Полезные материалы

Кваліфікація Гран-Прі Австралії 2010 року (27.03.2010)

26 березня цього, 2010 року, під красивим, але затягнутому хмарами небом пройшла кваліфікація Гран-Прі Австралії, 2-го етапу 61 чемпіонату світу   Гонка в Австралії - гонка в собі - то, що відбувається на Зеленому континенті не схильне ні розумного передбачення (в більшій частині випадків), ні скільки небудь виразного пояснення

26 березня цього, 2010 року, під красивим, але затягнутому хмарами небом пройшла кваліфікація Гран-Прі Австралії, 2-го етапу 61 чемпіонату світу


Гонка в Австралії - гонка "в собі" - то, що відбувається на Зеленому континенті не схильне ні розумного передбачення (в більшій частині випадків), ні скільки небудь виразного пояснення. Таке можна, звичайно, сказати і про купу інших трас, але в цьому році Австралія аванси виправдала, і з лишком.
Почалося все з тренувань, на яких раптом поїхали Рено - перше місце Кубіци на перше ж тренуванні і п'яте Петрова на другій здивувало багатьох і, при цьому, змастив враження від також "раптом" поїхали МакЛарен. У останніх, по всій видимості, запрацювала система тісного контакту гонщика зі стінкою боліда шляхом затягування не зрозуміло як працює воздухопроводящих тунелю-клапана з носової частини боліда в кормову, що вилилося в помітне збільшення швидкості на прямих, особливо в порівнянні з іншими болідами. Не знаю, хто і як придумав цю технологію, і як вона працює (та й чи працює взагалі), але факт був настільки очевидним, що після п'ятничних тренувань поул і перемогу від них очікували багато.
Але все не так просто. Ред Булл продовжив серію перемог самих над собою, що вилилося в другій поспіль поул в перших двох гонках сезону для Себастьяна Феттеля, якого, на цей раз, підтримав і напарник, Марк Веббер. Якщо так піде і далі, рекордних вихвалянь німецькому бебі-Шуми не уникнути. Хоча, він би тільки і радий такому продовженню подій. правда, є незгодні, у вигляді іспанського двократного чемпіона Фернандо Алонсо і його нової команди Феррарі - вони поруч, вони чекають помилок, вони вже відкрили лік перемогам на попередньому етапі. Загалом, розпалив і натхнені.

easy2

Кваліфікація почалася розмірено і передбачувано - знову вилетіли в першому ж сегменті все машини нових команд (а що, хтось сумнівався, що буде саме так?), А до них приєднався Віталій Петров, що не підтримав їх спільного з напарником пориву і натяку на швидкість машини. Все б нічого, але далі чекала всіх глядачів і учасників частина друга. І тут вже почалося цікаве: підходила вона до свого логічного і тимчасового завершення, а серед десяти кращих, проходять далі, все не значилося однієї з потенційно найшвидших машин як чемпіонату, так і цієї конкретної гонки - машини Хемілтона. Так, власне, так і не виявилося її в підсумку. Не пройшов. Що там було, з чого б це раптом? Тим більше, що чинний чемпіон, Дженсон Баттон, місце зайняв цілком пристойне на старті - четверте. Як стверджував під час етапу знає Хема давно Девід Култхард, вже другий рік імітує з себе пристойного працівника телебачення, розділ коментатори, підрозділ експерти, у чемпіона-2008 розігрався гострий напад дитячої хвороби "тато де ти?" і штраф, виписаний австралійської поліцією за виписування фігурних кренделів на дорогах загального користування в Мельбурні став однією з принципових її частин. Що і підірвало остаточно слабке здоров'я бідного малюка. І все це на тлі спокійного і впевненого виступу на Гран-Прі Австралії його напарника Баттона. Що не могло, також, не позначитися на душевному здоров'ї пацієнта.
Поки в половині боксів Маков, під заголовком цифрою "2" в навершии, проводили розбір польотів, кваліфікація нестримно перевалила через другу третину і вилилася в останній сегмент. Де, як уже було згадано, музику замовляв Ред Булл, з Себастьяном Феттелем в якості першої скрипки. Інша цікава, але ще не згадане розподіл місць відбувалося в середині групи, де можна говорити про бій іншій частині німецької дружини на німецьких же машинах, розроблених в Великобританії під керівництвом англійця - бій семиразового Міхаеля Шумахера і кандидата в кого-небудь Ніко Росберга. Як не дивно, воно знову закінчилося на користь останнього, який посів 6 місце на старті. Що залишило Міхаелю тільки сьомий. Як воно далі складеться невідомо, але рахунок 2-0 на кваліфікаціях - явище для Шумахера явно не звичне, і жодного разу в його кар'єрі не зустрічалося. Замкнули десятку Баррікелло, Кубіца і Сутіль, що несподіванкою не стало, але окуляри їм усім в гонці приносити була б зобов'язана.

easy2

продовження ⇒


Кваліфікація до Гран-Прі складається з трьох послідовних сесій (для 24 машин):

В першу сесію беруть участь всі гонщики. Сесія триває 20 хвилин. Після закінчення сесії сім повільних машин вибувають з кваліфікації, а їх результати заносяться до протоколу. Часи інших анулюються.
Друга сесія триває 15 хвилин, а після її закінчення вибуває ще сім найбільш повільних машин. Результати 10 кращих анулюються.
Третя сесія триває 10 хвилин і проводиться для 10 кращих гонщиків кваліфікації.



FeeLLeaN

А що, хтось сумнівався, що буде саме так?
Що там було, з чого б це раптом?