Полезные материалы

Прем'єр Ліга. Головне. Якими увійдуть в історію чемпіонат Росії-2017/18

Російський чемпіонат добрів до фінішу, викинувши в останньому турі «Спартак» з основної сітки Ліги чемпіонів. Тижневик «Футбол» - про найголовніше, що трапилося в Прем'єр-лізі за цей сезон.

Тижневик «Футбол» - про найголовніше, що трапилося в Прем'єр-лізі за цей сезон

Головна сенсація - чемпіон

За півроку всі звикли до «Локомотиву» на чолі турнірної таблиці, але чемпіон Росії - все одно головна несподіванка сезону, що завершився. Клуб ще недавно воював з власними фанатами, ставив глушилки перед трибунами, щоб не чути, як сектора відправляють у відставку керівництво, раз у раз міняв тренерів, сварився з футболістами і був одним з головних постачальників скандалів в Прем'єр-лізі. У ньому і в цьому році було повно протиріч, але виявляється, що міцного, але незоряних складу, досвідченого тренера і адекватного президента цілком достатньо, щоб виграти чемпіонат країни.

«Самогон, як у Глушакова, зараз точно пити не будемо». «Локомотив» - чемпіон-2017/18

Головне розчарування - Містер Манчіні

Російська Прем'єр-ліга - зовсім казковий турнір, в ньому повно провалів, втрачених шансів і ганебних поразок. Але в цьому сезоні в номінації «Фіаско» є беззаперечний переможець - тепер уже екс-головний тренер «Зеніту» Роберто Манчіні. Не знати звідки подивися на його роботу, всюди накриває страшне розчарування. Пітер перед чемпіонатом витратив на трансфери майже 100 млн євро. Манчіні набрав банду аргентинців, і жоден з них не «вистрілив». Тренер посварився з одним з кращих нападників Росії Артемом Дзюбою і провернув гіршу угоду зими - купив замість нього Антона Заболотного ...

Зрештою Містер втік в Італію, розірвавши контракт перед останнім матчем чемпіонату, а «Зеніт» видав найгірший сезон за останні 13 років: нижче, ніж зараз, команда в останній раз опускалася в 2005 році - 6-е місце. У 2008-му «Зеніт», як і тепер, зайняв 5-е місце, але привіз до Пітера Кубок УЄФА.

Манчіні - не єдиний винуватець провалу. У клуб його кликав президент «Зеніту» Сергій Фурсенко. А крім того, в жовтні 2017 року раптово помер спортивний директор Костянтин Сарсанія. На ньому, мабуть, багато і трималося: після трагедії команда посипалася так, що утримати її не змогли ні гроші, ні нові призначення.

«Зеніт» і захід. Пітерському клубу потрібна нова перезавантаження. Хто нею займеться?

Головне відкриття - Далер Кузя

Дивно, але і з приємними несподіванками в цьому чемпіонаті все було дуже непогано. Антон Олексій Андрійович Міранчук довів, що «Локомотив» не помилився, зробивши ставку не тільки на його брата Олексія. У «Динамо» 23-річний Олександр Таша видав такий сезон, що зараз за нього будуть битися «Спартак» і «Зеніт». У ЦСКА голосно про себе заявив Федір Чалов і ще голосніше - Костянтин Кучаев, обом по 20 років. У «Ростові» (але швидше в оренді - в «Балтиці») «стрельнув» 21-річний Дмитро Скопінцев, в «Уфі» Сергій Семак виростає в дуже пристойного тренера ... Але головне відкриття сезону - все-таки півзахисник «Зеніту» Далер Кузя .

Він не юний - йому вже 25 років. Він не дебютант - в «Тереку» Кузя провів 70 матчів. Але в «Зеніті» з'ясувалося, що Далер не просто опорний півзахисник, а гравець, який вміло діє в атаці, володіє пристойним ударом і почуттям голи.

За цей сезон Кузя забив в «Зеніті» 6 голів, за весь минулий дорослу кар'єру - жодного. Так що, похмуро випроваджуючи Роберто Манчіні з Пітера, не забудемо йому сказати спасибі за відкриття для збірної Росії можливостей такого гравця, як Далер Кузя.

Далер Кузя: «Коли мені батько розповів про пропозицію від Таджикистану, я відразу відповів, що грати збираюся тільки за Росію»

Невдаха чемпіонату - Каррера і його команда

«Це поганий сезон, і я в цьому винен. Вся відповідальність на мені »- ці слова головний тренер« Спартака »Массімо Каррера вимовив відразу після того, як його команда упустила« срібло »і гарантоване місце в групі Ліги чемпіонів. Але в спільники італієць може взяти майже всіх своїх футболістів. Все було в руках «Спартака»: конкуренти покірно давали дорогу до Кубку Росії, і був шанс поборотися навіть за чемпіонство.

Каррера і його команда не змогли утримати концентрацію в потрібний момент. Хто в цьому винен?

Внутрішні інтриги навколо трансферів? Демонстративний відхід першого помічника Романа Пилипчука? Спартаківська епідемія первинних «хрестів»? .. У «Спартаку» весь сезон відбувалося щось скандальне. Клуб, схоже, не кращим чином впорався з обрушився на нього чемпіонством, але ж міг створити команду-династію.

Нудно мені, «Тосно». Головні помилки «Спартака» в програному півфіналі Кубка Росії

головне диво

ЦСКА шостий рік поспіль не опускається нижче 2-го місця. З старої обороною, без нападників і Вернблом в атаці, з вічно травмованим Аланом Дзагоєвим, з лавкою, яка починається і закінчується Миланова, армійці раз по раз проходять в Лігу чемпіонів. Що це, якщо не чудо? На цей раз його автор - тренер Віктор Гончаренко. Але, схоже, йому все-таки доведеться перебудовувати команду: Ігнашевич і Березуцький стали ще на рік старше, Вернблум йде, Муса повертається назад в Англію. Далі терпіти вже не можна. Втім, так про ЦСКА говорять перед кожним новим сезоном.

Червоно-синій - найсильніший! Ілля Казаков - про характер ЦСКА

головний бомбардир

Квінсі Промес забив 15 голів, і цього вистачило, щоб стати кращим бомбардиром чемпіонату. При цьому на позиції центрфорварда він провів всього лише п'ять матчів. Квінсі забивав і «Локомотиву», і ЦСКА, і «Краснодару», і «Зеніту». Це говорить про клас. Можливо, все це допоможе голландцеві отримати контракт мрії в Англії. Тим більше якщо «Спартак» не потрапить через кваліфікацію в основний розіграш Ліги чемпіонів.

Квінсі Промес: «Мені завжди хотілося увійти в історію разом зі« Спартаком »

Лауреати сезону. Версія тижневика «Футбол»

Кращий воротар: Олександр Селіхов ( «Спартак»)

Впевнено посунув в воротах Артема Реброва. Але виявився схильний до травм. Майже всі свої найголовніші поразки «Спартак» зазнав, коли Селихова не було на полі.

Кращий захисник: Соломон Кверквелія ( «Локомотив»)

Навіть втративши Ведрана Чорлуку, «Локомотив» залишився командою з самої непрохідною обороною. Дуже вчасно в Черкізово виявився Соломон Кверквелія.

Кращий півзахисник: Мануел Фернандеш ( «Локомотив»)

Мозок чемпіонів країни і один з головних чинників перемоги «Локомотива». Колись його маринували в глухому запасі, а варто було видати в руки всі нитки гри.

Кращий нападник: Федір Смолов ( «Краснодар»)

Крива результативності Федора Смолова вселяє тривогу: в позаминулому чемпіонаті - 20 голів, в минулому - 18, в цьому - всього лише 14. Йому явно вже не цікаво щось і комусь тут доводити. Треба швидко їхати. Але поки він тут все одно кращий.

Текст: Андрій Вдовін
Фото: Сергій Дроняев, інстаграм ФК «Локомотив»

Хто нею займеться?
Хто в цьому винен?
Внутрішні інтриги навколо трансферів?
Демонстративний відхід першого помічника Романа Пилипчука?
Спартаківська епідемія первинних «хрестів»?
Що це, якщо не чудо?