Полезные материалы

ЗМІ: Збірна Казахстану 2016 сильніше зразка Лондона-2012

ЗМІ: Збірна Казахстану 2016 сильніше зразка Лондона-2012

Олімпійська збірна Казахстану з боксу відправляється на Ігри в Ріо-де-Жанейро в якості одного з фаворитів. Кореспондент Vesti.kz представляє вам членів нашої команди, і згадує, хто боровся за "золото" Лондона чотири роки тому.

У Великобританії казахстанські боксери взяли одну золоту медаль, завдяки чудовому Серіку Сапієву. "Срібло" тоді приніс Адільбек ніязимбетов адільбек сабітович, а Іван Дичко виграв "бронзу". За винятком Сапієв, який закінчив кар'єру, два інших медаліста виросли і спробують поліпшити свої досягнення.

До 49 кілограмів

Біржай Жакип - Біржай Жакип

31-річний вихованець південно-казахстанської школи боксу, одноосібний лідер ваговій категорії. Боксер не приховує, що для нього Ігри в Бразилії стануть останніми в кар'єрі, тому він хоче нарешті увійти в трійку призерів. Якщо перед турніром в Лондоні Жакип не міг похвалитися планетарними досягненнями, то зараз ситуація інша. У 2013 році казахстанец підкорив світовий олімп, ставши чемпіоном турніру в Алмати. Був близький він до перемоги новому міжнародному змаганні - AIBA Pro Boxing.

Індивідуальний зростання і бажання виграти медаль можуть допомогти спортсменові досягти своєї мети. За чотири роки Жакип зробив якісний крок вперед.

Ільяс Сулейменов - Олжас Саттибаев

Сулейменов до останнього змагався за місце в складі, щоб знову спробувати себе на Іграх, але тренерський штаб обрав Саттибаева. Боксери билися за ліцензії паралельно, і обох не все йшло гладко. Олжас не зміг кваліфікуватися на Ігри через чемпіонат світу в Катарі, зробивши це через турнір в Китаї. Сулейменов йшов обхідним шляхом - через AIBA Pro Boxing.

У підсумку, більш титулований, але і більш молодий (25 років проти 28), Сулейменов чекатиме олімпійського турніру в Токіо, а його візаві - досягти висот Болата Жумаділова, який відзначався відзначався на рингу в кінці 90-х.

До 56 кілограмів

Канат Абуталип - Кайрат Ераліев

В Лондон Абуталип пробився, як чемпіон Всесвітньої серії боксу, і вийшов з боротьби після другого кола. Ераліев "просочився" через азіатську кваліфікацію. Бронзовий призер ЧС-2013, можливо, найслабша ланка в нинішній національній команді, адже він суттєво зменшив в результатах. З іншого боку, тренерський штаб не бачить йому гідної конкуренції. Сумнівно, що в Ріо-де-Жанейро з ним станеться перетворення.

До 60 кілограмів

Гані Жайлауов Талгат Бакитбекович - Берик Абдрахманов

У 2012 році Жайлауов Талгат Бакитбекович зупинився за крок від п'єдесталу, поступившись у чвертьфіналі кубинцеві Ясніелю Толедо. Абдрахманов, лідер останніх років у ваговій категорії. 30-річний боксер виграв дебютний сезон AIBA Pro Boxing, а також, був медалістом ЧС-2013. Перспективи на Іграх Абдрахманова оцінити непросто, але він має всі шанси, як мінімум, повторити результат Жайлауова.

Даніяр Елеусінов - Абу аль Мансур Аблай хан Жусупов

Нинішній капітан збірної країни перейшов в "казахстанський" вага, "звільнивши" дорогу новій зірочці боксу, як називають Жусупова фахівці. Сам Елеусінов в Ріо-де-Жанейро пробився також, як і в Лондон: через континентальну кваліфікацію. Жусупов пройшов на Ігри 2016 також через "Азію". Елеусінов в Лондоні зупинився в 1/4 фіналу, програвши італійцю Вінченцо Маньякапре. Поїде посланник Апеннінського півострова і в Ріо - може бути, Жусупов "поверне" йому боржок.

До 69 кілограмів

Серік Сапієв - Даніяр Елеусінов

Серік Сапієв - Даніяр Елеусінов

Напевно, нікого так не порівнюють з олімпійським чемпіоном та дворазовим переможцем світової першості, як Елеусінова. Тренерський штаб команди робить ставку на 25-річного боксера, а вболівальники вважають його головною зіркою в збірній. За чотири роки Елеусінов "змужнів", і вийшов в число найсильніших боксерів вагової категорії. Є і ще одна риса, яка об'єднує Сапієв і Елеусінова: вони обидва програли в фіналі на ЧС за рік до Олімпіади. Серіку це принесло успіх, адже в Лондоні він був "злим і голодним". Повинно поразку мобілізувати і Данияра.

Данабек Сужанов - Жанібек Алімханули

Данабек Сужанов - Жанібек Алімханули

Сужанов вийшов на Олімпіаду, маючи за плечима лише медаль Азіатських ігор. Його "змінник" Алімханули до 23 років встиг виграти чемпіонат світу, першість Азії і Азіатські ігри. Правда, останнім часом він явно "забуксував", пробившись в Ріо-де-Жанейро через континентальну кваліфікацію. Сподіваємося, тренерський штаб зможе реанімувати талант Алімханули, і він пройде далі першого кола в Бразилії, на відміну від попередника.

Адільбек ніязимбетов адільбек сабітович - Адільбек ніязимбетов адільбек сабітович

Ніязимбетов адільбек сабітович змагається в цій вазі сам з собою. "Вилікувавши" від "срібної" хвороби, 27-річний казахстанец має всі шанси показати хороший результат в Ріо-де-Жанейро. Після Лондона він говорив, що судді не дали йому виграти ... Сподіваємося, після Бразилії він буде показувати тільки свою золоту медаль.

До 91 кілограми

Не було учасника - Василь Левіт

28-річний боксер вже увійшов в історію. До нього жоден боксер з Казахстану не має кваліфікувався в цій вазі на Олімпіаду. Левіт не перший рік виступає у Світовій організації серії боксу, і через сім років (перемоги в чемпіонаті-2009), вийшов на пік форми. Боксер пережив серйозні травми, але, як сам вважає, готовий показати свій рівень в Бразилії, і дуже хоче виграти медаль Ігор.

Понад 91 кілограми

Іван Дичко - Іван Дичко

Іван Дичко - Іван Дичко

Суперважкоатлет може піти в профі після Олімпіади. Прямо перед Іграми-2012 Дичко взяв "бронзу" ЧС, а торік, на світовому турнірі в Катарі, виграв "срібло". Та й поступився на Олімпіаді в Лондоні британцеві Ентоні Джошуа, нинішньому чемпіону світу серед професіоналів по лінії IBF. Дичко зараз 25 років, і він ще не розгубив своєї сили. Правда, впевненості Івану після поразки нокаутом в 2013 році явно не вистачає.

І все ж, роблячи висновки зі складу команди, можна припустити, що казахстанська збірна поточного скликання суттєво сильнішою за команду чотирирічної давності. У якісному плані виросли Левіт і Елеусінов. Є і ті спортсмени, яким є що довести на олімпійському рингу (Дичко та Жакип). З'явилися молоді зірки (Алімханули і Жусупов), і "змужнів" (Абдрахманов і Ераліев) перевірені бійці. Можливо, ця команда здатна замахнутися на результат 16-річної давності, коли в боксі у нас було два "золота", а може цей показник вдасться і переплюнути?

vesti.kz

Можливо, ця команда здатна замахнутися на результат 16-річної давності, коли в боксі у нас було два "золота", а може цей показник вдасться і переплюнути?