Полезные материалы

Португалія - ​​Марокко - 1: 0, Кріштіану Роналду - кращий бомбардир. Чемпіонат світу 20 червня 2018, огляд матчу. Футбол - Чемпіонат світу - Чемпіонат світу-2018. СПОРТ-ЕКСПРЕС. ЧС-2018

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ-2018. Група B

ПОРТУГАЛИЯ - Марокко - 1: 0 (1: 0)
Гол: Кріштіану Роналду, 4.
Португалія : Руй Патрісіу, Седрік Суаріш, Пепе, Жозе Фонті, Рафаел Геррейро, Бернарду Сілва (Мартінш, 59), Моутінью (Адріен Сілва, 89), Вілліам Карвалью, Жоау Маріу (Бруну Фернандеш, 70), Кріштіану Роналду, Гонсалу Гедеш.
Марокко : Мунір, Дірар, Та Кошта, Бенатіа, Хакимі, Н.Амрабат, Ель-Ахмаді (Фажр, 86), Буссуфа, Юнес Беланда (Карсела-Гонсалес, 75), Зіех, Бутаіб (Ель-Каабі, 70).
Попередження: Бенатіа, 40. Адріен Сілва, 90 + 2.
Судді: Гейгер. Андерсон (всі США), Флетчер (Канада).
ВАР: Цвайер (Німеччина). Марруфо (США), Лоунт (Нова Зеландія), Данкерт (Німеччина).
20 червня. Москва. Стадіон "Лужники".

Філіп Папенко
з Лужників

НОВИЙ ВАВІЛОН

Москва, як і належить столиці, стала беззаперечним центром чемпіонату світу. Головним хабом турніру, де перетинаються всі шляхи. Про Микільську вулицю вже все сказано. Там просто треба побувати. Якщо ще не були - скоріше вирушайте туди. А в дні матчів головна "двіжуха" переміщається в район гігантських "Лужників". Це не стадіон навіть, а справжній Новий Вавилон! І без різниці, хто саме грає. Тут можна зустріти будь-які прапори, найекзотичніші національні костюми, братання людей з протилежних кінців світу.

Ось мексиканки зі сміливими вирізами фоткаются на пам'ять з бразильцями, а ті їх обіймають. Ось китайці просять про Селфі у португальця з червоно-зеленим ірокезом і, здається, мінімум сотнею татуювань на оголеному торсі. А ось веселі шведи п'ють за столиком пиво з марокканцями і хором співають "Златан Ібрагімович!" Фантастичний мікс. Незабутнє видовище.

КОМБІНАЦІЇ ВІД СТИЛЯГИ Ренар

У редакції "СЕ" під час великих турнірів проводиться "Відгадайка" - внутрішній конкурс прогнозів. Ще до початку турніру ризикнув припустити, що збірна Марокко обіграє чемпіонів Європи 2: 1. А після матчів першого туру віра моя в подібний результат тільки зміцніла. По-перше, португальці в грі з Іспанією не сподобалися зовсім. Прибери Роналду - і що залишиться? На їх фоні команда Йерро / Хулен Лопетегі виглядала в атаці в рази цікавіше і потужніше. Але це якщо прибрати Роналду ...

Могли марокканці розраховувати на нейтралізацію великого і жахливого лідера "Реала"? Цілком. В обороні вони дуже гарні. У відбірковому турнірі взагалі не пропустили жодного гола, хоча їм протистояли міцні івуарійці, малійцями і Габон з Обамеянга на вістрі. Та й в грі з Іраном перемогу персам приніс курйозний автогол.

Досить давно став персональним шанувальником Ерве Ренара. Елегантний француз ніколи не був зірковим футболістом, але виріс в яскравого тренера. Причому з африканським відтінком. Ризикнувши взятися за роботу в Гані в 2007-му, він став справжнім фанатом Чорного континенту і двічі виграв Кубок Африки - з Замбією і Кот-д'Івуару. А тепер побудував досить привабливу команду в Марокко.

А тепер побудував досить привабливу команду в Марокко

Середовище. Москва. Португалія - ​​Марокко - 1: 0. Кріштіану Роналду і Мехді Бенатов. фото AFP

... А злі марокканця кричати: "Мессі !!!"

Попереду африканці з самого початку виглядали крутіше. Жвавіше. Агресивніше. Особливо виділявся Нодрін Амрабат на правому фланзі, який просто знищував Геррейро, хоча спочатку його участь в грі було під питанням через струс (до речі, в матчі з Іраном Нордін замінив рідний молодший брат Софьян, таке в історії чемпіонатів світу трапилося вперше). Атаки накочували на португальську захист з лякаючою регулярністю. Тільки ось вихлопу від них, як і в першій грі, виходило дуже мало. Останній пас вперто не проходив. І тисячі пристрасних до божевілля марокканців раз по раз стукали зі злості по кріслах.

А що ж чемпіони Європи? Так знову нічого особливого. Адже до генія Кріштіану все вже звикли. Цей монстр знову забив, причому з першої спроби і знову вийшов вперед у протистоянні з Денисом Черишевим за право називатися кращим бомбардиром турніру (непогано звучить, правда?). Сміливий стрибок за низько летять м'ячем, шикарний удар головою, випереджаюче ногу захисника - і Португалія попереду всупереч загальній логіці гри.

Злим від безуспішною Долбешки в стіну уболівальникам збірної Марокко тільки і залишалося хором скандувати "Мессі !!!", коли у Роналду не виходив фінт або точна передача.

, коли у Роналду не виходив фінт або точна передача

Середовище. Москва. Португалія - ​​Марокко - 1: 0. Ерве Ренар і Сергій КАРАСЬОВ. фото AFP

КАРАСЬОВ І лічильник Гейгера

- Це ж майже як Гордон Бенкс проти Пеле в 70-м! - вигукнув сидить поруч англійська репортер, коли Патрісіу в другому таймі в красивому польоті витягнув м'яч з кута після забійного удару Юнес Беланда. Час минав, а картина гри не змінилася. Марокканці продовжували кружляти шуліками навколо штрафної суперника, часом навіть в неї забиралися, але все марно.

Не допомагали їм ні заміни, ні заклики до американського арбітру Гейгера переглянути моменти з падіннями гравців і благання про пенальті. Після одного з таких спірних, на думку африканців, епізоду четвертий суддя Сергій Карасьов піддався справжньою атаці з боку Ренара. Довелося росіянину скаржитися американцеві, щоб той заспокоїв розбушувався француза.

При цьому самі португальці, можна сказати, не думали про атаки. Навіть у Роналду моментів у другому таймі не було, а це багато про що говорить. Якимось дивом чемпіони Європи все-таки відстояли три очки. Але якби збірна Росії могла вибирати собі суперників по плей-офф, то до Португалії точно варто було б придивитися. Тому що команду цю можна впевнено обігравати! Особливо якщо зловити кураж. Але це якщо прибрати Роналду ...

Чемпіонат світу з футболу. Все про турнір - тут //
ЧС-2018: турнірне становище - тут , календар матчів і розклад по містах - тут //
Збірна Росії на чемпіонаті світу з футболу

Прибери Роналду - і що залишиться?
Могли марокканці розраховувати на нейтралізацію великого і жахливого лідера "Реала"?
А що ж чемпіони Європи?
Непогано звучить, правда?