Полезные материалы

Бразилія - ​​Бельгія - 1: 2. Чемпіонат світу, 6 липня 2018, огляд матчу. Футбол - Чемпіонат світу - Чемпіонат світу-2018. СПОРТ-ЕКСПРЕС. ЧС-2018

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ-2018. 1/4 фіналу

БРАЗИЛІЯ - БЕЛЬГІЯ - 1: 2 (0: 2)
Голи: Фернандіньо, 13 - в свої ворота (0: 1). Де Брейне, 31 (0: 2). Ренату Аугусту, 76 (1: 2).
Бразилія : Аліссон, Фагнер, Тіагу Сілва, Міранда, Марселу, Коутіньо, Фернандінью, Паулінью (Ренату Аугусту, 73), Вілліан (Роберту Фірміну, 46), Габріел Жезус (Дуглас Коста, 58), Неймар.
Бельгія : Куртуа, Алдервейрелд, Компані, Фертонген, Меньє, Е.Азар, Вітсель, Феллаїні, Де Брейне, Шадлі (Фермален, 83), Лукаку (Тілеманс, 87).
Попередження: Алдервейрелд, 48. Меньє, 71. Фернандінью, 85. Фагнер, 90.
Судді: Мажич, Джурджевіч, Рістіч (всі Сербія).
ВАР: Орсато (Італія). Гіль (Польща), Борш, Цвайер (обидва - Німеччина).
6 липня. Казань. Стадіон "Казань Арена".

ГРАФФИТИ З Неймар

Менше шести хвилин пройшло після початку матчу, і Неймар вже впав на газон після контакту з Феллаїні. Вибачте, що починаю текст з цього, але любов бразильця до землі на цьому чемпіонаті світу стала однією з головних тем. Сам нападник перетворився в мем, коли раз десять поспіль перекотився по полю під час матчу з Сербією, а потім зарубіжні ЗМІ підрахували, що в перших чотирьох матчах Неймар провів на газоні цілих 14 хвилин.

Насправді Неймар - чудовий футболіст, і дуже шкода, що цієї акторською грою він затьмарює свою футбольну техніку. Ту техніку, через яку він і став головною зіркою збірної Бразилії, одним з кандидатів на "Золотий м'яч" і людиною з обкладинки. Або зі стіни. У Казані перед приїздом чергового топ-футболіста підготувалися і намалювали графіті із зображенням Неймара по сусідству з Мессі і Кріштіану Роналду.

Сам Неймар виклав в Інстаграме фотографію зі своїм малюнком, супроводивши її смайликами і підписом: "Ей, друг, чого витріщився?" Бразильцеві сюрприз від казанців явно сподобався, тільки він не знав про забавну речі. Рік тому перед Кубком конфедерацій у готелю з'явилося графіті з Кріштіану Роналду, і в Казані закінчився шлях збірної Португалії - вона поступилася чилійцям в півфіналі. Тиждень тому в столиці Татарстану намалювали Мессі перед візитом аргентинця, і він тут же зіграв останній матч на чемпіонаті світу. Неймар опинився під загрозою.

Неймар опинився під загрозою

Неймовірний сейв Тібо Куртуа в кінцівці матчу. фото AFP

ТАЛІСМАН АНРИ

Втім, самі бразильці навряд чи припускали, що саме Бельгія стане їх останньою перешкодою. Німеччина, Іспанія і Аргентина вилетіли раніше, а Франція чекала п'ятикратних чемпіонів світу лише в півфіналі. Ну а Бельгія ... В її складі багато індивідуально сильних футболістів, але повноцінну команду Марк Вільмотс з неї не сліпив, тому вона провалилася на чемпіонаті Європи.

Роберто Мартінес ніколи не вважався сильним тактиком. Вболівальники "Евертона" пару сезонів тому вимагали відставки іспанця, тому що з пристойним складом він не досягав високих результатів. І фанати свого домоглися: в травні 2016- го "Евертон" звільнив Мартінеса. Призначення іспанця в збірну Бельгії зрозуміли не всі, як і прихід в якості помічника Тьєррі Анрі - великого футболіста і телеексперти, але не тренера.

Але перед грою з Бразилією бельгійські ЗМІ напирали на те, що з Анрі в заявці Франція перемогла грізних південноамериканців на чемпіонатах світу в 1998-му і 2006-му. А ще закликали футболістів згадати дитинство. "Хлопчики, здійсните дитячу мрію", - з таким написом на першій шпальті вийшла брюссельська газета Het Laatste Nieuws. Туди ж вона помістила фотографії зовсім маленьких Де Брейне, Азара, Компані та інших зірок.

СЛАБКА ЗВЕНО Марсель

Мартінес до одного з найважливіших матчів в своєму житті теж підготувався солідно і умив всіх, хто вважав його слабким тактиком. Тренер посадив на лавку неабияк напартачили в грі з Японією Карраско і виставив з перших хвилин автора переможного м'яча в тій зустрічі Шадлі, а також розміняв Мертенса на Феллаїні. Але це не просто так. Мартінес сконструював схему-трансформер: при атаці Бельгія вибудовувалася за схемою 3-4-2-1 з Шадлі і Меньє на флангах, а при грі без м'яча ставала по лініях 4-3-3, причому в центрі нападу опинявся Де Брейне, а Лукаку йшов направо.

Навіщо? Мартінес вирішив тиснути на ліву бровку бразильців. Титі ще за добу оголосив стартовий склад збірної (звичайна практика), в якому опинився Марселу. Захисник "Реала" і так занадто багато часу приділяє атакам, а зараз була ймовірність, що він взагалі не буде повертатися в оборону - травма давала про себе знати. Так і вийшло. Більш дисциплінований і здоровий Філіпе Луїс напевно грав би з оглядкою на свої ворота, але Марселу оголяв свою зону, і Бельгія часто цим користувалася.

Правда, перший м'яч Бразилія пропустила після подачі кутового. Але шукати логіку і закономірність в цьому голі нерозумно: нещасний випадок призвів до того, що від плеча Фернандінью м'яч прошмигнув у ворота бразильців. Хоча і тут є питання: чому два футболісти "Манчестер Сіті" Габріел Жезус і Фернандінью опікали один одного, а не Компані, кому і призначалася подача?

Хоча і тут є питання: чому два футболісти Манчестер Сіті Габріел Жезус і Фернандінью опікали один одного, а не Компані, кому і призначалася подача

Засмучені бразильці після матчу. фото AFP

НЕТИПОВИЙ ГОЛ

А другий м'яч бельгійців - це вже результат вірно розставлених акцентів при атаці і самовідданої роботи Лукаку, який сам виловив м'яч, сам бульдозером пронісся по центру і сам побачив коридор на оголеному фланзі. Де Брейне потрібно було зробити лише те, чим він регулярно займається в прем'єр-лізі: покласти м'яч в кут.

У Бразилії просідає і опорна зона. Все-таки роль якісних ланцюгових псів надзвичайно висока в сучасному футболі. Немає Каземіров через перебір жовтих карток - і в опорній зоні у Бразилії свистить вітер.

Титі вірно відреагував на зміну в рахунку - інертний Вілліан поступився місцем Роберту Фірміну, якого Юрген Клопп в "Ліверпулі" привчив до високого пресингу. І тиск атаки на бельгійців дійсно посилилося. Правда, Мартінес теж велів своїй команді втиснутися в штрафну і контратакувати тільки через фланги, щоб зменшити ризик втрати м'яча. У парі моментів Бельгія могла доводити рахунок до розгромного.

Але замість цього забили бразильці. Ближче до кінця гри думку у команди Титі зовсім розмилася, тому стали працювати емоції і інтуїція. Вони ж і дозволили Бразилії відіграти один м'яч - Коутіньо зробив навіс у центр штрафного на Ренату Аугусту, і той послав м'яч у ворота головою. Абсолютно нетиповий гол для Бразилії.

Але південноамериканцям цього не вистачило. Ні емоцій, ні інтуїції, ні майстерності не вистачило для того, щоб здолати збірну Бельгії. Для Бразилії це трагедія. Вона вважалася головним фаворитом чемпіонату світу, але не виграла його.

* У 1950 році Бразилія поступилася Уругваю у вирішальному матчі чемпіонату світу. Ту гру нарекли Maracanazo, тому що вона проходила на стадіоні "Маракана" і обернулася великим розчаруванням для бразильців. У 2014-му на стадіоні "Мінейран" в грі з Німеччиною відбулося Mineirazo. А тепер - Kazanazo

Чемпіонат світу з футболу. Все про турнір - тут //
ЧС-2018: сітка плей-офф - тут , календар матчів і розклад по містах - тут

Сам Неймар виклав в Інстаграме фотографію зі своїм малюнком, супроводивши її смайликами і підписом: "Ей, друг, чого витріщився?
Навіщо?
Хоча і тут є питання: чому два футболісти "Манчестер Сіті" Габріел Жезус і Фернандінью опікали один одного, а не Компані, кому і призначалася подача?