Полезные материалы

Нові правила гольфу 2016

Увага! Важлива гольф-новина. З 1 січня 2016 змінюються правила гольфу. Кожні чотири роки дві організації - R & A і USGA - доповнюють, ускладнюють, спрощують умови гри. Ця редакція - справжня сенсація: кілька нововведень суттєво полегшать життя гравцям. Американський Гольф-Дайджест навіть патетично вигукнув: «Хто сказав, що у синіх блейзерів немає серця!».

джерело: офіційний сайт Федерації гольфу України і матеріали Віктора Мочалова на сайті Golf.ru

  1. Невинним.

Неприємне правило гольфу скасовано. Зазвичай якщо при підготовці гравця до удару м'яч зміщувався, гольфіст отримував штраф. Тепер в кожному конкретному випадку можна розбиратися, чому м'яч зрушений, і якщо провини гравця немає - штрафу теж немає.

  1. Неуважним.

Справжній порятунок від дискваліфікації. Якщо гравець здав картку без штрафів, про які він не знав, він не підлягає дискваліфікації. Гольфістові додають зароблений штраф і додають ще один штрафний за «незнання».

Тут потрібно пояснити, що гольф - унікальна гра. У ній гравець сам собі призначає штраф. Той, хто виходить на поле, зобов'язаний знати правила і неухильно їх виконувати. Чесність - незмінна якість справжнього гольфіста.

Нововведення описує ситуацію, коли гравець не помітив порушення, і інші гольфісти йому не вказали на помилку під час гри. А пізніше хтось уважний і допитливий доповів комітету. Наприклад, гольфіст робив легкі тренувальні свінги перед м'ячем і дивився при цьому не на м'яч, а на мету. М'яч трохи зсунувся, гравець не помітив. Раніше, така неуважність загрожувала дискваліфікацією. Після 31 грудня 2015 - всього трьома штрафними.

  1. Забудькуватим.

Вбрані покарання за використання пристосувань і незвичайного ігрового спорядження. Тепер без ризику бути дискваліфікованим можна забутися і разок глянути в далекомір, який показує не тільки відстань, а ще й ухил. За це тепер належить тільки два штрафних. А дискваліфікація - тільки вдруге.

  1. Оригінальним.

Техніку удару строго регламентували. Тепер гольфістам заборонено притискати паттер до тіла при ударі. Зазвичай так роблять любителі подовжених ключок-паттеров, вони наголошують ключку в груди, в талію, навіть в підборіддя, щоб закотити м'яч у лунку. На сленгу гольфістів ця техніка удару називається «якорение». Законодавці не тільки заборонили ці способи, але і випустили наочний посібник: що вважається порушенням правил.

  1. Непрофесійним.

Любителі зможуть грати в турнірах з призовим фондом і не відмовлятися при цьому від грошей. До цього «кодекс» гольфістів чітко наказував: отримуєш призові - втрачаєш статус любителя. А отже - не можеш брати участь у багатьох турнірах.

Тепер любитель (аматор) має право претендувати на гроші, але: по-перше, повинен віддати свій виграш на благодійність і, по-друге, заздалегідь заручитися дозволом і організатора змагань, і вищестоящих гольф-органів.

Нововведення пов'язане з тим, що кожен рік в світі зростає число благодійних турнірів.

До речі, дорогі призи - всякі годинник, злитки і велосипеди - для справжніх любителів так і залишилися під забороною.

  1. Талановитим.

Здатні аматори отримають підтримку. Нова редакція дозволяє фінансувати гольфістів-аматорів не тільки за участю в турнірах, а й під час тренувального процесу. Головне - щоб гроші не надходили від професійного агента.

  1. Нетерплячим.

Відновити статус любителя можна буде на рік раніше. Раніше ті, хто грав в професійних турах і цим порушував Правила любительського статусу п'ять років, могли відновити свій статус тільки через два роки. Тепер «порушувати» можна на рік довше (до шести років), а потім одуматися і всього через рік повернутися в стан любителів. А ось якщо ці «ігри» затягнулися на шість років і більше, то відновлення статусу доведеться чекати вже два роки.

Правила гольфу 2016-2019.