Рецензія на фільм «Сага про чудовисько. Сутінки »

Дівчинка Анна живе в лісі з людиною, якого вона називає татом. Той забороняє їй виходити з дому, лякаючи страшними монстрами, і до того ж коле дитині в живіт якісь ліки. Однак коли дівчинці виповнюється шістнадцять років, її життя різко змінюється: вона потрапляє в звичайний світ, а точніше в невелике містечко. Анна живе в родині шерифа Еллен та її брата Рея. Але страхи дитинства не відпускають дівчинку, тим більше що поступово з'ясовується - вони не були безпідставними. Хоча, можливо, в житті виявиться все рівно навпаки, і монстри живуть зовсім не в лісі. Дівчинка Анна живе в лісі з людиною, якого вона називає татом

Кадр з фільму «Сага про чудовисько»

Малобюджетні жахи вважаються «низьким» жанром. Їм рідко вдається стати дуже вже популярними подібно «Тихому місця» або «Геть» - має збігатися занадто багато факторів для глядача. Але все одно таких фільмів рік за роком виходить чимало. За них беруться найчастіше режисери. Обігравши стандартні сюжети, вони намагаються показати глядачам і продюсерам на що здатні. Іноді виходить як у Андреса Мускетті з «Мамою» і «Воно». Але найчастіше це просто набір Скрімер і страшних сцен, пов'язаних досить слабким сценарієм.

Кадр з фільму «Сага про чудовисько»

«Сага про чудовисько» навряд чи справить величезний фурор. Але це зовсім не означає, що це поганий фільм. Перше і головне його достоїнство - в картині є про що задуматися. Здавалося б, все зрозуміло з самого початку: не зовсім адекватна людина тримає дівчинку під замком, коле їй препарати і намагається ізолювати від світу. Дівчинка виривається з рук мучителя і потрапляє в звичайний світ, який теж налаштований вороже до ізгоя. Її нові опікуни Еллен і Рей - єдині острівці безпеки, з ними вона відчуває себе спокійно і захищено. Все це виглядає скоріше драмою, може, з елементами трилера, але ніяк не хоррором. І в цьому перша частина задумки режисера.

Кадр з фільму «Сага про чудовисько»

По суті «Сага про чудовисько» і є драма. Елементи фільму жахів вступлять пізніше, але вони потрібні кілька для інших цілей. Драматична ж частина теж неоднозначна. Якщо спочатку сюжет здається простим, то в певний момент все вивертається навиворіт. І тут вже варто задуматися про вступних даних, які є і у глядача, і у героїв. Чим керувався чоловік, який називав себе Папою? І чи правильно вчинила Еллен, коли взяла дівчинку, нічого про неї не знаючи? Думки про героїв за картину встигають змінитися мінімум два рази. Звичайно, у всьому цьому неодноразово прослизають надто вже поверхнево прописані ідеї. Дівчинка 16 років не виходить з дому, але в лічені дні встигає адаптуватися до життя в місті. Шериф забирає дитину, минаючи лікарів і формальності. Питань до героям і сюжету занадто багато.

Кадр з фільму «Сага про чудовисько»

Але замість того щоб в них розбиратися, краще звернути увагу на картинку. Знятий цей фільм дуже витончено. Починаючи з перших кадрів, де по обличчю дівчинки скочуються тіні крапель дощу, до її пробіжок по лісі, коли хочеться зірватися слідом за нею. На жаль, третій акт розчарує тих, хто вже налаштувався на повноцінну драму. Тут вступає типовий хоррор, і рівно тут же занадто помітно, що знятий фільм дуже дешево. У більш масштабної сцені, а тим більше в момент зміни персонажа грим виглядає неприродно, а спецефекти плоско. Триває це зовсім недовго, але фінал картини трохи змазаним. Тут вже залишається тільки сприймати його як обов'язкове завершення історії і спробу розставити все по своїх місцях.

Кадр з фільму «Сага про чудовисько»

Звичайно, в картині занадто багато нерозкритих персонажів, лиходії передбачувані і безликі. Але трагедія головної героїні навіть на цьому тлі виглядає правдоподібно. Як хоррор фільм справляється зі своїм завданням посередньо: лякають сцен дуже мало, раптових моментів і зовсім два-три за весь час. Але проста історія про те, що кожен хоче просто жити і нічого не може зробити зі своєю натурою, вдалася. Егоїстичні вчинки, бездумна допомогу, яка може принести більше шкоди, ніж користі, самотність і бажання відчути себе «своїм» - ось головні думки «Саги про чудовисько». І про них хочеться думати і говорити ще довго після перегляду, адже не в монстрах тут справа, а в людях.

Олексій Хромов

У російському прокаті з 21 червня 2018

Розклад і покупка квитків на фільм «Сага про чудовисько»