткою ймовірності продовжать виступи на аматорському ринзі. Те ж стосується і перших номерів в трьох вагових категоріях, які в цей раз не змогли кваліфікуватися до Лондона. Крім того, майбутнє самого Миколи Хромова в якості головного тренера збірної поки знаходиться під питанням. У цього досвідченого фахівця підійшов до кінця контракт з Федерацією боксу Росії, та й сам він поки не може сказати з певністю, чи бажає і далі виконувати обов'язки наставника збірної. У жінок відразу ж після закінчення фінальної сутички Олімпіади оголосила про завершення своєї спортивної кар'єри 33-річна Надія Торлопова . Проте як у чоловіків, так і у жінок практично в кожній ваговій категорії за спинами лідерів стоять дуже добротні другі і треті номери.
Підсумок: жовте світло.

бюджет
Ні бюджет, що виділяється на підготовку національної збірної, ні витрати всієї Федерації боксу Росії в цілому не відомі широкій боксерської громадськості. Але умови підготовки команд різного віку в нашій країні знаходяться на дуже високому рівні. Кращі боксери мають можливість постійно їздити на збори і численні турніри, в тому числі і міжнародні. Не може бути й мови про якісь проблеми з екіпіровкою, амуніцією, харчуванням, обслуговуванням та утриманням. Ось і на цей раз головний тренер чоловічої збірної Хромов зазначив, що передолімпійська підготовка була організована на найвищому рівні. «До умов підготовки у мене ніяких претензій немає - вони були чудовими, в тому числі і на останньому зборі на базі" Озеро Кругле ", яка тепер стане постійним місцем тренувань для збірної Росії з боксу», - заявив Хромов.

«До умов підготовки у мене ніяких претензій немає - вони були чудовими, в тому числі і на останньому зборі на базі Озеро Кругле , яка тепер стане постійним місцем тренувань для збірної Росії з боксу», - заявив Хромов

Микола Хромов може покинути пост головного тренера збірної Росії

За неофіційними даними, лідери національної збірної отримують близько 10 тисяч доларів на місяць. Причому це без урахування преміальних і подарунків за успішні виступи на турнірах, а також спонсорської допомоги. (Так наприклад, Єгор Мехонцев отримує щомісячну стипендію в розмірі 9 тисяч доларів, яка тепер, після його олімпійського тріумфу, стане ще більше). Всі ці фактори в першу чергу і обумовлюють небажання багатьох лідерів вітчизняного аматорського боксу переходити в професіонали. Крім державних грошей у вітчизняний аматорський бокс із задоволенням вкладають кошти і спонсори - як правило, бізнесмени, які самі в молодості займалися боксом. Так, наприклад, під крилом федерації боксу Московської області зібрав одразу кількох членів збірної країни (причому як чоловічий, так і жіночої) меценат і ентузіаст боксу Олександр Артемов. В цілому зміст і умови підготовки російських бійців на сьогодні є одними з кращих серед всіх країн в світовому боксі. Ось і після прибуття з Лондона прямо біля Кремлівської стіни призерам були подаровані шикарні автомобілі. Мехонцеву, як золотому медалістові, були вручені ключі від Ауді А8, а Айрапетяну, Алояну і Замковому - від Ауді А6.
Підсумок: жовте світло.

Поява нових перспективних спортсменів
На чемпіонатах світу та Європи серед юніорів, кадетів і школярів росіяни майже завжди в останні роки показували високі результати. Змагання, на яких би збірні Росії не займали перше загальнокомандне місце, є, так би мовити, винятком з правил. Так, наприклад, на юніорській першості Європи 2005 року вітчизняні боксери взяли 10 (!) Золотих медалей з 11, в 2007 році - 6 з 11, в 2009 році - 4 з 11, в 2011 році - 5 з 10, а на що завершився два місяці тому - 7 з 13. Або візьмемо чотири останні чемпіонати світу серед кадетів: у 2006 році російські хлопчики взяли 7 з 13 золотих медалей, в 2007 - 2 з 13, в 2009 - 5 з 13 і в 2011 - 4 з 13. При подібному домінуванні росіян проходять багато найбільші міжнародні турніри останнього десятиліття. На дуже високому рівні тримається і масовість занять боксом серед населення Росії. Згідно зі статистикою, зараз в нашій країні боксерські школи, секції і зали відвідують близько 200 тисяч чоловік. Ці цифри і є однією з основних складових міжнародних успіхів російського любительського боксу. Причому географія боксерського захоплення молодих людей в країні дуже широка і різноманітна. Всі ці фактори змушують дивитися з оптимізмом на стан і розвиток російського боксу в наступні роки.
Підсумок: зелене світло.

управління федерацією
Так вийшло, що в останні п'ять років пост президента Федерації боксу Росії займали три людини. І у цій «плинності кадрів» були свої причини. Справа в тому, що після відходу в 2006 році на заслужений відпочинок старого багаторічного керівника світового боксу, президента АІБА пакистанця Анвара Чаудрі і обрання на його місце південнокорейці Чінг Куо Ву серйозно похитнулося становище тодішнього президента ФБР, одночасно обіймав посади віце-президента АІБА і ЕАБА, Едуарда Хусаинова, який складався в дуже довірчі стосунки з колишнім главою світового аматорського боксу. Внаслідок підкилимних ігор, що вилилися навіть у відкриття кримінальних справ і взаємну подачу судових позовів, вітчизняні функціонери все-таки вирішили не бити горщики з новим президентом АІБА, для чого фактично пожертвували Хусаинова. Замість нього в червні 2007 року на пост президента ФБР був обраний генерал армії Євген Мурів, що займає також державний пост директора Федеральної служби охорони Російської Федерації. З новим керівником російського боксу керівництво АІБА досить швидко знайшов спільну мову, свідченням чого, зокрема, була організація в Москві Кубка світу 2008 року, а потім і отримання права проведення чемпіонату Європи в нашій столиці в 2010 році.

Ймовірно, виконавши своє завдання на цій посаді, вже в кінці 2009 року Мурів поступився керівну посаду ФБР колишньому міністру спорту і туризму Росії Борису Іванюженкову. Сам же Мурів був обраний на посади віце-президента АІБА і першого віце-президента ЕАБА, а також очолив Вищу наглядову раду ФБР. Пост першого віце-президента ФБР нині займає Андрій Данько, а два з чотирьох «звичайних» віце-президентів - відомі боксери минулого олімпійський чемпіон 2000 року Олександр Лебзяк і фіналіст чемпіонату світу 1989 року Євген Судаков. Пост старшого тренера дирекції ФБУ займає олімпійський чемпіон 1968 Валеріан Соколов.
Підсумок: зелене світло.

Підсумок: зелене світло

Президент федерації боксу Борис Іванюженков

Відносини з пресою
Як тренерський склад російської збірної, так і її боксери цілком доступні для ЗМІ. Їх інтерв'ю нерідко з'являються на сторінках провідних спортивних видань країни. Природно, набагато частіше це буває напередодні, під час і після закінчення великих міжнародних стартів. Мабуть, єдиним винятком був проходив в Москві в позаминулому році чемпіонат Європи. Тренерський штаб на чолі з Миколою Хромовим заборонив спілкування боксерів національної збірної з представниками ЗМІ. Пояснювався такий крок зайвої допитливістю журналістської братії, увагу якої до виступаючих на рідній землі бійцям було б надмірним, що могло негативно позначитися на результативності їх виступів. Можливо, цей крок дійсно чимось допоміг нашій дружині так успішно виступити на рингу палацу спорту «Мегаспорт» на Ходинському полі.

Офіційний сайт Федерації боксу Росії знаходиться в дуже хорошому стані. Перш за все на ньому досить повно і оперативно висвітлюються поточні події в російському аматорському боксі, причому як на центральному рівні, так і на місцях. До того ж викладається чимало інтерв'ю і коментарів безпосередніх учасників подій - боксерів і тренерів. Крім новин, є і багато інших інформативних і корисних для боксерської громадськості розділів. Це і архіви результатів змагань минулих років, і календарні плани майбутніх змагань та навчально-тренувальних зборів, і тексти офіційних документів, і міні-біографії великої кількості як діючих, так і вже закінчили свої виступи російських і радянських боксерів, і різноманітні публіцистичні, аналітичні та навіть наукові матеріали про бокс і боксерів, і візитні картки функціонерів федерації, тренерського складу збірних команд та суддівського корпусу, і адреси спортшкіл в різних містах країни, де можна займатися боксом, і дуже багатий розділ ексклюзивних фото, і навіть значний архів відеозаписів змагань різних років. Так що і простим любителям боксу, і фахівцям там можна почерпнути для себе багато чого цікавого і корисного.
Підсумок: жовте світло.

ПІДСУМКОВИЙ КОЛІР - ЖОВТИЙ.
br /