Полезные материалы

"Росія не має нічого спільного з уявленнями про неї". Іноземні ЗМІ - про ЧС-2018

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ-2018

Іноземні журналісти не перестають дивуватися хорошою організації чемпіонату світу і несподіваного для них гостинності нашого народу

MAISFUTEBOL (Португалія): "ДО ПОБАЧЕННЯ, РОСІЯ"

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ-2018   Іноземні журналісти не перестають дивуватися хорошою організації   чемпіонату світу   і несподіваного для них гостинності нашого народу   MAISFUTEBOL (Португалія): ДО ПОБАЧЕННЯ, РОСІЯ   MAISFUTEBOL

MAISFUTEBOL.

"У ресторані офіціантка підходить до нашого столика з пляшкою горілки і двома тарілками фруктів.

"Це подарунок", - говорить вона.

Ми уточнюємо, від кого, не вірячи своїм очам.

"Від людини, який щойно вийшов".

Виявляється, пара, яка сиділа за сусіднім столиком, і з якою ми обмінялися лише поглядами, вирішила оплатити нам горілку з фруктами, не чекаючи ніякої подяки.

І це не єдиний випадок. У другий день я їхав на метро і попросив допомоги у хлопця в футболці з логотипом чемпіонату світу. Мені потрібно було зрозуміти, на якій станції вийти і на який потяг сісти, щоб доїхати до Кратово. Він сказав, щоб я йшов за ним, так як виходить на тій же станції. По дорозі перевірив щось в телефоні. Потім пояснив.

"У мене машина на парковці біля кінцевої станції, дивився, чи можу підкинути тебе до Кратово. Але туди треба їхати цілу годину".

Я відповів, що, звичайно, далеко, навіть рипатися. Але за пропозицію спасибі.

Росія, яку я дізнався на цьому чемпіонаті світу, вся складається з таких історій: широкі жести, дружелюбність. Ця Росія не має нічого спільного з нашим уявленням про неї.

Вона в ту людину, який запропонував нам горілку, в хлопця, що хотів підкинути мене до готелю збірної, в літній жінці, яка відвела мене на потрібну платформу, так як трохи говорила по-італійськи, або в інженера, який супроводжував мене до станції метро . І навіть в досить багатій родині, батько і два сини, яку я зустрів у Великого театру. Мені потрібно було зрозуміти, де зупиниться таксі, а водій не говорив по-англійськи.

"Давайте я йому подзвоню", - сказав батько. Коли таксі приїхало, вони, посміхнувшись, попрощалися зі мною. "Удачі, і ласкаво просимо в Росію".

І ось тепер, коли мені пора повертатися, я просто відчуваю себе зобов'язаним відзначити, що було великим задоволенням дізнатися цю Росію. Особливо Москву, де я зустрів людей, які з радістю приймають весь світ і дуже хочуть показати, що ця країна не така погана, як про неї думають.

Було приємно. Дуже дякую. До побачення, Росія ".

SBS (Австралія): "РОСІЯ гуляйте НІКОЛИ РАНІШЕ"

SBS (Австралія): РОСІЯ гуляйте НІКОЛИ РАНІШЕ

SBS.

"Росіяни - холодні, бездушні, невеселі і ненадійні - такий погляд склався рівно за 101 рік ідеологічної роботи.

Мені пощастило побувати в Росії ще до чемпіонату світу, причому кілька разів. Я був тут у відпустці років п'ять тому, і це допомогло мені зруйнувати міфи про країну та її жителів.

Але я ніколи в житті не бачив подібного до того, що сталося в ніч, коли Росія обіграла Іспанію. Вся країна святкувала - ніби раніше їм цього не дозволяли або просто не було приводу. На вулицях були натовпу. І так було принаймні протягом восьми годин після фінального свистка. Сотні тисяч фанатів співали пісні, танцювали і вигукували імена своїх героїв.

Хто сказав, що росіяни не посміхаються? Тепер вони просто не можуть прибрати цю усмішку з обличчя. Люди гуляли, обіймали незнайомців, плакали від щастя. Сталевий фасад був розтоплений футболом. Воістину, це видовище.

Це святкування було особливим ще й з іншої причини. Більшість свят в Росії і Радянському Союзі - це "сплановані" заходи. І коли країна виграє в якомусь міжнародному турнірі, це очікувано - як, наприклад, в хокеї.

Несподіваних тріумфів в спорті у Росії ще не було. У них не було своєї Греції-2004, Південній Кореї в 2002 році або Франції-1 998. Навіть у нас, австралійців, таке було - вихід збірної до фінальної стадії ЧС-2006.

Чемпіонат світу 2018 року поставив футбол в контекст, якого раніше не існувало: сучасно, дружелюбно, весело.

Він приблизно так само вплинув на національну самосвідомість, як ЧС-2006 на Німеччину. Попри те, що ви, можливо, думаєте, російські історично неспокійно ставилися до явним проявом патріотизму. Прапор не завжди був символом гордості - було повно забобонів, та й тиснув тягар історії.

Ми, як чужинці, сприймаємо Росію тільки через призму ЗМІ і політики, які висловлюються неприхильно, незалежно від того, який "режим" на чолі.

Але у звичайних громадян немає влади або впливу. Вони просто проживають свій день, як і ми всі. Як і для всіх нас, футбол служить відпочинком від тиску навколишнього світу. І вони хочуть, щоб їх збірна досягла успіху, їй пишаються, так само, як і ми своєю. Росіяни дуже люблять футбол, але їхня збірна звичайно не дуже хороша в цьому виді спорту. І постійно підводить уболівальників. Звучить знайомо, чи не так, австралійці?

Як ви тепер знаєте, цю команду багато критикували перед турніром, вона була чимось на зразок посміховища для всіх. Для всіх, крім Станіслава Черчесова і самих гравців. тепер Росія в чвертьфіналі. В цей імпровізований, незапланований свято до цих пір не можуть повірити. Краща частина? Якщо Росія переможе Хорватію і вийде в півфінал, свято ніколи не закінчиться ".

THE NEW YORK TIMES (США): "РОСІЯ розслабитися, щоб ДАТИ ВІДСВЯТКУВАТИ ФАНАТАМ"

THE NEW YORK TIMES (США): РОСІЯ розслабитися, щоб ДАТИ ВІДСВЯТКУВАТИ ФАНАТАМ

THE NEW YORK TIMES.

"У звичайній ситуації один москвич може стояти на тротуарі з плакатом, не маючи дозволу на проведення демонстрації. Але якщо поруч з ним з'явиться друга людина, це буде незаконно, і поліція зможе їх заарештувати.

Але після перемоги Росії над Іспанією сотні російських провели гучну вечірку не просто на якомусь там тротуарі, а прямо на Луб'янці, поруч зі штаб-квартирою ФСБ. Одна людина навіть відбивав ритм на барабані. Фанати танцювали. "Під час чемпіонату світу все дозволено", - говорить Софія Мирна, вчитель літератури.

Всупереч очікуванням, геополітичної напруженості і похмурої тисячолітньої історії Росії, держава перетворила чемпіонат світу в весела подія.

Правозахисники побоюються, що турнір посилить позиції президента Володимира Путіна, який вміло скористався чемпіонатом, щоб згладити невдоволення непопулярною пенсійною реформою в Росії, поправити імідж країни за кордоном, а також зміцнити свій авторитарний, консервативний і націоналістичний підхід до державного управління.

У понеділок кремлівський прес-секретар Дмитро Пєсков порівняв святкують натовпу з "історичними кадрами 9 травня 1945 року". А президент Трамп заявив, що Росія "проводить фантастичну роботу по організації чемпіонату світу".

Очікування від чемпіонату світу були невисокі. Для багатьох його проведення в Росії здавалося жахливою ідеєю. Британська королівська сім'я, наприклад, бойкотувала турнір.

Росію критикували у зв'язку з допінгових скандалом на зимовій Олімпіаді 2014 року в Сочі. Її футбольну команду вважали посміховиськом. Але так як Росія стала організатором чемпіонату, її збірна потрапила на нього автоматично, хоча перебувала на 70-му місці в рейтингу ФІФА, найнижчому з усіх країн-учасниць.

Але в неділю Росія вибила з турніру Іспанію і тепер перебуває серед восьми найкращих команд чемпіонату світу. Ця перемога завела гігантську вуличну вечірку, просочену алкоголем і гордістю за країну.

Практично всі на чемпіонаті йде як треба. Глядачі на стадіонах сповнені ентузіазму, а повідомлень про насильство і прорахунки в організації досить мало. Ніде не видно російських футбольних хуліганів, які зазвичай ведуть себе агресивно і жорстоко. Все це зіграло на руку Путіну, причому в дуже важливий момент. Турнір відволік увагу людей, і російський парламент приступив до розробки закону про підвищення пенсійного віку, який став непопулярною, але необхідним заходом через викликаного санкціями економічного застою.

Перемога змусила росіян по-новому поглянути на себе, а деякі глядачі з різних країн переглянули свої погляди на Росію. Столиця, відома своїм холодом, грошима і грубою силою, розслабилася на кілька тижнів.

Чемпіонат світу з футболу. Все про турнір - тут //
ЧС-2018: сітка плей-офф - тут , календар матчів і розклад по містах - тут

Хто сказав, що росіяни не посміхаються?
Звучить знайомо, чи не так, австралійці?
Краща частина?