Полезные материалы

"Челсі" - переможець Ліги чемпіонів 2011/2012

Челсі врятувався в безнадійній ситуації і вперше в історії виграв Лігу чемпіонів УЄФА, а Анатолій Тимощук, провівши на полі всі 120 хвилин ігрового часу, так і не зміг стати першим українцем, якому б підкорилися обидва найпрестижніших європейських трофея

"Челсі" врятувався в безнадійній ситуації і вперше в історії виграв Лігу чемпіонів УЄФА, а Анатолій Тимощук, провівши на полі всі 120 хвилин ігрового часу, так і не зміг стати першим українцем, якому б підкорилися обидва найпрестижніших європейських трофея.

"Челсі" вперше в історії виграв серію пенальті в Лізі чемпіонів УЄФА і вперше в історії став переможцем головного клубного турніру Європи.

"Баварія" володіла ігровою і територіальною преімществом протягом майже всього матчу і заслужено повела в рахунку на 83-й хвилині, коли результативний удар головою вдався Томасу Мюллеру. Але в складі "Челсі" знайшовся герой - Дідьє Дрогба, який спочатку зрівняв рахунок чарівною атакою з "другого поверху", а потім завдав переможний удар в серії пенальті. І це при тому, що німці самі не забили 11-метровий ще в додатковий час.

Після того як в півфіналі "Челсі" вибив "Барселону" завдяки ставці на суто оборонний футбол, Роберто Ді Маттео не став шукати нових варіантів досягнення результату. Про це говорив і стартовий склад лондонців, в якому на лівому фланзі виявилося два номінальних захисника - Ешлі Коул і дебютант єврокубків Райан Бертранд. Однак гра "Баварії" переважно йшла не через правий край, не через Ар'єна Роббена з Філіпом Ламом, а через лівий, де як завжди жваво бігав Франк Рібері.

Роббен само вільно діяв по всій ширині поля, встигав тут і там, і в результаті "Баварія" закрутила на чужій половині поля таку карусель, ніби з "Челсі" грала не вона, а інша команда, чия назва починається на "Ба". Звичайно, такої кількості гольових моментів, як у каталонців у півфіналі, у мюнхенців не було, але їх перевага не викликала сумнівів. Досить сказати, що до перерви німці вели 13: 2 по ударам в сторону воріт і 8: 0 за кутовими.

Перший гольовий момент підопічні Юппа Хайнкеса, який вигравав Лігу чемпіонів з "Реалом" в 1998 році, створили на 21-й хвилині. Роббен на короткий час обігрався з Рібері на вході в штрафну, продерся через захисників і пробив. Петр Чех м'яч не зловив, але все ж парирував його ногою - хрестовина! У відповідь на це і численні менш небезпечні випади господарів, "Челсі" намагався контратакувати, але "Баварія" припиняла ці наміри в зародку.

Правда, до кінця тайму, коли "Баварія" вже надмірно захопилася атакою, лондонці отримали більше простору для маневру, і дивитися гру стало веселіше. На 37-й хвилині синім нарешті вдалося довести справу до удару у ворота. Це Саломон Калу опинився на вістрі швидкої атаки і щільно пробив в ближній кут - Мануель Нойер виявився на місці. Через п'ять хвилин шанс поповнити актив отримав автор 12 голів Маріо Гомес. Однак, опинившись на забійній позиції в центрі штрафного, форвард збірної Німеччини запустив м'яч у небеса.

Другий тайм не змінив картини на полі. "Баварія" як і раніше діловито комбінувала на чужій половині поля, била в захисників, заробляла і подавала кутові (яких до кінця матчу набралося 20). Все так же непомітний був Гомес, все так же носився з м'ячем Рібері, все так же зміщувався справа в центр Роббен - безрезультатно. "Челсі" при першій нагоді завантажував вперед в розрахунку на атлетизм Дрогба і Калу, але Анатолій Тимощук, який заміняв дискваліфікованого Хольгера Бадштубера, здорово читав гру і не раз зупиняв атаки гостей.

Прорив нарешті відбувся на 83-й хвилині, коли Тоні Кроос з правого флангу виконав діагональну подачу на дальню штангу. Захисники взяли в лещата головного майстра гри головою - Гомеса, проте забули про Мюллера, який вчасно набіг і головою відправив м'яч у ближню "дев'ятку" з високим відскоком від газону. Вирішивши, що справа зроблена, Хайнкес замінив автора гола на центрального захисника Даніеля ван Буйтена.

Вирішивши, що справа зроблена, Хайнкес замінив автора гола на центрального захисника Даніеля ван Буйтена

Але "Челсі" не був би собою, якби опустив руки. У цьому сезоні сині вже не раз витягали себе з болота за волосся, як барон Мюнхгаузен, і не раз - саме за волосся Дрогба. Йшла 88-я хвилині, коли Хуан Мата подав єдиний кутовий лондонців у матчі. Лідер збірної Кот-д'Івуара, проти якого залишили низенького Лама, виграв повітря і головою послав м'яч під поперечину.

Лідер збірної Кот-д'Івуара, проти якого залишили низенького Лама, виграв повітря і головою послав м'яч під поперечину

До честі "Баварії", вона й виду не показала, що пропустила болючого удару. Як ні в чому не бувало, німці продовжували йти вперед і вже в додатковий час заробили пенальті - Дрогба зачепив за п'яту Рібері. Однак штатний виконавець 11-метрових Роббен, який не забив з "точки" в недавньому фіналі Кубка Німеччини, знову схибив - пробив майже по центру, і Чех накрив удар.

Потім ледь не створили гол два резервіста мюнхенців. Однак Даніель ван Буйтен, ледь оправився від травми, не повірив у щедрість Івіци Оліча і не пішов на його пас перед порожніми воротами. Справа довелося вирішувати в серії пенальті. Вона почалася промахом Мати і трьома влучними ударами "Баварії", але закінчилася тим, що Оліч і Бастіан Швайншйгер не реалізували свої спроби, тоді як Дрогба не схибив.

***

Баварія - Челсі 1: 1 (по пенальті 3: 4)
Голи: Мюллер, 83 - Дрогба, 88

Баварія: Нойер - Лам, Тимощук, Боатенг, Контенто - Швайнштайгер, Кроос - Роббен, Мюллер (Ван Бюйтен, 86), Рібері (Оліч, 97) - Гомес

Челсі: Чех - Босінгва, Кехілл, Давид Луїс, Коул - Мікель, Лемпард - Калу (Торрес, 85), Мата, Бертранд (Малуда, 73) - Дрогба

Попередження: Швайнштайгер - Коул, Луїс, Дрогба, Торрес

На 95-й хвилині Ар'єн Роббен не реалізував пенальті (воротар)

Післяматчеві пенальті:

У "Баварії" забили - Лам, Гомес і Нойер. Чи не забили - Оліч (воротар) і Швайнштайгер (штанга).

У "Челсі" забили - Давид Луїс, Лемпард, Коул, Дрогба. Чи не забив - Мата (воротар).

джерело: UEFA.com