Рецензія на фільм «Піна: Танець пристрасті»

Справжній, на відміну від «Чорного лебедя», балетний хоррор і перше використання 3D за призначенням

Учасники балетної трупи Піни Бауш, німецької танцівниці і хореографа, що заснувала театр сучасного танцю в Вупперталі, кожен на своїй рідній мові, в тому числі і на російській, згадують, як працювали з великою німкенею, як саме вона розкрила їх талант, і танцюють, танцюють , танцюють. Як Піна їм і заповідала.

Всім живим творчим персонам, які досягли видатних результатів на ниві тих чи інших мистецтв, потрібно тільки радіти, якщо саме Вім Вендерс , Який досяг не менше хороших результатів в побічну, але вдячній жанрі «великі в кадрі» висловить готовність зробити про них документальне кіно, та ще в 3D. Але і задуматися теж варто: деякі з погодилися померли або під час (як голлівудський класик Ніколас Рей в «Блискавки над водою»), або перед самим початком зйомок, як німецька танцівниця і гуру модерністської хореографії Піна Бауш .

У кадрі у Вендерса побували багато: дизайнер Едзі Ямамото, музикант Бек, ікона кантрі Віллі Нельсон і навіть Buena Vista Social Club в повному складі - ветеранський оркестр мамбо з потужних кубинських людей похилого віку. Але «Піна», як і «Блискавка над водою», і «Токіо-Га» / Tokyo-Ga / (1985) , Присвячений японському кінокласику Ясудзіро Одзу, випадають з цього списку, утворюючи абсолютно окремий триптих: їх головні герої присутні вже не в кадрі, а за кадром, залишаючи глядача наодинці з тривожною порожнечею і своїм мистецтвом - тим значущим слідом, який вони в цій порожнечі залишили . У фільмі про Ніколаса Рея дзвінке відчуття порожнечі і цього вислизає сліду сприймалося найбільш драматично. У «Токіо-га» і «Піні» ми вловлюємо відблиски тих же блискавок в очах людей, хто особисто знав і разом працював: акторів і операторів, а також танцюристів Піни. Перші безсило плачуть, згадуючи генія і просто чудової людини. Другі танцюють, але від цих танців стає якось не по собі: Бог помер, але красиві, м'язисті тіла, в які він вдихнув життя, продовжують рухатися ... Красиво. Страшно.

Залишайтеся з нами на зв'язку і отримуйте свіжі рецензії, добірки і новини про кіно першими!
Справжній, на відміну від «Чорного лебедя», балетний хоррор і перше використання 3D за призначенням   Учасники балетної трупи Піни Бауш, німецької танцівниці і хореографа, що заснувала театр сучасного танцю в Вупперталі, кожен на своїй рідній мові, в тому числі і на російській, згадують, як працювали з великою німкенею, як саме вона розкрила їх талант, і танцюють, танцюють , танцюють Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер