Полезные материалы

ЮРІЙ Борзаковський: МЕНЕ ЗОВУТ 800. 1.42,47

  1. з досьє

Єдиний за всю історію Росії олімпійський чемпіон в бігу на 800 метрів хоче складати музику і народити дочку

Спортсмени - публіка забобонна. Що тобі на Олімпіаді підказували зірки?

- У мене було передчуття, що все буде добре. На цей раз я не знав, що виграю. Хоча частенько буває, коли я твердо знаю, що все буде здорово. А тут не спав ніч перед фіналом. В Афінах піднявся ураганний вітер. У мене, коли змінюється погода, скаче тиск, і я не можу спати. Тому відсипався вдень напередодні старту. І раптом мені приснився мій син. Він мені посміхався. Я прокинувся від відчуття того, що в моєму житті все так здорово, що я - щаслива людина. Хвилювання кудись пішло.

Данська бігун Вілсон Кіпкетер, в поклонінні до якого ти не пропускав нагоди зізнатися, отримав навіть бронзову медаль. Спортивні ідоли нарешті розвінчано?

- Ми розмовляли з ним, він сказав мені: «Ти такий хитрий, золото мало бути моїм». Ну я його теж Подначіл: «Ну а що ж ти не втік? Я в цей раз втік головою, на відміну від тебе ». Але він назавжди залишиться моїм кумиром. Я вважаю, що це якийсь ідеальний чоловік. Він дуже красиво біжить. Він просто бог у своєму виді.

Під час твого фінального забігу по сусідству з нашою знімальною групою розмістилися датські телевізійники, які по секрету повідомили, що хворіють не за «свого» Кіпкетер, а за тебе.

- Я не дивуюся. Дійсно вийшло так, що вся Європа вболівала за мене. Всі вважали мене єдиним європейцем. Адже Кіпкетер з великою натяжкою можна назвати європейцем, хоч він і живе в Данії. Для всіх він був і залишається кенійцем. Всі греки за мене вболівали. Потім вже, після перемоги, я про це дізнався. Було дуже приємно.

- Ці ж данці сказали: найкрасивіші чоловічі сльози, які вони коли-небудь бачили, - це сльози Борзаковського на п'єдесталі.

- Згадав всіх своїх близьких, сина, дружину, своїх друзів, всіх, хто в мене вірив. Я уявив, як їм було дивитися за всім цим по телевізору, переживати, потім ще заграв гімн, я вже просто не витримав. Сльози самі собою полились, хвилювання, стрес - все розчинилося, і сльози захлиснули.

А коли в останній раз плакав?

- Навіть не пам'ятаю. Напевно, три роки тому, коли у мене народився син. Я був дуже щасливий.

Знаю, що на Олімпіаду ти взагалі міг не потрапити через моторошної автомобільної історії, яка трапилася напередодні.

- Зі мною таке сталося вдруге. У минулому році за двадцять днів до чемпіонату світу я і дружина Іринка їхали на машині, і у нас зламався двигун. Рік по тому, знову ж за двадцять днів до Олімпіади в Афінах, я поїхав в Тулу на збори. Їду по шосе зі швидкістю 140 кілометрів на годину, і раптом у мене вибухає двигун. Автомобіль на повному ходу стало мотати в різні боки. На превелику силу «зловив» машину - не перший рік за кермом. Думаю, це Господь мені дав зрозуміти, щоб я справою займався, а не на машинах роз'їжджав.

А ти віруюча людина?

- Так звісно. Знаю, що Бог мені допомагає. Біблію читаю кожен день. І безпосередньо перед стартом читаю, це мене заспокоює.

За золоту медаль ти отримав великі призові. Уже встиг відчути себе по-справжньому заможним?

- Ніколи не рахую гроші. Я їх взагалі не люблю. Тому що коли у мене вони з'являються, автоматично виникають проблеми. Ось в дитинстві у мене грошей взагалі не було, і все було так здорово! Припустимо, той же ремонт квартири: я не знав, що стільки нервів піде на це все і стільки грошей, навіть уявити собі не міг, коли в це втручався. Просто жах! Можна сказати, весь мій чемпіонат світу пішов на ремонт - все, що там заробив, сюди угробити. Слава богу, що все зробили. Дизайном займалася Ірина. Але предмет моєї гордості - спальня. Я давно хотів світло-блакитну спальню. Дружина була спочатку проти, а потім погодилася. Тобто витрачаєш навіть більше нерви, ніж фінанси.

Виходить, в 23 роки ти досяг всього, чого прагнув? Гроші більше не радують, кумир повалений ... Мріяти більше нема про що?

- По-перше, я б ще хотів побігати кілька років і побити світовий рекорд, який, до речі, тримається за Кіпкетер, моїм кумиром. По-друге, я вигравав зимовий чемпіонат світу і зимовий чемпіонат Європи. А хочеться виграти літні чемпіонати світу та Європи, де я був другим. Загалом, які у мене можуть бути мрії - в голові один спорт! Ще дочку хочу. Але це більшою мірою від Иришка залежить, в нашій родині вона ці мрії регулює. Поки, каже, з їх виконанням треба почекати.

Серйозні мрії серйозного чоловіка. А на фотографіях, де ти з друзями, - інша людина!

- Це точно! Ні, мої друзі - досить серйозні люди. Але ми дуже любимо іноді подуріти, як хлопчаки, в межах розумного, звичайно. Взагалі вони мене розігрують постійно.

А хто вони, твої найкращі друзі?

- Максим - масажист, він був свідком на моєму весіллі. Саша - діджей. Він якось їздив відпочивати на Ельбрус, я там тренуюся недалеко, і придбав величезну кавказьку шапку, такі справжні джигіти носять. Ходив в ній взимку постійно, на всі свята одягав, на Новий рік, звичайно. І ось коли вся ця компанія зустрічала мене в аеропорту, вид у них був ще той. Такі хлопці - в божевільній кавказької шапці, гігантських чорних окулярах. Про мене телевізійники швидко забули. Всі камери були спрямовані тільки на них.

А крім друзів в Шереметьєво мене приїхав зустрічати цілий автобус з Жуковського, стільки народу було! І ось коли всі почали вітати: «Молодець! Виграв! », Два моїх приятеля, два Андрія, стали невдоволено вигукувати з натовпу:« Що приїхав ?! Їдь назад! У півфіналі програв! Ганьба! »Народ так дико на них дивився. А я просто помирав від сміху! Я й справді в півфінальному забігу на Олімпіаді був другим, програв одну соту. Можу прокинутися з ранку, зателефонувати хлопцям - поїхали прямо зараз в Пітер. Через годину ми вже в дорозі.

Потреби у другу вищу освіту поки не відчуваєш?

Потреби у другу вищу освіту поки не відчуваєш

- Не можу сказати, що повністю відбувся як особистість, хочеться ще себе в чомусь проявити. Може, в музиці щось вийде? Мені подобається сама різна музика - від «Синього птаха» до діджея Ліхтаря. Але найбільше люблю клубну. Раніше сам писав сингли на комп'ютері. Але останнім часом у мене просто не було часу. Я протягом року був на зборах, готувався до Олімпіади і якось відійшов від цього. Писати музику не було можливості - ні апаратури, нічого під рукою. Я міг тільки слухати. Зараз хочу навчитися грати на інструментах і крутити платівки. Друзі теж хочуть, щоб я спробував себе діджеєм. Уже придумали мені нік (прізвисько). Справа в тому, що, коли розписуюся, пишу: «Юрій Борзаковський, дистанція 800 метрів, 1.42,47» - це моє найкращий час, яке я показав. Вони так і хочуть написати на афіші: «Діджей Юрій Борзаковський, 1.42,47» - ось і піди розберися.

Взагалі я з легкістю можу 6 - 7 годин протанцювати в клубі без перерви, це як повноцінне тренування, мені це по-справжньому подобається, просто музика заводить. До мене підходять часто і запитують: «Хлопче, ти на чому?» Я кажу: «Ні на що». Так і на доріжці можуть запитати: «Ти що вживаєш, який допінг?» Майже те ж саме - хлопець, ти на чому? А я сам по собі.

з досьє

12 квітня цього року Юрій Борзаковський зазначив 23-річчя. На свою першу Олімпіаду - в Сідней - він поїхав майже в юніорському віці і програв фінал. А все, до речі, тому, що ... хлопчик виріс - в 2000-му різко додав у зрості і вазі, ось організм з таким навантаженням і не впорався. Його безтурботний хлоп'ячий вигляд і заразлива щедра посмішка як і раніше можуть збити з пантелику кого завгодно. Однак з деяких пір Борзаковський перебуває в солідному дорослому статусі переможця чемпіонатів Європи та світу і, до речі, батька сімейства - він папа спритного хлопчика Ярослава і чоловік тендітної блакитноокою блондинки Ірини.

Оксана КАРАСЬ, НТВ + Спорт, спеціально для «Огонька»

У матеріалі використані фотографії: Віктора ГОРЯЧЕВА

Що тобі на Олімпіаді підказували зірки?
Спортивні ідоли нарешті розвінчано?
Ну я його теж Подначіл: «Ну а що ж ти не втік?
А коли в останній раз плакав?
А ти віруюча людина?
Уже встиг відчути себе по-справжньому заможним?
Виходить, в 23 роки ти досяг всього, чого прагнув?
Мріяти більше нема про що?
А хто вони, твої найкращі друзі?
», Два моїх приятеля, два Андрія, стали невдоволено вигукувати з натовпу:« Що приїхав ?