Рецензія до мультфільму "Вартові легенд" (2012). Вірте, бо вони існують!

"Вартові легенд" з перших же трейлерів показав себе як розважальне візуально насичений видовище. Що ж, в цьому сенсі він виправдав очікування. Чи зробив він крок до чогось більшого? На жаль немає. Тому дозвольте мені почати розбір фільму з його мінусів і закінчити плюсами.
Найбільший промах творці допустили зі сценарієм. Здавалося б, на руках відмінні карти: оригінальна ідея, книга з уже розкритими персонажами, відносно вдалий сюжет, та й Дель Торо в продюсер, чия уява захлинається в казкових персонажах. Однак це не допомогло сценаристам ні в діалогах, ні при роботі над персонажами. При тому що мультик виглядає дуже жваво і не дає нудьгувати, абсолютно все висловлювання героїв залишають бажати багато кращого. Спочатку дурні штамповані фрази, потім невиразні перепалки Крижаного Джека з Великоднім Кроликом і вже зовсім незрозумілі порожні слова, чий загальний зміст можна висловити в трьох словах: вір в чудеса. Що стосується головного антагоніста, Бугимен, то йому більше підходить прізвисько Бека. Огиди, щосили намагається бути злим, він миттєво здатний змінювати два стану: нещадний злий і непереможний і жалюгідний переляканий. Так швидко змінювати свої обличия просто неможливо. Або це дійсно диво лиходій, просто його ніхто не побачив.
З першого мінуса випливає і другий, теж вельми прикрий: немає жартів. Це сама глобальна помилка, яку допустили творці. Сміятися просто не над чим. За весь фільм помітні від сили штук п'ять спроб вставити щось смішне. І всі вони, на жаль, провальні. Я посміхнувся лише раз побачивши маленького Пасхального Кролика. Він і справді досить милий. Перепалки Крижаного Джека і того ж Кролика, як я вже писав, позбавлені якої б то не було гостроти, що робить їх надзвичайно смутними і не запам'ятовуються. Найголовніше, що в залі не сміялися навіть діти! Це багато про що говорить. Сміху я не почув жодного разу.
Третій мінус, не дуже великий, але все-таки, стосується монтажу. Іноді швидкі чергування довгих кадрів з короткими помітно утрудняють перегляд. Те, що відбувається, ти розумієш, але перед очима просто рябить. Цей камінь летить в монтажера, по шляху зачіпаючи режисера, які не побачив цього вада.
Плавно переходячи від мінусів до плюсів, по шляху відзначимо музичний супровід, яким займався Олександр Деспла. Воно явно загубилося на тлі відмінного візуального ряду. Вийшовши із залу, я не зміг пригадати жодного мотивчика. Мабуть, воно зробило посильну підтримку мультфільму, але не більше того.
З плюсами все набагато легше. Головне в цьому мультфільмі, звичайно, візуальна складова, яка чудова. Тут аніматори DreamWorks з лишком переплюнули своїх диснеївських колег з їх недавнім Ральфом. Не мало сприяє цьому і вельми доречно використовуваний 3Д формат, який втягує вас в фільм. На початку і наприкінці разом з усіма дітьми намагався зловити сніжинку.
Сюжет відзначився відносної свіжістю. Окремо порадувало те, що розповіли як з'явився Крижаний Джек. Екшен розміщений так, що затяжних сутичок немає, але їх досить багато для мультфільму. Постійні переміщення з місця на місце додають необхідної динаміки подій.
Герої вийшли хоч і не яскравими, але цілком милими і які мали до себе. Навіть Бугимен місцями стає шкода. Чи не типові образи по крайней мере Санти і Зубний феї вийшли дуже цікавими.
На закінчення всього вище сказаного варто відзначити, що мультик дійсно досить непоганий. Якщо не чекати від нього нічого більше, ніж візуальна частина, то він вас більше ніж задовольнить. Він, як майже всі мультики, добрий, цікавий, захоплюючий. Однак є куди прагнути, що добре. Значить, якщо буде продовження, вони вже знають, чого глядачам не вистачило.

Автор: OlegD (Всього рецензій: 20 , Середня оцінка: 8.95)

05.12.2012

Переглядів: 927