Полезные материалы

Справжній футбол. Огляд Pro Evolution Soccer 2017

  1. порадувало
  2. «Ачівкі» редакції
  3. вердикт
  4. Про PC-версії

Змагання за популярністю і проданим копіям давно програно. Твоя золота епоха позаду, вона залишилася в часах PlayStation 2. Ти остання велика серія Konami, яку не закрили. І в цій ситуації краще залишатися собою. Не гнатися за конкурентом, а розвивати свої сильні сторони.

Судячи з усього, у Pro Evolution Soccer це чудово виходить.

Серія багато років геть програє своєму основному і єдиному конкуренту, FIFA , За кількістю ліцензій. Щороку відзначати цю проблему вже навіть незручно, але це так кидається в очі, що пройти повз просто неможливо.

Більшість людей купує віртуальний футбол, щоб грати за кращі клуби і кращих гравців світу, інші - заради пари матчів або сезону за свою місцеву команду. Ці люди ризикують отримати замість улюбленого Manchester United який-небудь Men Red або зовсім не виявити німецької бундесліги, не рахуючи кількох клубів: «Шальке», «Боруссії» і «Байєра».

Незважаючи на відсутність атрибутики багатьох відомих команд, склади більшості з них актуальні. Тобто в тому ж Men Red присутні Ібрагімович, Мхітарян та інші новачки. Регулярне оновлення складів клубів і стану гравців намагалися впровадити давно, але всі спроби виявилися безуспішними. Так, запускаючи PES 2016 , Сумно було спостерігати «Барселону» і «Ювентус» піврічної давності.

Змагання за популярністю і проданим копіям давно програно

► По частині актуальності складів залишається претензія до національних командах. Наприклад, збірна Росії цілком складається чортзна з кого. І так з багатьма, хоча недавно був окремий випуск PES EURO 2016, де все в порядку.

Зараз в цьому плані трохи краще. За формою футболістів, усіма подальшими перестановками, трансферами і травмами розробники обіцяють стежити по ходу сезону. Перші коректування випустили вже в день релізу, а в майбутньому їх будуть вносити щотижня.

Давні шанувальники серії звикли до відсутності тих чи інших ліг і атрибутів команд. Та й розробники прекрасно знають слабкі сторони своєї гри, тому і не беруть участі в нерівній гонці, а зосередилися на тому, що у них виходить найкраще.

Konami створюють гри про футбольні турніри. Того року вони урвали ліцензію на ЄВРО і цього літа випустили присвячене йому відгалуження. В PES 2017 ж, як і в минулих випусках, велику роль відіграють міжнародні клубні першості. Це футбольний симулятор, в якому ти запускаєш «Лігу чемпіонів», чуєш той самий гімн на тлі стадіону із зірковою дахом, вибираєш московський ЦСКА - єдиний вітчизняний клуб - і йдеш за найпрестижнішим європейським трофеєм. Схожа історія з Лігою Європи УЄФА і азіатської AFC Champions League. Ще тут можна розіграти серед клубів кубок Африки, а також Північної або Латинської Америки, але вже без офіційних атрибутів.

► В традиційних режимах «Майстер-ліга» (кар'єра за тренера) і «Стань легендою» (за гравця) значущих змін мало. Трохи допрацювали переговори, систему скаутів, систему розвитку гравців, додали їм нові ролі в команді.

Уже третій рік в PES роблять свій режим про колекціонування гравців. Формулу MyClub, аналога FIFA Ultimate Team, вивели ще пару років назад, але з кожним роком полірують і доводять до розуму. Ви збираєте команду мрії, щоб потім виступати за неї в мережевих і одиночних турнірах.

Формування власного клубу багато в чому спирається на удачу. Нових гравців до складу набирають скаути і агенти, як в реальному футболі. Кого вони знайдуть, залежить від їх рівня та спеціалізації. Але тепер хоча б стало простіше звузити коло пошуку завдяки з'явився ринку скаутів. Хоча навіть поспіль відразу трьох на вистежування нападника з Англійської прем'єр-ліги, що відрізняється сильними лідерськими якостями, можна лише сподіватися, що випаде Руні. При загальній правдивості процесу він залишається лотереєю, в якій бажаний футболіст дістається лише з волі випадку.

Одна з речей, які наближують Pro Evolution Soccer до футболу справжньому, - взаємини гравців між собою і з тренером. Футболісти в MyClub краще розуміють один одного на полі, якщо грають на своїх позиціях і їх тактичні переваги збігаються з уподобаннями найнятого фахівця.

Однак це справа звички. Новий фланговий захисник не відразу освоїться в команді, особливо на чужої позиції і при нелюбимої тактиці побудови, але з часом адаптується, а потім і зовсім почне з полюванням підключатися до контратак, чого часто вимагає наставник.

Гра на місцевих полях протікає повільно. Невисокий темп сприяє великій кількості дрібних передач «на короткій нозі» і хитрим маневрам. У FIFA панує швидкісний інтуїтивний футбол, PES ж практикує тактику і чітку побудову гри - щось середнє між барселонській «тика-такий» і тим, що викладають італійські тренери старого гарту.

► В Pro Evolution Soccer швидкі вінгери - не панацея, а освоїти схеми з трьома захисниками без вправності складно.

Серія завжди відрізнялася великою кількістю стратегій, до яких могли вдаватися ваші підопічні, і цим PES трохи нагадувала менеджер. PES 2017 йде далі і дає відчути себе граючим тренером. Тактики для різних ігрових ситуацій тут можна повісити на гарячі клавіші і маніпулювати ними по ходу матчу.

Коли ви переключаєте тактику, все змінюється: футбол, гра команди і, найчастіше, хід матчу. Скажімо, можна миттєво перейти з перепасування в центрі на проходи по флангу, наказавши вінгера притиснутися до бровки. Або, навпаки, веліти підтримувати крайніх півзахисників - тоді з'явиться більше варіантів розвитку атаки. Розгадавши настрій противника на навіси, краще підказати своїм грати щільніше у себе в штрафний.

Розгадавши настрій противника на навіси, краще підказати своїм грати щільніше у себе в штрафний

► Зверніть увагу на гравців «Арсеналу» (в червоно-білому). Тактика називається «Контрпрессінг»: при втраті м'яча кілька футболістів відразу намагаються затиснути противника в «коробочку».

При кутових ж стало простіше зорієнтуватися і зреагувати на дії протилежної сторони. Відбиваючи подачу, іноді достатньо надіслати напарників закрити певну зону або притримати високих нападників, а проводячи навішування самому - зібратися уздовж воротарського або поблизу дальньої штанги.

Стилі прикрашають ваш футбол, надають йому індивідуальності і разом з тим мають свої слабкості. Партнери по команді, налаштовані на жорсткий пресинг, будуть брати в «коробочку» супротивників і уважніше опікати, але стануть швидше втомлюватися. Попросивши крайніх захисників підключитися до атаки або центральних підійти ближче до середини поля, починаєш тиснути числом на чужій половині, але ризикуєш прогледіти раптовий занедбаність або простріл.

ШІ має рівно тим же набором умінь і навчений підлаштовуватися. Принагідно він почне перекривати ходи вашому плеймейкера, а чистого нападника перетворить в «помилкову дев'ятку». У такі моменти індивідуальна боротьба поступається місцем командній грі, доводиться адаптуватися і планувати наперед.

► Суддя поводиться на полі як і годиться: непомітний, поки хтось не зробить серйозне порушення.

Все це малює загальну картину гри на поле, але в окремих епізодах вирішують гравці. У різних ситуаціях по-різному проявляється їх індивідуальність. Це залежить від стоси обставин: від оновленої фізики м'яча, технічності, атлетичності футболістів та інших. Коли в боротьбу вступає Руні, він часто протискується між захисників за рахунок своєї фізичної сили. Він віддає приголомшливо точні дальні передачі, а Варди (напарник по збірній) різко прискорюється, приймає м'яч і вміло підробляє його собі на хід. Якщо тільки його не зупинить масивний Жером Боатенг і не відправить снаряд вперед на півсотні метрів ...

► Воротарі навчилися робити кілька порятунків поспіль, діставати м'яч кінчиками пальців і поліпшили роботу ногами. До того ж воротарів збалансували, і низькорівневі кипри перестали пропускати все підряд.

Pro Evolution Soccer продовжує повільно, але вірно йти своїм курсом. PES 2017 ставить командний футбол на чолі кута, а вас - на чолі команди. Він хороший на поле, в дії. Саме там у нього виходить самий що ні на є реалістичний футбол. Чи не виділяючись набором режимів - не рахуючи клубних турнірів на кшталт «Ліги чемпіонів», - він бере їх оригінальністю. У кожному є щось своє.

роком раніше я говорив , Що серії залишилося «ще трохи залатати діри в обороні - і боротьба (з FIFA) піде на рівних». Дірки-то в обороні залатали. Але справа в тому, що немає ніякої боротьби. Є два симулятора, кожен з яких йде своєю дорогою.

порадувало
засмутило
  • тактику команди тепер можна міняти на льоту під час матчів;
  • воротарів і суддів збалансували;
  • в діях гравців стало більше індивідуальності;
  • склади команд нарешті будуть оновлювати по ходу всього сезону.
  • давня проблема з ліцензіями;
  • знову халтура в версії для PC;
  • майже немає серйозних нововведень в ігрових режимах.
У що:

копію гри надав видавець за два дні до релізу.
На чому: PS4
Скільки: не менше вісімнадцяти годин на вивчення всіх режимів і освоєння нових фішок в ігровому процесі. Найбільше часу ми провели в MyClub і збираємося в нього час від часу повертатися.

«Ачівкі» редакції
Іспанською

В мережевому матчі забити гол, пов'язати суперника і періодично знущатися над ним грою в «квадрат».

У грі непогано адаптований текст, але місцями переклад нагадує машинний. «Відбір» тут і зовсім іноді називають «підкатами».

оцінка сайту

8, 0

відмінно

вердикт

У PES грають не заради ліцензованих команд і улюблених гравців, а заради футболу, який він відтворює. Як симулятора найпопулярнішої гри з м'ячем йому як і раніше немає рівних.

Як симулятора найпопулярнішої гри з м'ячем йому як і раніше немає рівних

оцінка сайту

6, 0

середньо

Про PC-версії

З версією для персональних комп'ютерів в черговий раз біда. Проблеми все ті ж: баги, довгі завантаження, регулярні розриви з'єднання. Більш того, в PES 2017 на PC не оновлюється склади, а по частині графіки вона помітно поступається консольним випусків. Перед покупкою настійно радимо ознайомитися з відгуками і демоверсією.