Полезные материалы

Туктамишева пропустить чемпіонат Росії. Чи візьмуть її на Євро-2019?

Чемпіонка світу-2015 Єлизавета Туктамишева захворіла за тиждень до головного старту сезону - чемпіонату Росії. Тепер її змагальна весна під питанням.

Тепер її змагальна весна під питанням

У цьому сезоні Ліза - беззаперечний другий номер збірної Росії: вона виграла етап Гран-прі вперше з 2014-го, в фіналі серії поступилася тільки олімпійській чемпіонці Аліні Загитова і нової японської зірці Ріці Кіхіре. Уу Туткмишевой є потужні козирі: потрійний аксель, повільно, але вірно росте оцінка за компоненти та неймовірна віддача на льоду.

Ліза потрапила до лікарні із запаленням легенів

Перед фіналом Гран-прі в Ванкувері фігуристка жартувала, що на турнірі з шістьма учасницями покаже результат краще, ніж на чемпіонатах Росії трьох останніх років (8-е, 8-е, 7-е). У цьому сезоні у Лізи був реальний шанс потрапити на чемпіонат Європи. Але за тиждень до старту в Саранську Туктамишева захворіла. У неї діагностували запалення легенів, вона проведе в лікарні два тижні.

Лізі співчували експерти і вболівальники, а керівництво Федерації бажала якнайшвидшого одужання. На наступний день тренер Олексій Мішин повідомив, що температура спала і Туктамишева йде на поправку. І тут звідкись з'явилася конспірологічна теорія про те, що фігуристка нібито симулює хворобу. Але її досить швидко відкинули.

«Розумієте, люди не всі добрі, тому, коли людина захворіла треба якусь гидоту сказати, замість того щоб підтримати. У Лізи дійсно серйозна хвороба і не хотілося б, щоб наші кращі спортсмени страждали, і це позначалося на їх катанні », - прокоментувала чутки чемпіонка світу-1999 Марія Бутирська.

Незважаючи на хворобу, Туктамишева поки значиться в списках учасників чемпіонату Росії. Але як би швидко вона ні вирішила проблеми зі здоров'ям, в Саранськ Ліза не поїде точно. Фігуристи вже в кінці минулого тижня збиралися в Мордовію для підготовки до турніру: Лізі навіть довелося відсвяткувати день народження заздалегідь, щоб її молодий чоловік Андрій Лазукін і подруга Бетіна Попова не міняли графік підготовки: у неділю вони відвідали Туктамишева в лікарні.

Команду на ЧЄ набирають за результатами чемпіонату Росії. Але виключення були

Чемпіонат Росії є відбірковим стартом на чемпіонат Європи, а в перспективі - і на ЧС. Відповідно до критеріїв відбору в команду «чемпіони і віце-чемпіони чемпіонату країни в кожному виді безпосередньо відбираються в команди, які виступлять на стартах ISU, треті номери визначаються за рекомендацією тренерської ради після затвердження виконкомом ФФКР».

Як правило, федерація дотримується спортивний принцип навіть при затвердженні третього учасника: за останні десять років (якраз з першого подіуму Туктамишева на чемпіонаті Росії) призери національної першості майже завжди потрапляють на чемпіонат Європи.

Але виключення все-таки були.

чоловіки

2013: Максим Ковтун (5-е місце на чемпіонаті Росії) замість Костянтина Меньшова (3-е місце). Причина: рішення федерації.

2014: Меньшов замість Євгена Плющенка. Причина: підготовка Плющенко до Сочі-2014.

Танці на льоду

2009: Додати Оксана Домніна - Максим Шабалін замість Христини Горшкової - Віталія бутікова. Причина: рішення федерації. Домніна і Шабалін пропускали ЧР для підготовки до ЧЄ. З чемпіонату Європи вони знялися через травму Шабаліна, отриманої в перший день змагань.

2010: Додати Яна Хохлова - Сергій Новицький замість Катерини Рубльової - Івана Шефера. Причина: рішення федерації. Хохлова і Новицький пропускали ЧР.

2014: Катерина Рязанова - Ілля Ткаченко замість Катерини Бобрової - Дмитра Соловйова. Причина: Боброва і Соловйов готувалися до Сочі-2014.

пари

2011: Катаріна Гербольдт - Олександр Енберт замість Тетяни Волосожар - Максима Транькова. Причина: карантин Волосожар при переході з команди України.

2012: Волосожар - Траньков замість Анастасії Мартюшева - Олексія Рогонова. Причина: рішення федерації. Волосожар - Траньков пропускали ЧР.

2014: Волосожар - Траньков замість Марії Вигаловой - Єгора Закроева. Причина: рішення федерації. Волосожар - Траньков були звільнені від ЧР.

2016: Христина Астахова - Олексій Рогонов замість Юко Кавагуті - Олександра Смирнова. Причина: травма Кавагуті.

У жінок призери не їздили на ЧЄ через вік

У жіночому катанні ситуація зовсім інша. За останні 10 років лише один раз на чемпіонат Європи поїхали всі призери чемпіонату Росії: в 2016 році Євгенія Медведєва, Олена Радіонова та Анна Погорілий повторили в Братиславі підсумки чемпіонату країни. Через омолодження жіночого катання в Росії чемпіонки і призерки потрапляли на Європу досить рідко. На п'єдесталі весь час опинялися юніорки. Так, в 2010-му на Європу поїхала Оксана Гозева, що стала на чемпіонаті Росії тільки 7-й.

Єдина заміна в жіночих змаганнях, не пов'язана з обмеженням віку фігуристок, сталася в минулому році: дворазова чемпіонка світу Євгена Медведєва через травму пропускала чемпіонат країни. Але на Європу відправилася не Станіслава Константинова, що стала четвертою (третьою була юніорка Олена Косторних), а саме Женя, набирала обертів до Олімпіади.

Виходить, ФФКР один з рідкісних прикладів федерації, де спортивний принцип переважає майже завжди. Спортсменів не беруть на головні старти за минулі досягнення чи через те, що вони вважаються перспективними. Кожен спортсмен доводить своє місце в команді на чемпіонаті країни. Ймовірно, саме тому президент ФФКР Олександр Горшков акуратно зазначив, що питання участі Туктамишева в ЧЄ-2018 передчасний.

Але якщо Ліза буде в порядку, то проігнорувати її успіхи в першій половині сезону федерація не зможе. Друга путівка, найімовірніше, дістанеться чемпіонці Пхенчхана-2018 Аліні Загитова - вона беззаперечний лідер, і тільки форс-мажор завадить її поїздці на ЧЄ в Мінськ.

Принципова позиція федерації, націленої, перш за все, на результат, тільки посилить інтригу турніру. По суті, в Саранську дівчата поборються за єдину путівку на чемпіонат Європи. Хвороба Туктамишева убезпечила її від можливого зриву, а значить, і від втрати місця у збірній.

На останнє місце занадто багато претенденток: Медведєва, яка бажає повернути втрачений позиції, Софія Самодурова, що потрапила до шістки кращих на Гран-прі, Станіслава Константинова, яка набрала форму в цьому сезоні. А ще Марія Сотскова, Поліна Цурская, Дар'я Паненкова. І все це в компанії вундеркіндів з групи Тутберідзе, що штампують четверні стрибки.

Туктамишева, на жаль, пропустить один з головних турнірів року, але їй точно буде цікаво поспостерігати за своїми конкурентками з боку.

Фото: Instagram / liza_tuktik ; globallookpress.com / Yutaka