Полезные материалы

До старту готові. Все, що потрібно знати перед початком сезону 2018/19

Відкриваємо новий олімпійський цикл: вже завтра в польській Віслі відбудеться перша кваліфікація сезону 2018/19. Рік не позбавлений великих афіш: в цьому сезоні нас чекає чемпіонат світу в Зеефельде в кінці лютого-початку березня, а також повторення експериментів з «норвезьким турне» RAW AIR, хоч і не без нюансів. Все, що потрібно знати про невблаганно новому сезоні, - в нашому матеріалі.

Календар сезону 2018/19

нюанси календаря

Пост-олімпійський сезон 18/19 дозволяє FIS трохи поекспериментувати з календарем. В цьому році в списку країн, що приймають етапи Кубка світу з'явилася Італія, яка своїм Предаццо замінить австрійський Бад-Міттерндорф. Також з календаря був прибраний турнір «Виллинген 5», введений тільки в минулому році.

Крім того, в календарі в рамках чемпіонату світу в Зеефельде знову значиться мікст - правда, лише єдиний в сезоні. З огляду на перспективи цієї дисципліни стати олімпійською вже найближчим часом, дивно бачити її настільки рідко.

Але головною подією, пов'язаним з етапами сезону 18/19, звичайно, стало виключення Вікершуна зі списку міст, що приймають RAW AIR. На осінньому зборах в Цюріху між представниками FIS і норвезької асоціацією стрибків були гарячі дебати з цього приводу. FIS заявляло, що трамплін «Віккершунбаккен» не отримав ліцензії на новий сезон через недотримання вимог щодо модернізації об'єкта, в той час як норвежці пояснювали це типовим стилем підготовки Вікершуна, за яким «все робиться в останню хвилину», і обіцяли , Що представлять оновлений план об'єкта з чотирма поправками, які дозволять трампліну отримати заповітний сертифікат. Поки що в офіційному календарі нового сезону Вікершуна немає, але в середині листопада має відбутися ще одне засідання FIS з цього питання. Якщо ж один з найбільш видовищних трамплінів все-таки не отримає ліцензію, то RAW AIR буде проводитися тільки в трьох містах Норвегії: в Осло, Ліллехаммері і Тронхеймі.

очікувані повернення

Майбутній досить посередній по насиченості і контингенту сезон стане вкрай важливим в кар'єрі двох стрибунів, які ще три роки тому були в топ-3 Кубка світу - тридцятирічного Зеверіна Фройнда і двадцатидевятилетнего Кеннета Гангнеса. Кар'єра обох плавно переходить в фазу «закінчувати вже не рано», але їм належить дуже багато почати з нуля після фактично двох років відсутності в зимовому сезоні через травми хрестоподібних зв'язок, які були посилені на тренуваннях перед торішнім сезоном. Обидва стрибуна пропустили два останніх великих старту - чемпіонат світу в Лахті в 2017 році і Олімпійські ігри в Пхенчхані в лютому цього року, тому чемпіонат світу в Зеефельде - велика мета для обох.

Зеверін Фройнд досить несподівано травмував праве коліно в січні 2017 року на тренуванні в Оберстдорфі, а через шість місяців прийшла інформація, що перші ж тренування виявилися непереборною перешкодою на шляху в Пхенчхан - зв'язки порвалися на тому ж правому коліні вдруге. З цього моменту поспішати було нікуди, і реабілітацію можна було розтягнути на більш ніж рік. Для коліна це термін все одно невеликий, тому Зеверін повернеться на етапи Кубка світу лише у фінській Руці, коли, на думку тренерського штабу, його форма буде досить хорошою для потрапляння до другого раунду на 15-20-е позиції. Зеверін Фройнд, який завжди вирізнявся досить аналітичним поглядом на події в стрибках процеси, помітив , Що до травми його кар'єра була досить рівною і гладкою (і успішною - прим. Ред.), А в цьому виді спорту таке трапляється рідко, тому підсвідомо Зеверін як ніби очікував щось подібне.

Перший стрибок після всіх травм, на думку Зеверіна, ні його найкращим стрибком, але при цьому було «відчуття, ніби повернувся додому». Головною метою на сезон є чемпіонат світу, а ось Турне чотирьох трамплінів все ж поки не влучає в фокус підготовки. Незвично бачити таку розстановку пріоритетів від німецького стрибуна, але різниця в майже два місяці між двома подіями - вкрай важливий відрізок для набору форми.

Найприємніші зміни з Зеверіном за ці два роки відбулися в особистому житті - Фройнд тепер одружений чоловік і батько маленької дівчинки, що зазвичай розцінюється як позитивний вплив на спортивні успіхи.

Для Кеннета Гангнеса черговий розрив зв'язок став не першим і навіть не другим. Звична рутина реабілітації не хоче надовго відпускати талановитого стрибуна, що закріпило за ним звання «самого невдачливого стрибуна». Торік улітку було відчуття, що почалося чергове повернення після трьох травм на хрестоподібних зв'язках (досягнення, близьке до унікального в професійному спорті), але четвертий раз очікував Кеннета вже при підготовці до зимового сезону 2017/18 після досить обнадійливого Літнього гран-прі.

На даний момент Кеннет відновлюється після травми стегна, яку отримав на тренуванні, «ще не дійшовши до розгону» в самому кінці літнього сезону, що неминуче призвело до того, що момент повернення спортсмена на змагання знову був відкладений. Головний тренер Олександр Штекль назвав термін початку тренувань на трампліні - через кілька тижнів без більш конкретного плану повернення в Кубок світу.

Ставлення Кеннета до всіх своїх травм вже давно перейшло в іншу матерію, ніж спорт. Непохитна рішучість продовжувати кар'єру, коли добра половина прихильників як стрибків у цілому, так і самого спортсмена, висловлюються про доцільність піддавати свій організм таким ризикам, проти реалій фізичного світу - це протистояння може стати прикрасою не тільки цього сезону, але і всього олімпійського циклу.

«Це мій останній шанс, і мене не лякає ще один раунд» - Гангнес не боїться вимовляти ці слова, ставлячи на кін всю свою кар'єру. спортсмен розуміє , Що якщо і ця спроба повернутися не приведе до бажаного результату, то йому доведеться дізнатися, що таке життя після стрибків на лижах з трампліна. «Я довіряю своїм ногам. Це було і в минулий раз, але не спрацювало. Я не хочу, щоб моя кар'єра була зупинена коліном. Краще боротися, отримати поганий результат і здатися через це ».

Після завершення кар'єри, коли б це не сталося, Кеннету Гангнесу абсолютно точно варто написати книгу про цю боротьбу, але назва книги буде залежати від результату цього протистояння. І перший раунд абсолютно точно відбудеться в цьому зимовому сезоні.

нові обличчя

Дві з найбільших збірних починають все з нуля: Австрія і Словенія. Обидві команди розпрощалися з тренерами і намагаються перевинайти себе заново.

Ера Хайнца Куттіна в Австрії добігла кінця передбачувано: за чотири роки пост- «суперадлерской» епохи ніякого реального прогресу оновилася за складом команда не досягла, і індивідуальний сплеск Штефана Крафта і в меншій мірі Міхаеля Хайбёка складно назвати заслугою сформованої системи. Колись грюкати на всю Європу збірна загрузла в зоні комфорту, основа перестала показувати результати, а підтягування більш-менш піднімає голову молоді було безсистемним і неефективним. Підсумок? Перший за 17 років сезон без єдиної перемоги в Кубку світу, очікуване звільнення Куттіна і трохи менше очікувана відставка спортдиректор Австрійської федерації Ернста Ветторі.

Рятувати потопаючу в болоті посередності команду доведеться Андреасу Фельдер, колишньому товаришеві Куттіна по збірній дев'яностих. Фельдер розглядався як один з основних кандидатів на пост ще чотири роки тому, коли шукали наступника Алексу Пойнтнера, але вибір Ветторі упав на Куттіна, а Фельдер довелося задовольнятися роллю в жіночої збірної. І тіролець припав там як не можна до місця: при ньому австріяки знову засяяли, Дані Ірашко зловила після всіх операцій хвилю другої молодості, виникла з нізвідки Єва Пінкельніг, налагодилася атмосфера і командну взаємодію. Саме такі навички «реаніматолога» стануть в нагоді і чоловічої збірної, і кращого кандидата, ніж вічно розслаблений свій хлопець з величезним досвідом за плечима Фельдер, в країні не знайти.

Який буде внесок замінив Ветторі екс-двоєборця і олімпійського чемпіона Маріо Штехер, нам ще належить побачити. Поки складається відчуття, що він менше втручається в процеси, ніж його попередник, але сезон тільки починається.

У притихлої в останній сезон Словенії теж трапився переворот: беззмінний Горан Янус, який працював в команді з 2003 року, а в одноосібної ролі головного тренера з 2011, все ж був відправлений у відставку навіть не дивлячись на що діяв до 2020 року контракт.

В останні роки Януса рятувала зірка Петер Превц, що зійшла протягом завершився олімпійського циклу. Це допомагало компенсувати не найвидатніші результати посередньо укомплектованої збірної - але на безриб'ї і рак риба, а коли в твоїй команді є хтось масштабів Петер Превц, будь баланс звітності буде позитивним. Але як тільки проблеми почалися і у нього, поступовий регрес збірної стало занадто складно приховувати. В останні два роки Словенія залишалася лише п'ятою в Кубку націй, а в минулому сезоні лише з одним стрибуном у топ-15. Тому федерації довелося діяти: Янус дав їм все, що міг, і більше ресурсів не залишилося.

Новим тренером Словенії став 42-річний Горазд Бертонцель, який працював з молоддю в стрибковому клубі в Крані. Через його руки пройшли за останні роки практично всі юніори, на яких покладаються найбільші надії: молодші брати Петер Превц, Тілен Бартолі, Тімі Зайц, Жига Елара. За повідомленнями словенських ЗМІ, його контракт розрахований лише на поточний рік - досвіду одноосібного управління командою таких масштабів у нього немає, і Словенська лижний союз явно перестраховується. Однак опція по продовженню його ще на три сезони в разі успіхів в нього закладена.

Збірна Росії

Напевно, для тих, хто стежить за стрибками на лижах з трампліну не дуже уважно і часто через відсутність інтересу пропускає літній сезон, новини перших днів жовтня було досить дивними. А якщо згадати, де герой Літнього гран-прі був минулої зими, так взагалі могло скластися відчуття, що його підмінили. Тепер же Євген Клімов, незважаючи на свій молодий вік, вписав своє ім'я в історію стрибків на лижах Росії.

Мабуть, не варто говорити, наскільки високими будуть очікування вболівальників, та й самого Євгенія в новому сезоні Кубка світу. І як важливо буде в першу чергу психологічно впоратися з цими очікуваннями, а також тиском і пильною увагою міжнародних уболівальників і ЗМІ, які будуть до нього прикуті, особливо на перших етапах нового сезону. Однак Клімов вже знайшов засіб, який допоможе йому: «З тиском плануємо справлятися все разом, всією командою, будемо підтримувати один одного». У міжсезоння Євген виграв чемпіонат Росії на середньому і великому трамплінах і продовжував працювати рівно за тією ж схемою, що використовувалася при підготовці до літнього сезону.

«Три бажання - Турне, чемпіонат світу, Олімпійські ігри». Євген Клімов зустрівся з журналістами

Що покаже в новому сезоні пермський спортсмен, передбачити важко: не ясно, чи зможе Євген дотягнути гарну літню форму до снігових стартів, та й вище згадані психологічні чинники мають великий вплив на результат. Минулого літа Клімов також показував непогані результати, але з приходом зими пропав. Сподіваємося, що провівши повний олімпійський цикл в якості чистого стрибуна і набравшись досвіду, в новий Євген вступить з чистою головою і впевненістю і змусить ще не раз писати нас і наших колег про його успіхи.

Що стосується інших членів основної збірної, то сказати, чого чекати в майбутньому сезоні Кубка світу від них, мабуть, ще важче. Вічно молодий-вічно стрибучий, найвідоміший у всьому світі діючий російський стрибун Дмитро Васильєв не збирається звільняти своє місце в команді і періодично видає непогані результати. Питання один: якою буде ця періодичність прийдешньої взимку. А Денис Корнілов показав досить середні результати по ходу Літнього гран-прі.

Так, обидва спортсмени давно в основному кістяку збірної і, безумовно, будуть і брати участь в командних стартах, і допомагати молодим хлопцям освоїтися в Кубку світу. Але не саме зараз час, на хвилі змін і зміні курсу розвитку збірної, проводити в кадровому складі і спортсменів кардинальні зміни? Михайло Назаров поки тільки освоюється в Кубку світу після першого повноцінного сезону. Справедливо було б очікувати від нього тільки того, що його результати не загубляться серед результатів спортсменів братерських збірних, а будуть хоча б часом миготіти в топ-30 (що вдавалося йому на минулому Гран-прі, а ще на польотному чемпіонаті світу в Оберстдорфі).

Потрібно відзначити, що зараз в російському команді, крім Климова, є ще одна людина, до якого варто придивитися - це новий головний тренер збірної Євген Юрійович Плехов. Молодий фахівець раніше був другим тренером чоловічої збірної, а в травні отримав призначення на пост головного тренера. Всі спортсмени відзначають в першу чергу змінилася в команді атмосферу, а ще збільшилася кількість спільних заходів поза змаганнями, які згуртовують команду. Наприклад, перед етапом Літнього гран-прі в Чайковського збірна Росії, включаючи тренерів та інших співробітників команди, вибралася на гру в пейнтбол .

Але однієї атмосфери для пробудження і виведення команди з кризи буде недостатньо. Тому зараз керівництво збірної бере курс на ротацію спортсменів і залучення стрибунів з резерву збірної і можливо навіть юніорів. Крім цього, в рамках підготовки до зимових стартів і плавного переходу від штучного покриття до снігу було проведено кілька зборів, зокрема на олімпійських трамплінах в Сочі, а також тренування на крижаному розгоні в Оберстдорфі.

Літні підсумки команди під керівництвом Євгена Плехова поки не обнадіюють (все ж змагання відрізняються від зимових, та й не всі були хороші), але хоча б тимчасово радують: перемога в Літньому гран-прі Євгена Клімова, 12 місце в загальному заліку і локальні успіхи Дмитра Васильєва (двічі в топ-10 в Хакубе на Гран-прі, перемога в Клінгенталі в Континентальному кубку).

За минуле літо російська збірна змінилася не тільки в кадровому складі тренерів, а й зовні, змінивши звичні червоно-сині кольори екіпіровки на чорно-червоні. А ще нарешті у команди з'явилися живі соціальні мережі ( Instagram-аккаунт і сторінка на Facebook ), Де регулярно оновлюється контент: хлопці викладають фото з тренувань, змагань і знімають відео-запрошення на змагання.

Регламент військово-промислового комплексу

Головне оновлення правил в цьому році пов'язане з вимірами ваги спортсменів. Тепер процедуру зважування треба проходити без черевиків - і підсумковий результат, який впливає на допустиму довжину лиж, буде приблизно на два кілограми менше. Результат: щоб зберегти звичну для себе довжину лиж, стрибунам доведеться добрати ці два кілограми різниці власною вагою. Як неважко здогадатися, це чергова спроба вирішити постійно виникаючі дилеми про надмірно низькій вазі спортсменів - але, тим не менш, зміна робочого ваги може здорово відбитися на результатах стрибунів як в позитивну, так і в негативну сторону. Чим все це закінчиться, побачимо вже скоро.

Також планується використання сенсорів на кріпленнях, які дозволять збирати набагато більше інформації про стрибки - поки в тестовому режимі.

Міжсезоння перестановки торкнулися і постачальників лиж. Цього літа SPORT 2000 оголосила про те, що йде з стрибкового світу після п'яти років співпраці. Колишнім спортсменам «червоним орлам» довелося змінити колір свого оперення: їх взяла під крило німецька Fluege.de. Такий вибір нового спонсора не випадковий: обидві компанії тісно співпрацюють з виробником лиж SKI, що базуються у Флох-Зелігентале.

Примітно, що після сезону 2015/16 Fluege.de також завершувала свою спонсорську діяльність. Кінець був запланованим і дуже щасливим: за шість років власниками їх лиж стало 120 стрибунів, серед яких були і золоті медалісти Олімпійських ігор в Сочі. Однак в липні 2016 року компанію спіткала трагедія. Засновник компанії, Томас Вагнер, загинув в авіакатастрофі, при цьому існували припущення, що вона була підлаштована: незадовго до цього він був замішаний у сумнівних кредитних операціях. Рік по тому Fluege.de, відчуваючи фінансові труднощі, все ж повернулася на місце змінила її Verivox в якості спонсора і зараз все більше зміцнює свої позиції. Чи буде цей сезон вдалим для оновленої команди, нам належить дізнатися зовсім скоро.

Фото: Severin Freund (Facebook); Terje Bendiksby (NTB scanpix); Sportida; Vid Ponikvar; instagram.com/skijumpingrussia/

Над матеріалом працювали Anna Konovalova , Darija , Anastasia Solovyeva , RasrowTheChaos і Shirkina .

Не забувайте читати нас в твіттері (@ sjnayavu ) І в Телеграма (@ highflyingbirds ).

Підсумок?
Але не саме зараз час, на хвилі змін і зміні курсу розвитку збірної, проводити в кадровому складі і спортсменів кардинальні зміни?