Полезные материалы

Продуктивний дизайн на виставці EXPO 2015

Продовжуючи огляд всесвітніх виставок, не можна обійти увагою наймасштабнішу всесвітню виставку EXPO, яка кожного разу представляє новітні досягнення людства в тій чи іншій сфері. Всі країни-учасниці прагнуть представити свій потенціал, можливості та інновації в «своєму» національному павільйоні, який відображає унікальні особливості країни і її культури. Цього року основним гаслом виставки виступає девіз: «Нагодувати планету, енергія для життя».

Кожен павільйон це завжди новітні тенденції в світі архітектури, унікальні поєднання незвичайних матеріалів і футуристичний дизайн, які одночасно підкреслюють ідентичність країни і особливості її культури. Так, наприклад, національний павільйон Китаю виконаний у вигляді дракона, який є символом країни, при цьому всередині павільйону поєднуються як сучасні мультимедійні інсталяції, так і історичні експонати Піднебесної. Підкреслюючи важливість сільськогосподарської галузі Китаю, навколо павільйону розташовано пшеничне поле.

Найбільші площі зайняли країни Перської затоки, для яких фінансові витрати не мають значення, головне - показати себе світу в найкращому світлі: не випадково Арабські Емірати для розробки проекту свого стенду звернулися до знаменитому архітектору Норману Фостеру. Ця 12-метрова у висоту структура одночасно показує вузькі тінисті вулиці історичних поселень ОАЕ і безкраї зачаровують дюни пустель.

Звичайно ж, не можна обійти увагою павільйон Італії - господині виставки EXPO. Спорудження заслуговує не меншої уваги, ніж представлені в ньому експонати. Шедевр екологічного інжинірингу спроектований в стилі «міський ліс»: це оригінальна будівля у вигляді вигадливих плетених коконів генерує енергію за допомогою скляного купола з панелей сонячних батарей. Крім того, в його покритті використаний спеціальний матеріал (цемент), який при контакті з денним світлом вловлює забруднювачі повітря і перетворює їх, очищаючи тим самим атмосферу.

Кожен раз виставка EXPO презентує своєрідний символ, який притягує відвідувачів і служить зразком досягнень технічного прогресу і дизайну. Наприклад, під час проведення EXPO в Парижі в 1889р. була побудована Ейфелева вежа, яка служила вхідною аркою на виставку. З тих пір Ейфелева вежа є незмінним символом Парижа. А в цьому році італійці представили «Древо життя» - 37-метрова споруда з дерева і сталі. Його ідея сходить до мистецтва Відродження, а точніше - до нового проекту ансамблю Капітолійського пагорба в Римі, створеного Мікеланджело ще в XVI ст.

Виставка EXPO проходить на території виставкового центру Fiera Milano Rho в період 1 травня - 31 жовтня. Масштаби виставки: 144 країни-учасниці, 3 міжнародних організації, 16 неурядових організацій, 5 корпоративних павільйонів, які будуть представлені на площі понад 200 га і дійсно вражають своїм масштабом і новинками.