Полезные материалы

Футбол і цифра: Кому вигідно заборонити "Інтеру" ЧС-2018

Цей проект був отриманий ВР ще 11 травня. Його авторами є відомі "радикали" Олег Ляшко, Андрій Лозовий, Ігор Мосійчук та Олег Березюк з "Самопомочі".

Сама по собі постанова досить цікаве. Почнемо з назви: "Проект Постанови про недопущення трансляції в Україні заходів, що проводяться на території Російської Федерації, якщо їх трансляція порушує законні права та інтереси громадян України".

Далі бачимо текст: "Визнати, що трансляція в Україні заходів, які пройдуть на території Російської Федерації в рамках проведення Чемпіонату світу з футболу 2018 року, буде вважатися такою, що порушує законні права та інтереси громадян України в результаті збройної агресії і тимчасової окупації Російською Федерацією частини території України ". На перший погляд, ніяких заборон немає. Втім, в пояснювальній записці знаходимо посилання на положення частини другої статті 6 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". І саме в цьому законодавчому полі пропонується заборонити телерадіоорганізаціям трансляцію ЧС-2018 на Росії. Мовляв, потрібно не допустити популяризацію в Україні країни-агресора через футбол і засудити зовнішню агресивну політику РФ стосовно Украіне.В заходах ЧС візьмуть участь перші особи Росії, а в умовах санкцій і агресії така картинка, очевидно, може завдати шкоди психіці пересічного українця . Інструментарій Статті 6 названого закону дійсно дає широке поле для того, щоб спробувати заборонити транслятора, а він у нас один - ТК "Інтер", показувати матчі ЧС.

Яка справжня мета

Буквально вчора стало відомо, що парламентський Комітет з питань свободи слова підтримав проект постанови. Окремі політики і журналісти висловили в соцмережах своє обурення.

Depo.ua раніше вже також писав, що трансляції ЧС-2018 - це ідеальне рішення.

І дійсно, телеканал "Інтер", який придбав у НСТУ права на показ матчів, за які ще до війни були заплачені чималі бюджетні гроші (близько $ 6 млн), - це вже успіх. Так як НГТУ показувати футбол не планувала, покупця довго не було, а з боргами за придбані права (належать FIFA) вона остаточно ще не розрахувалася. Відповідно, і гроші українського платника податків могли піти в нікуди. З'явився "Інтер", який тягнув до останнього з покупкою (подейкують, щоб менше заплатити грошей). Телеканал вже анонсував показ 56 матчів з 64, а також представив коментаторів. У спортивному співтоваристві українців наявність трансляцій футболу сприйняли з радістю. Тому що не доведеться тепер сидіти на російських телеканалах через інтернет. Втім, можливо, все-таки доведеться йти на такий крок, якщо постанову популістов- "радикалів" буде підтримано в ВР. Постанова, яке для кожного українця з мізками виглядає не більше, ніж тупим популізмом. Хоча б з кількох причин.

По-перше, чому воно було отримано ВР тільки в травні 2018 го? Не за рік і навіть півроку тому, а за місяць до старту мундіалю. Тобто, в кращому випадку, воно буде прийнято за якийсь тиждень до старту ЧС-2018.

По-друге, "Інтер" навряд чи тепер не транслюватиме ЧС-2018 навіть після його прийняття, що дасть можливість окремим гарячим головам вимагати від Нацради покарати телеканал. А українці, які збиралися дивитися футбол, все одно це будуть робити наа SopCast або російських інтернет-ресурсах, де є доступ до російських телеканалів-трансляторам. І побачать Путіна, якого і без того щодня спостерігають в українських новинах. Але небезпека навіть не в цьому. Там будуть російські коментатори, які можуть в теорії почати насміхатися над Україною, вливаючи в вуха свою пропаганду. Ось де справжня загроза, чи не так?

І очевидно, що мета постанови тут не захистити вразливий мозок пересічного українця від Путіна і російської пропаганди в особі Мессі та інших футбольних зірок. Головна жертва - телеканал "Інтер", серед власників якого такі люди, як Фірташ і Льовочкін. Цей телеканал дійсно "зашкваренний" (його регулярно блокують різні активісти), хоча з дуже хорошими рейтингами. Варто тільки згадати концерт до дня 9 травня і слова ведучих про те, що в Україні "вулиці називають іменами фашистів". І трансляція ЧС-2018 в умовах прийнятої постанови тільки додасть негативної маркування каналу. А попереду - глобальний переділ ТВ-ринку.

У серпні завершується термін дії ліцензій на цифрове мовлення в загальнонаціональній мережі - попереду новий конкурс. А з червня відбувається поетапне припинення аналогового мовлення в Україні. Цей процес повинен завершитися не пізніше січня 2019 року. У чинному законодавстві (в затвердженому Кабінетом Міністрів "Плані використання радіочастотного ресурсу України") терміном припинення використання технології аналогового телевізійного мовлення взагалі відзначається 30 червня 2018 року.

Перший конкурс на цифру в 2011-му для "Інтера" був успішним. Правда, на той час головна боротьба між гравцями на телеринку йшла за аналогове мовлення, якого більше не буде. Залишиться тільки цифра, і саме на неї тепер орієнтуються телекомпанії. А в умовах нападок на канал через його інформаційної політики, до яких теоретично додасться заборонена трансляція ЧС-2018 (тільки якщо ВР підтримає постанову), з цифрою у "Інтера" можуть бути проблеми. І вирішальну роль тут відіграватиме не футбол. Питання цифри і відмова від аналогового мовлення відбувається напередодні президентських виборів, які повинні пройти 31 березня 2019 го. Якщо аналогове телебачення зникне в січні 2019 го (відключити повинні всіх, крім Ua: Перший - його в травні 2019 го), то до виборів залишиться два місяці. У цифрі ж у умовного "Інтеру" не буде переваги в покритті, яке є при аналоговому телебаченні, коли в селах добре працювали лише умовні два-три телеканали, одним з яких і був канал Льовочкіна-Фірташа.

Покриття буде таке ж, як і у інших гравців. Це, звичайно, за умови вдалого проходження конкурсу на цифру. І тут ще важливо, щоб рядові українці технологічно підготувалися, придбали ТВ-тюнери (від 400 грн), щоб не залишитися без телебачення або не дивитися програми через інтернет.

Перед виборами перехід на цифру дуже вигідний, оскільки "зрівняє" покриття і, відповідно, в більш-менш рівних умовах за впливом виявляться телеканали, які у нас використовуються політиками. Тобто Льовочкін і Фірташ, навіть за умови отримання цифри, не матимуть переваг в мовленні в умовній українській глибинці, де раніше телеканал міг впливати на людей в умовах інформаційного вакууму.

Більш того, Петро Порошенко квапить з відключенням аналогового телебачення вже в 2018 році. Можливо, щоб не було скандалу за кілька місяців до виборів.

Тут напрошується висновок, що проблема ЧС-2018 і його трансляції на "Інтері" лежить виключно в політичній площині. Захист інтересів українців тут декларативна. Оскільки, як уже було сказано, хто хотів, і так побачить Путіна і футбол. Якщо, звичайно, наші спецслужби не будуть ходити по домівках і відключати інтернет. А загроза не отримати цифру через "зашкваров", в теорії, може вплинути на місцями антиукраїнську інформаційну політику телеканалу-транслятора. Що також комусь зіграє на руку перед виборами.

По-перше, чому воно було отримано ВР тільки в травні 2018 го?
Ось де справжня загроза, чи не так?