Полезные материалы

Спортивний календар 2018

  1. XXIII Зимові Олімпійські ігри Дата: 9 лютого - 25 лютого
  2. Чемпіонат світу з хокею з шайбою
  3. чемпіонат світу з футболу
  4. Чемпіонат Європи з літніх видів спорту

XXIII Зимові Олімпійські ігри

Дата: 9 лютого - 25 лютого

Місце: Пхенчхан

Олімпійські ігри пройдуть з 9 по 25 лютого в Пхенчхані. Південна Корея стала другою азіатською країною після Японії, яка отримала право прийняти зимову Олімпіаду.

Фото: Pixabay CC0   Змагання відбудуться в 15 видах спорту і 102 дисциплінах, в яких візьмуть участь спортсмени з 84 країн Фото: Pixabay CC0 Змагання відбудуться в 15 видах спорту і 102 дисциплінах, в яких візьмуть участь спортсмени з 84 країн. Міжнародний олімпійський комітет (МОК) включив в програму Ігор-2018 шість нових дисциплін: біг-ейр в сноуборді (чоловіки і жінки), мас-старт в ковзанярському спорті (чоловіки і жінки), дабл-мікст в керлінгу та командні змагання в гірськолижному спорті . Виключені були дві дисципліни - чоловічий і жіночий паралельний слалом в сноуборді.

Нинішня олімпіада пройде без російської збірної. 5 грудня МОК прийняв рішення про її відсторонення. Разом з тим, спортсмени з РФ, які не фігурували в допінговий скандал, візьмуть участь в ОІ під нейтральним прапором в статусі «Олімпійський атлет з Росії». Склад чеської збірної стане відомий у другій половині січня. Чеський олімпійський комітет представить список учасників на спеціальній прес-конференції, яка відбудеться в Празі. При цьому поки невідомо, чи зможуть поїхати в Південну Корею головні чеські зірки - біатлоністка Габріела Клара Закопалова і ковзанярка Мартіна Саблікова.

Відзначимо також, що в хокейному турнірі в Пхенчхані не зіграють хокеїсти з НХЛ. 3 квітня 2017 року керівництво кращої ліги світу оголосило, що остаточно відмовляється від участі її гравців у Олімпіаді. За океаном це пояснили фінансовими міркуваннями, невдоволенням клубів і їх стурбованістю з приводу можливих травм гравців і щільного графіка, що виникає в разі перерви.

Чемпіонат світу з хокею з шайбою

Дата: 4-20 травня

Місце: Данія

Перемога команди Швеції в 2017 році, фото: Fouganthin CC BY-SA 4 Перемога команди Швеції в 2017 році, фото: Fouganthin CC BY-SA 4.0 У зв'язку з тим, що хокеїсти НХЛ не приїдуть в Корею, статус головного старту сезону в цьому виді спорту автоматично перейшов до чемпіонату світу, який в 2018 році вперше пройде в Данії - в Копенгагені і Хернінгу. Ця скандинавська країна стане місцем зіткнення амбіцій кількох прославлених хокейних колективів з Європи і Північної Америки.

До групи А увійшли команди Росії, Швеції, Чехії, Швейцарії, Словаччини, Білорусії, Франції, Австрії. До групи В були включені збірні Фінляндії, Канади, Німеччини, Норвегії, Сполучених Штатів Америки, Данії, Латвії, Південної Кореї.

Основними фаворитами традиційно є канадці, росіяни і шведи. Конкуренцію їм спробують скласти фіни, американці і, звичайно, збірна Чехії. Керівництво Чеського союзу хокею з шайбою розраховує на те, що команда повернеться з Данії з медалями. В даний час квитки на хокейний чемпіонат поки не надійшли в продаж. Відповідну інформацію організатори обіцяли повідомити в лютому-березні.

чемпіонат світу з футболу

Дата: 14 июня - 15 липень

Місце: Росія

Фото: Pixabay CC0   Влітку в Росії відбудеться 21-й чемпіонат світу з футболу Фото: Pixabay CC0 Влітку в Росії відбудеться 21-й чемпіонат світу з футболу. Таким чином, перший раз в історії ЧС пройде в Східній Європі і побуває одночасно на території двох частин світу - як Європи, так і Азії. Проведення турніру заплановано на 12 стадіонах в 11 містах: Москві, Санкт-Петербурзі, Самарі, Казані, Сочі, Єкатеринбурзі, Калінінграді, Волгограді, Ростові, Нижньому Новгороді і Саранську.

У чемпіонаті візьмуть участь 32 команди, включаючи Ісландію і Панаму, які раніше не грали у фінальній стадії чемпіонатів світу. Матч відкриття, як і фінал, візьмуть столичні «Лужники». У першій грі турніру російська збірна зіграє з Саудівською Аравією. Переможець турніру стане відомий 15 липня. Головний фаворит - Німеччина. Про це свідчать коефіцієнти великих європейських букмекерських контор. Далі йдуть Франція, Іспанія та Аргентина. Росія в списку претендентів на перемогу в чемпіонаті світу одинадцята і має хороші шанси на вихід з групи.

На жаль, крім збірної Чехії, на ЧС-2018 не забрав і чеські судді. Знаменитий рефері Павел Краловець, який обслуговував матчі Чемпіонату Європи 2016 року, не ввійшов в підсумковий список FIFA.

Чемпіонат Європи з літніх видів спорту

Дата проведення: 2 - 12 серпень

Місце проведення: Німеччина / Шотландія

Ілюстративне фото, фото: Pixabay CC0   У 2018 році вперше в історії відбудеться об'єднаний чемпіонат Європи з літніх видів спорту Ілюстративне фото, фото: Pixabay CC0 У 2018 році вперше в історії відбудеться об'єднаний чемпіонат Європи з літніх видів спорту. Столиця Німеччини прийме змагання з легкої атлетики, а один з найбільших міст Шотландії - з водних видів, велоспорту, веслування, спортивної гімнастики, триатлону та гольфу. Кожен чемпіонат Європи буде організований окремої федерацією і міською адміністрацією, яка приймає старти.

Очікується, що подібні об'єднані змагання тепер будуть проходити раз на чотири роки. Організатори сподіваються, що новий формат підвищить популярність цих видів спорту і приверне увагу уболівальників по всьому світу.

Серед чеських спортсменів, найбільші шанси на успіх мають п'ятикратний чемпіон світу, весляр Ондржей Синек, атлети Павло Маслак, Вітєзслав Веселі і велосипедист Ярослав Кулгави. Всього в рамках об'єднаного чемпіонату Європи будуть розіграні 184 комплекти нагород, а загальна кількість учасників змагань перевищить 4,5 тис.