Полезные материалы

Транспорт, фан-зона, музеї і волонтери: підведені підсумки ЧС-2018

  1. «Трійка» -сувенір і транспортники-поліглоти
  2. Майже два мільйони уболівальників відвідали фан-зону
  3. Футбол в вагонах метро
  4. Не футболом одним: які музеї відвідали вболівальники
  5. Волонтери - обличчя Москви і всієї країни

У Росії завершився футбольне свято, цілий місяць радував любителів спорту з усього світу. Глава ФІФА Джанні Інфантіно назвав цей мундіаль кращим за всю історію. ЧС-2018 став найуспішнішим і для нашої збірної - Росія пройшла до чвертьфіналу.

Збірна Франції вперше за 20 років стала чемпіоном, а хорватські футболісти вперше вийшли в фінал. Бронзовими призерами стали бельгійці, які обіграли збірну Англії.

«Хто-небудь взагалі збирається вранці на роботу?» - іноземна преса про ЧС-2018

У Росії завершився футбольне свято, цілий місяць радував любителів спорту з усього світу

Скільки уболівальників скористалися метро

Підсумки мундіалю підводить і місто. Велике навантаження під час ЧС-2018 лягла на столичний транспорт. Проїзд для уболівальників, у яких був FAN ID і квиток на матч, в дні ігор зробили безкоштовним. За час чемпіонату цією можливістю скористалися п'ять мільйонів разів.

Найбільше фанати їздили на метро, по Московському центральному кільцю (МЦК) та на монорейці - 3,8 мільйона поїздок. Близько одного мільйона чоловік перевезли безкоштовні шатли і наземний транспорт біля стадіонів та фан-зон, понад 100 тисяч - акредитовані таксі.

Цей чемпіонат запам'ятався великою кількістю ігор з овертаймі і серіями післяматчевих пенальті. Такі зустрічі закінчувалися пізно. Щоб вболівальники могли комфортно дістатися зі стадіону додому, роботу метро і МЦК п'ять разів продовжували до 03:00.

«Трійка» -сувенір і транспортники-поліглоти

Іноземні вболівальники відвезли на батьківщину безліч сувенірів, але не тільки матрьошок і шапки-вушанки. Популярним подарунком стала карта «Трійка» з футбольним дизайном. За час чемпіонату туристи купили понад 160 тисяч примірників тематичного проїзного.

На честь завершення ЧС-2018: як оформили карту «Трійка»

Вболівальники, які зверталися в кол-центр «Московський транспорт», отримували потрібну інформацію на шести мовах. Надійшло 2,7 мільйона дзвінків від російських і іноземних фанатів.

У дні мундіалю зорієнтуватися в місті і метро гостям допомагали працівники транспортного комплексу, які володіють англійською мовою, - більше 400 касирів метрополітену, понад 200 співробітників Центру забезпечення мобільності пасажирів, а також понад 100 волонтерів і фахівців у стійок «Живе спілкування».

У дні мундіалю зорієнтуватися в місті і метро гостям допомагали працівники транспортного комплексу, які володіють англійською мовою, - більше 400 касирів метрополітену, понад 200 співробітників Центру забезпечення мобільності пасажирів, а також понад 100 волонтерів і фахівців у стійок «Живе спілкування»

Майже два мільйони уболівальників відвідали фан-зону

На фестивалі уболівальників на Воробйових горах пройшли прямі трансляції 62 ігор чемпіонату світу. їх подивилися 1 862 300 глядачів. Кожен день фан-зону відвідували близько 80 тисяч осіб.

7 липня, коли збірна Росії зустрілася в чвертьфіналі з командою Хорватії, на майданчику побували 167 тисяч чоловік. Крім того, для перегляду цього матчу була відкрита ще одна фан-зона - поруч зі стадіоном «Спартак». За день сюди прийшли 65 тисяч людей.

Також на Воробйових горах виступали діджеї, народні колективи, оркестри і групи підтримки. Фестиваль відвідали Олександр Кержаков, Марсель Десаї і Златан Ібрагімович. Понад півтори тисячі журналістів працювали в столичній фан-зоні.

Футбол в вагонах метро

Понад 20 мільйонів чоловік подивилися матчі чемпіонату світу, які транслювалися на екранах в вагонах метро. Всього в підземці показали понад 60 ігор мундіалю. У 1896 вагонах встановили 8720 дисплеїв. У кожному (в залежності від моделі поїзда) було по чотири великі екрани з діагоналлю 21,5 дюйма або по 8 середніх (15,6 дюйма).

Фінальний матч Франція - Хорватія в метро подивилися понад 310 тисяч осіб. А дві півфінальні гри в вагонах підземки побачили 400 тисяч уболівальників.

А дві півфінальні гри в вагонах підземки побачили 400 тисяч уболівальників

Не футболом одним: які музеї відвідали вболівальники

У перервах між матчами гості вивчали культурні пам'ятки Москви. Найпопулярнішим місцем у туристів став Музей космонавтики. Його відвідали понад 16 тисяч осіб. На другому місці - Музей сучасного мистецтва, експозиції якого подивилися 1600 шанувальників футболу, а в музеї-заповіднику «Коломенське» побували 700 уболівальників.

Москва очима туристів: понад 20 тисяч уболівальників відвідали безкоштовні екскурсії під час ЧС-2018

Туристи користувалися і віртуальним екскурсоводом Мосгортура. Найпопулярнішими стали маршрути від «Смоленської» до «Арбатській», від «Кропоткинській» до «Китай-міста» і від «Арбатській» до «Третьяковській». Віртуальні екскурсії відвідали понад 16 тисяч осіб.

Волонтери - обличчя Москви і всієї країни

Майже дев'ять тисяч осіб допомагали проводити чемпіонат світу, в тому числі і п'ять тисяч міських волонтерів. Вони пояснювали іноземним гостям, як орієнтуватися в місті, метро і на стадіонах. Волонтери зустрічали вболівальників, відповідали на їхні запитання, щоб вони могли відчувати себе в Москві як вдома. 60 відсотків добровільних помічників - жінки. Найбільше волонтерів було в віці від 16 до 25 років - 85 відсотків.

High five, por favor, arigato: волонтери ЧС-2018 - про свою роботу і гостей столиці

На цьому чемпіонаті поставили рекорд за кількістю заявок - волонтерами хотіли стати близько 177 тисяч чоловік. Вперше добровольці працювали з керівництвом ФІФА, високопоставленими особами та офіційними гостями. Також вперше в історії волонтери брали участь в передматчевих церемоніях - виносили зображення кубка і прапори команд-учасниць.

Також вперше в історії волонтери брали участь в передматчевих церемоніях - виносили зображення кубка і прапори команд-учасниць

«Хто-небудь взагалі збирається вранці на роботу?