Полезные материалы

Поселимо усіх! Або, чи буде в Донецьку житлова проблема під час Євро-2012

"Готельна" тема була мало не найгострішою для Донецька з того моменту, як стало відомо, що Україна отримала право на проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Нетуристичний Донецьку за досить короткий проміжок часу потрібно було будувати "з нуля", реконструювати готелі і готувати "запасні варіанти" для гостей. "ОстроВ" спробував з'ясувати, чи знайдуться місця для проживання в Донецьку для "пересічних" іноземців за 60 днів до старту Євро-2012 і у скільки їм це "щастя" обійдеться.

Про те, що практично всі номери в готелях Донецька до Євро-2012 заброньовані, ще в березні, повідомив на прес-конференції голова Донецької обласної державної адміністрації Андрій Шишацький. "Все продано, і не за космічними цінами", - зазначив він.

Цю інформацію "Острову" підтвердили і в ряді готелів.

"Дати, коли будуть проходити матчі, зайняті на сто відсотків. У проміжку, може бути, зможемо щось знайти", - повідомив відділ бронювання в чотиризірковому готелі "Вікторія".

"На чемпіонат у нас жодного номера немає, заброньовано всі. Думаю, вам складно буде знайти номер на матчеві дні, все готелю договорами пов'язані. Ніхто не віддасть", - відповіли "Острову" у чотиризірковому "Празі".

"Шановні панове! На жаль, ми не можемо надати вільні номери на червень 2012, всі номери готелю зарезервовані", - повідомляє офіційний сайт мотелю "Централь", який знаходиться в Зеленому мікрорайоні міста Макіївки.

У більшості готелів на питання, чи можна забронювати номер на "матчеві" дні, також коротко відповідали: "У нас все зайнято".

На півфінал, який пройде на "Донбас Арені" 27 червня, нам вдалося знайти тільки "люкс" за 460 євро в готелі "Хуторок", яка знаходиться в десяти кілометрах від центру міста; кілька двомісних номерів в готелі "Містерія" в Кіровському районі за 870-935 євро; і в тризірковому "Легіоні", де проживання в номері за добу одному вболівальнику буде коштувати 1500 грн., а двом - 1800 грн.

В окремих готелях спраглим знайти місце проживання під час турніру пропонують записатися в "лист очікування", на випадок, якщо хтось раптом відмовиться від броні. При цьому попереджають - мінімальна тривалість перебування в готелі - 3 ночі.

При тому, що практично всі номери заброньовані, зараз Управління Антимонопольного комітету України в Донецькій області на прохання Донецької міськради перевіряє ціноутворення в готельній інфраструктурі, на предмет завищеною вартістю.

За даними "Острова", ціни на номери в донецьких готелях виросли на період Євро-2012 як мінімум на 40% від поточних тарифів.

У тризірковому "Єві", наприклад, в звичайний час номери коштують від 670 до 870 гривень для одного гостя, а під час Євро-2012 - від 1100 до 1500 гривень. Вартість номерів у готелі "Ліверпуль" в дні матчу складають від 240 євро (приблизно 2 503 гривні) до 320 євро (приблизно 3 337 гривень), тоді як в звичайний час - від 495 до 1120 гривень. У чотиризірковому готелі "Шахтар Плаза", де найдешевший однокімнатний номер з двоспальним ліжком в звичайний час коштує 730 гривень, в червні пред'явить своїм відвідувачам рахунку на суми від 300 євро (приблизно 3 129 гривень) за ніч.

Що стосується готелів економ-класу, то в більшій частині з них, вартість і кількість вільних номерів воліють по телефону не називати, а пропонують зробити електронний запит. Але, як з'ясувалося, тут теж злетіли ціни. Одна з найбільш недорогих готелів Донецька - готель "Економ", де зазвичай номер коштує від 180 гривень (за ніч), в десять разів піднімає вартість проживання під час чемпіонату з футболу Євро-2012. Червневі ціни тут складуть від 900 євро до 1500 євро за 4 доби. На менший період часу, готель під час Євро номера не здає.

Як повідомили "ОстроВ" в управлінні Євро-2012 Донецької міськради, готелі економ-класу законтрактовані туристичними операторами "Іліташ-тур", який контролюється народним депутатом від Партії регіонів Ігорем Шкірею, і "TUI Ukraine" (офіційним оператор з розміщення цільових груп УЄФА ЄВРО -2012) для розміщення вболівальників чемпіонату і гостей міста. "Забронювати номер в даних готелях можливо через сайти туристичних операторів: сайт« TUI Ukraine », Сайт« Іліташ-тур », - відзначили в управлінні.

Але як з'ясувалося, на дні матчів сайти пропонують в основному готелі за межами Донецька, наприклад, в Горлівці, Єнакієвому і Маріуполі, донецькі гуртожитку і бази відпочинку в Селідово, Слов'янську і так далі.

Варто зазначити, що сьогодні ведеться будівництво і реконструкція семи готелів в Донецьку, хоча ще місяць тому їх було десять: випали зі списку друга черга готелю "Централь" і "Україна" - не встигають добудувати до Євро-2012. У цих семи готелях міста, які поки ще мають намір ввести в експлуатацію до початку турніру, номери знаходяться у вільному продажу для гостей міста та вболівальників чемпіонату. Загальна кількість номерів цих готелів становить близько 340.

Повернулися міська влада і до ідеї 2008 року, яка полягала в тому, щоб частково розселити фанів в квартирах-будинках донеччан. Першим, хто озвучив таку альтернативу для розміщення уболівальників пресі, став начальник головного економічного управління Донецької міської ради Сергій Нікітенко. Однак, ця ідея на той час не отримала підтримки. У чиновницьких колах говорили, що «ідея не підтримана була київською владою». Пізніше в 2009 році знову повернулися до цього питання вже обласна влада. На засіданні робочої групи в 2009 році перший заступник губернатора Донецької області Сергій Дергунов сказав: "Що стосується розміщення футбольних уболівальників, то окрім готелів і гуртожитків нам потрібно серйозно підійти до питання залучення приватного житла. Практика використання приватних квартир, що здаються в найм, добре відпрацьована за кордоном і практично не використовується у нас, я маю на увазі цивілізовано і законно ».

Вже ближче до старту турніру, ідея з приватним житлом таки зрушила з місця, і вже в квітні, як повідомили в управлінні з питань Євро-2012 Донецької міськради, буде працювати сайт для онлайн-бронювання. А сьогодні, запевняють в У правлінні, "триває процес формування єдиної бази приватних апартаментів, квартир, будинків тощо.". Донеччани, готові довірити свої житла іноземцям, можуть звернутися за телефоном (062) 334-10-92, щоб їх заявку внесли в базу. За даними "Острова" скромні господарі орієнтовно, просять за добу за трикімнатну квартиру (3-4 койко-місця) 200 євро. Хоча, є такі, хто хоче поживитися на Євро-2012, і запитує 500 доларів за добу за трикімнатну квартиру.

Наплив уболівальників готові витримати і гуртожитки навчальних закладів: вісім в Донецьку і одне в Макіївці (Донбаська національна академія будівництва і архітектури), а також сім санаторіїв (Донецьк, Маріуполь, Слов'янськ). «Загальна кількість місць в даних об'єктах розміщення становить 7 284. Вартість місць в них становить близько 20 євро на добу», - повідомляє Управління Євро-2012.

Наприклад, в гуртожитку № 5 Донецького національного університету економіки і торгівлі за тримісний номер без зручностей в кімнаті просять 669.88 грн. на добу, за таку ж кімнату в іншому гуртожитку №3 цього ж вузу можна заплатити 334 грн. В цілому, доступні ціни, тим більше, що більшість гуртожитків розташовані в центральній частині міста.

Готовий дати притулок футбольних фанів під відкритим небом і "Кемпінг парк - 2012", який буде працювати весь червень. Кемпінг розташується на в'їзді в Донецьк з південного боку між трасами Донецьк-Маріуполь і Донецьк-Запоріжжя. Тут, на території 17,5 га, знайдеться місце для 3000 осіб, які будуть проживати в наметах, пошитих зі спеціальної водонепроникної тканини з використанням москітних сіток. У кожному наметі будуть 4 «кімнати» з 3 односпальними ліжками. У кожній кімнаті може проживати від 1 до 3 осіб. Постільна білизна та рушники входять у вартість проживання. Цей парк буде обладнаний також місцями для власних наметів - 600 місць, паркуванням для автобудинків - 300 місць і парковкою для автотранспорту - 800 паркувальних місць. Для безпеки і здоров'я гостей працюватимуть служба охорони, платні багажні відділення і камери зберігання, пункти швидкої медичної допомоги, інформаційні центри. Передбачена робота пунктів обміну валют, поповнення рахунку і продаж мобільних телефонних номерів. Планується організація спортивних змагань з футболу, баскетболу, волейболу. Організація турів по Донецьку і області. Вечорами будуть проводитися дискотеки з виступом Dj, розважальні тематичні вечірки. На сьогодні в "Кемпінг парку" підводять мережі водо- і газо постачання, електропостачання, постачання спеціалізованих наметів; облаштуванні паркувальної зони твердим покриттям (виконано 90% загального обсягу робіт); постачання ліжок і постільної білизни; оснащенню об'єкта програмним забезпеченням. Крім того, проводиться тендер з відеоспостереження та проводиться підбір і навчання персоналу. Також ведеться постачання твердого покриття (ФЕМ плитка) для фуд-кортів.

У дні матчів вартість одномісного проживання в "кімнаті" шатра коливається від 84 до 126 євро за "кімнату" (в залежності від одномісного або двомісного проживання). У міжматчеві дні ціни опускаються до 30-45 євро). У вартість проживання не входить сніданок, поїсти можна буде в місцях громадського харчування. Тут також будуть бари і автомати з напоями.

Проживання у власному автобудинку обійдеться в 20 євро за 1 машину, проживання у власному наметі - 10 євро за 1 людину.

Так що, в цілому, невибагливому вболівальнику, який приїде в Донецьк, буде, де зупинитися. "У Дортмунді під час ЧС-2006 один фермер здав під фан-кемп своє поле біля аеропорту. Народ був щасливий: за 20 євро поставив намет на рівному місці, нажерся пива і - на футбол! Ви що думаєте, йому якась інша програма потрібна ?! Та не будемо ми жити в готелях за 400 євро на добу ", - кажуть самі іноземці .

А значить, запасні, негостіннічние варіанти в стилі "дешево і сердито", знайдуть свого споживача і допоможуть Донецьку вирішити проблему з проживанням.

Анна Іванова, Віолетта Симонян, «ОстроВ»


Ви що думаєте, йому якась інша програма потрібна ?