Полезные материалы

Чим нас здивував чемпіонат світу з футболу - 2014

  1. технології
  2. освітлення
  3. Пророцтва
  4. перешкоди
  5. додатки
  6. Реклама

Вперше за всю історію чемпіонату світу захід спровокувало таку високу соціальну активність. Тільки ледачий не запустив на своєму сайті розділ, присвячений подіям ЧС, соціальні мережі зафіксували кілька рекордів за кількістю повідомлень під час спортивного заходу, і навіть американці, для яких футбол явно не на першому місці за популярністю, на чолі з президентом Обамою, який підтримував команду в Twitter, побили рекорд за кількістю глядачів футбольного матчу.

Отже, чим же був знаменний чемпіонат світу з футболу - 2014?

технології

На відкритті заходу перший удар по м'ячу зробив паралізований чоловік в екзоскелет, надрукованому на 3D-принтері, тобто він вдарив по м'ячу буквально силою думки - костюм був підключений до його голові спеціальними сенсорами. Знаменно, що це подія, яка деякі стали називати початком нової кіберери , Відбулося саме в рамках чемпіонату світу.

Також в цьому році на чемпіонаті почали використовувати систему автоматичного визначення взяття воріт - GoalControl-4D. Система складається з 14 камер (по 7 на кожні ворота), які безперервно стежать за рухом м'яча, інформація з них передається на комп'ютер, який аналізує ситуацію і в разі голи подає сигнал на наручний годинник судді. Найкорисніше система виявилася під час матчу Франція - Гондурас .

Багато хто звернув увагу на балончики з білим спреєм , Який використовували судді для нанесення на поле позначок при виконанні штрафних - ця незначна, на перший погляд, технологія теж полегшує життя суддям.

освітлення

Спеціальні розділи для висвітлення подій в ході чемпіонату з'явилися у більшості онлайн-ЗМІ (в Росії спецпроекти були у Gazeta.ru , Mail.ru , « РБК »,« стрічки ». Із зарубіжних видань можна відзначити The New York Times , Bloomberg , The Guardian , Mashable , The Independent ), Пошукачів ( « Яндекс », Google ), Соціальних мереж ( Facebook , Twitter , Vine ).

Google почав перейматися, щоб за допомогою Google View у вболівальників, які не змогли дістатися до Південної Америки, з'явилася можливість побачити хоча б фотографії та панорами розфарбованих вулиць Бразилії , А також футбольних стадіонів. «Яндекс» заявив , Що кількість запитів про чемпіонат за час групового турніру тільки серед москвичів перевалило за 3 мільйони.

Twitter і Facebook побили всі рекорди за кількістю повідомлень і интеракций за всю історію обох мереж, а «ВКонтакте» сконцентрувалася на прямих трансляціях .

Пророцтва

Те, що спортивні ставки вийшли за межі офлайна, не новина вже давно. Чим тільки не користувалося людство, щоб передбачити підсумки майбутнього матчу. Але з тих пір, як в 2010 році помер восьминіг Пауль, його місце ще нікому не вдавалося зайняти. По крайней мере, до цього чемпіонату. В цьому році до суперечок про те, хто переможе в майбутньому матчі, підключилися голосові помічники: спочатку самовпевнений Microsoft Cortana при підтримці Bing Predicitons Engine , А потім і дипломатична Siri . Були ще ті, хто довірилися прогнозам верблюда Шахіна , - але це теж не по частині Cossa.

Деякі більш, ніж успішно , Обійшлися в прогнозах своїми силами, поставивши на перемогу Німеччини 7: 1 в грі з Бразилією.

перешкоди

У 2014 році навіть традиційні сутички між гравцями не обходяться без технологій.

Так, в матчі, після якого Росія вийшла з змагання, воротар збірної, Ігор Акінфєєв, був засліплений зеленим лазером , Який використовував хтось з уболівальників збірної Алжиру. Після цього інциденту Федерація футболу Алжиру була оштрафована на 41 тисячу євро.

Французька збірна скаржилася на те, що їх тренування була перервана вторгненням дрона , А сліди від знаменитого укусу Луїса Суареса, за деякими версіями, намагалися перебільшити в Photoshop .

додатки

Додатків до чемпіонату вийшло небачена кількість. Найпопулярнішим, безсумнівно, залишилося FIFA , Також можна відзначити « Бразилія + »Від Sports.ru, 2014 Table і BBC .

навіть додаток Yo , У якого взагалі немає ніяких функцій, крім відправлення і отримання звуку «Йоу», не оминуло масштабне спортивне подія стороною: якщо відправити Yo контакту під ім'ям Worldcup, то будеш отримувати відповідь «йоу» кожен раз, коли хтось заб'є гол.

Реклама

Найбільшим гучним інфоприводи в російській рекламній сфері став закон, що дозволяє рекламувати пиво і напої на його основі в місцях проведення спортивних змагань, періодичних друкованих виданнях та на телебаченні. Можна припустити, що причини введення закону якось пов'язані з проведенням наступного чемпіонату світу в Росії: закон буде діяти до 1 січня 2019 року. Рекламні засоби явно не зашкодять фінансування заходу, а підготовка до нього вже активно розпочалася . По оцінкам , Заборона може принести рекламної індустрії до 5 мільярдів рублів.

Фліпбук голи ван Персі - реклама Stabilo.


Офіційна рекламна кампанія Adidas 2014 FIFA World Cup Brazil ™ під назвою «#allinornothing» за участю таких футболістів, як Ліонель Мессі, Даніель Альвес, Луїс Суарес. Режисер - Фернанду Мейрелліш ( «Місто Бога», «Відданий садівник»).


Спільний арт-проект Adidas і Марини Абрамович.



Реклама Google в підтримку ЛГБТ-спортсменів.


Також чимало розмов викликала реклама банківської групи «Відкриття» з Роналду в «головній ролі».

Компанії, що залишилися в стороні від спонсорської участі, знайшли вихід з положення. Так, незважаючи на те, що всім учасником чемпіонату були видані навушники від Sony, Beats Electronics не здавали позиції: футболістам було заборонено носити навушники інших марок, крім Sony, на будь-яких масових заходах, але деякі спортсмени були помічати в навушниках Beats поза полем: на тренуваннях, на вулиці. Хтось із рекламодавців мислив глибше: так, нападника бразильської збірної Неймара збираються оштрафувати за несанкціоновану рекламу трусів .

Користувачі - не єдині, хто йде на рекорди в соціальних мережах в ході чемпіонату. Спонсори змагаються в тому, хто отримає більш позитивну і широкий розголос в соціальних мережах: на першому місці за кількістю згадок оказлся Adidas, слідом за ним - Budweiser. У мобільній рекламі в лідерах опинилися Sony і Visa .

Ну і зрозуміло, чемпіонат надихнув величезна кількість людей на створення мемів , графіки , статистики і навіть цілих блогів .

Ну і зрозуміло, чемпіонат надихнув величезна кількість людей на створення   мемів   ,   графіки   ,   статистики   і навіть   цілих блогів

Отже, чим же був знаменний чемпіонат світу з футболу - 2014?