Рецензія на фільм «Легенда №17»

Перший вітчизняний блокбастер, який можна сміливо порекомендувати глядачам будь-якого віку

Молодий хокеїст Валерій Харламов ( Козловський ) Попадається на очі ексцентричному тренеру АнатоліюТарасову ( Меньшиков ) І за його протекцією виявляється в команді «Зірка» міста Чебаркуль. Ставши провідним гравцем провінційного клубу, він все ж добирається до Тарасівської ЦСКА, але зоряну кар'єру і заповітним матчів з канадцями передує низка розчарувань і непрості відносини з тренером.

Не знайшовши відповідних героїв в сучасності, вітчизняний кінематограф продовжує захоплено копатися в радянському минулому. Не так давно в його прицілі побував Висоцький, тепер ось Харламов, а зовсім скоро нас чекає байопік і про Гагаріна. Здається, залишилося підгорнути тільки балет.

До появи «Легенди №17» найвідомішими фільмами Миколи Лебедєва були «Зірка» і «Вовкодав».

Тим цікавіше, що фільм про історичну перемогу над канадцями вийшов напрочуд голлівудським. В якомусь сенсі це наш «Роккі» , наш "Король каже!" , Безсовісний краудплізер, вивірений механізм, без промаху б'є в той мізер, що до сих пір залишається для кожного майже святим, і приправлений людяністю рівно на стільки, щоб шестерінки не впадали в очі. Так, іноді і тут трапляються режисерські казуси на кшталт вступної кориди (як не крути, такі речі піддаються тільки іспанцям) або сумнівно намальованих комп'ютерних панорам. Але чіплятися до таких дрібниць нерозумно, якщо вже нам в цей раз дали головне. Останнім часом ще нікому не вдавалося так спритно прикрутити до універсальної історії про велику мрію настільки потужний заряд патріотизму, причому патріотизму несоромно, неказенное. Любіть ви хокей чи ні, в парі моментів неможливо не розплакатися.

За останні сім років Олег Меньшиков з'являвся на великому екрані тільки в «Стомлених сонцем 2».

Виявляється, якщо постаратися, залізна заокеанська схема прекрасно почуває себе і серед берізок. режисер Микола Лебедєв врівноважує красеня-героя з рішучим поглядом (Козловський і правда наш самий голлівудський герой) видатними віковими акторами, зваливши на себе всі вирішальні епізоди. У Каліфорнії так заведено з давніх-давен - і нічого, весь світ дивиться, як Том Круз поправляє стильні окуляри, а що стоїть поруч Дастін Хоффман тихо творить свої професійні чудеса. Про Тарасова картина в результаті розповідає більше, ніж про власне Харламова, але виною тому не сценарій, а неймовірна робота Олега Меньшикова (епізод, де він немов китайський каліграф розкреслює паличкою дворову майданчик, просто приречений стати національною киноклассикой).

Насправді автомобільна аварія, в результаті якої Харламов довго набирав форму, сталася вже після матчів з Канадою.

Авторам вдається обійти навіть найпоширенішу вітчизняну міну - політику. З ідеологічної точки зору картина абсолютно стерильна. Канадців тут треба побити не як представників капкраїни, а як зарозумілих Голіафів, монополізували шайбу з ключкою в очах світової спільноти. Всі обставини, завдяки і всупереч яким збірна і Харламов йдуть до цієї загальної перемоги, дані пунктиром. Зрештою, нелюбов велеречивих функціонерів до геніального, але хамських тренеру не залежить від конкретного історичного моменту. Влуч такий матеріал до режисера з тягою до масштабних узагальнень (наприклад, до Микиті Михалкову , Який виступає тут в якості продюсера), Харламов воював б не стільки з Філом Еспозіто і Боббі Кларком, скільки з майже зворушливим номенклатурним мерзотником у виконанні Володимира Меньшова (Актор так хвацько поєднує лиходійство з затишним життєвим чарівністю, що часом нагадує Олега Борисова з «Слуги»). Лебедєв ж ні разу не віджимає, обмежує суперсерію одним тріумфальним матчем (по сумі восьми ігор у важкій боротьбі тоді виграла все-таки Канада) і всіляко намагається робити акцент на настільки актуальному в усі часи Тарасівському девізі, що звучить луною і після фільму: «Веселіше, ми в хокеї! »

Залишайтеся з нами на зв'язку і отримуйте свіжі рецензії, добірки і новини про кіно першими!
Перший вітчизняний блокбастер, який можна сміливо порекомендувати глядачам будь-якого віку   Молодий хокеїст Валерій Харламов (   Козловський   ) Попадається на очі ексцентричному тренеру АнатоліюТарасову (   Меньшиков   ) І за його протекцією виявляється в команді «Зірка» міста Чебаркуль Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер