Полезные материалы

Чим запам'ятається ЧС з рапіду і бліцу 2017

  1. "Мадрасский тигр" в великому порядку
  2. Магнус, притиснутий до стінки, подвійно небезпечніше!
  3. 15-річний Андрій Єсипенко зібрав солідну колекцію скальпів
  4. До арякін все одно молодцем
  5. Федосєєв на підступах до топ-рівня
  6. Непомнящего, Свідлера і Грищука рано списувати з рахунків
  7. Дівчата
  8. Правила шахів / кваліфікація суддів потребують доопрацювання
  9. Ну і наостанок

Мадрасский тигр в великому порядку   Протягом останніх двох років чемпіонат світу з рапіду дуже вдало складається для ветеранів: Василь Іванчук переміг у 2017 році, тепер віце-чемпіон світу Вішванатан Ананд завоював не тільки золото в рапід, начисто перегравши на тай-брейку Володимира Федосєєва, але і бронзу в бліц

"Мадрасский тигр" в великому порядку

Протягом останніх двох років чемпіонат світу з рапіду дуже вдало складається для ветеранів: Василь Іванчук переміг у 2017 році, тепер віце-чемпіон світу Вішванатан Ананд завоював не тільки золото в рапід, начисто перегравши на тай-брейку Володимира Федосєєва, але і бронзу в бліц.

"Thanks everyone. Mildly put, I am very pleased with my play! Happy 2018. Now family time till Wijk. This picture is for my wife, she has asked me to bring the medals back very safely . This is proof!"

Ці 5 днів у спекотній країні запам'ятаються Ананду наступними результатами:

  1. Всього лише одна поразка в 38 іграх! (2 з них в тай-брейку)
  2. + 6 = 9-0 Рапід;
  3. + 9 = 11-1 Бліц (примітно, що поразка завдав Ян Непомнящий);
  4. +46.8 очок ФІДЕ в рапід, піднявся на 13 позицій. Займає 5 місце;
  5. +64.8 очок ФІДЕ в бліц, піднявся на 16 позицій. Займає 15 місце;
  6. $ 250,000 призових.

Магнус, притиснутий до стінки, подвійно небезпечніше!

Магнус, притиснутий до стінки, подвійно небезпечніше

Рапід у Магнуса не вдався і всі чекали, що чемпіон проявить себе в бліці. Однак події розвивалися за сценарієм голлівудського фільму. Скандал з Інарківим, поразка від Сюгірова сану, удачливо виграна партія у Акобяна, в якій суперник не помітив виграшу, "необов'язкові" нічиї - все це не віщувало успіху.

Після першого ігрового дня майбутній чемпіон був настільки далекий від Сергія Карякіна, що ні вмістився в проміжну таблицю:

Знайдіть Магнуса Карлсена :)

Однак видатний другий день, в якому норвежець зіграв внічию лише в двох партіях, обігравши при цьому основних конкурентів, дозволив йому виграти змагання. Звичайно, не обійшлося і без подарунків від суперників. Чого тільки варта грубий позіхання Мамедьярова 38.Qd5 ?? :

:

Після 38 ... Re1 + білі здалися.

Або підставляння Харікрішна 38 ... Kd6? :

Після 39. Rd5 + білі забирають фігуру.

Але, як то кажуть, щастить сильнішим!

До речі, схожий феноменальний перформанс у другий ігровий день продемонстрував і Левон Аронян, досі ховався в надрах турнірній таблиці:

15-річний Андрій Єсипенко зібрав солідну колекцію скальпів

Всім запам'ятається партія Карякін - Єсипенко, в якій Андрій розбурхав всю шахову громадськість разючої атакою з жертвою ферзя:

Вся партія повністю (зверніть увагу на скидання пішаки С5-с4):

Гідний окремої згадки і список гросмейстерів, в партіях з якими юнак набирав очки в рапід і бліц. Ось найбільш гучні прізвища:

  • (Перемога) МакШейн, Мовсесян, Сафарли, Іванчук, Грищук, Вальєхо Понс, Мамедов, Артем'єв, Малахов, Карякін
  • (Нічия) Мамедьяров, Леко, Дрєєв, Дуда, Ван Хао, Харікрішна, Салем.

Привітаємо підопічного Сергія Шипова і побажаємо подальших успіхів, адже все найважливіші турніри попереду!

До арякін все одно молодцем

Сергій повторив торішній сценарій: в рапід виступав досить невдало, а в бліц був близький до завоювання титулу. Незважаючи на провальний рік з точки зору "класики", в швидкі жанри шахів зі змінним успіхом йому вдається демонструвати свою гру.

Зробив все що міг, але в підсумку друге місце. В цілому, все заслужено. Магнуса з перемогою, а Віші з прекрасно проведеними турнірами! - Сергій Карякін.

Про те, що Сергій може поєднувати сильну і швидку гру говорить не тільки срібло ЧС з бліцу, а й нокаут-турнір, що проводиться ігровою зоною chess.com Speed Chess Championship, в якому росіянин в півфіналі наполегливому матчі поступився Хікару Накамури (16,5 - 13,5).

com Speed Chess Championship, в якому росіянин в півфіналі наполегливому матчі поступився Хікару Накамури (16,5 - 13,5)

Speed ​​Chess Championship 2017

«Для мене це був дуже важкий рік - було важко налаштуватися на звичайний турнірний графік після матчу на першість світу. До того ж у мене з'явилися нові зобов'язання. Шахи вийшли на інший рівень, я багато працював над популяризацією гри - це сильно заважає постійній практиці. Тому мої результати в класиці були просто жахливими. З класичних турнірів я можу записати в актив хіба що Сент-Луїс. Тому було приємно стати другим на чемпіонаті планети з бліцу. Хоча я розраховував захистити титул », - розповів Карякін .

Федосєєв на підступах до топ-рівня

Федосєєв на підступах до топ-рівня

Потужний 2017 рік видався у 22-річного Володимира:

  • Переможець «Аерофлот-опена» (2017);
  • На чемпіонаті Європи в Мінську зайняв 3 місце;
  • Срібний призер командного чемпіонату світу з шахів у складі збірної Росії (Ханти-Мансійке 2017);
  • У супертурнірі в Дортмунді зайняв 2-е місце;
  • На Кубку світу 2017 дійшов до чвертьфіналу і поступився в ньому американському гросмейстеру Веслі Со.
  • В кінці 2017 року на чемпіонаті світу зі швидких шахів Володимир поділив 1-3 місце з Яном Непомнящим і Віші Анандом. Поступившись Ананду, завоював срібло.

При цьому, відзначимо його гру в Суперфіналі чемпіонату Росії 2017, в якому зайняти високі місця завадило надмірне завзяття грати на перемогу в нічийних позиціях. Успіхів!

Непомнящего, Свідлера і Грищука рано списувати з рахунків

Непомнящего, Свідлера і Грищука рано списувати з рахунків

Завдяки останнім турнірів минає Ян Непомнящий може підбадьоритися і повернутися в боротьбу за високі місця в світовому рейтингу шахів. Супер-турнір в Лондоні ( "срібло", після поразки на тай-брейку Фабіано Каруане) і ЧС з рапіду ( "бронза", за додатковими показниками) однозначно піднімуть настрій нашому талановитому гросмейстеру. Віримо!

Ось уже восьмикратний (на секундочку!) Чемпіон Росії Петро Свідлер і претендент на матч за звання чемпіона світу Александ Грищук під завісу року показали непогані результати і в швидких видах шахів в СА, зайнявши 10, 6 місця в рапід і 11, 13 місця в бліц відповідно.

Дівчата

Дівчата

Після перемоги на командному чемпіонаті Європи 2017, звичайно, всі ми чекали від дівчат комплекти медалей, проте в залік можна віднести тільки бліц-змагання, в якому в першу десятку пішли відразу три росіянки: 2. Гуніна, 4. Лагно, 7. Костенюк.

У рапід досягнення куди скромніше:

Правила шахів / кваліфікація суддів потребують доопрацювання

Правила шахів / кваліфікація суддів потребують доопрацювання

У всіх ще свіжий у пам'яті скандал за участю Карлсена і Інаркієва . Засмучує, що на такому високому рівні проведення змагань, до сих пір немає суворої оцінки події. Що ж робити з неможливими ходами? Скажімо, Ернесто погодився б догравати партію. Як позицію підхопили б шахові ретранслятори? Адже в них закладені механізми захисту від неможливих ходів. Чому судді моментально не винесли вердикт у цій ситуації, і рахунок змінювався два рази? Можливо, в цьому аспекті потрібно щось міняти. Гаразд цей епізод відбувався на першій дошці, з Магнусом, під поглядом телекамер і присутності судді. А як доводити свою правоту шахісту за 37 столиком? Так чи інакше, Ернесто висловив свою думку в інстаграм :

"Дорогі друзі! Тільки повернувся з Ер-Ріяда, де проходив чемпіонат світу зі швидких шахів і бліцу. Хотів спокійно зустріти Новий Рік, але побачив багато негативних повідомлень, і відгуків на мою адресу за епізодом в моїй партії з Карлсеном. У ЗМІ ця ситуація висвітлювалася однобоко, більш того, додані речі яких не було. Можливо тому, у кого-то склалося враження, про некоректну поведінку з мого боку. Ця історія не підходить для тексту, так як коротко її НЕ викласти, тому в найближчі дні запишемо відео, де я детально розповім, що реал ьно відбувалося. Скажу лише, що я не згоден з рішенням апеляційного комітету. Вважаю свою позицію і дії в цій ситуації абсолютно вірними і відповідними правилами. Я боровся не за одиницю в таблиці, а за дотримання правил. Все повинно бути за правилами, незалежно від рейтингу учасників або оцінки позиції на дошці. Саме це і є повага в першу чергу до шахів, до супротивника і до самого себе. "

Однак, відео до сих пір немає.

Ну і наостанок

Підсумки ЧС зі швидких шахів у чоловіків: 1. Ананд, 2. Федосєєв, 3. Непомнящий - 10½ з 15-ти; 4-9. Бу Ксянджі, Карлсен, Грищук, Савченко, Мамедов, Гусейнов- 10. І т.д.

Підсумки ЧС зі швидких шахів у жінок: 1. Цзюй Веньцзюнь - 11½ з 15-ти; 2. Лей Тінцзе - 11; 3. Петц - 10½; 4-8. Фам Ле Тхао Нгуен, Бела Хотенашвілі, аталиком, Дзагнідзе, Фаталіева - 10. І так далі

Підсумки ЧС з бліцу у чоловіків: 1. Карлсен - 16 з 21; 2. Карякін, 3. Ананд - 14½; 4-5. Ван Хао, Аронян - 14; 6-11. Дін Ліжень, Петросян, Юй Ян'і, Коробов, Мамедьяров, Свідлер - 13½ і т.д.

Підсумки ЧС з бліцу у жінок: 1. Дзагнідзе - 16½; 2. Гуніна - 16; 3-4. Цзюй Веньцзюнь, Лагно - 14; 6-11. Крамлінг, Тань Джуньї, Костенюк, Абдумалік, Кулон - 13½ і т.д.

Такими ми запам'ятали зимові спекотні т̶в̶о̶і̶ шахові трансляції з Саудівської Аравії. Залишається шкодувати, що в Росії по першому каналу такі події не показують, як в Норвегії, але ж швидкі жанри шахів не менше видовищні, ніж футбол. Ще раз привітаємо переможців і побажаємо нашим хлопцям удачі в 2018 році!

Слідкуйте за трансляціями на ютуб каналі , Під час перегляду в ефіри:

ЧС з рапіду: День перший . День другий . день третій

ЧС з рапіду: День перший . День другий

Підписуйтесь на нас в телеграм і вконтакте !

Підписуйтесь на нас в   телеграм   і   вконтакте

38.Qd5 ?
Kd6?
Що ж робити з неможливими ходами?
Як позицію підхопили б шахові ретранслятори?
Чому судді моментально не винесли вердикт у цій ситуації, і рахунок змінювався два рази?
А як доводити свою правоту шахісту за 37 столиком?