Полезные материалы

Легкоатлетична "хроніка міжсезоння" (с). Вересень 2010

Для професійної легкої атлетики Осінь - традиційний час затишшя. У зв'язку з погодними умовами майже припиняється проведення турнірів на стадіонах і втомлені після національних, континентальних, діамантових і інших комерційних, раз в 2 роки - світових і раз в 4 роки - олімпійських баталій спортсмени вирушають відпочивати, а потім починають підготовку до зимового сезону, який починається в нашому півкулі в грудні. Правда, сезон триває для багатьох кросменів, полумарафонцев і марафонців.

Рівно місяць тому стартував останній для росіян офіційний міжнародний старт цього року - Континентальний кубок в Спліті, підсумки якого ми підвели в минулому записи. Його і будемо вважати кордоном легкоатлетичного сезону 2010 і саме з нього візьмуть відлік наші "хроніки міжсезоння", ідею яких ми підгледіли у біатлоністів :)

"З останніх сил" - результати вересневих турнірів

У вересні пройшло кілька комерційних турнірів в Європі, а також турнір в японському Кавасакі.

Почнемо з кінця, тобто з Super Meet в Кавасакі, який пройшов 19 вересня. Незважаючи на таку географічну віддаленість місця проведення турніру, він зібрав чимало зірок. Теро Піткямякі, позбувшись від присутності Торкільдсена, метнув за 83 метра, Бершон Джексон реабілітувався за провал в Спліті, вигравши у вічного Фелікса Санчеса, Бланка Власіч легко виграла у Ірини Гордєєвій, але зупинилася на висоті 1.97, Олена Кофанов а виграла у досвідченої українки Петлюк 800 -метровку. Головною інтригою повинна була сталь дуель між білою сенсацією спринту Крістофом Леметром і найкращим 200-метровіком останнього часу Уоллесом Спірмон, але для дуелі вибрали чомусь 100-метрівку, і Леметр виграв у американця в одну хвіртку. Треба визнати, що француз провів відмінний сезон, але у нього залишилися рахунки з одним з американців. І це навіть не Тайсон Гей. Програти Гею і ямайцям в Рієті, встановивши рекорд Франції 9.97, думається, було не образливо, а ось два рази на французьких турнірах поступитися Майку Роджерсу - який в цьому сезоні навіть 10 секунд не розмінюватися, це повинно було зачепити французьке самолюбство.

Для нас також важливо відзначити турнір зі стрибків у висоту в Опілля, там Іван Ухов встановив свій особистий рекорд на відкритому повітрі і став лідером сезону, подолавши 2.36 (нагадаємо, що його рекорд в приміщенні дорівнює 2.40)

11 вересня в Ансі відбувся командний турнір Деканасьон. З назви випливає, що повинні змагатися там десять націй. Десять вже давно не набиралося, але по 7-8 буває щороку. В цьому році ми боролися з США, Німеччиною, Францією, Китаєм, Італією і Фінляндією. І зайняли 2 місце слідом за США з відривом в 39 очок, вигравши, в свою чергу, 3 бали у німців. Залишається зайвий раз порадіти, що жіночі і чоловічі результати йдуть в один залік, тому що у дівчат гіршими результатами стали два 4 місця (Вдовіна на 400 м і Соколова в довжині), а кращими - три перших (Кофанова на 800, Дектярьова на 100 з / б і Лисенко в молоті), а у чоловіків кращим стало 2 місце Володимира Краснова на 400 м, а гіршим - 7 - В'ячеслава Колесніченко на 200 м, інші - 4-5.

18 вересня в Пекіні пройшов фінал виклику ІААФ зі спортивної ходьби. Головні зірки нашої збірної цей старт пропустили, як і багато хто з попередніх етапів, побудувавши сезон під чемпіонат Європи, але без золота ми все одно не пішли - 10 км виграла Тетяна Сибилева, правда, на перемогу в загальному заліку вона не претендувала.

В той же день в Талансі стартував останній європейський етап виклику ІААФ з багатоборства, куди були запрошені і наші спортсмени. Тетяна Чернова перемогла, що дуже приємно після 4 місця на Європі, Олексій Дроздов став дев'ятим, а Марина Гончарова - дванадцяти. Але цікаво навіть не це. Олена Орлова, суддя міжнародної категорії, яка в цьому році одне з призначень отримала саме на ДекаСтар, розповіла, що змагання в Талансі користувалися величезним успіхом у місцевих жителів. Для цього містечка багатоборства - спорт номер 1. Тому з раннього ранку (а перші забіги стартували приблизно о 9.30) до пізнього вечора з трибун учасників підтримували близько 8-9 тисяч глядачів, які прийшли туди, попередньо купивши квитки. Організатори, в свою чергу, подбали про те, щоб всім було цікаво - для дітей підготували спеціальні альбоми, де можна колекціонувати автографи учасників, на технічних видах сидіння для глядачів були винесені ближче до секторів і т.п. А спортсменів після закінчення змагань, за бажанням, возили або на серфінг або на екскурсію в замок.

По дорогах і горбах

Осінь - традиційна пора кросів і пробігів - професійних і масових.

З іноземних варто відзначити Нью-Йоркську 5th Avenue Mile, де в чоловічому забігу Амін Лаалу виграв у Бернард Лагат, а в жіночому весь п'єдестал був зайнятий американками: Шеннон Роубері, Сара Холл і Ерін Донохью прийшли на фініш саме в такому порядку.

У підмосковному Воронове пройшов кубок Росії зі спортивної ходьби. Він був цікавий перемогами повернулися після 2-річної перерви Ігоря Єрохіна, Володимира Канайкин і Сергія Морозова. Єрохін виграв візит на 35 км, а Морозов і Канайкин стали першим і другим на 20-кілометровій дистанції.

Ну і, звичайно, Берлінський марафон. У чоловічому заліку на 2 секунди швидше співвітчизника Джефрі Мутаи був кенієць Патрік Макау. А серед жінок перемогу з хвилинним перевагою здобула Абера Кебеде, яку ви всі могли бачити в Жуковському на Меморіалі Знам'янський.

Чимало цікавих пробігів було і в Москві. Свято бігу на Таганці з його дистанцією в 6,5 км закінчився перемогою бронзового призера чемпіонату Європи в марафоні Дмитра Сафронова, він залишив позаду нашого ветерана В'ячеслава Шабуніна. На наступний день в Москві пройшов Московський міжнародний марафон миру. Він зібрав 3200 учасників з 48 країн. Переможцями в чоловічому заліку стали суцільно представники України, а найшвидшою з жінок була Олена Кожевникова з Челябінська.

Але головною біговій перемогою Москви і Росії стала не перемога якогось конкретного спортсмена, а то, що на старт масового пробігу на 5 км Nike Run Moscow вийшли близько 12000 чоловік, 85% з яких - молодь, студенти, яких, здавалося, вже нічим не відвести від комп'ютерів і тусовок. Але компанія Nike за підтримки ВФЛА довела, що це не так. Представники цього бренду все літо безкоштовно навчали (і продовжують вчити) москвичів бігати в парках і ВУЗах, постійно нагадували про себе і говорили про те, наскільки корисний, приємний і актуальний біг, в соціальних мережах, на сторінках журналах і на хвилях радіо, залучали на забіг можливістю отримати в подарунок футболку, побачити зірок спорту і шоу-бізнесу і безкоштовно послухати концерт самої Софі-Еліс Бекстор. І навіть те, що Крос Націй, куди багатьох студентів і школярів відправляють в обов'язковому порядку, за допомогою масовості захищати честь навчального закладу в Спартакіаді, був перенесений на той же день, не завадило такий величезному натовпі зібратися на Василівському узвозі і дружно подолати непросту дистанцію. Серед переможців, звичайно, професіонали - Микола Чавкін (він пізніше ще й став чемпіоном Росії з кросу), Андрій Фарносов, Наталя Попкова, Володимир Сафронов. Серед учасників також були помічені Олеся Зикіна, Андрій Сильнов, Влад Топалов, Митя Фомін, Антон Комолов, Андрій Семашко, Іван aka Blackman та інші.

Світська хроніка

Треба сказати, що вересень 2010 - дійсно відмінний час для весілля, сезон з зимовим чемпіонатом світу і літнім чемпіонатом Європи позаду, в прийдешньому зимовому сезоні "тільки" чемпіонат Європи, а ось потім часу розслаблятися не буде - річний світ в Тегу, зимовий чемпіонат світу і Олімпіада 2012. Наші дівчата цією обставиною активно скористалися. Марія Савінова 10 вересня вийшла заміж за Олексія Фарносова. 12 вересня Юлія Гущина вийшла заміж за Івана Бузоліна, а через тиждень ще одна золота естафетчіца Юлія Чермошанская стала дружиною Сергія Шемигон. З заморських весіль відзначимо церемонію одруження бар'єристка Джіні Пауелл і спринтера Шона Кроуфорда.

З заморських весіль відзначимо церемонію одруження бар'єристка Джіні Пауелл і спринтера Шона Кроуфорда

На початку вересня стала мамою наша чудова стрибунка у висоту Анна Чичерова, у неї народилася дочка, яку назвали Ніка. Також привітаємо з поповненням сім'ї Юлію Кондакова .. Лелека прилетів і в сім'ї американки Тіффані Вільямс і англійки Підлоги Редкліф, обидві спортсменки стали мамами вже вдруге.

вибори

Вересень - відмінний час підвести підсумки сезону. Саме цим і займалася Європейська легкоатлетична асоціація і відвідувачі її сайту. Висхідними зірками Європи за підсумками сезону були оголошені чемпіонка Європи в метанні диска з Хорватії Сандра Перкович і зимовий чемпіон світу в потрійному стрибку з Франції Тедді Тамго. Результати в номінації "Кращий спортсмен року" будуть оголошені на цьому тижні, від росії номіновані були Олександр Шустов, Марія Савінова, Юлія Заруднєва, Тетяна Фірова, Світлана Феофанова, Ольга Каніськіна і Наталя Антюх.

А ось ВФЛА тільки починає вибори кращих. на RusAthletics можна проголосувати за кращого легкоатлета сезону, голоси відвідувачів сайту будуть підраховані 25 жовтня, потім складені з результатами аналогічного голосування на звітній конференції Федерації, щоб визначити кращих з кращих, також за підсумками інтернет-голосування буде вручений приз глядацьких симпатій. А на Фан-Зоні вибирають "Прорив року" . Приєднуйтесь!

Анонси

Так, навіть у вересні без цієї рубрики не обійтися. У середу в Делі починаються легкоатлетичні баталії Ігор Співдружності, де, незважаючи на весь негативний суспільний резонанс, виступить ряд зірок збірних Великобританії, Австралії, Ямайки, Нової Зеландії та Кенії. Наприклад, Стів Хукер, Брімін Кипруто, Девід Грін, Енді Тернер, Вів'єн Черуйот, Валері Вілі, Саллі МакЛеллан, Грег Рузерфорд і інші. Детальніше - на Фан-Зоні RusAthletics

А в Адлері завтра за підтримки Kinder стартує літній фінал "Шиповки юних" - легкоатлетичних змагань серед учнів загальноосвітніх шкіл всієї Росії, де традиційно запалюються майбутні зірочки легкої атлетики.