Полезные материалы

Історія олімпійських столиць. Ванкувер-2010

Канадський Ванкувер давно мріяв про Олімпіаду - заявку на її проведення місто подавав ще далекого 1976 і 1980 роках. І нехай не склалося тоді, місцеві жителі рук не опускали - соціологічні опитування твердили про рекордну підтримку білої Олімпіади. Влітку 2003 року їхня мрія, нарешті, збулася - начисто програвши перший тур виборів колоритному Пхенчхану, Ванкувер несподівано для всіх узяв верх у другому.

Географія 21-ї Олімпіади розтягнулася майже на 120 кілометрів - Ванкувер став центром коникових видів спорту, а в злегка віддаленому зимовому курорті Вістлері спеціально до Олімпіади звели Whistler Sliding Centre для саночників і бобслеїстів, Whistler Olympic Park для лижників, стрибунів з трампліна та біатлоністів, а також Whistler Creekside для гірськолижників.

Цитати з канадського гімну «З палаючими серцями» і «Самих блискучих подвигів» стали девізом Олімпіади і послужили канадським спортсменам керівництвом до дії. За пару тижнів вони зібрали рекордний золотий урожай в історії. Стати кращими на домашніх Іграх канадцям не завадили ні снігові бурі в горах, через які раз у раз відкладали гірськолижні старти, ні дефіцит снігу на лижні, який танув швидше, ніж його туди завозили, ні проблеми з льодом в критому Олімпійському овалі.

Але не одними канадськими перемогами буде вписаний в олімпійську історію Ванкувер. Як, наприклад, забути норвезьке лижі-біатлонне тріо - Маріт Бьорген, Петтера Нортуга і Еміля Хегле Свенсена - втрьох зібрали колекцію з 12 медалей, більше ніж мільярдний Китай? А як не згадати подвиг стійкою лижниці Петри Майдіч, немов увібрала в себе всю відвагу крихітної республіки, або спортивну трагедію невдачливого голландця Свена Крамера, спустило післяолімпійський сезон на примирення з наставником, з вини якого позбувся другого золота.

Залишив Ванкувер приводи для спогадів і російським уболівальникам. Фінішна сутичка Микити Крюкова з Олександром Панжинская, кристально чиста золота стрілянина Євгена Устюгова в мас-старті, сльози радості четвірки біатлоністок, майже еталонний прокат Євгена Плющенка, приємний сюрприз від сноубордистки Катерини Илюхиной, медальне клацання ковзанів Івана Скобрева - ці події проносяться перед очима знову і знову. А фінальний акорд Ванкувера - урочиста передача олімпійського стягу місту Сочі на церемонії залишила росіян в нетерплячому очікуванні наступних Ігор.

Євген Устюгов

фото: РІА Новини / Ілля Питалєв

Гості дорогі. У Ванкувер приїхали 2566 атлетів з 82 країн світу.

Медальний план. За 17 днів було розіграно 86 комплектів нагород в 15 видах спорту. Чоловіки змагалися в 46 видах, жінки - в 38, ще в двох змагалися змішані пари

Закрита церемонія. Вперше в історії зимових Олімпіад церемонія відкриття проходила в закритому приміщенні. Під надувним куполом BC Place Stadium зібралося майже 60 тисяч глядачів.

Четверта колона. Під час церемонії відкриття Ігор через проблеми з електронікою з-під сцени не висунули одна з чотирьох колон для запалювання олімпійського вогню. Вогонь все одно запалили, але на церемонії закриття помилку вирішили виправити і жартома повторили сцену запалювання вогню.

Кленовий тріумф. Перемогу в неофіційному медальному заліку здобули канадці, котрі завоювали 14 золотих, 7 срібних і 5 бронзових медалей (всього 26). Німеччина стала другою - 10-13-7 (всього 30), США - третіми -9-15-13 (37). Збірна Росії привезла з Ванкувера 15 медалей, три з яких виявилися золотими.

Цвіт нації. У церемонії відкриття засвітилися багато знаменитих канадці - рок-музиканти Ніл Янг і Брайан Адамс, співачка Неллі Фуртадо, кіноактор Дональд Сазерленд, виконавець ролі «Квазімодо» Гару, автогонщик Жак Вільньов, а оголосила відкритими Ігри генерал-губернатор Канади Мікаель Жан.

Рекорд за рекордом. Збірні Канади і США встановили два нових досягнення - канадці завоювали найбільшу кількість золотих медалей в історії зимових Олімпіад (14), а американці встановили рекорд за загальною кількістю виграних медалей (37).

Чотири стихії. Маршрут естафети олімпійського вогню став найдовшим в історії Ігор і пролягав на тисячу кілометрів по воді, 18 тисяч по повітрю і 26 тисяч по землі. Він став найдовшим в історії, а в естафеті взяли участь майже 12 тисяч осіб.

Крамер проти Крамера. Голландський ковзаняр Свен Крамер вже в ранзі олімпійського чемпіона на 5 тисячах метрів впевнено йшов до другого тріумфу на дистанції вдвічі довшій, але за вісім кіл до фінішу, слідуючи підказкою тренера Герарда Кемкерса, зайшов в поворот по чужій доріжці . Проведена дискваліфікація позбавила голландця золота і дозволила росіянинові Івану Скобрева поміняти бронзову медаль на срібну.

Дорогоцінна шайба. Вирішальну шайбу, покинуту в фіналі чоловічого хокейного турніру канадським нападником Сідні Кросбі в ворота збірної США, житель штату Огайо купив на послідував аукціоні за 13000 доларів. Матч закінчився через сім хвилин і сорок секунд після початку овертайму, а сам Кросбі потім зізнався, що кидав не дивлячись.

Плющенко vs Лайсачек. Чоловічий турнір фігуристів став найбільш обговорюваним в історії фігурного катання. Олімпійським чемпіоном без єдиного четверного стрибка став американець Еван Лайсачек, а Євген Плющенко четверним залишився тільки другим. Недосконалість суддівської системи визнали навіть в міжнародній федерації, збільшивши з нового сезону базову вартість складних стрибків.

Євген Плющенко виграв срібло, хоча судді могли б бути посправедлівее і віддати золото

фото: Коммерсант / Дмитро Азаров

Жіночу мужність. На розкочування перед спринтерській гонкою лижниця з Словенії Петра Майдіч впала в триметровий яр і серйозно пошкодила ребра. Незважаючи на біль, Майдіч продовжила виступи, провела чотири забігу, а в фіналі фінішувала третьою. Після фінішу спортсменку в стані напівнепритомності на вертольоті доставили в клініку, де рентген показав, що бронзу вона здобула з переломом чотирьох ребер і пошкодженням легенів.

Зубастик. Німецький саночник Давид Меллер, завоювавши срібло, під час церемонії нагородження на прохання фотографів спробував медаль на зуб. Срібло виявилося справжнім, а ось Меллеру знадобилася допомога дантиста - його передній зуб виявився сильно пошкоджений.

Нічия в біатлоні. У чоловічій індивідуальній гонці з біатлону так і не вдалося виявити бронзового призера. Результати норвежця Уле Ейнара Бьорндалена і білоруса Сергія Новікова виявилися абсолютно ідентичними і обом біатлоністам вручили по срібній медалі.

Незвичайний крос. У Ванкувері відбувся олімпійський дебют єдиною нової дисципліни - скі-кросу у фрістайлі. Першими олімпійськими чемпіонами в цьому виді стали Міхаель Шмід зі Швейцарії та Ешлі Макейвор з Канади.

Карликові катки. Вперше в історії Олімпійських ігор хокейні матчі проходили на маленьких майданчиках північноамериканського стандарту. Не дивно, що в фіналі і чоловічого, і жіночого турніру зійшлися збірні США і Канади.

Хто на новенького? Спортсмени з Колумбії, Гани, Чорногорії, Пакистану, Перу, Сербії, а також Кайманових островів вперше взяли участь у зимовій Олімпіаді.

Не пощастило. До дебюту також готувалася тихоокеанська країна Тонга, але єдиний саночник звідти зазнав аварії в тренувальних заїздах.

Спортсмени закінчилися. Сім країн, які брали участь у попередній Олімпіаді в Турині, через чотири роки не змогли виставити спортсменів на старт Ванкувера. У їх числі Коста-Ріка, Венесуела, Кенія, Люксембург, Мадагаскар, Таїланд і Віргінські острови.

Норвезькі колекціонери. Норвезький біатлоніст Уле Ейнар Бьорндален, завоювавши золото в естафеті і срібло в індивідуальній гонці, довів загальне число своїх олімпійських медалей до одинадцяти. Більше за кар'єру зумів виграти тільки інший норвежець - лижник Бйорн Делі (12).

Переформатування. Змагання по північному двоборства вперше постали в новому форматі. Тепер спортсмени робили все один стрибок з трампліну замість двох, а дистанція в обох індивідуальних гонках стала незмінною - 10 кілометрів.

Зачекалися. Перше золото Ванкувера збірної Росії несподівано приніс лижник Микита Крюков. На фініші спринтерській гонки класичним ходом він на мить випередив іншого росіянина Олександра Панжинського.

Спритність ніг і ніякого шахрайства. Швейцарський стрибун Симон Амман виграв обидві особисті медалі в стрибках з трампліну, але, на думку ряду фахівців, при цьому використовував додаткові технічні пристосування. Відразу після Олімпіади технічна комісія не знайшла порушень у спеціальній конфігурації лижних кріплень, яка дозволяла Амману займати в повітрі найкраще аеродинамічний положення.

Азія на ковзанах. Китайська спортивна пара Сю Шень і Хонбу Чжао і південнокорейська одиночниця Ю-На Кім принесли своїм країнам перші в історії золоті медалі у фігурному катанні. А європейські фігуристи вперше залишилися без золота, завоювавши в цілому лише три медалі.

Мисливці за медалями. Кращими спортсменами Ванкувера стали норвезька лижниця Маріт Бьорген і китайська ковзанярка в шорт-треку Ван Мен - обидві стали триразовими олімпійськими чемпіонками. Бьорген крім трьох золотих нагород завоювала одну срібну і одну бронзову.

Першопрохідці. Білоруський фристайлист Олексій Гришин і словацька біатлоністка Анастасія Кузьміна стали першими в історії своїх країн зимовими олімпійськими чемпіонами.

Чесні вибори. У першому раунді виборів олімпійської столиці Ванкувер поступився відразу одинадцять голосів південнокорейському Пхенчхану, але в другому вже мав перевагу в три голоси. Виходить, що Ванкуверу відійшли всі голоси вибулого в першому раунді австрійського Зальцбурга.

Розбагатіли. Російські спортсмени в разі перемоги в Ванкувері могли стати багатшими на 100 тисяч євро - така винагорода встановило міністерство спорту. Шансом скористалися лише лижник Микита Крюков, біатлоніст Євген Устюгов і естафетна четвірка біатлоністок. Ще п'ятеро росіян отримали по 60 тисяч за срібну медаль.

Євген Набоков вигрібає чергову шайбу в страшному чвертьфіналі проти Канади (3: 7)

фото: Fotobank / Getty Images / Pool

За крок від медалі. Збірна Росії стала чемпіоном Ванкувера по четвертим місцям - рівно дев'ять разів росіяни зупинялися за крок від п'єдесталу.

Не здійснений подвиг. Канадський лижник Брайан Макківер міг стати першим в історії паралімпійцем, які беруть участь в зимовій Олімпіаді. До Ванкувера незрячий канадець виграв сім медалей Паралімпійських ігор і готувався до дебюту, але в останній момент не потрапив в заявку на 50-кілометровий марафон.

Мільйонер на дошці. Найбільш високооплачуваним спортсменом у Ванкувері став американський сноубордист Шон Уайт. 23-річний американець за 2009 рік в основному за рахунок спонсорських контрактів заробив більше 8 мільйонів доларів.

Юний полководець. Німець Фелікс Лох став наймолодшим переможцем чоловічого турніру саночників. У день ванкуверской перемоги над італійцем Армін Цеггелер і росіянином Альбертом Демченко, які старше німця майже в два рази, йому було всього 20 років.

Бовкнув. Старти ковзанярів на дистанції 500 метрів з-за поломки заливальної системи перервалися на кілька годин. Через несправність льодова доріжка вкрилася калюжами, а змагання вдалося відновити лише після довгих консультацій з інженерами арени.

Бережи мене, мій талісман. Офіційними талісманами Ігор у Ванкувері вважалися два колоритних національних персонажа - вигаданий морський ведмідь Міга (наполовину косатка, наполовину білий барибал) і бигфут Куатчі. Дух тварин на прізвисько Суми став символом Параолімпіади, а бабак Мукмук - неофіційним талісманом-доповненням.

Митна декларація. Завоювати медаль у Ванкувері зуміли 529 спортсменів з 26 країн. 61спортсмену вдалося вивезти з Ванкувера більше однієї медалі.

Всі ці факти можна використовувати в грі на сайті baltika7.ru і виграти цінні призи!

Як, наприклад, забути норвезьке лижі-біатлонне тріо - Маріт Бьорген, Петтера Нортуга і Еміля Хегле Свенсена - втрьох зібрали колекцію з 12 медалей, більше ніж мільярдний Китай?
Хто на новенького?