Полезные материалы

«Хоч висадіть цю трасу ...» Трагедія грузинського саночника на Олімпіаді-2010

  1. Кахи Кахіашвілі: «Коли СРСР не стало, ми святкували. Країна створена на крові, так само і розпалася »

В'ячеслав Самбур і Павло Копачів зустрілися з батьком Нодара Кумаріташвілі.

В'ячеслав Самбур і Павло Копачів зустрілися з батьком Нодара Кумаріташвілі

Майже сім років тому, за кілька годин до відкриття Олімпіади-2010 у Ванкувері грузинський саночник Нодар Кумаріташвілі в тренувальному заїзді вилетів з траси і врізався в бетонну колону.

Прямо на місці медики почали робити серцево-легеневу реанімацію, незабаром вертоліт доставив спортсмена в лікарню Уістлера. Через годину він помер. Це була перша загибель учасника Ігор з 1992 року. На церемонії відкриття оголосили хвилину мовчання, а грузинська делегація навіть обговорила варіант з від'їздом додому.

Похорон відбувся в Бакуріані - попрощатися з Нодаром приїхало понад тисячу осіб, в тому числі президент країни Михайло Саакашвілі, видатні спортсмени та тренери.

Трагедію розслідували квапливо: всього день по тому організатори Олімпіади назвали винуватцем самого спортсмена, який не впорався з пілотуванням. До квітня Міжнародна федерація санного спорту (FIL) підтвердила ці висновки в офіційній доповіді.

Одна з вулиць в Бакуріані зараз носить ім'я Нодара Кумаріташвілі. У будинку досі траур. До нашого візиту не готувалися, але Додо, мати загиблого, одягнена в чорне. Мовчки і без усяких натяків від чоловіка, вона накриває стіл в центрі кімнати.

Давид Кумаріташвілі під ці приготування уривчасто розповідає. Він ніколи не дивився останній заїзд сина - і досі всіляко уникає цього відео. Єдине, чого йому хочеться домогтися після трагедії, - спорудження траси в гірському селищі.

***

***

- Міжнародна федерація хотіла побудувати трасу в Бакуріані. Створили Фонд Нодара - відразу пролунала заява. Обіцяли, обіцяли, обіцяли ... Роки йдуть, але нічого немає. Гроші шість років ніхто не чіпав - законсервували.

І зараз Уряд Грузії мені заявляє: Федерація готова побудувати трасу, але утримувати її доведеться нам. А це дорого - значить, і будувати нічого не потрібно.

- Як допомогли вашій родині?

- Була компенсація, страховка - несуттєві суми, але грошима все одно це не виміряти. Я не став скаржитися, з кимось судитися. Потім же з Міжнародної федерації приїхали сюди і зізналися, що самі винні. Визнали, що траса не була готова.

Все саночники сказали те ж саме - на 40 днів тут зібралося 600 осіб, люди не сідали, нікуди було.

Фелікс Лох (олімпійський чемпіон Ванкувера і Сочі - прим.) Теж був присутній, сказав тост: якби не загинув Нодар, загинув хтось із нас.

... Нодар, як і його родичі, займався саньми будинку, в Бакуріані. Правда, не на дерев'яній трасі, побудованої в 1974 році. Вона в 90-е згнила, а місце фінішу більше нагадувало смітник:

Вона в 90-е згнила, а місце фінішу більше нагадувало смітник:

Молодий спортсмен робив перші спуски неподалік - в невеликому жолобі на роликових санях. Перспективного родича відвіз з Грузії за кордон двоюрідний дядько Фелікс Кумаріташвілі, який до того моменту жив у Франції. У 2003-му Нодар вперше виступив на міжнародних змаганнях, а потім з'являвся на етапах Кубка світу.

- Через це трагедії чоловічий старт перенесли нижче - на жіночий.

- І не тільки старт перенесли, вони навіть вночі переробляли лід. Хтось мені кидав фотографії робіт. У мене і паперу є, що саме вони там виправляли.

Я потім на зборах зустрічав тих, хто виступав у Вістлері. Всі говорили: це жах. І билися там постійно, на кожному тренуванні по кілька людей. Армін Цоггелер (дворазовий олімпійський чемпіон, бронзовий призер Ігор-2010 - прим.) Впав трохи вище від того місця, де розбився Нодар.

Цоггелера пощастило - встиг зістрибнути з саней і не полетів. Але все одно побився, потім кинув сани і розсердився: все, не хочу тут виступати. Але куди йому подітися - поїхав.

- Офіційний підсумок розслідування: до загибелі призвела помилка пілотування.

- Дивіться, 130 км на годину - це межа по швидкості, вище неприпустимо. У Нодара було 144,5, Лох взагалі розганявся до 150 з чимось. Все сталося на 16-му віражі - до того моменту швидкість вже була майже максимальна.

Сам віраж зробили занадто коротким - на такій швидкості сани просто не встигали з нього вийти. А козирка там не поставили, щоб хоч про нього битися. Помилку допускаєш - сани вдаряються в козирок, а ти просто падаєш. З козирком Нодар зламав би руку або ногу. Без козирка вилетів в бетонну колону.

- Опущені тенти зіграли важливу роль?

- Якщо поставлений тент, у спортсмена відразу змінюються орієнтири. З тентами від траси інші відчуття. Взагалі-то їх перед стартами знімають. Але на тій тренуванні віраж закрили тентом - і вийшов такий тунель. Причому камера знімала вхід у віраж і вихід, а що творилося всередині - цього ніхто не знає. Вхід у Нодара був нормальний ...

... «Ми весь вечір і всю ніч ходили колами навколо будинку батьків, - розповідає Лія Макіев, двоюрідна тітка Нодара. - Ніхто не наважувався постукати і повідомити матері і батька, що їхнього сина немає в живих ».

Тільки вранці родичі розповіли всю правду, а для початку викликали «швидку допомогу». Мама Додо побачила на порозі машину з червоним хрестом, здивувалася: «Я« швидку »не викликала!». Коли їй повідомили, що Нодар розбився на смерть, вона закричала: «Я відчувала! Я прийняла його біль! ». Тільки близькі родичі знали, що напередодні вдень Додо раптом відчула тяжкість в області шиї. «Неначе хтось полоснув лезом бритви», - ділилася вона з рідними ( МК від 21 лютого 2010 р ).

- Чому ви так і не стали нічого розслідувати?

- Тільки Бог знає, що сталося всередині віражу. На льоду можна ось в таку дірочку потрапити - і кінець, вже летиш. До Олімпіади все прилетіли туди - і їм всім без винятку відмовили в тренуваннях. Траса ще не була готова, поспішали. Ми своїх відправили кудись в Європу, точно не пам'ятаю. У Уістлер повернулися перед самим стартом.

Я Нодар по телефону говорив: якщо така швидкість, то гальмівна, що не ризикуй. А він: ні, я ризикну, все буде нормально. І старт у нього вийшов сильний, навіть швидше Демченко на цьому проміжку.

Мені журналісти якось дзвонили: ви згодні, щоб там далі проводилися змагання? Я розлютився, почав кричати: що ви мене питаєте? Скажу немає - і що, проводити перестануть? Хоч висадіть цю трасу ...

PS У дворі православної церкви Бакуріані, де похований Нодар Кумаріташвілі, встановлені обеліск і бронзова скульптура молодого спортсмена. У Грузії його пам'ятають ...

Цикл «Грузія, яку ми незаслужено забули»

Кахи Кахіашвілі: «Коли СРСР не стало, ми святкували. Країна створена на крові, так само і розпалася »

«Краще друзів, ніж російські, у нас немає». Гори, які обожнював радянський спорт

Продовження грузинського серіалу - через тиждень

фото: Gettyimages.ru / Richard Heathcote; REUTERS / David Mdzinarishvili (2)

Як допомогли вашій родині?
Опущені тенти зіграли важливу роль?
Чому ви так і не стали нічого розслідувати?
Мені журналісти якось дзвонили: ви згодні, щоб там далі проводилися змагання?
Я розлютився, почав кричати: що ви мене питаєте?
Скажу немає - і що, проводити перестануть?