Полезные материалы

Pirelli підводить підсумки Гран-прі Індії F1 2012

Пілот Red Bull Себастьян Феттель зробив ще один крок до третього титулу чемпіона світу в класі болідів Формули-1. сьогодні на шинах Pirelli він поставив переможну крапку в щасливому для нього Гран-прі Індії і виграв гонку, пролідіровал від старту до фінішу.

шинах Pirelli

Відзначимо, що Феттель настільки ж чудово провів торішній Гран-прі Індії - в першому для Pirelli сезоні після повернення в Формулу-1. Тобто, ще нікому в історії, крім Феттеля не вдавалося лідирувати в гонці Гран-прі Індії, хоча б протягом одного кола.

Феттель, як і інші пілоти з першої десятки кваліфікувалися, стартував на м'яких шинах Pirelli P Zero Yellow (з жовтою маркуванням), а потім на 33-му колі перейшов на жорсткі шини Pirelli P Zero Silver (з сріблястою маркуванням), реалізуючи стратегію одного піт-стопа і не втративши при цьому лідерства.

Незважаючи на складну конфігурація індійської траси і високу температуру повітря (+ 30ºС), ця стратегія виявилася найпопулярнішою. Пілот Ferrari Фернандо Алонсо вибрав таку ж стратегію, але заїхав в бокси на чотири кола раніше переможця. Він відвоював друге місце за десять кіл до кінця гонки і в підсумку втримав цю позицію. Третім, в чотирьох секундах позаду Алонсо, фінішував Марк Веббер з команди Red Bull.

Пілот Lotus Роман Грожан виявився вищим всіх (11-е місце) на стартовій решітці серед тих пілотів, які починали гонку на жорстких шинах Pirelli P Zero Silver. Він перейшов на шини м'якого типу на 36-му колі, і таке рішення виправдало себе, як так Грожан відвоював два місця і фінішував дев'ятим. На таку ж стратегію зважилися пілот Mercedes Міхаель Шумахер, Даніель Ріккардо з команди Toro Rosso і Камуі Кобаяші з Sauber.

Інший пілот Sauber Серхіо Перес заїжджав в бокси двічі, але був змушений зійти з дистанції через контакт з болідом Toro Rosso. В результаті цього зіткнення на боліді Переса була пробита шина. Те ж саме - контакт з болідом суперника і розрізання боковин шин гострими кінцевими пластинами переднього антикрила - відбулося з Шумахером на першому колі гонки і Пастором Мальдонадо (Williams) на 31-му колі. Серхіо Перес рано зробив другий піт-стоп, плануючи проїхати на останньому комплекті жорстких шин майже 40 кіл. Однак трохи пізніше йому довелося достроково завершити гонку.

Пілот McLaren Дженсон Баттон проїхав найдовший останній відрізок на жорстких шинах - 35 кіл - і фінішував п'ятим. У свою чергу, Грожан і Кобаяші проїхали найдовший перший відрізок на шинах того ж типу - по 36 кіл. Пілот з Японії перетнув фінішну лінію 14-м на м'яких шинах після старту з 17-го місця решітки.

«Як жорсткі, так і м'які шини продемонстрували виняткову зносостійкість в Індії, а низький ступінь зниження їх характеристик дозволила пілотам їхати на межі можливостей від старту і до фінішу гонки на цій фантастичній трасі, - прокоментував підсумки гонки директор Pirelli Motorsport Пол Хембрі. - Себастьян Феттель і команда Red Bull організували для нас майстер-клас з використання шин і реалізації гоночної стратегії, ідеально виконавши всі пункти від старту і до фінішу.

Грожан і Кобаяші вибрали зовсім іншу стратегію з першим протяжним відрізком на жорстких шинах, і вона принесла їм користь, а також продемонструвала, наскільки важлива стратегія використання шин для пілотів, що стартують за межами першої десятки. У минулому році більшість провідних пілотів заїжджали в бокси двічі: на цей раз їм вистачило по одному піт-стопу незважаючи на те, що наші шини пом'якшали.

Також хочеться привітати команду Ferrari і Фернандо Алонсо, який показав чудовий темп в гонці і швидкість на прямій, що дозволило йому піднятися з п'ятого стартового місця до другого місця на фініші, а це, в свою чергу, обіцяє цікаве завершення чемпіонату. Тепер ми прямуємо на трасу в Абу-Дабі, яка поставить перед нами зовсім інші завдання ».