Полезные материалы

Правила життя ресторану на час ЧС-2018

  1. місто готове
  2. Ігор Бабарика
  3. Михайло Морозов
  4. Правила трансляції матчів Чемпіонату світу з футболу FIFA 2018 для закладів громадського харчування
  5. Як готуються ресторатори
  6. Вероніка Алексєєва
  7. Олександра Сафонова
  8. Михайло Соколов
  9. Любов Лебедєва
  10. Марія Бочарова
  11. Чемпіонат уболівальників

З 14 червня по 15 липня країну накриє велике спортивне свято - Чемпіонат світу з футболу. Ця подія принесе рестораторам додаткові 13 млрд руб. виручки, вважають аналітики «РБК Дослідження ринків» . Експерти наполягають - без належної підготовки запрацюють не всі. Розбираємося, кому чекати платоспроможних туристів, а кому - негативних відгуків на «Тріпадвайзере».

місто готове

Кожен готується до чемпіонату як може: квитки розкуповуються, квартири знімаються, сувеніри випускаються. Громадське харчування покладає на футбольний сезон і надії, і побоювання: гостей буде більше - це добре, але як впоратися з незнайомою аудиторією, знають не всі.

Спільнота російських уболівальників Russia Unites вирішило, що місту потрібна допомога, і за підтримки уряду запустило громадську кампанію «Місто готове!». З квітня представники клубу проводять семінари для бізнесу (будь-якої форми власності, від магазинів до театрів) в районних адміністраціях, розповідають, як залишити гарне враження у закордонних гостей, витягти з Чемпіонату вигоду і не попастися на штрафи від FIFA. Найпідготовленіших нагороджують відзнаками і додають на карту в мобільному додатку Welcome Russia, путівнику по місту на п'яти мовах (зараз на модерації в App Store). Заявку на участь в кампанії ще можна подати до 10 червня, подробиці на офіційному сайті проекту.

Серед іншого, команда консультує ресторани, бари і кафе. В організації резонно зауважують: не всі вболівальники підуть після матчу в музей або театр, а ось відзначити перемогу улюбленого футбольного клубу - обов'язково, і навряд чи повернуться в заклад, де їм не змогли пояснити слово kotleta. Вітчизняний гість буде незадоволений, якщо трансляція важливого матчу в спортбар пройде з перешкод. А тут ще й строгі правила FIFA, незнання яких не звільняє від відповідальності - штрафу від 100 тисяч рублів. Рестораторам є над чим працювати.

Ігор Бабарика

Виконавчий директор Клубу уболівальників збірної Росії RUSSIA UNITES

Місто треба готувати до чемпіонату. Вболівальники часто приїжджають групами, і майже всі вони запланували відвідування Петербурга, навіть якщо їдуть на матч в Волгоград або Саранськ. Це приблизно 1 млн чоловік. Інфраструктура не кожного міста витримає такий наплив. Відомо, що 65 тис. Квитків купили вболівальники з Бразилії, 60 тисяч - колумбійці, футбольний тур з перельотом для них коштує близько 15 тис. Доларів, тобто, приїдуть забезпечені люди, і вони чекають позитивних вражень.

  • Підготуйте комфортну мовне середовище для гостя. Турист повернеться туди, де з ним виразно порозумілися і запропонували меню на рідній мові. Пам'ятайте, що на Чемпіонат приїде багато іспаномовних гостей, які часто не володіють англійською.
  • Важливо розуміти культурні особливості гостей з різних країн. Існують спеціальні тренінги для індустрії гостинності, де цьому вчать.
  • Подбайте про розетках. Мандрівник весь день гуляє, фотографує, в готель приходить пізно ввечері - зарядити телефон, планшет і інші гаджети багато гостей захочуть відразу.
  • Ознайомтеся з регламентом FIFA з проведення публічних показів матчів Чемпіонату.
  • Не варто використовувати офіційну символіку FIFA - не тільки графічні, але і текстові символи, наприклад, «Чемпіонат світу з футболу FIFA», «Росія 2018». Їх застосування на вкладиші меню, плакаті біля входу в ресторан, на посуді, якщо ви не придбали її в офіційній роздробі FIFA, розцінюється як паразитичний маркетинг, тобто створення помилкової думки про статус партнера. Штраф: від 100 тис. Рублів.

Рублів

Михайло Морозов

автор навчальних курсів на переконання і міжкультурним комунікацій «ЕГО Транслейтінг Університет»

Під час проведення міжнародних заходів персонал кафе і ресторанів регулярно обслуговує іноземних гостей. У культурі кожної країни є свої правила, невиконання яких може негативно позначитися на роботі підприємства харчування. Ось кілька прикладів з наших курсів:

  • Гостям з Таїланду до будь-якої страви обов'язково подавайте ложку. Вони їдять тільки ними, а виделкою користуються, щоб набирати їжу на ложку.
  • Гостям з Близького Сходу, Індії та деяких країн Африки можна подавати що-небудь лівою рукою, - вона вважається «брудної».
  • Гостям з Італії пропонувати капучино рекомендується до обіду, вдень п'ють еспрессо.
  • Багато французів, обідаючи, кладуть шматочок хліба прямо на стіл. Це нормально, і навіть переважно - не пропонуйте їм тарілку.
  • Чилійцям до будь-якої їжі потрібно подавати ніж з виделкою, - в цій країні непристойно їсти руками навіть бургери і смажену картоплю.

Правила трансляції матчів Чемпіонату світу з футболу FIFA 2018 для закладів громадського харчування

Трансляції в ресторанах, барах, клубах і пабах вважаються «некомерційними громадськими показами», якщо їх дивляться менше 5000 глядачів. Ліцензія для них не потрібна, однак потрібне дотримання наступних правил:

  • Тільки прямий ефір від офіційного мовника
  • Почати трансляцію не менше ніж за 10 хвилин до початку матчу, за 20 хвилин для матчів відкриття або закриття
  • Закінчити трансляцію через не менш ніж 10 хвилин після завершення матчу
  • Заборона на будь-який зв'язок трансляції з політичним суб'єктом (кандидатом чи партією)
  • Заборона на вхідну плату (якщо звичайно не передбачена)
  • Заборона на використання символів, емблем, логотипів та іншої символіки змагань, крім «Кубок світу з футболу FIFA 2018» в назві заходу

Як готуються ресторатори

До старту Чемпіонату світу з футболу залишається менше місяця. Ми розпитали рестораторів, чи добре вони обізнані про правила і рекомендації FIFA

В епіцентрі подій - ресторани на Крестовському. Їх не багато, а сучасних закладів середнього цінового сегмента немає зовсім. Зате є великі пивні ресторани і ресторани російської кухні - то, що потрібно голодному вболівальнику-іноземцю. Масштабний «АЛЬПЕНХАУС» відкривали саме під Чемпіонат, тут просять розплачуватися відразу після замовлення, пиво розливають тільки літровими кухлями і всього 1 сорт - зате зі своєї пивоварні та по 1000 кухлів в 20 хвилин.

Головний заборона, з яким ми зіткнулися, - це обмеження руху на Крестовському під час матчів на стадіоні «Санкт-Петербург». Раніше гості могли залишити машину на парковці, під час ЧС доведеться прогулятися. В'їзд дозволено тільки за спеціальними перепустками, отримують його ті, хто працює або проживає на Крестовському острові. Також поруч зі стадіоном заборонено розміщувати рекламу всім, хто не хто не є офіційним партнером FIFA.
Меню у всіх наших закладах на двох мовах: російській і англійській, а в ресторані «Російська рибалка» ще й на китайському. У пивному ресторані «АЛЬПЕНХАУС» футбольне меню буде на чотирьох мовах: російській, англійській, іспанській і німецькій.

Наступна після стадіону локація, де напевно побувають всі вболівальники - це Невський. Народних проектів тут досить, але з певних помітно виділяється група Beer Family - бодай тому, що на 4,5 км проспекту доводиться 7 з 17 закладів холдингу. Пива і ковбасок дадуть в кожному, а от футбол покажуть не скрізь.

Пива і ковбасок дадуть в кожному, а от футбол покажуть не скрізь

Вероніка Алексєєва

PR і маркетинг Beer Family

Матчі Чемпіонату будемо показувати у всіх ресторанах, крім брассерии Kriek на Невському 22-24 і господи Karlovy Pivovary , Там немає плазмових панелей. зате в Beer Family є окремий зал з проектором. Наш персонал проходить особливий тренінг на знання англійської мови - підкажемо і дорогу, і дати важливих матчів. У всіх ресторанах мережі є меню англійською, а в Beer Family ще й на китайському. Плануємо прикрашати зали футбольною атрибутикою. Будемо розігрувати призи за вгадування результатів матчів, анонси опублікуємо в наших соціальних мережах. Броні на дні матчів вже є, і попит зростає з кожним днем.

Півтора роки тому на Університетській набережній відкрили технологічний (з роботом в залі) і дуже спортивний (50 екранів!) стрітфуд-бар . Взимку тут дивилися біатлон і грали в приставку, ну а тепер прийшов час великого футболу.

Олександра Сафонова

Street Food Bar №1

На стадіони зможуть потрапити не всі, тому саме спорт-бари будуть акумулювати уболівальників в цей час. Бронювання почалося в квітні, і з кожним тижнем бажаючих стає більше. На першому місці за популярністю - замовлення столів на фінал Чемпіонату, на другому - перші матчі, де грає російська збірна. Думаємо, інтерес буде до всіх ігор - бронюванням вже цікавляться гості з Голландії, Ізраїлю та Мексики.
Щодо правил FIFA ми проконсультувалися з юристами, вони в п'яти томах виклали, що можна, а що не можна. Виявилося, що «не можна» майже все! Але ми шукаємо, що придумати. Спираючись на торішній досвід Кубка Конфедерацій, очікуємо значне зростання виручки. Розклад ігор наші співробітники знають, як Отче наш. Кожен день у них перед очима пам'ятка, що ми будемо транслювати, в яких залах і в який час. Посилили «загін» англомовних співробітників і продумали, як без накладок розподіляти столи між офіціантами-поліглотами. Зараз вивчаємо культурні особливості різних країн і гостей з них.

Припустимо, турист звернув з центральної магістралі, але все ще гуляє по центру. Бачить вивіску зі знайомим словом pub, за вікном жують стейки, п'ють пиво, дивляться кудись вгору, на екран, напевно, - чому б не зайти.

Михайло Соколов

керуючий Pub Steakhouse Oldham

Спеціально до чемпіонату ми відкрили для вільного відвідування віп-зал, повісили там велику плазму. Розширюємо пивне меню, робимо акцент на цікавому російському пиві російських виробників. А вішати прапори та іншу символіку і не збиралися, не впишеться в наш формат. Персонал у нас весь англомовний, є меню англійською. Вводити меню на інших мовах не плануємо, підлаштуватися під всіх іноземних гостей все одно не вийде.

Протипоказано розслаблятися і ресторанам далеко від основних турпотоків. Завжди є місцеві, які підуть дивитися матч в улюблений заклад по сусідству.

Любов Лебедєва

директор ресторанів «Поверх 41», «Пташиний двір»

В «Пташиному дворі» по периметру залу розташовано 7 плазм, в «Поверсі 41» - 18, плюс великі проекційні екрани в кожному ресторані, цього достатньо для комфортного перегляду матчів. Правила трансляції прості, ми безумовно будемо їх дотримуватися. Розробили спеціальне пивне меню для вболівальників: у ньому велику кількість розливного, пляшкового, і хороший вибір закусок - курячі крильця, сирна тарілка, кільця кальмарів і запечені мідії зі спайсі-соусом. Готуємося прикрашати зали. Поруч з рестораном «Пташиний двір» поставимо топіар у вигляді брендованого футбольного м'яча. У ресторані «Поверх 41» буде окремий простір, де розмістимо футболки іменитих гравців.

Масштабну підтримку головної спортивної події року обіцяє Italy Group . Оновлюють меню, придумують бонуси для туристів, запускають онлайн-гру про футбол і гастрономію. Всі матчі Чемпіонату будуть показувати в бельгійських пабах: Brugge , Bruxelles , Waterloo , Gent і в м'ясному ресторані Hitch .

Марія Бочарова

PR-директор Italy Group

Проект PlayFOODball стартує 10 червня на сайті playfoodball.com. Серед призів - піца в ресторанах Italy і реберця в Hitch. 31 серпня проект завершиться розіграшем головного призу - гастрофутбольного подорожі в Європу - переможця визначимо випадковим чином.
У бельгійських пабах на час Чемпіонату з'явиться «Петербурзький сет» зі стравами з локальних продуктів. Вводимо нові страви на компанію, наприклад, асорті стейків, а також «Пивну карусель» - дегустаційний сет у вигляді футбольного м'яча з шістьма сортами бельгійського пива, в тому числі ексклюзивними, які в Росії є тільки в пабах Italy Group.
В ресторанах Italy c 14 червня по 15 липня пройде «Фестиваль піци»: в кожному з ресторанів мережі з'явиться 2 нових піци за мотивами різних країн світу. У Italy на Енгельса - піца з лососем теріякі (Японія) і піца з кюфта з яловичини і козячим сиром (Саудівська Аравія), в Italy на Великій Морській - піца з картоплею фрі, мідіями і креветками (Бельгія) і піца з білими грибами і сметаною (Росія) і так далі.
Всі туристи, що приїхали в Петербург на Чемпіонат світу з футболу, зможуть отримати в ресторанах Italy Group карту міста «Eat is map!», Вона дає бонуси в ресторанах групи, музеях і туристичних спотах.

Для деяких спортивний турнір став не просто інфоприводи, а й стимулом розширитися або зовсім змінити концепцію.

бар «О, спорт!» , Той самий, де наживо коментують спортивні трансляції та возять уболівальників автобусами до стадіону, на початку квітня переїхав в нове приміщення.

Чемпіонат уболівальників

Це ідея Російського футбольного союзу і Клубу уболівальників збірної Росії. 6 команд з різних країн зіграють у футбол 29 і 30 червня, а потім підуть на вечірку в «О, спорт!».

Майданчик на Куйбишева в рази більше колишньої, зараз тут 120 місць, з відкриттям першого поверху додасться ще 100. Тут збираються показувати всі матчі чемпіонату і проведуть афтепаті турніру з футболу серед уболівальників; у співпраці з організацією «Місто готове!» команда бару готує поки секретний проект «100 ярдів» на галереї Гостиного Двору.

У підвальчику на Великій Конюшенної, в 300 метрах від офіційної фан-зони, де зберуться тисячі вболівальників, тепер працює не ресторан корейської кухні Kim & Chi, а стрітфуд-бар. Ще в лютому у закладу змінився власник, початківець ресторатор Артем Блінов вирішив, що Великій Конюшенної потрібні не корейські, а прості страви з усього світу. Stay true bar як посил не зраджувати своїм смакам вписується і в загальну туристичну порядку, і в сезонну футбольну.