Полезные материалы

Інсбрук 1964

  1. вибір міста
  2. Підготовка до Ігор
  3. емблема Ігор
  4. Офіційний плакат Ігор
  5. Види спорту
  6. СРСР на зимових Іграх 1964 року
  7. факельна естафета
  8. Церемонія відкриття
  9. Церемонія закриття
  10. Цікаві факти

IX зимові Олімпійські ігри проводилися в Інсбруку з 29 січня по 9 лютого 1964 року.

вибір міста

Представники Австрії завжди брали активну участь в роботі Олімпійського руху і МОК, і дуже сильно розраховували привезти в Інсбрук ще Ігри-1960. Для цього почали будувати нову льодову арену, ковзанярський каток, гірськолижні підйомники і стрибкові трампліни, а також дороги, готелі, ресторани і мости. після перемоги американського Скво-Веллі в Австрії дуже сильно засмутилися. Але не зневірились, а продовжили підготовку. І ось рішенням 55 сесії МОК було обрано місто Інсбрук, столиця Тирольского краю, як місто-організатор IX зимових Олімпійських ігор. Суперники австрійського міста - канадський Калгарі і фінський Лахті набрали 12 і 1 голос відповідно проти 55 голосів за Інсбрук.

Підготовка до Ігор

Інсбрук чудово підготувався до Ігор, були споруджені нові і реконструйовані були спортивні споруди. Однак відлига різко ускладнила обстановку змагань. Спеціальним службам, що складався в основному з військових, довелося перемістити 15 тисяч кубометрів снігу з балок на санні, бобслейні і гірськолижні траси. Відновлювати сніговий покрив довелося в прямому сенсі власними руками і ногами. В результаті змагання були проведені на дуже високому рівні.

Доставка снігу на олімпійські об'єкти Інсбрука
Доставка снігу на олімпійські об'єкти Інсбрука

Доставка снігу на олімпійські об'єкти Інсбрука

Зимові Ігри 1964 року зібрали рекордну кількість глядачів - за 12 днів спортивні об'єкти Інсбрука відвідали понад мільйон осіб. Особливою популярністю у вболівальників користувалися змагання з гірських лиж та хокею.

Зимова Олімпіада 1964 року став найбільшою за всю історію. У ній взяли участь понад тисячу спортсменів (з них 197 жінок) з 37 країн світу. Вперше на ігри приїхали команди Монголії, Індії і КНДР. А команди НДР і ФРН виступали єдиним фронтом, тому офіційно на Олімпіаді було 36 команд.

емблема Ігор

На емблемі Ігор представлений герб міста Інсбрук. На гербі зображено міст через річку Інн, від якої пішла назва міста Інсбрук. Міст з'єднує старе місто з районом Хёттінг.

Офіційний плакат Ігор

У конкурсі на кращий плакат Олімпіади брало участь 12 художників з Австрії. Але перемога дісталася тільки одному. Вільгельм Ярушка представив символ Олімпіади в вигляді стилізованої сніжинки на чорному тлі, в центральній промінчик якої вписані олімпійські кільця.

Види спорту

Вперше в програмі Зимових Олімпійських ігор з'явився санний спорт, і повернулися змагання з бобслею. Були розіграні 34 комплекти медалей в 10 видах спорту, включаючи біатлон, бобслей, гірськолижний спорт, фігурне катання, стрибки з трампліну, ковзани, лижні гонки, лижне двоборство, санний спорт і хокей.

СРСР на зимових Іграх 1964 року

Збірна СРСР, представлена ​​в Інсбруку 69 спортсменами (52 чоловіки і 17 жінок), в третій раз поспіль впевнено виграла загальний залік Ігор . На рахунку радянських спортсменів 25 медалей (11 золотих, 8 срібних і 6 бронзових). Друге місце зайняли господарі змагань австрійці (4-5-3), а третє - команда Норвегії (3-6-6). Представники збірної Радянського Союзу брали участь у всіх видах олімпійської програми, крім одиночного фігурного катання, санного спорту та бобслею.

факельна естафета

Вперше в історії Ігор олімпійський вогонь на честь проведення зимової Олімпіади було запалено в античній Олімпії в Священному гаю поблизу храму Гери. Ця подія сталося 22 січня 1964 року. Верховна жриця в супроводі жриць храму Гери перенесла олімпійський вогонь в будівлю Олімпійської академії та передала його представникам Інсбрука - міста-організатора IX зимових Олімпійських ігор 1964 року. На цій урочистій церемонії були присутні наслідний принц Костянтин, представники державних і церковних організацій Греції, керівники МОК і НОК Греції, посол Австрії в Греції та інші посадові особи та почесні гості. Були виконані державні гімни Австрії в Греції, керівник австрійської делегації виступив з короткою вдячною промовою.

Олімпійський факел Ігор в Інсбруку 1964 року
Олімпійський факел Ігор в Інсбруку 1964 року

Естафета олімпійського вогню
Естафета олімпійського вогню

Протягом доби Олімпійський вогонь зберігався в будинку НОК Греції і 23 січня 1964 року ескорт з 16 чоловік доставив Олімпійський факел в аеропорт Афін. Літак взяв курс на Відень. 24 січня 1964 року Олімпійський вогонь прибув до Інсбрука, Олімпійський стадіон якого був прикрашений Державними прапорами 36 країн-учасниць Ігор.

Церемонія відкриття

Церемонія відкриття IX Олімпійських ігор відбулася 29 січня 1964 року. Урочисту промову виголосив Адольф Шерф - на той момент президент Австрійської республіки.

Після виходу учасників параду і їх побудови на Олімпійській арені зазвучали фанфари і литаври. Під звуки Олімпійського гімну на флагштоку підняли прапор МОК, і в цей же час спалахнуло вогонь в Олімпійському чаші арени. Потім австрійський бобслеїст Пол Асте сказав Олімпійську клятву і пролунав салют.

Потім австрійський бобслеїст Пол Асте сказав Олімпійську клятву і пролунав салют

Прапороносцем збірної СРСР був прославлений ковзаняр, чотириразовий олімпійський чемпіон Євген Гришин.

В урочистій церемонії відкриття IX зимових Олімпійських ігор 1964 року, що тривала близько півтори години, взяли участь понад 1200 осіб, які представляли 36 країн-учасниць Ігор.

Церемонія закриття

Урочиста церемонія закриття IX зимових Олімпійських ігор відбулася 9 лютого 1964 року.

Спочатку відбувся традиційний парад країн-учасниць. Попереду своїх команд йшли прапороносці з державними прапорами своїх країн. Після параду президент МОК Евері Брендедж в супроводі двох солдатів тірольської гвардії піднявся на трибуну для почесних гостей і оголосив про закриття IX зимових Олімпійських ігор. Згас Олімпійський вогонь, Ігри пішли в історію ...

Згас Олімпійський вогонь, Ігри пішли в історію

Цікаві факти

В Інсбруку вперше в історії Олімпійського руху була присуджена нагорода за дотримання принципів благородства. Її отримав італійський бобслеїст Еудженіо Монті, який лідирував в змаганнях бобів-двійок з Серджіо Сіопресом. Він віддав кріпильний болт свого бобу конкурентам - Робіну Діксону і Ентоні Неша з Великобританії, які під час спуску залишилися без власної запчастини. В результаті британці святкували перемогу, а Монті залишився з бронзою.

На IX зимових Олімпійських іграх вперше в гірськолижному спорті час учасників стали фіксувати до сотої секунди, що дозволило уникнути великої кількості однакових результатів.

В день відкриття Ігор срібні медалі в парному катанні завоювали західнонімецькі фігуристи Маріка Кільюс і Ханс-Юрген Баумлер. Через два роки вони були дискваліфіковані і позбавлені нагород, так як з'ясувалося, що до початку Олімпіади спортсмени уклали професійний контракт, хоча правилами МОК заборонялося участь в змаганнях професійних спортсменів. Ще через 21 рік спортсменам вдалося довести, що до Олімпіади-64 вони жодного разу не виступили на професійних турнірах. У грудні 1987 року рішенням МОК медалі їм були повернуті.

Види спорту