Полезные материалы

Перша зупинка перед Лондоном-2012


ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ. жінки

Вінниця - Кінхуандао і далі - Лондон-2012. Ось таким зигзагоподібним буде головний маршрут в цьому олімпійському сезоні для жіночої збірної України з боксу. Перша його зупинка в Вінниці, де відбувся чемпіонат країни, вже увійшов в аннали історії. За підсумками цього турніру в основному вже визначилися наші повпреди на чемпіонат світу, який пройде 9-20 травня в китайському місті Кінхуандао. Він, до речі, одночасно носить статус ліцензійного, оскільки на ньому в трьох вагових категоріях до 51, 60 і 75 кг будуть розіграні по вісім олімпійських путівок на Ігри-2012, де жіночий бокс виступить в ролі дебютанта.

Про те, чим порадували наші провідні майстрині шкіряних рукавичок під час баталій на вінницькому рингу і які у них перспективи на успішні виступи в прийдешніх найвідповідальніших міжнародних стартах олімпійського року, кореспондент «СЕ» попросив розповісти головного тренера жіночої збірної України з боксу Миколи Хаджіогло.

- Чи всіх найсильніших спортсменок країни вам, Миколо Петровичу, вдалося побачити в справі на першому турнірі сезону у Вінниці?

- Практично всіх. Виняток склала хіба що тільки хвора бронзовий призер торішнього чемпіонату Європи в категорії до 81 кг Інна Шевченко з Дніпропетровська. Вона, до речі, відсутня, і зараз на зборі в Ковелі, де наша команда готується до міжнародного турніру збірних Китаю, Польщі, Росії та України, який в найближчий уїк-енд відбудеться в Підмосков'ї.

- Порадували чи вас своєю майстерністю на цьому початковому етапі підготовки лідери нашої національної команди?

- Приємно відзначити, що рівень майстерності, як у лідерів, так і у більшості їхніх опонентів, помітно підвищився. І це вселяє надії на майбутнє. Як і очікувалося, впевнено і в хорошому стилі провели поєдинки і підтвердили свої чемпіонські повноваження фаворити в трьох перших вагових категоріях. Це - переможець молодіжної Європи-2008 і бронзовий призер континенту-2011 серед дорослих Наталія Князь (до 48 кг), чемпіонка Європи-2009 і володар світової бронзи-2010 Тетяна Коб (до 51 кг), срібний і бронзовий медаліст двох останніх чемпіонатів Старого Світу Іванна Крупеня (до 54 кг).

Гарне враження справила своїм виступом і суперниця крупеня в фінальному поєдинку Надія Хаєнок. У наступній категорії до 57 кг хороше враження залишила Марія Собчук, яка після чотирирічної перерви у виступах на республіканській арені знову стала чемпіонкою України. Правда, в цьому їй супроводжували ті обставини, що визнаний лідер в даному вазі чемпіонка Європи-2011 Наталія Бірюк вирішила себе спробувати в наступній категорії до 60 кг. Там, між іншим, зібралася найяскравіша компанія іменитих учасниць.

Ще б пак, адже тут, крім Бірюк, змагалися ще такі власники континентальних нагород різних років, як срібний призер Юлія Циплакова, двічі бронзова медалістка Яна Сидор (більше відома по дівочого прізвища Зав'ялова) і раз - Олександра Сидоренко. Цікаво відзначити, що остання в цьому списку і (якщо можна так сказати в даному контексті) трохи менше титулована, ніж її опонентки, стала чемпіонкою, досить-таки впевнено перемігши по ходу і Бірюк, і Сидор. Непогано себе проявила в категорії до 64 кг, вигравши всі свої бої, невдаха останнього чемпіонату Європи Світлана Тертична.

А щоб створити їй в цій вазі конкуренцію, думаємо перевести сюди Сидор і Циплакова. Приємний сюрприз в категорії до 69 кг піднесла маловідома Олена Колесник, яка не тільки з кмс зробила стрибок у майстри, а й вперше зійшла на республіканський п'єдестал, причому - на його вищий щабель. Сподіваюся, що ця талановита дівчина, яка сповідує самобутній стиль ведення боїв, має всі шанси вирости в боксера високого класу.

Справедливості заради слід сказати, що в цій вазі не виступала срібний призер останнього чемпіонату Європи в Роттердамі Марина Бадуліна. Вона вирішила перевірити себе в наступній категорії до 75 кг, де в дуже завзятому і ефектному фіналі поступилася володареві континентальних срібла-2009 і бронзи-2011, бронзового медалістові чемпіонату світу-2010 Лілії Дурнєвої. А в двох важких терезах (до 81 кг і понад цього) поза конкуренцією були досвідчені і титуловані спортсменки - відповідно Ірина Комар (бронзовий призер Європи-2007) і Катерина Шамбір (в її активі світове срібло-2010 і континентальна бронза-2011).

- Ви вже визначили склад, який в травні збирається кинути виклик найсильнішим світу цього на планетарному форумі в Китаї?

- На всі сто відсотків, безумовно, заздалегідь говорити про це неетично. Однак вважаю, що поїхати в Кінхуандао найвагоміші шанси мають в порядку вагових категорій такі спортсменки: Князь (до 48 кг), Коб (до 51 кг), Крупеня (до 54 кг), Бірюк (до 57 кг), Сидоренко (до 60 кг), Тертична (до 64 кг), Бадуліна (до 69 кг), Дурнєва (до 75 кг), Комар (до 81 кг) і Шамбір (понад 81 кг).

- А які, на ваш погляд, шанси завоювати ліцензії на Ігри-2012 у наших претенденток в олімпійських категоріях Коб, Сидоренко і Дурнєвої?

- Для того щоб отримати путівки до Лондона, їм необхідно в своїх категоріях потрапити в вісімки найсильніших, тобто - пробитися в чвертьфінал. Думаю, що це всім трьом дівчатам цілком під силу. Тим паче, що на попередньому чемпіонаті світу вони з таким завданням впоралися ...

Володимир Казимир, Спорт-Експрес в Україні

Чи всіх найсильніших спортсменок країни вам, Миколо Петровичу, вдалося побачити в справі на першому турнірі сезону у Вінниці?
Порадували чи вас своєю майстерністю на цьому початковому етапі підготовки лідери нашої національної команди?
Ви вже визначили склад, який в травні збирається кинути виклик найсильнішим світу цього на планетарному форумі в Китаї?
А які, на ваш погляд, шанси завоювати ліцензії на Ігри-2012 у наших претенденток в олімпійських категоріях Коб, Сидоренко і Дурнєвої?