Продукти з глютеном

  1. глютену явний
  2. глютену ПРИХОВАНИЙ
  3. Пам'ятка

Дізнайтеся більше про продукти з   глютеном

Дізнайтеся більше про продукти з глютеном .

глютену явний

ЗЕРНОВІ

Глютен містять пшениця, жито, ячмінь і їх похідні:

  • дурум - тверда пшениця;
  • семоліна - манна крупа;
  • спельта і камют - варіації пшениці;
  • ячна і перлова крупи;
  • кус-кус, булгур, артек, полтавка, жито, зандурі, тритикале, Фаріна, айнокрн, еммер, дзавар і т.п .;
  • висівки;
  • пшеничний крохмаль;
  • житній і ячмінний солод;
  • пшеничне, ячмінне і житнє борошно.

ВАЖЛИВО. Деякі люди, які страждають на целіакію, овес переносять, інші - ні. Однак, похідні вівса, включаючи вівсяну муку, крупу і пластівці (сухі сніданки), через існуючих технологій виробництва практично завжди містять сліди глютену.

І дослідження, проведені в останні роки показали, що включення в раціон 40-50 г продуктів з вівса не призводить до погіршення стану пацієнтів, які страждають непереносимістю глютену , А також не призводить до змін стану кишечника.

Що дозволило зробити висновок про безпеку споживання продуктів з вівса хворими целіакію , В зазначених вище кількостях.

глютену ПРИХОВАНИЙ

Якщо з самими зерновими все досить просто, то з готовими продуктами, що містять глютен, все набагато складніше.

Пшеничне борошно використовується при виробництві дуже багатьох продуктів: пасти і макаронних виробів, випічки, хлібобулочних виробів, хлібців та злакових сумішей. Це готові продукти з явним змістом глютену.

А є такі продукти, в яких запідозрити зміст глютену можна тільки будучи параноїком. Але, якщо ви хворі на целіакію або всерйоз хочете почистити свій організм, доведеться стати справжнім детективом.

Глютен може входити, наприклад, до складу кетчупів і соусів, морозива і шоколадних цукерок. Не кажучи вже про всілякі види ковбасних виробів.

Якщо ви не страждаєте целіакію , А "сидите" на безглютенової дієті для оздоровлення організму або зниження зайвої ваги, то такий кетчуп або морозиво вам не зашкодять. Тільки трохи зашлакуют ваш організм.

А ось якщо такого кетчупу або морозива покуштує людина, що страждає непереносимістю глютену, він ризикує опинитися на лікарняному ліжку. Пошкоджені стінки кишечника відновлюються не менше трьох місяців, а найчастіше тільки через півроку.

ХАРЧОВІ ДОБАВКИ

Під заборону при целіакії потрапляють і харчові добавки:

  • E106b,
  • E150 карамельний барвник,
  • E150a карамельний барвник,
  • E150b карамельний барвник,
  • E150c карамельний барвник,
  • E 150d карамельні барвник,
  • E160,
  • E 160 b- барвник аннато,
  • E411,
  • E471,
  • E636 мальтол,
  • E637,
  • E953 ізомальтол,
  • E965 мальтит і мальтитний сироп.

МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ

Всі молочні продукти, які не мають спеціальної позначки "без глютену" виключаються - вони можуть містити крохмаль, вироблений з "заборонених" зернових.

Глютен швидше за все містять:

  • Йогурти з добавками (загустителями, ароматизаторами, печивом і хрусткими кульками та ін.).
  • Питні молочні продукти зі злаками.
  • Молочно-рослинні згущене продукти.
  • Сирні продукти з рослинним жиром і добавками (сирна маса, сирки і т. П.).
  • Морозиво (треба дивитися склад).
  • Сири (треба дивитися склад).

СПИРТНІ НАПОЇ

При виробництві багатьох алкогольних напоїв використовується пшениця і житній солод.

Тому з меню виключаються:

  • віскі,
  • горілка,
  • Пиво.

ВАЖЛИВО. Хочете побалувати себе спиртним - у вашому розпорядженні вина. Тільки не кріплені, тому що найчастіше вони кріпляться пшеничним спиртом. З міцного алкоголю можна порадити текілу або саке.

ГОТОВІ ВИРОБИ ІЗ М'ЯСА, РИБИ, ОВОЧІВ І ФРУКТІВ

  • М'ясні і рибні консерви (треба дивитися склад).
  • Ковбасно-м'ясні продукти, сосиски, сардельки.
  • Всі м'ясні та рибні вироби в паніровці.
  • Овочеві консерви з добавками (треба дивитися склад).
  • Крабові палички.
  • Швидкорозчинні суміші для приготування напоїв.

СОЛОДОЩІ

Глютен використовується у виробництві переважної більшості кондитерських виробів і різних солодощів.

Зокрема, його містять:

  • Пастила, Халва,
  • Лукуми і інші подібні десерти.
  • Шоколад, карамель, льодяники.
  • Сухофрукти в шоколаді, карамелі і т.д.
  • Будь-які інші солодощі без знака перекреслені колоса.

СОУСИ І ПРИПРАВИ

Практично всі готові соуси промислового виробництва містять глютен. У цей список потрапляють також:

  • кетчуп,
  • Гірчиця,
  • Майонез.

ВАЖЛИВО. Слід відмовитися від соусів і приправ, якщо їх склад не однозначний. Наприклад, в складі оригінального соєвого соусу допустимі тільки соєві боби. Але іноді додають пшеницю. Треба дуже уважно вивчати склад.

СУМІШІ І ПРИПРАВИ з крохмалем, підсилювачів смаку та рослинні ДОБАВКАМИ

  • Бульйонні кубики майже завжди містять глютен.
  • Декстрин (підсолоджувач) як правило виготовляється з кукурудзи, але може містити пшеницю.
  • Карамельний колер (карамель) робиться з кукурудзяного сиропу, однак в нього можуть додати і сироп, що містить ячмінь.

СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ

Гідролізований рослинний протеїн (спортивне харчування) на безглютенової дієті дозволений тільки соєвий.

ЛІКИ, КОСМЕТИКА ТА ІНШІ ПРОМИСЛОВІ ПРОДУКТИ

Можливо, вас це здивує, але величезна кількість ліків, косметики і деяких інших продуктів промислового виробництва, крім тих, на яких стоїть позначка "без глютену" - містять крохмалі і екстракти різних злакових культур.

Наприклад, натуральний вітамін Е, який отримують з паростків пшениці. Хворим на целіакію краще приймати його синтетичний варіант.

Глютен може бути присутнім також в клеї поштових марок і навіть в пластиліні.

ХЛІБОБУЛОЧНІ ВИРОБИ

У цю категорію входять хліб і хлібобулочні вироби з зернових, що містять глютен:

  • солодка випічка,
  • всі макаронні вироби,
  • пластівці і багато сухих сніданків (включаючи, кукурудзяні пластівці і палички),
  • кекси, печива,
  • тістечка, торти,
  • крекери,
  • піца,
  • всі види тесту,
  • млинці, оладки і т.д.

ДЕЯКІ ПРОДУКТИ ВИМАГАЮТЬ ОКРЕМОГО ПОЯСНЕННЯ

  • Харчовий крохмаль (Food starch) може бути безпечним - кукурудзяним, картопляним або з тапиоки, але також і проводиться з пшениці. З цієї причини краще не ризикувати і відмовитися від продукту, на яких не вказано джерело з якого зроблений крохмаль.
  • Столовий оцет найчастіше готується методом дистиляції злаків. Замість нього можна використовувати рисовий, яблучний або винний.
  • Смакові добавки та екстракти найчастіше представляють собою спиртові композиції, приготування яких не обходиться без пшениці. Їх можна замінити цедрою цитрусових або ваніліном.
  • Карамельний барвник (Caramel color) може бути проведений з різних джерел, що не містять глютен (кукурудза, патока, цукор або лактоза), так і містять - з ячмінного солоду або пшеничного крохмалю. Оскільки точно встановити джерело буває майже неможливо, то такі продукти сумнівного походження краще виключити.
  • Декстрин (Dextrin) - органічна сполука класу полісахаридів, що отримується термообробкою крохмалю. Якщо не вказано джерело крохмалю, то не варто ризикувати. Декстрин з кукурудзи, картоплі, рису або тапиоки не є небезпечним.
  • Tрітікале (Triticale) - гібрид між пшеницею і житом, містить глютен. Зустрічається іноді в складі сумішей з декількох каш і борошна.
  • Рисовий сироп може містити ячмінний солод, а тому від нього краще відмовитися.
  • Цукерки представляють дуже серйозну небезпеку, так як їх часто на останньому виробничому етапі, щоб уникнути прилипання присипають пшеничним борошном.
  • Кава зі смаковими добавками практично завжди містить глютен.

Пам'ятка

ЯКЩО ВИ які страждають на целіакію, АЛЕРГІЄЮ на глютен АБО ЧУТЛИВІСТЮ до глютену, ЗАВЖДИ ПАМ'ЯТАЙТЕ про приховані глютену

Прихований глютен можуть містити:

  • будь-які готові харчові продукти;
  • заморожені продукти;
  • напівфабрикати;
  • ковбаса, шинка, паштет та ін. м'ясні продукти, що пройшли промислову обробку;
  • замінники морепродуктів (наприклад, крабові палички);
  • заморожені або оброблені промисловим способом (у тому числі копчення) морепродукти;
  • різні кондитерські посипання, кондитерські прикраси, глазур, цукрова пудра, розпушувачі (крім соди), пекарський порошок;
  • сухофрукти;
  • більшість соусів: соєвий соус, кетчуп, майонез, гірчиця і ін .;
  • маринади, консерви;
  • морозиво, збиті вершки, десерти;
  • шоколад, цукерки, солодощі;
  • соки (крім свіжих), компоти, морси, нектари, лимонади;
  • молочні продукти, сири;
  • мелені спеції;
  • дріжджі;
  • сухі суміші, концентрати і порошки для приготування напоїв (какао, розчинна кава та ін.);
  • суміші для випічки, що не марковані написом «без глютену»;
  • безглютенові злаки або суміш злаків, мюслі, які не марковані написом типу «без глютену»;
  • сиропи, оцет, молоко і вершки нетваринного походження;
  • бульйонні кубики;
  • рослинна смола, жувальна гумка;
  • різні ароматичні екстракти, і тому числі і рослинного походження;
  • штучні барвники, барвники карамельного кольору;
  • ароматизатори, в тому числі натуральні, карамельні ароматизатори;
  • декстрини, глюкоза;
  • емульгатори, стабілізатори;
  • різні ферменти, ензими, харчові добавки;
  • гідролізовані білки, в тому числі рослинні;
  • крохмаль, модифікований крохмаль, пептізірованний крохмаль, мальтоза;
  • плодово-ягідні консерви,
  • кукурзние пластівці і т.д.

УВАГА. Цей список не є вичерпним і в принципі кінцевим, так як виробники оновлюють рецептури. Щоб вибрати правильні продукти для безглютенової дієти, завжди уважно читайте склад на етикетках, і пам'ятайте, що основні джерела глютену залишаються незмінними: це пшениця, жито і ячмінь. Пам'ятайте: навіть якщо продукти, що містять глютен, не вказані в складі, завжди існує ризик його присутності! Виробник зобов'язаний вказати можливість такого ризику на упаковці, наприклад, «продукт може містити сліди глютену», на англ.яз. - "may contain traces of gluten".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

ЦЕ ЦІКАВО