Полезные материалы

Представлені олімпійські медалі Сочі-2014

На XI міжнародній спортивній конференції «СпортАккорд» в Санкт-Петербурзі відбулася презентація олімпійських медалей, якими нагороджуватимуть учасники Олімпійських та Паралімпійських ігор в Сочі 2014 . У зв'язку з цим ми вирішили згадати, як виглядали головні призи попередніх Олімпіад. Далеко в нетрі відправлятися не будемо, а почнемо з Калгарі 1988 року.

Медаль Олімпіади в Калгарі-1 988

Дизайнером медалі на канадській Олімпіаді став Фрідріх Пітер, а виготовленням зайнялася компанія Jostens. На лицьовій стороні нагороди був зображений логотип Ігор, а по колу - інформація про країну, яка проводить Ігри. На зворотному боці - двоє людей, один з лавровим вінком, а інший з індіанським головним убором, в якому замість пір'я - різний зимовий спортивний інвентар. Що стосується діаметру, то дана медаль була, мабуть, самої маленької за останні роки - всього 69 міліметрів, товщина для тих часів стандартна - близько 5 мм. Вага - 193 грами, також не рекорд на той момент.

На XI міжнародній спортивній конференції «СпортАккорд» в Санкт-Петербурзі відбулася презентація олімпійських медалей, якими нагороджуватимуть учасники Олімпійських та Паралімпійських ігор в   Сочі 2014

Медаль Олімпіади "Калгарі-1988"

Медаль Олімпіади в Албервілле-+1992

Французи вирішили трохи урізноманітнити дизайн. Їм займався Рене Лалик, а його однойменна компанія виготовляла цінні призи. Так ось на лицьовій стороні з'явилося вставлене в метал скло із зображенням олімпійських кілець навпаки гір, а зі зворотного боку красувалося лише скло. Медаль виглядала оригінально, а заодно дозволила організатором трохи заощадити на дорогоцінному металі. Діаметр - 92 мм, товщина - 9,1 мм. Вага - всього 169 грамів.

Вага - всього 169 грамів

Медаль Олімпіади "Албервілль-+1992"

Медаль Олімпіади в Ліллехаммері-1994

Творіння норвезького дизайнера Ігварта Ханевольд можна назвати дуже витонченим за останні 40 років. Вага його медалі склав лише 131 грам. При цьому діаметр і товщина були в межах норми - 80 і 8,5 міліметра відповідно. Вся справа в матеріалі. Медаль була виконана з спарагміта, який був частково покритий золотом. На одній стороні - олімпійські кільця і ​​інформація про країну проводить гри, на інший - дисципліна по якій була виграна медаль і емблема Ігор.

На одній стороні - олімпійські кільця і ​​інформація про країну проводить гри, на інший - дисципліна по якій була виграна медаль і емблема Ігор

Медаль Олімпіади "Ліллехаммер-1994"

Медаль Олімпіади в Нагано-1998

А ось японці зробили прорив по частині ваги трофея. Практично вдвічі вони збільшили масу медалі - зі 131 грама до 261. При цьому інші характеристики залишилися тими ж, що і на попередній Олімпіаді. Лицьову сторону медалі Такесі Іто частково покрив глазур'ю, а також зобразив на ній емблему Ігор. На перевертнів боці - також глазур і емблема Ігор поверх гори Синсю.

На перевертнів боці - також глазур і емблема Ігор поверх гори Синсю

Медаль Олімпіади "Нагано-+1998"

Медаль Олімпіади в Солт-Лейк-Сіті-2002

Американці не поскупилися і виконали найважчу медаль сучасності. Цілих 567 грам, шиї спортсменів напевно відчули приємну вагу! Але знову-таки габарити заповітного призу практично не змінилися: діаметр - 85 мм., Товщина - 1 см. Що стосується дизайну, то на лицьовому боці був зображений атлет, що несе олімпійський факел і виходить при цьому з полум'я. На іншій стороні Ніка тримає переможний лист, оточений інформацією про Іграх. При цьому медаль не була в точності круглої, нерівності були, а нагадувала вона камінь, яких повним повно в річках Юти.

При цьому медаль не була в точності круглої, нерівності були, а нагадувала вона камінь, яких повним повно в річках Юти

Медаль Олімпіади "Солт-Лейк-Сіті-2002"

Медаль Олімпіади в Турині-2006

Даріо Кваттріні не став повторювати ювелірні вироби колег. Він зробив медаль з отвором, що символізує Пьяцца. На лицьовій стороні з'явилися образотворчі елементи Ігор в Турині, а на зворотний наносилася піктограма кожній з дисциплін. Важило дане творіння 469 грам, крім того був збільшений її діаметр до 107 мм, а ось товщина залишилася колишньою.

Важило дане творіння 469 грам, крім того був збільшений її діаметр до 107 мм, а ось товщина залишилася колишньою

Медаль Олімпіади "Турин-2006"

Медаль Олімпіади у Ванкувері-2010

Відразу скажемо, що медалі Олімпіади в Ванкувері по дизайну, представленому Коррін Хант і Омером Арбели, виготовляв Королівський канадський монетний двір. Золота медаль важила рівно півкіло! Товщина її зменшилася до 6 мм, діаметр - до 10 см. Знову-таки дизайнери вирішили відійти від стандарту і зробили її хвилястою, хоч і круглої. На лицьовій стороні красувалася індивідуально обрізана частина великої картини Перших Народів (косатка або ворон), на перевертнів - емблема Ігор і інформація про подію.

На лицьовій стороні красувалася індивідуально обрізана частина великої картини Перших Народів (косатка або ворон), на перевертнів - емблема Ігор і інформація про подію

Медаль Олімпіади "Ванкувер-2010"

Медаль Олімпіади в Сочі 2014

Дизайн медалей на замовлення Оргкомітету «Сочі 2014» розробили російські дизайнери агентства Leo Burnett: Сергій Царьков, Олександра Федорина, Павло Насєдкін і Сергій Єфремов. Товщина кожної медалі - 1 см, діаметр - 10 см. В залежності від гідності, вага олімпійських медалей «Сочі-2014» варіюється від 460 до 531 грамів, паралімпійських - від 585 до 686 грамів. Чемпіони Олімпійських ігор отримають золоті медалі вагою в 460 грамів. Вони зроблені з срібла, проте на їх позолоту буде використано 3 кілограми золота 999-ї проби.

За допомогою гравіювання на нагороди нанесено фірмове «клаптева ковдра», що символізує різноманіття культурних традицій російських народів. На лицьовій стороні медалі зображені олімпійські кільця. На зворотному боці - назва виду змагань англійською мовою і емблема Ігор «Сочі-2014». Офіційна назва Ігор російською, англійською та французькою мовами розміщено на ребрі медалі.

Ігри-2014 в Сочі стануть рекордними за кількістю представлених видів спорту, в зв'язку з чим офіційному постачальнику Ігор - російської ювелірної компанії «Адамас» - збираються виробити рекордну кількість комплектів медалей - близько 1300 штук. На виготовлення кожної медалі йде близько 18 годин.