Полезные материалы

Офіційний м'яч ЧС 2010

4 грудня 2009 року, Adidas і ФІФА офіційно представили м'яч Adidas «JABULANI», - офіційний м'яч ЧС з футболу 2010

4 грудня 2009 року, Adidas і ФІФА офіційно представили м'яч Adidas «JABULANI», - офіційний м'яч ЧС з футболу 2010.

4 грудня 2009 року, Adidas і ФІФА офіційно представили м'яч Adidas «JABULANI», - офіційний м'яч ЧС з футболу 2010

jabulani

Назва:

Назва «JABULANI» походить від корінного мови зулусів, одного з одинадцяти офіційних мов Південно-Африканської Республіки, на якому говорить майже 25% населення. У буквальному перекладі, «JABULANI» означає «святкувати«. Футбол це пристрасть, яка об'єднує народи. Назва нового м'яча віддає данину пристрасному святкування і радості футбольних уболівальників, які отримали справжнє задоволення від футболу в 2010 році. Вимовляти слово «JABULANI» потрібно правильно, тому ставимо наголос на третій склад і вимовляємо з літери Д, отримуємо «Джабулані».

jabulani (3888 х 2592)

Дизайн:

Одинадцять різних кольорів використовувалися в Adidas «JABULANI» і це не випадково. JABULANI є одинадцятим за рахунком офіційним м'ячем World Cup (починаючи з Telstar 1970 ). Ці 11 кольорів представляють 11 гравців в кожній команді, 11 офіційних мов Південної Африки і 11 південноафриканських громад, які роблять країну одним з найбільш етнографічно країн на африканському континенті. Барвистий дизайн об'єднує величезна різноманітність країни в гармонійній єдності. Чотири трикутних елементів дизайну на білому тлі надають м'ячу неповторний вигляд в африканському дусі. І як зовнішній фасад стадіону Soccer City в Йоганнесбурзі, окремі елементи дизайну відображають всі фарби Південної Африки.

І як зовнішній фасад стадіону Soccer City в Йоганнесбурзі, окремі елементи дизайну відображають всі фарби Південної Африки

jabulani (4256 х 2832)

А ось м'яч використаний на матчі окритія ЧС 2010 між ПАР і Мексики

А ось м'яч використаний на матчі окритія ЧС 2010 між ПАР і Мексики

При виготовленні м'яча застосовувалися нові новаторські технології. Порівняно з

Порівняно з

попереднім м'ячем Teamgeist , Який складався з 14 частин, м'яч JABULANI складається з восьми 3D-образних термо-поліуретанових панелей з підкладковим шаром з піни EVA (етиленвінілацетат), гармонійно охоплюють внутрішній каркас. Завдяки новій технології, м'яч придбав ще більш округлу поверхню. Унікальна як сама форма панелей, так і технологія їх виробництва, вперше перед термосшівкой панелі попередньо згинають для додання м'ячу ідеально круглої форми і, як наслідок, максимальної точної, стабільної і рівною траєкторії польоту. Після перших тестів, гравці усього світу з ентузіазмом дивляться на цілі, які зможуть досягти з новим м'ячем.

jabulani зважування (тисячу сімсот тридцять дві х 1196)

jabulani зважування (тисячу сімсот тридцять дві х 1196)

Процес виготовлення м'яча jabulani (1854 х 1192)


Процес виготовлення м'яча JABULANI.


Поверхня м'яча виготовлена за технологією «grip'n'groove» - на неї в певному порядку нанесені поздовжні штрихові мікровипуклості і «жолобки», що забезпечує більш стабільну траєкторію польоту м'яча.

Презентація м'яча JABULANI і Jo'bulani.

Огляд м'яча JABULANI.

Інтегрований канавки забезпечують неперевершені льотні характеристики, що робить цей м'яч найстабільнішим і самий точним з усіх м'ячів Adidas. Новаторські експлуатаційні характеристики «Jabulani» були підтверджені в комплексних випробуваннях в Університеті Лафборо (Loughborough University) в Англії і незліченних перевірок в аеродинамічній трубі в футбольної лабораторії Adidas в Scheinfeld, Німеччина.

тестування м'яча (3577 х 2529)

тестування м'яча (3577 х 2529)

(2791 х 3947)

(2791 х 3947)

(1939 х +1296)

Jabulani має футуристичні текстури з фантастичним зчеплення, надаючи гравцям повний контроль над м'ячем в будь-яких погодних умовах. Випробування ногою роботом показали, що Jabulani є найбільш точним м'ячем.

Випробування ногою роботом показали, що Jabulani є найбільш точним м'ячем

Тестування м'яча.

Тест м'яча Jabulani на аеродинаміку.

Адідас продовжив випускати м'ячі спеціально до фіналів ЧС. Нагадаю, що перший м'яч, випущений до фіналу ЧС-2006 був Teamgeist Berlin . У фіналі ЧС 2010 Нідерланди і Іспанія зіграли м'ячем «JO'BULANI».

jo'bulani (1159 х 1159)

М'яч «JO'BULANI» - унікальна золота версія "JABULANI", офіційного м'яча Чемпіонату світу з футболу 2010 ™. Дизайн м'яча, так само як і дизайн "JABULANI", виконаний в південноафриканському стилі, проте, основний колір "JO'BULANI" - золотий.

(1126 x 1690)

Назва нового м'яча також віддає данину Йоганнесбурзі (Johannesburg) або Джобургу (Jo'burg), як його часом називають, - місту, в якому буде проходити фінал Чемпіонату світу. JO'BULANI виконаний в білому і золотом - кольорі, який символізує Кубок, найвищу нагороду Чемпіонату світу з футболу ФІФА з одного боку, а з іншого «Золоте місто», як ще називають Йоганнесбург.

(910 x 992)

Технологія виготовлення м'яча JO'BULANI була та ж сама, що і у Jabulani. Вони відрізняються лише дизайном.

Презентація м'яча.

Огляд м'яча JO'BULANI.

Нанесення написів на м'яч.

Відгуки гравців:

Міхаель Баллак: «Фантастика, м'яч поводиться саме так, як я хочу».

Петр Чех: «Ти буквально відчуваєш енергію, що йде від м'яча. Він летить як куля »

Френк Лемпард: «Чудовий м'яч, точність ударів вище всяких похвал».

Кака: «Для мене немає нічого важливішого, ніж контакт з м'ячем. Новий м'яч повністю виправдовує всі мої очікування ».

Adidas завжди привертає спортсменів світового класу для розробки і тестування своїх продуктів. Adidas співпрацював з такими клубами як AC Milan, FC Bayern Munchen, Orlando Pirates, Ajax Cape Town. Ці клуби випробували м'яч вже в 2008 році, ці футбольні клуби внесли свій вклад в розробку структури поверхні м'яча і допомогли підібрати найкраще поєднання використовуваних матеріалів.

Однак не все було так гладко з м'ячем Джабулані. М'яч викликав багато суперечок і навіть відвертої критики з боку воротарів.

Голкіпер збірної Англії Девід Джеймс приєднався до критики офіційного м'яча ЧС-2010 під назвою Jabulani.

«М'яч жахливий. Він просто кошмарний, але я думаю, що ситуація така для всіх. Можна було побачити це під час удару Френка Лемпарда в першому таймі матчу з Японією, коли м'яч дивно пірнув. Ну що ж, буде цікаво.

Його майже неможливо зловити, зате удари наносити можна як завгодно. Безсумнівно, на цьому турнірі будуть забиті м'ячі, які на колишніх змаганнях і іншими м'ячами просто не відбулися б. Цей м'яч дозволить деяким гравцям відзначитися, а ось воротарів поставить в незручне становище.

Ми практикуємо удари по воротах щодня. Я стою за воротами і дивлюся, як летить м'яч, так що, по крайней мере, ми будемо підготовлені », - цитує Джеймса The Guardian.

До хору незадоволених виробом Адідаса приєднався ще один великий воротар - Буфон.

«Єдиний негативний момент підготовки, про який хочеться сказати окремо, як це зробили мої колеги - нова модель м'яча», - сказав Джіджі.

«Він взагалі неадекватний. Грати на такому важливому турнірі, як ЧС, подібним м'ячем - просто ганьба ».

Голкіпер міланського «Інтера» і збірної Бразилії Жуліо Сезар розкритикував офіційний м'яч Чемпіонату світу 2010-го року.

«Творці м'ячів завжди намагаються створити додаткові складнощі воротарям. Такий стан речей вже стало традицією, сучасний футбол нібито потребує видовищності. Воротарям залишається тільки терпіти і пристосовуватися. Джабулані нагадує якусь декорацію з молочного магазину. Він жахливий і непередбачуваний », - сказав Сезар в інтерв'ю Goal.com.

Експерти NASA з аеронавтики і дослідженню космічного простору теж не залишилися осторонь і розкритикували офіційний м'яч чемпіонату світу в ПАР. В результаті проведених ними досліджень виявилося, що при швидкості польоту понад 70 км / год траєкторія «Джабулані» стає непрогнозованою, а в умовах середньогір'я, в яких проводиться більшість матчів мундіалю даний ефект тільки посилюється, повідомляє The Mirror.

Але як справедливо зауважив Рінат Дасаєв, не варто Вінічо м'яч у всіх пропущених м'ячах. Голкіпери самі часом займають не вірну позицію, не враховуючи траєкторії м'яча, що в більшості випадках призводить до голу.

Версії м'яча.

Крім уже представлених Jabulani і Jo'bulani, був випущений помаранчевий м'яч Jabulani. Як зазвичай цей м'яч розрахований на гру в поганих погодних умовах.

Як зазвичай цей м'яч розрахований на гру в поганих погодних умовах

jabulani orange (+1188 х 792)

Тестовий дизайн м'яча Jabulani.

Ось він первинний тестовий дизайн м'яча.

Тестовий дизайн jabulani (1188 х 792)

Тестовий дизайн jabulani (1188 х 792)

Тестовий дизайн jabulani (1188 х 792)

Тестовий дизайн jabulani (1188 х 792)

Тестовий дизайн jabulani (1188 х 792)

Також був зроблений золотий м'яч. Це так звана премія «Adidas Golden Ball Award». Вручається кращому гравцеві турніру. Кращим гравцем чемпіонату світу з футболу-2010 став гравець збірної Уругваю і форвард мадридського «Атлетіко» Дієго Форлан.

приз кращому гравцеві ЧС 2010

А ось м'яч підписаний Дієго Форланом.

А ось м'яч підписаний Дієго Форланом

Характеристики м'яча.

М'яч Jabulani відповідає встановленим стандартам ФІФА та навіть перевершує їх.

• Коло:

FIFA стандартний: 68.5-69.5cm,

Jabulani: 69,0 + / - 0,2

• Округлість:

Діаметр вимірюється в 16 різних місцях. FIFA стандарт: не більше 1,5% різниці,

Jabulani: не більше 1,0% різниці

• Водопоглинання:

м'яч натиснута і повернута в воді в 250 разів: FIFA стандарт: не більше 10% збільшення ваги.

Jabulani: 0% збільшення ваги

• Вага:

FIFA стандарт: 420-445 грамів,

Jabulani: 440 + / - 0,2 г

• Втрата тиску: Заміряється через три повних дні після накачування.

- Стандарт FIFA - 20% максимальної втрати тиску,

- Jabulani: 10% максимальної втрати.

• Міцність: Проводять постріли м'ячем в сталевий лист 2000 разів зі швидкістю 50 км на годину. Після цього випробування припустимі лише мінімальні зміна тиску повітря і втрата округлості. Повітряний клапан і шви повинні залишатися неушкодженими.

- Стандарт FIFA 2000 циклів при 50 км / год,

- Jabulani: 3500 циклів при 50 км / год.

Решта фотографії:

(1600 х 1200)

(1600 х 1200)

(1240 х 720)

(1240 х 720)

(1 191 х 670)

(1 191 х 670)

(2490 х 3521)

(2490 х 3521)

Jobulani (4256 х 2832)

Jobulani (4256 х 2832)

Jobulani (4256 х 2832)



Передачі про Jabulani.

(Англійською) 1)

2)

Відео огляд м'яча ЧС 2010 - Jabulani



Jabulani на 360 градусів!

Вид 1.


Вид 2.


Фінальний матч завершився з рахунком 0 - 1 на користь Іспанії. М'яч був забитий у додатковий час.

footballdom.ru