Полезные материалы

Судді Євро-2012

Дванадцять футбольних і не дуже країн Європи делегує на континентальну першість своїх кращих арбітрів. Росіян немає навіть серед помічників, четверте або резервних суддів, однак, поклавши руку на серце, кого б ви могли запропонувати УЄФА в якості кандидата від нашої країни?

Росіян немає навіть серед помічників, четверте або резервних суддів, однак, поклавши руку на серце, кого б ви могли запропонувати УЄФА в якості кандидата від нашої країни

Мабуть, найвідоміший на сьогодні футбольний арбітр - англієць Говард Уебб очолює англійську бригаду. На даний момент 40-річний британський рефері є одні із самих «титулованих» суддів Європи. Судіть самі, з останнього чемпіонату Європи він обслуговував не один матч найвищого рівня: починаючи він внутріанглійскіх кубків і всіляких топ-поєдинків різних британських ліг до фіналів Ліги Чемпіонів і останнього Чемпіонату Світу. Безумовно, при розмові про це колись офіцера поліції не можна не згадати про його нібито «проманчестерскіх» настроях. Однак, УЄФА ці домисли цікавлять не сильно - керівництво футболу Старого Світу (як і англійська федерація) Веббу довіряють і, з огляду на відверто кажучи невеликі шанси збірної Англії на потрапляння у фінал майбутнього турніру, Говард Мелтон Уебб є одним з основних претендентів на те, щоб обслуговувати вирішальний матч в Києві 1 липня.

Позиція в списку iffhs (Міжнародна федерація футбольної історії і статистики) за період 2001-2011: 10 місце

Статистика сезону 2011/2012: 48 матчів, 156 попереджень, 6 вилучень, 10 пенальті

Бригада: Майкл Мулларкі, Пітер Кіркап, Стівен Чайлд, Мартін Аткінсон, Марк Клаттенбург

Францію на польсько-українському святі футболу представлятиме 42-річний Стефан Ланнуа. Чотири роки тому Ланнуа був визнав найкращим арбітром Франції, за два роки до цього він отримав категорію ФІФА. З великих матчів, крім, ясна річ ігр місцевих турнірів, на рахунку Стефана кілька відпрацьованих матчів останньої світової першості, а також пара десятків ігор найпрестижнішого єврокубка - Ліги Чемпіонів, зокрема поєдинок «Реал» - ЦСКА минулої весни.

Позиція в списку iffhs за період 2001-2011: -

Статистика сезону 2011/2012: 33 матчі, 156 попереджень, 10 вилучень, 3 пенальті

Бригада: Ерік Донс, Фредерік Кано, Міхаель анонім, Фредді Фотрель, Заради Букуе

Самий «здоровий» чемпіонат Європи делегує на турнір Вольфганга Штарка. Цей німецький рефері особливо плідно попрацював в травні, коли обслуговував фінал Ліги Європи і у відповідь перехідний матч за право грати в майбутньому сезоні в Бундеслізі між «Фортуною» і «Гертою». І якщо в іспанському протистоянні його роль обмежилася, в общем-то, стандартом, то в Дюссельдорфської-берлінському поєдинку вболівальники забезпечили йому вихід на авансцену. Після трагічної витівки уболівальників «Фортуни», по суті, від Штарка залежала доля цієї команди, і 42-річний суддя з честю вийшов з тієї непростої ситуації. За його суворому наказові вболівальники очистили поле за 20 хвилин, після чого він особисто сходив в роздягальню за гравцями «Герти», які раді були б не повертатися на зелений прямокутник. Та гра дала Вольфгангу неоціненний досвід стресовій ситуації.

Позиція в списку iffhs за період 2001-2011: ділить 22-23 місця

Статистика сезону 2011/2012: 39 матчів, 147 попереджень, 11 вилучень, 8 пенальті

Бригада: Ян-Хендрік Сальвер, Міці Пікель, Марк Борш, Флоріан Майєр, Деніз Айтекін

З не на сьогоднішній день футбольної країни - Угорщини, УЄФА довіряє 36-річному Віктору Кашаї. Уже в 34 роки Віктор судив зустрічі Чемпіонату Світу 2010, в тому числі півфінал Німеччина - Іспанія. Чи потрібна такому футбольному персонажу додаткова характеристика? У минулому сезоні в Лізі Чемпіонів Кашаї працював на таких афішних матчах, як «Мілан» - «Арсенал» і «Реал» - «Баварія» і, погодьтеся, помилки рефері в тих найважливіших поєдинках згадати складно.

Позиція в списку iffhs за період 2001-2011: 21 місце

Статистика сезону 2011/2012: 31 матч, 155 попереджень, 8 вилучень, 18 пенальті

Бригада: Габор Ерос, Джорджі Ринг, Роберт Кіспал, Іштван Вад, Тамаш Богнар

Італію в черговий раз трясе від скандалу, пов'язаного з договірними матчами і приємно, що суддів хвиля цього розгляду (на відміну, скажімо, від Німеччини кілька років тому), не зачіпає. Мабуть, пакує валізи на мундіаль Нікола Ріццолі навряд чи в якихось компонентах перевершує Паоло Тальяветно або Джанлуку Роккі, однак комісія УЄФА зупинила свій вибір саме на ньому. Безумовно, будь-якого італійського арбітра ще довго будуть міряти за шкалою Колліни і настільки ж безперечно, що жодному з них не під силу змагатися з великим П'єрлуїджі. З великих матчів в останні кілька років в кар'єрі Ріццолі були фінал Ліги Європи 2010 року, фінал кубка Італії, матч за Суперкубок Італії і кілька міланських дербі.

Позиція в списку iffhs за період 2001-2011: 31 місце

Статистика сезону 2011/2012: 28 матч, 137 попереджень, 6 вилучень, 11 пенальті

Бригада: Ренато Фаверані, Андреа Штефані, Лука Мадджіані, Джанлука Роки, Паоло Тальявенто

Бригада: Ренато Фаверані, Андреа Штефані, Лука Мадджіані, Джанлука Роки, Паоло Тальявенто

Бьонр Куйперс, що представляє Нідерланди, в минулому сезоні показав себе одним з найбільш кровожерливих представників суддівської професії - 12 разів за 35 матчів Бьорн діставав з кишені червону картку. Куйперс є продовжувачем династії рефері - його батько також присвятив своє життя свистку і різнобарвним картонкам. Крім того, він став лише третім арбітром з голландських суддів, хто пробився на європейський рівень. З 2006 року Бьорн є суддею ФІФА. У минулому серпні саме він обслуговував матч за суперкубок Європи між «Барселоною» і «Порту». Також саме він став кровним ворогом фанатів «Мілана» після знаменитого пенальті в недавньому чвертьфіналі на «Камп Ноу».

Позиція в списку iffhs за період 2001-2011: ділить 68-71 місця

Статистика сезону 2011/2012: 35 матчів, 135 попереджень, 12 вилучень, 11 пенальті

Бригада: Сандер ван Рокель, Ервін Зейнстра, Норбертус Сімонс, Паулус ван Бокель, Річард Лісвельт

Педру Проенса з Португалії нинішній сезон цілком може охарактеризувати як найвдаліший. Адже саме він працював на фіналі Ліги Чемпіонів між «Баварією» і «Челсі». Суддівську кар'єру Педру Проенса Олівейра Алвеш Гарсія почав в 18 років, в 2003 році став арбітром ФІФА і двічі визнавався кращим рефері Португалії (сезони 2006/2007 та 2010/2011). У минулому сезоні, крім фіналу ЛЧ, Проенса обслуговував три з шести зустрічей - візитних карток португальського чемпіонату (двічі поєдинки «Порту» і «Спортинга» і матч «Бенфіка» - «Порту»), і суперкубок країни. З усіх арбітрів ЄВРО Проенса - головний любитель пред'явити картку. Без малого 200 «гірчичників» за три десятка матчів, погодьтеся, забагато. Навіть з огляду на кількість гарячих ігор в цій тридцятці.

Позиція в списку iffhs за період 2001-2011: ділить 68-71 місця

Статистика сезону 2011/2012: 31 матчів, 189 попереджень, 14 вилучень, 9 пенальті

Бригада: Бертіна Кунья Міранда, Ріккардо Жорже Ферейра Сантос, Жозе Тіаго Гарсіас Боліньяс Тріга, Дуарте Нуно Перейра Гомеш

Шотландію, футбол якої останнім часом деградує, в Польщі і на Україні буде представляти Крейг Томсон. Для росіян в минулому сезоні він виявився суддею фартовим - саме британець обслуговував зустріч Ліги Чемпіонів «Інтер» - ЦСКА, за підсумками якої армійці завоювали путівку в плей-офф найпрестижнішого єврокубка. Чи треба говорити, що «дербі старої фірми» «Рейнджерс» - «Селтік» не могло пройти без участі Крейга. Також з великих матчів сезону 2011/2012 варто відзначити півфінал Ліги Європи «Атлетіко» - «Валенсія» і зовсім недавно відпрацьований фінал національного кубка.

Позиція в списку iffhs за період 2001-2011: -

Статистика сезону 2011/2012: 37 матчів, 128 попереджень, 12 вилучень, 9 пенальті

Бригада: Аласдейр Росс, Дерек Роус, Грем Чемберс, Вільям Коллум, Еуан Норріс

На замітку російським керівникам футболу. Гаразд, угорець Кашаї, його кар'єра унікальна і по ньому міряти безглуздо, бо в 34 роки найважливіші матчі ЧС судять одиниці. Однак на полях Польщі та України буде бігати зі свистком арбітр з Словенії. Ми ж уявно себе великою футбольною державою, Словенія в порівнянні з Росією недалеко пішла від «колгоспу». Однак арбітрів там готувати, як з'ясовується, вміють куди краще, ніж на 1/6 суходолу.

Дамір Скоміна - один з наймолодших рефері майбутнього турніру, словенському всього лише 35 років. Вперше уродженець міста Копер з'явився на міжнародній суддівської орбіті в 2003 році, обслужив товариську зустріч Угорщина - Люксембург. Свій перший матч Ліги Чемпіонів, нехай і кваліфікаційного раунду Скоміна відпрацював в серпні 2007 року. З тих пір в його активі вже більше півтора десятка ігор самого чемпіонської Ліги, не кажучи вже про решту змаганнях. Зокрема, Дамір був головним арбітром в відповідних півфіналі ЛЄ «Валенсія» - «Атлетик» і чвертьфіналі ЛЧ «Челсі» - «Бенфіка».

Позиція в списку iffhs за період 2001-2011: -

Статистика сезону 2011/2012: 29 матчів, 128 попереджень, 6 вилучень, 3 пенальті

Бригада: Прімоз Аргар, Марко Станцін, Матей Жуніч, Матей Юг, Славко Винчич

Один з тих, хто навіть при бездоганному суддівстві протягом сезону і настільки ж бездоганною роботі на самому Євро все одно може виявитися без фіналу - іспанець Карлос Веласко Карбальо. Народжений в Мадриді Карбальо вже вісім років судить матчі Приклади і чотири роки, як арбітр ФІФА. Як і всякий іспанський рефері, Карбальо дуже любить злазити в кишеню за картками, причому як жовтого кольору, так і червоного. Завершився сезон виявився вкрай неврожайним на топ-матчі - в основному Веласко працював на добротних, але не багато віщували зустрічах. На відміну, від минулого футбольного року, коли Карлос судив фінал Ліги Європи «Порту» - «Брага». Однак, незважаючи на відсутність у його послужному списку великої кількості гарячих ігор, його авторитет у футболі досить високий - не дарма ж саме його запросили обслуговувати зустріч Україна - Німеччина, яка відкрила оновлений київський стадіон.

Позиція в списку iffhs за період 2001-2011: ділить 35-38 місця

Статистика сезону 2011/2012: 29 матчів, 178 попереджень, 16 вилучень, 6 пенальті

Бригада: Роберто Алонсо Фернандес, Хуан Карлос Юсте Хіменес, Хесус Кальво Гуадамуро, Давид Фернандес Борбалан, Карлос Клос Гомес

Швед Йонас Ерікссон - самий малозадействованний по ходу минулого сезону суддя з числа тих, що запрошені обслуговувати зустрічі фінального турніру Євро-2012. Скандинавський арбітр з минулого серпня лише 19 раз давав стартовий свисток. З досягнень 38-річного судді слід зазначити, що Лігу Чемпіонів він судить з серпня 2008 року, а першим матчем групового турніру ЛЧ, який УЄФА довірила шведу, була зустріч «Реал» - «Зеніт». З тих пір Ерікссон назбиравши деякий досвід великих і не дуже матчів, однак на сьогоднішній день найвища точка його кар'єри - фінал шведського кубка (якщо за дужки винести гру 1/8 фіналу ЛЧ «Мілан» - «Барселона»).

Позиція в списку iffhs за період 2001-2011: -

Статистика сезону 2011/2012: 19 матчів, 111 попереджень, 8 вилучень, 8 пенальті

Бригада: Стефан Віттберг, Матіас Класеніус, Фредерік Нилссон, Маркус Стрембергссон, Стефан Йоханненссон

Чунет Чакир - наймолодший головний суддя Євро-2012, він молодше словенця Скоміни на кілька місяців. Турецький арбітр дебютував в Лізі Чемпіонів у сезоні 2010/2011, отримавши призначення на матч «Рубін» - «Барселона». Через кілька тижнів турецкоподданний також обслуговував гру російського клубу - «Спартак» гостював на «Стемфорд Брідж». У минулому розіграші ЛЧ Чакир відпрацював вже шість матчів, в тому числі дуже складний півфінал «Барселона» - «Челсі». На внутрішній арені Чакир судив суперкубок Туреччини, а також такі термоядерні зустрічі, як «Бешикташ» - «Галатасарай» і «Фенербехче» - «Трабзонспор».

Позиція в списку iffhs за період 2001-2011: -

Статистика сезону 2011/2012: 33 матчів, 157 попереджень, 9 вилучень, 5 пенальті

Бригада: Баттахін Дюран, Тарік Онгун, Мустафа Емре Ейсоі, Хюссейн Гечек, Бюлент Йілдрім

Четверті арбітри:

Павел Краловець (Чехія)

Том Харальд Хаген (Норвегія)

Марчін Борський (Польща)

Віктор Швецов (Україна)

Запасні четверті арбітри:

Дамьен МакГрейт (Ірландія)

Марчін Борковські (Польща)

Роман Слиско (Словаччина)

Олександр Войтик (Україна)

PS Матеріал написав для журналу Football Tribune ...

Росіян немає навіть серед помічників, четверте або резервних суддів, однак, поклавши руку на серце, кого б ви могли запропонувати УЄФА в якості кандидата від нашої країни?
Чи потрібна такому футбольному персонажу додаткова характеристика?