Полезные материалы

Церемонія відкриття зимових Олімпійських ігор 2014

  1. Гімн [ правити | правити код ]
  2. прапор [ правити | правити код ]
  3. Талісмани [ правити | правити код ]
  4. клятви [ правити | правити код ]
  5. організації [ правити | правити код ]

Церемонія відкриття зимових XXII Олімпійських ігор відбулася 7 лютого 2014 року на Олімпійському стадіоні « Фішт »в Сочі , Символічно почалася о 20:14 за московським часом і тривала протягом майже трьох годин [1] .

Офіційно Ігри відкрив Президент Російської Федерації Володимир Путін . Також з вітальним словом виступили Президент Оргкомітету "Сочі 2014" Дмитро Чернишенко і глава Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томас Бах , Який в такій якості вперше взяв участь в церемонії відкриття зимових і взагалі Олімпійських ігор . [2] . На церемонії були присутні більше чотирьох десятків перших осіб різних країн (що більше ніж на відкриттях двох попередніх зимових олімпіад разом узятих), а також глави ООН і ради Європи .

За традицією був проведений парад націй, який відкрила Греція , А завершили представники команди господарів - Російської Федерації.

традиційний олімпійський гімн виконала російська оперна співачка Анна Нетребко і чоловічий хор Московського Стрітенського монастиря, гімн Росії - чоловічий хор Московського Стрітенського монастиря.

Тематичне шоу «Сни про Росію» почалося ширянням на великій висоті над полем стадіону дівчинки з символічним сценічним ім'ям Любов, а всього в поданні брали участь понад три тисячі танцюристів, акробатів, акторів, повітряних гімнастів, артистів балету і співаків, а також три сотні бігунів на роликових ковзанах. У театралізованій частині церемонії глядачам представили історію становлення російської держави, в тому числі масштабні сцени часів царської Росії, - у вигляді параду гвардійців і балу вищого світу, - епох революції, індустріалізації і повоєнного життя [3] . Під час останніх на поле стадіону з'являлися слова, пов'язані з радянською епохою, зокрема: піонери , космонавти , студенти , стиляги . По ходу шоу були задіяні численні металеві, надувні, що світяться та інші - в тому числі багатометрові і багатотонні, - декорації, які як виводилися на поле стадіону, так і переміщалися на великій висоті на підвісці, а також на все поле стадіону проектувалися зображення, а на трибунах запалювалися по командам організаторів нагрудні світильники-медальйони, видані всім глядачам. Світильники керувалися сигналами, що передаються інфрачервоним прожектором.

Завершилася церемонія запалюванням чаші Олімпійського Вогню і масштабним і тривалим салютом з феєрверками над стадіоном і з кількох інших точок в Олімпійському парку і навколо. Стадіон «Фішт» та інші об'єкти парку були висвітлені різнобарвною і динамічною інтенсивної підсвічуванням.

Церемонію дивилися сорок тисяч глядачів безпосередньо на стадіоні «Фішт», а також могли дивитися три мільярди телеглядачів по всьому світу. Трансляцію забезпечували сто сорок телекамер. Всього в підготовці заходу було задіяно понад десяти тисяч організаторів і учасників і дві тисячі волонтерів [4] .

Церемонія велася на російською , англійською і французькому мовах. на « першому каналі »Церемонію коментували Кирило Набутів і Анатолій Максимов . для телеканалів ВГТРК "Росія 1" , «Спорт 1» (В прямому ефірі) і "Росія 2" (В запису) церемонію коментували Дмитро Губернієв і Анастасія Чорнобровіна .

Під час шоу сталася накладка - одне з олімпійських кілець над стадіоном не розкрив. але російські [5] телеглядачі могли це бачити не більше кількох секунд: в ефір були показані кадри з репетиції церемонії [6] [7] . 4 грудня того ж року Ернст повідомив в інтерв'ю про те, що у трагедії винні ірландські риггери , Впустив його, але побоялися сказати йому про це [8] .

Підготовка до церемонії розпочалася більш ніж за рік до її початку. стадіон « Фішт », На якому проводяться церемонії відкриття і закриття, був спроектований австралійськими фахівцями, споруджений російськими і турецькими будівельниками, оснащений новітнім німецьким та іншим обладнанням (в тому числі 130 прожекторами і 2.6 мільйоном ламп) і механізмами, а також переважно японської телевізійної і телекомунікаційною технікою. Багато використані на церемонії масштабні і складні декорації, реквізити були виготовлені за спеціальними замовленнями зарубіжними компаніями (наприклад, підвісна рухається світиться «русская тройка» - в Швеції, надувні електронні ляльки-талісмани - в Австралії і т. Д.). Для організації технічної частини та постановки художніх номерів, в тому числі в командний центр управління церемонією, були запрошені кращі іноземні фахівці.

Серед організаторів:

  • Костянтин Ернст - головний креативний продюсер церемоній і автор сценарію;
  • Георгій Ципін - художник-постановник і автор сценарію, раніше він працював в Метрополітен-опера , Ла Скала , великому театрі , Маріїнському театрі ;
  • Андрій Болтенко - режисер-постановник і автор сценарію;
  • Андрій Насоновскій - виконавчий продюсер церемоній і гендиректор Агентства;
  • Ірина Прохорова - виконавчий директор;
  • Ігор Матвієнко - музичний продюсер;
  • Джеймс Лі - фахівець з підвісним конструкціям, який працював на Олімпіаді в Лондоні;
  • Сільвія Хейес - режисер-постановник, відома великими постановочними номерами в цирку Shangai;
  • Філ Хайс - хореограф повітряних гімнастів, директор повітряних постановок в Лондоні-2012;
  • Натан Рай - хореограф, постановник номерів в мюзиклах « Ісус Христос - суперзірка »,« Mamma Mia! »;
  • Шана Керолл - хореограф, постановник Cirque du Soleil;
  • Наталі Сімрад - головний візажист Cirque du Soleil;
  • Кім Баррет - художник по костюмах шоу Cirque du Soleil і фільмів « Людина павук »,« три короля »,« Хмарний атлас » [9] .

Телевізійну трансляцію відкриття зимових Олімпійських ігор починав ролик, присвячений російському алфавітом . Дівчинка Любов, роль якої зіграла 11-річна гімнастка Ліза Темнікова з Краснодара , Вимовляла літери алфавіту і те, що з ними асоціюється у росіян [10] . Були обрані люди, явища, предмети, що починаються на ці букви і важливі для історії Росії . На деякі букви доводилося відразу по два слова, деякі слова не починалися на ту букву, з якої були пов'язані, не були забуті літери видання і Ь, з яких жодне слово в російській мові не починається.

Державний гімн Російської Федерації був виконаний чоловічим хором московського Стрітенського монастиря . Двісті сорок волонтерів , Одягнені в світяться костюми білого, синього і червоного кольорів (кольорів російського прапора ), Утворили формацію. Рухаючись в різні боки, учасники створювали враження, ніби прапор майорить на вітрі.

Традиційно делегації країн-учасниць Олімпійських ігор з'являлися на стадіоні в алфавітному порядку мови країни-організатора Ігор, в даному випадку російської мови . При цьому, також традиційно, були зроблені два винятки. Першими на стадіон вийшли представники Греції як країни-прабатька Олімпійських ігор. Останніми ж з'явилися спортсмени та інші члени делегації з країни-організатора . Назви країн оголошувалися спочатку на офіційних мовах олімпійського руху - французькою та англійською, а потім російською. Під час виходу кожної команди на поле стадіону проектувалося велике стилізоване картографічне зображення території країни, і їх особисто вітали перші особи відповідних країн, які були присутні на церемонії. Команди виходили під мікси , написані діджеєм Леонідом Руденко на основі популярних російських і зарубіжних хітів [12] .

Гімн [ правити | правити код ]

Олімпійський гімн виконала російська оперна співачка Анна Нетребко в супроводі чоловічого хору.

прапор [ правити | правити код ]

Олімпійський прапор на стадіон «Фішт» урочисто внесли вісім відомих росіян [16] :

Талісмани [ правити | правити код ]

Талісмани ігор Білий ведмедик, Леопард і Зайка були представлені виготовленими в Австралії і пересувалися на спеціальному автомобільному шасі унікальними багатометровими надувними ляльками, руху і міміка яких управлялася електронікою і оператором в шасі.

клятви [ правити | правити код ]

Були дані клятви від імені спортсменів , суддів і тренерів :

У церемонії запалювання олімпійського вогню взяло участь шість осіб - Марія Шарапова , Олена Ісінбаєва , Олександр Карелін , Аліна Кабаєва , Владислав Третьяк і Ірина Родніна [17] [18] .

Першою по стадіону « Фішт »Олімпійський вогонь несла тенісистка Марія Шарапова, яка передала його легкоатлетці Олені Ісінбаєва. Наступним вогонь отримав борець Олександр Карелін, який в супроводі Марії Шарапової і Олени Ісінбаєвої передав його олімпійській чемпіонці з художньої гімнастики Аліною Кабаєвою. Вчотирьох спортсмени передали вогонь триразовим радянським олімпійським чемпіонам з хокею та фігурного катання Владиславу Третьяку і Ірині Родинний. Після того як факел пронесла Родніна, вона супроводжувала Третяка, що ніс вогонь на останній ділянці поза стадіоном до чаші, влаштованої на площі Олімпійського парку у вигляді похило-зігнутої 30-метрової стели. Третьяк і Родніна удвох піднесли факел до запалюючого чашепріёмніку перед підставою стели, після чого вогонь по черзі спалахують смолоскипів-стійок вибіг по стелі до чаші на її вершині [4] .

Відомий на багато кілометрів навколо, вогонь в чаші горів до закінчення Олімпійських ігор 23 лютого 2014 року [19] .

На церемонії були присутні глави держав і урядів, а також 2 глави міжнародних організацій, президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах та інші відомі особи [20] . Курсивом виділено офіційні особи країн, спортсмени яких не брали участі в Олімпіаді 2014 року.

організації [ правити | правити код ]

  1. Церемонія відкриття зимових   XXII Олімпійських ігор   відбулася   7 лютого   2014 року   на Олімпійському стадіоні «   Фішт   »в   Сочі   , Символічно почалася о 20:14 за   московським часом   і тривала протягом майже трьох годин   [1] / Німеччина Німеччина - президент МОК Томас Бах
  2. ООН ООН / Республіка Корея Республіка Корея - генеральний секретар ООН Пан Гі Мун
  3. Європа Європа / Норвегія Норвегія - генеральний секретар ради Європи Турбйорн Ягланд
  1. Путін подякував організаторам церемонії відкриття Олімпіади , російська газета (8 лютого 2014 року). Дата обігу 8 лютого 2014.
  2. Євген Слюсаренко. Став відомий сценарій відкриття Олімпіади в Сочі , Відомості (7 лютого 2014 року). Читальний зал 7 лютого 2014 року. Дата обігу 8 лютого 2014.
  3. Символізм церемонії відкриття олімпіади в Сочі
  4. 1 2 Церемонію відкриття Олімпіади подивилися три мільярди чоловік , Lenta.ru (8 лютого 2014 року). Читальний зал 9 лютого 2014 року. Дата обігу 8 лютого 2014.
  5. Nothing to see here: Russian TV alters video after Olympic ceremony glitch .
  6. Ернст прокоментував ситуацію з розкрилися олімпійським кільцем в Сочі , АіФ (8 лютого 2014 року). Дата обігу 8 лютого 2014.
  7. Одне з п'яти олімпійських кілець не розкрилося на церемонії відкриття Ігор 2014
  8. Чому воно не відкриється кільце
  9. Оргкомітет «Сочі-2014» представив команду підготовки до церемонії відкриття Олімпіади (неопр.) (Недоступна посилання). Дата обігу 8 лютого 2014. Читальний зал 9 лютого 2014 року.
  10. Головна героїня відкриття Олімпіади хоче стати схожою на Аліну Кабаєву
  11. Олімпіада почалася з російської абетки на сайті vesti.ru, 7 лютого 2014
  12. «Сни про Росію» побачили 3 млрд глядачів
  13. 1 2 3 Григорій Ревзін: «Не героїзм смерті, а тріумф життя» // NY Times
  14. Церемонія відкриття Олімпійських ігор: глядачі побачили сни про Росію
  15. Земфіра відмовилася подавати в суд на Костянтина Ернста
  16. Церемонія відкриття Олімпіади в Сочі. Онлайн-репортаж , РІА Новини (7 лютого 2014 року). Дата обігу 9 лютого 2014.
  17. У запалюванні олімпійського вогню брали участь Шарапова, Ісінбаєва, Карелін, Кабаєва, Родніна і Третьяк , Московський комсомолець (7 лютого 2014 року). Дата обігу 8 лютого 2014.
  18. Церемонія відкриття Олімпіади Сочі-2014
  19. У Сочі відкрилися Олімпійські ігри , Інтерфакс (7 лютого 2014 року). Дата обігу 8 лютого 2014.
  20. Leaders Attending Sochi Olympics Opening Ceremony (Англ.). abcnews (7 February 2014 року). Дата обігу 10 лютого 2014.
  21. Олександр Анкваб провів зустріч з Леонідом Тібілова в Сочі (неопр.) (Недоступна посилання). abkhaziagov.org (8 лютого 2014 року). Дата обігу 10 лютого 2014. Читальний зал 22 лютого 2014 року.
  22. Про візит Атамбаєва в Сочі
  23. Леонід Тібілов поспостерігав за відкриттям Олімпіади в Сочі , Rsonews.org (8 лютого 2014 року). Дата обігу 10 лютого 2014.