Полезные материалы

Збірна Іспанії виграла Євро-2012

Євро-2012. фінал

Арбітр: Педру Проенса (Португалія)

Київ. НСК "Олімпійський"

Іспанія - Італія - 4: 0

Голи: Сілва 13, Альба 41, Торрес 84, Мата 88

Іспанія: Касільяс - Арбелоа, Піке, Рамос, Альба - Бускетс, Хабі Алонсо, Хаві - Сілва, Фабрегас, Іньєста

Італія: Буффон - Абате, Барцальї, Бонуччі, К'єлліні - Пірло, Маркізіо, Де Россі - Монтоліво - Кассано, Балотеллі

Попередження: Піке 25, Абате 45

Євро-2012. Іспанія - Італія - 4: 0. Хронологія матчу і відео голів

В тридцяти попередніх матчах ЄВРО було безліч красивих голів, чарівних комбінацій і сюрреалістичних сюжетів, але найважливіша гра повинна була відбутися в столиці України. Київ до останнього зберігав у себе атмосферу європейського чемпіонату. Апогей ЄВРО-2012 за участю Іспанії та Італії повинен був поставити крапку під красивим турніром. І заодно визначити найсильнішу збірну Старого Світу на чотири наступних роки.

Київському фіналу, незалежно від ігрових подій, судилося входити в історію. Вперше в вирішальному матчі команди виводили на поле два голкіпера (Ікер Касільяс і Джанлуїджі Буффон). В останній раз чемпіонат визначав найсильнішого в старому форматі з шістнадцяти учасників. Та й в 2016-му році буде вже зовсім інший час. Зміниться і футбол, так само, як він змінювався в порівнянні з 2000, 2004, 2008 роками.

"Ми хочемо продовжити нашу мрію і мрію наших уболівальників. Нам залишається зробити один крок" - написав за кілька годин до гри в своєму Твіттер-акаунті захисник збірної Італії Джорджо К'єлліні. Луїс Феліпе Сколарі порівнював свою команду 2002 року з Італією нинішнього зразка. Радамель Фалькао визнавав силу "Скуадри адзурри", а закордонні футболісти "Барселони" в один голос бажали удачу каталонським товаришам.

Список почесних гостей фіналу вражав уяву: крім двох прем'єр-міністрів (Маріо Монті і Маріано Рахой) на трибунах розташувалися міністр спорту Італії П'єро Гнуді, італійський посол в Україні Фабріціо Романо, наслідний принц Іспанії Феліпе і його дружина Летиція, президент України Віктор Янукович, президент ФІФА Йозеф Блаттер і інші помітні персони світового масштабу.

СЮРПРИЗ ВІД Пранделлі

Перед грою мені і моєму колезі було доручено спрогнозувати стартові склади збірних Іспанії та Італії. Очікування виправдалися майже повністю з однією поправкою. На правий край захисту італійської збірної був відряджений Ігнасіо Абате замість планованого Федеріко Бальдзаретті. Втім, про широку варіативності Пранделлі ми вже неодноразово повторювали. Вибір Вісенте Дель Боске виявився вгадуваним: ті ж люди, ті ж схеми. Цікаво, що в день гри "Марка" вийшла з обкладинкою, де були зображені дитячі фотографії 23-х членів збірної Іспанії. Схожий жест під час ЄВРО відбувався грецькими колегами.

Крайній захисник "Мілана" намагався абстрагуватися від будь-якого атакуючого футболу. Італійці вважали за краще діяти через ліву бровку, де К'єлліні, доходячи до центру, намагався знаходити передачами Балотеллі або Кассано. За винятком одного закидання у виконанні Пірло на СуперМаріо, інших атакуючих дій у "Скуадри адзурри" не було. У порівнянні з першим матчем у групі, іспанцям вдалося взяти м'яч під свій контроль. Це і стало головною зброєю "Фурії рохі". У момент дії стану першої свіжості захисники італійців ще встигали в самий останній момент прикривати загрози і підстраховувати Буффона. Удар Хаві з лінії штрафного був тривожним дзвінком. Дзвінком, до якого чемпіони світу-2006 не прислухалися. Іншим разом піренейці відмовлялися прощати своїх суперників. Андрес Іньєста розрізав захист фірмовим пасом у вільну зону на правий край штрафного майданчика, де Фабрегас ідеально відтер від м'яча К'єлліні (пізніше стане ясно, чому Джорджо зіграв нижче свого рівня), знайшов передачею голову Сільви. Давида не встиг накрити Барцальї, Буффон вже знаходився в напівзігнутому положенні, турбуючись за свій ближній кут. Атакуючому півзахиснику "Манчестер Сіті" залишалося вразити головою дальній кут, що він, під шум трибун, успішно виконав за лічені секунди.

Італія вперше на турнірі загубилася під гнітом суперника. Італія вперше на турнірі не знала, що робити з м'ячем. Італія вперше на турнірі виявилася в положенні відіграється боку. А тут ще зашкутильгав і попросив заміну грізний Джорджо К'єлліні. Чезаре Пранделлі (благо він вже звик експериментувати на цьому турнірі) екстрено розміняв одного крайнього захисника на іншого: Бальдзаретті виявився зліва, Абате - на правому фланзі.

Свіженький Бальдзаретті взявся справно навішувати в штрафну, так само, як і Пірло - виконувати стандартні положення. Кілька разів Ікер Касільяс в самий останній момент знімав м'яч з голови суперників. Серхіо Рамос в іншому випадку підбирав безхазяйний м'ячик. Від Кассано і Балотеллі тіффозі дочекалися по одному небезпечному удару до кінця першого тайму: м'яч після удару Антоніо завершився в руках Касільяса, а Маріо взяв занадто високо. Локальна перемога Іспанії з рахунком 1: 0 за підсумками стартових 45-ти хвилин могла влаштувати обидві збірні, але "Червона фурія" перед настанням антракту вирішила зміцнити внутрішнє і зовнішнє перевагу. Блискуче підключення Хорді Альби (якого ми відзначали ще після матчу з Францією) вчасно розгледів Хаві, який відправив нового і старого каталонця на рандеву з Джі-Джі. Великий Буффон при побаченні з суперником не виручив.

Проенса І ДУХ ГРИ

Після опублікування імені арбітра, який обслуговує фінал, знайшлися сміливці, які змусили похвилюватися поборників чесної гри. Португальці історично знаходяться в тісному зв'язку з іспанцями, і певний заступництво "Червона фурія", на думку критиків, могла отримати. Початок другого тайму підтвердило повну абсурдність цих тверджень. Проенса, напевно, бачачи, що м'яч після удару Серхіо Рамоса вдарився в руку Бонуччі, закрив на все очі. За буквою закону, він повинен був призначити пенальті (в будь-якому випадку, епізод виглядав дуже спірно). По духу гри Педру вчинив правильно, залишивши інтригу в нашому фінальному матчі.

Рішення португальського рефері стало ще більш цінним, коли Пранделлі, тільки-тільки провівши всі заміни, був змушений виступати в чисельній меншості. Тьяго Мотта надірвав м'язи стегна і на ношах покинув ігровий майданчик. Крім центрального півзахисника алленаторе "Скуадри адзурри" випустив на поле Антоніо Ді Натале. Фріулец, який замінив Кассано, мав найкращі шанси вразити ціль. Двічі йому вдавалося обманювати іспанців і знаходити ударні позиції. У другому випадку реакція Ікера Касільяса врятувала номінальних господарів від відродження інтриги.

Залишившись без Мотти, італійці геть позбулися м'яча. Відсоток його володіння іспанцями почав підвищуватися з кожної зіграної хвилиною, а рідкісні атакуючі вибухи Італії проходили тільки зі стандартних положень, які не втомлювався виконувати Андреа Пірло. Швидкість Ді Натале, толком, що не була використана: іспанські захисники спритно ловити ветерана на положенні поза грою. До останньої 10-хвилинки Іспанія так і не віддала м'яч супернику. Більш того, Торрес на розрядженому просторі послав м'яч під опорну ногу Джі-Джі і встановив в чомусь незаслужено поразка симпатичною італійської збірної. Довершив іспанську вікторію Хуан Мата, який вразив порожні ворота після скидки Торреса. Танець на кістках суперника - чому б і ні ?!

По ходу турніру іспанці, немов, збирали сили, не збиралися викладатися на всі сто відсотків в ситуаціях, де можна було обмежитися розважливим прагматизмом. Фахівці лаяли "Червону фурію" на чому білий Світло стоїть, і відзначали завзяття італійців. Але у фінальному матчі, коли потрібно було викладати на стіл всі наявні козирі, Вісенте Дель Боске з особою стороннього людини забезпечив своїй країні не тільки результат, але і яскраве видовище. Незацікавлені вболівальники сильно хотіли припинити гегемонію іспанського футболу, що триває з 2008-го року, але, як показали події вже увійшов в історію ЄВРО-2012, зробити це жодної збірної в Європі не під силу. Поки все співчуваючі Іспанії люди відзначають свято, решта світу починає задаватися питанням: "Що буде через два роки в Бразилії?".

ІСПАНІЯ - ЧЕМПІОН ЄВРОПИ-2012!

Більше новин про Євро-2012 читайте тут.

Більше новин про Євро-2012   читайте тут

Підписуйся на наш Telegram . Отримуй тільки найважливіше!

Танець на кістках суперника - чому б і ні ?
Поки все співчуваючі Іспанії люди відзначають свято, решта світу починає задаватися питанням: "Що буде через два роки в Бразилії?