Полезные материалы

Секрети гербів клубів Ліги чемпіонів 2016/17

Тридцять два клуби почнуть шлях за футбольним Кубком чемпіонів, і «Соккер.ру» пропонує придивитися до їх емблем. Чим знак «Бешикташа» цікавіше, ніж емблема «Ювентуса»? І що зашифровано в логотипах «Реала» або «Барселони»?

Група А. ПСЖ, «Арсенал», «Базель», «Лудогорец»

ПСЖ. «Колиска монархів»

На зорі існування ПСЖ хотів бути схожим на МЮ і МС - на емблемі красувався корабель. Символ повели з герба Парижа, він там з-за острова Сіте в формі морського судна. Пізніше на гербі підкреслили «королівський» статус - під вежею Ейфеля були колиска і лілія. Це відсилання до замку в Сен-Жермен-ан-Ле, де виховували юних французьких монархів. Тепер намагаються виховати в собі королів футбольної Європи, залишили лілію.

«Арсенал». Заряджена «гармата»

У «канонірів» давним-давно була цікава емблема - вид двох гармат зверху. Але потім хлопці, засновані поруч з військовим госпіталем і заводом, залишили одну гармату, яка стріляла в бік Заходу. Потім розгорнули її на Схід і після ребрендингу в 2002-му маємо звичний всім герб - простий, але символічний для «гармашів».

«Базель». Майже як «Барселона»

Кольори у «Базеля» позичила сама «Барселона», швейцарці засновані в 1893-му році, а каталонці через шість років - їх колишнім капітаном. Спочатку на гербі швейцарців був баранячий ріг на постаменті, але пізніше з'явився м'яч, як з логотипу «Барселони», щит, ті ж букви, але сплетені, кольору і зірка зверху - підкреслюють кількість титулів.

«Лудогорец». Новомодні «орли»

Перед нами юна команда - створена в 2001-му році, і хоча свого роду спадкоємці клубу «Разград», заснованого в 1945-му році - там емблема складалася з кириличної літери «Л», вирішили назвати себе «орлами» і намалювали птицю на гербі . Вибір досить банальний, а орел намальований в манері початку нового століття.

Група В. «Наполі», «Бенфіка», «Бешикташ», «Динамо» (Київ)

«Наполі» «Наполі». "Темна конячка"

Зараз все просто, буква «N» і кола з градієнтами. А найцікавішими були логотипи з кіньми. Білій на блакитному тлі і потім чорною. Причому в 1927-му році клуб ледь не став банкрутом, що дозволило суперникам називати їх не «конячками», а «маленькими віслюками». У Неаполі вирішили, що з образливого прізвиська можна зробити вдале і самі стали так себе називати.

«Бенфіка». «З багатьох - єдине»

У 1904 році заснували суспільство і відразу зрозуміли, що величати будуть «орлами», тому не дивно, що майбутні чемпіони всього на світі з Лісабона зобразили птицю на вершині щита з клубними кольорами. Ще у «Бенфіки» цікавий клубний девіз на емблемі, перекладається як «з багатьох - єдині». Така ж напис на гербі США, рептилоїди обурюються.

«Бешикташ». Чорно-білий шифр

Знову «орли» в списку, але у турецького клубу ніякої птиці на логотипі. Все набагато цікавіше, адже емблема - шифр до року заснування! Перша біла лінія символізує цифру один, три чорних смужки - трійку, друга біла смуга - ще одна одиниця, а всього на гербі дев'ять елементів, що дає останнє число - дев'ять. Виходить 1319 - рік по арабським календарем! Або 1903 по європейському. Дуже круто придумали.

"Динамо Київ). Пригоди «Д»

Нинішня і перша емблема «Динамо» тисяча дев'ятсот двадцять сім-го року відрізняються не сильно. Ромб і буква «Д» посередині. Тепер ще зірки за чемпіонські титули, але в цілому завжди у киян на гербі була знаменита кирилична буква. Навколо малювали кола і щити, доповнювали написами, на кшталт УРСР, м'ячами. Навіть додавали кольору Києва або збірної України. Потім заспокоїлися і повернулися до класики.

Група С. «Барселона», «Манчестер Сіті», «Боруссія» (Менхенгладбах), «Селтік»

«Барселона» «Барселона». З миру по нитці

Перший герб «Барселона» повела у міста. Те ж зображення і ще кажан зверху, але потім придумали і багато разів перемальовували щит з квітами з герба Барселони і прапора Каталонії. А синьо-гранатові футболки з Швейцарії підвезли - згаданого вище Базеля. М'яч і ініціали клубу теж давно на гербі, зміни не потрібні, всі звикли.

"Манчестер сіті". На догоду моді

Свіжа історія, оскільки заради залучення нових адептів культу Гвардіоли, Агуеро і Де Брюйне змінили емблему - щоб нові футболки активніше продавалися. Повернулися до витоків з одного боку - корабель з порту Манчестер і червона троянда вже красувалися на логотипі «городян» раніше, з іншого - прибрали «орла». Взагалі, у п'яти команд ЛЧ були орли на емблемах, у ще п'яти - леви. Популярні символи.

«Селтік». конюшиновий хрестоносці

За зображення оригінального герба «Селтіка» зараз можна заробити дискваліфікацію трибун від ФІФА та УЄФА - там був кельтський хрест, вписаний в червоний ромб. Але потім символ поміняли на ірландський конюшина, хоча на столітній ювілей клубу в 1988-му повернули хрест і старий герб. Зараз же знову бачимо чотирилисник - зрозумілий і впізнаваний символ.

«Боруссія» (Менхенгладбах). Від щита до ромбу

У німецького клубу раніше була шикарна емблема - у формі щита, схожого на каталонський. Сіро-чорна з красивою каліграфічним написом по діагоналі. Але її поміняли на дурний шифр з літер, а в шістдесятих придумали для «жеребців» нинішню емблему. Ромб гострими кутами вниз і вгору і смуги. Свого часу смуги були зеленими і білими, а ось вже багато-багато десятиліть - чорні і білі.

Група D. «Баварія», «Атлетіко», ПСВ, «Ростов»

«Баварія». Ромбами по нацизму

У «Баварії» навіть був логотип зі свастикою! Хоча перша емблема екстравагантна - комбінація букв «f» «b» «m» і «c». Після війни почали здирати ідеї і спрощувати. А потім додали знайомі білі і сині ромби. Беккенбауер і Мюллер носили незвичайну, але красиву емблему з цими елементами, а в сімдесятих побачили знайомий коло, напис і ромбики нахилили.

«Атлетіко». Ведмідь і дерево

У «Атлетіко» на логотипі герб Мадрида - суничне дерево і ведмідь, його хитало. Забарвлення цілком собі «американська» - смуги, білий, червоний і синій кольори, хоча тут відсилання швидше до Більбао. А ось з приводу семи білих зірок сперечаються. Або це обсерваторії навколо Мадрида, або світила з Великої Ведмедиці. Але «матрацники» насправді «ведмедиками» виходять.

ПСВ. Селяни лампового заводу

Скільки потрібно співробітників заводу «Філіпс», щоб вкрутити лампочку? Це питання було актуальним в 1913-му році, оскільки на першому гербі була лампочка! ПСВ розшифровується як «Спортивний Союз Філіпс», команда працівників заводу, але у них прізвисько «селяни». Ось так заплутано, а герб просто - прапор на тлі червоно-білого овалу. Шкода, що лампочку прибрали!

«Ростов». За народним вибором

«Ростов» вже не «Ростсельмаш», що викликало конфлікт зі старорежимними уболівальниками. Правда, це не заважає багатьом шанувальникам, незгодним з назвою, вболівати за нову команду і її вихід в ЛЧ. А два роки тому вибирали новий логотип. Переміг найсучасніший варіант із запропонованих - у «Ростова» нормальна емблема, з відсиланням до ретро-варіанту, що окремо порадувало всіх фанатів.

Група Е. ЦСКА, «Байєр», «Тоттенхем», «Монако»

ЦСКА ЦСКА. Привіт з 90-х

Логотип ЦСКА потребує ребрендинг. Але тонкому і сучасному. Навряд чи варто повертатися до історичної формі з написом по діагоналі. Але очевидно, що зараз зірка, лавровий вінок і щит не відображають дух часу і суть клубу. У фанатів ЦСКА є гарний кінь на особистому знаку, але це, напевно, занадто радикальне рішення. Вистачило б спрощення нинішніх елементів.

«Байєр». реверанс спонсорам

Німці - клуб фармацевтів. А ви бачили коли-небудь веселого або оригінально подає себе фармацевта? Добре хоч їх таблетки не пустушка, як у деяких. Але знак простий, як три копійки. У центрі завжди був коло, як у спонсора, а леви з боків з'явилися в 1996-му році, перекочували з першого логотипу фармацевтичної компанії, тобто родом з 19-го століття!

«Тоттенхем». пришпорений птах

У «шпор» немає красивої історії, як півень виявився на емблемі. Не так, як у ВБА, наприклад, де дрозда в борделі в клітці у дівчат підгледіли. Але асоціація проста і історична. «Тоттенхем» названий на честь сера Генрі Персі (ні, не ван Персі) на прізвисько «Хотспур». Бойових півнів взяли в оборот очікувано, і не так давно остаточно спростили логотип в дусі часу.

Таємні знаки. Секрети гербів клубів АПЛ

«Монако». сини монархії

Стадіон названий на честь князя Луї II, клуб зараз фінансують грошима російського мільярдера, але дворянство підкреслює навіть емблема. Тут тобі і корона, і щит, і кольору Монако, по-багатому намалювали, але вже на початку дев'яностих. Спочатку корони не було, тільки смуги з прапора Монако. А в 2014-му році на логотипі з'явилася назва клубу замість абревіатури.

Група F. «Реал» Мадрид, «Боруссія» Дортмунд, «Спортинг», «Легія»

Реал Мадрид "Реал Мадрид. сплутані літери

Спочатку емблемою «Реала» була абревіатура - переплетені літери. Виглядало не дуже, потім поліпшили, король Альфонс Восьмий присвоїв клубу титул «королівський». Звідси і корона з герба Мадрида. Її потім прибирали на час громадянської війни, але Франко повернув назад. Також додали діагональ - спочатку пурпурову, потім синю, як зараз.

«Боруссія» Дортмунд. Лев і скукота

З 1976 по 1978 роки у «Боруссії» була дивна для нас емблема - жовта голова лева на чорному тлі. Однак потім повернулися до історичного герба. Три літери, цифри «09» - рік заснування 1909 році, нічого вигадливого, нічого оригінального, але кольори клубу на місці. І ця «Боруссія» настільки популярна зараз, що не потрібно навіть уточнювати, що «Дортмунд», як було на найпершої емблемі.

«Спортинг». столичні аристократи

Повна назва «Спортинга» - «Спортивний клуб Португалії». Спочатку несли себе, як королі країни. Вірніше, як аристократи, адже лев - традиційний геральдичний символ, і він на гербі клубу. Правда, спочатку емблема нагадувала логотип «Боруссії» - три літери, а посередині страшненький лев. Але вже в тридцятих з'явився нинішній символ, а в 2001-му році оновили вигляд - з'явилися смуги і щит в щиті. Симпатично!

«Легія». Фронтовики-мінімалісти

Варшавському клубу в цьому році сто років, Черчесов вчасно виграв для них «золотий дубль». Але створили «Легію» в містечку нинішньої Волинської області України з учасників Першої світової. Пізніше штаб передислокували до Варшави і відразу чисто чорний щит з буквою «L» облагородили чорної діагоналлю. Потім додали зелений колір, комбінували смуги, поверталися до витоків, але з 2010-го повернули звичний герб - щит, буква, смуги, прапор Польщі по діагоналі.

Група G. «Лестер», «Порту», «Брюгге», «Копенгаген»

«Лестер» «Лестер». пригоди лиса

Графство Лестершир передало «Лестеру» свої символи - квітка перстачу (а не лілію, як іноді думають) і лисиця, на якого в тих краях полюють. Цікаво, що в один час у чемпіонів Англії був логотип, де лисиця намалювали «на повен зріст», але пізніше повернулися до класики. Хитра жовта морда принесе удачу в ЛЧ?

«Порту». непомітний дракон

Раніше на емблемі «Порту» не було дракона і був такий собі баскетбольний м'яч - синій, з клубними ініціалами. Хоча скоріше мова про невдало намальованому земній кулі, звідси і нахил меридіанів. Адже баскетболу було пару років, коли заснували «Порту». Потім португальці присобачили на верхівку дракона і гербові символи. Варто визнати, ребрендинг не завадить - намальовано кривовато.

«Брюгге». Королі без фантазії

Бельгійці підійшли до пошуків символу з німецької скучность. «Чорно-сині» намалювали смуги потрібного кольору, а зверху поставили корону, щоб підкреслити, що «Брюгге» утворили не вчора. «Королівське футбольне суспільство» з'явилося в далекому 1891 році! До цього гербу лише одне питання. Чому він так схожий на логотип «Еспаньола»? Судячи по роках, підглянути у іспанців цілком могли!

«Копенгаген». Леви на півночі

Данська чемпіон утворився в 1991-му році шляхом злиття одного з найстаріших клубів континентальної Європи «Копенгаген Болдклуб» - заснованого в 1879-му році, і майже столітнього сусіда «У 1903». У них емблеми були простими і сухими. А ось новенький лев непогано виглядає - видно, що робота не стара. Хоча не сказати, що за два десятиліття зображення зовсім постаріло морально - і лева, і шрифт допитливі данці ще можуть поміняти.

Група Н. «Ювентус», «Севілья», «Ліон», «Динамо» (Загреб)

«Ювентус» «Ювентус». Від зебри до бика

Відомий овал, зірки, корона, бик, що стоїть на задніх ногах, як жеребець. У «Ювентуса» запам'ятовується знак. І клубні кольори видно - чорний і білий. Хоча були експерименти, наприклад, колись намагалися замінити класику цікавим зображенням зебри - першого символу клубу. На зорі існування на гербі в верхньому кутку була саме зебра, схожа здалеку на осла.

«Севілья». Тріо святих заступників

Перший логотип «Севільї» був намальований від руки, далі з'явився акронім, сплетіння літер, який ви бачите зараз на звичному червоно-білому щиті. Пізніше з'явилася відсилання до гербу міста, адже на ньому теж зображені святі. По центру Фердинанд - звільняв місто від арабів, а по сторонам Ісидор і Леандр. У Німеччині або Великобританії міг бути скандал, адже такий логотип назвали б не толерантним.

«Ліон». обікрали місто

«Олімпік» утворився не так давно і теж вирішив, як «Севілья», позначити зв'язок з містом. Перемалювали лева з герба Ліона. Спочатку зберегли навіть форму, просто прибрали лілії, поставили літери «О» і «Л». Але лише в кінці вісімдесятих і в дев'яностих вирішили переглянути концепцію, вписали лева в букву, поміняли колір логотипу, додали чіткості, і зараз емблема виглядає сучасно.

«Динамо» (Загреб). Повернення до витоків

На відміну від «Динамо» з країн з кириличним алфавітом, хорвати використали не знамениту букву «Д», а її сестру з латинського алфавіту. «Динамо» утворили після 1945-го, до того існував клуб «Граджянскі», там емблемою був коло з «шашечками» і переплетеними літерами. Нова влада придумали щит з літерою «d», потім левів. Але багато років грають з модифікованої першої емблемою - вірні традиціям!

Чим знак «Бешикташа» цікавіше, ніж емблема «Ювентуса»?
І що зашифровано в логотипах «Реала» або «Барселони»?
А ви бачили коли-небудь веселого або оригінально подає себе фармацевта?
Хитра жовта морда принесе удачу в ЛЧ?
Чому він так схожий на логотип «Еспаньола»?