Полезные материалы

Ілля Буров виграв медаль за брата - Газета Коммерсант № 30 (6268) від 19.02.2018

  1. Російський спортсмен Ілля Буров
  2. Зліва направо: Цзя Цзуняну (Китай), Олександр Абраменко (Україна) та Ілля Буров (Росія)
  3. фрістайл

Збірна Росії завершила першу олімпійську тиждень черговим бронзовим виступом. На цей раз - фристайліста Іллі Бурова в лижній акробатиці, який поступився у фіналі тільки українцю Олександру Абраменко і китайцеві Цзя Цзуняну. При цьому медалі чекали скоріше не від нього, а від молодшого брата Максима Бурова. З подробицями - кореспондент "Комерсант" Олексій Обладунків.
Збірна Росії завершила першу олімпійську тиждень черговим бронзовим виступом

Лижна акробатика, хоча олімпійських нагород Росії вона не приносила 12 років - з того моменту, як в Турині на третє місце застрибнув Володимир Лебедєв, - була, звичайно, тим жанром, в якому в Пхенчхан потрібно було чекати медалі. І саме від спортсмена на прізвище Буров. Штука в тому, що у вітчизняній збірній її носять два рідних брата. І якщо говорити про нинішньому сезоні, то в ньому, безумовно, виділявся молодший з них - 19-річний вундеркінд Максим. Саме він виграв Кубок світу в цій дисципліні, а по стабільності з ним могли змагатися хіба що білорус Антон Кушнір, чемпіон попередньої Олімпіади, та китаєць Цзя Цзунян, який в Сочі був третім. Ілля Буров, який на сім років старше, настільки очевидних успіхів не досягав, і ті, хто щільно цікавився фрістайлом, повинні були знати чому. У листопаді 2016 року його потрапив в автомобільну аварію. Травми були неприємними - перелом ребер, ушкодження коліна ... Про польоти він забув на півроку, довго лежав у лікарні наодинці з неприємними думками, а тренування відновив лише минулого літа, коли, здавалося, корейський поїзд для нього вже йде без шансів його наздогнати. Але Буров вирішив, що треба терпіти і все одно готуватися до Олімпіади, - і в поїзд схопився.

Російський спортсмен Ілля Буров

Фото: Mike Blake, Reuters

Так ось, ще кваліфікація позбавила пхёнчханскую Олімпіаду двох фаворитів. Її не пройшли ні Максим Буров, ні Антон Кушнір. А одним з інформаційних хітів, пов'язаних з її підсумками, було жорстку заяву Олександра Лукашенка з приводу суддівства виступу Кушніра. Президент Білорусії, який очолює ще і Національний олімпійський комітет, розповідав, що йому «довелося вночі підняти по тривозі МЗС, задіяти посольство в Республіці Корея» і «направити негайно урядову телеграму» на адресу Томаса Баха, керівника Міжнародного олімпійського комітету. «Висловив йому все, як я думаю, в м'якій формі», - додав Олександр Лукашенко, і цікаво було б побачити, як виглядає така «м'яка» форма.

Тим часом в фінальні змагання в Phoenix Snowpark все ж пробилися відразу двоє росіян - Ілля Буров і Павло Кротов. Фінал складається з трьох стадій, і, успішно подолавши першу з них, на другий принаймні Буров серйозно «подвіс». Видимих ​​помилок росіяни не допускали, складність стрибків була достатньою, але в трійку найсильніших ні той ні інший не проникли, а російські тренери скаржилися на занадто прискіпливе суддівство.

У вирішальний раунд за регламентом проходили шість спортсменів, і перед останнім виступом - китайця Ци Гуанпу - Буров був якраз шостим. Китайський фристайлист виконав складний стрибок, однак приземлення змастив, і підкреслено викинутий в сторону суддів переможний жест - мовляв, так все було і задумано - на них не подіяв. Ци Гуанпу опустили нижче Бурова, і Буров приєднався до Кротову.

Зліва направо: Цзя Цзуняну (Китай), Олександр Абраменко (Україна) та Ілля Буров (Росія)

Фото: Dylan Martinez, Reuters

Ілля Буров відкривав третій раунд і видав непоганий стрибок, за який отримав оцінку 122,17 бала - солідну, але не таку високу, щоб вважати, що медаль у Росії в кишені, тим більше Павло Кротов співвітчизника не підтримав, сфальшував. «Чуть-чуть перенервував», - зізнавався потім Буров, схоже, розраховував на більше.

Все тепер залежало від суперників, у двох з яких - канадця Олів'є Рошона і білоруса Станіслава Гладченко - коефіцієнти складності були вище. У Гладченко він взагалі виглядав позамежним - 4,900. Але ні канадець, ні білорус впоратися зі стрибками не зуміли - з їх хитромудрі вони явно переборщили. В результаті вище Бурова в класифікації опинилися лише Цзя Цзунян і українець Олександр Абраменко, котирувався в кращому випадку як тіньовий претендент на бронзу, чий політ до золота виглядав однією з головних несподіванок Олімпіади. Особливо на тлі відвертої розповіді українця про те, скільки разів він пробував свій припасений на ключову стадію «золотий» стрибок. З'ясувалося, що всього 15 - для акробатики це мізерна цифра, такі стрибки прийнято вважати не "золотими», а «сирими».

фрістайл

Жінки. Слоупстайл. 1. Сара Хёффлін - 91,20 бала. 2. Матильда гримить (обидві - Швейцарія) - 88,00. 3. Ізабель Аткін (Великобританія) - 84,60 ... 12. Анастасія Таталіна (Росія) - 51,20.

Чоловіки. Слоупстайл. 1. Ейстейн Бротен (Норвегія) - 95,00 бала. 2. Ніколас Геппер (США) - 93,60. 3. Алекс Болё-Маршан (Канада) - 92,40.

Чоловіки. Лижна акробатика. 1. Олександр Абраменко (Україна) - 128,51 бала. 2. Цзя Цзунян (Китай) - 128,05. 3. Ілля Буров - 122,17. 4. Павло Кротов (обидва - Росія) - 103,17.