Полезные материалы

Football Manager 2013

  1. порадувало
  2. «Ачівкі» редакції
  3. ОЦІНКА САЙТУ

Хороший симулятор повинен бути максимально наближеним до реальності, продуманим і при цьому не нудним для тих, хто не з чуток знайомий з об'єктом симуляції. Серія Football Manager від Sports Interactive цілком відповідає всім перерахованим вище вимогам - вона популярна як серед любителів комп'ютерних ігор, так і серед справжніх футболістів, і навіть тренери топових команд час від часу в нього грає . Мабуть, це найкраща характеристика для гри о футболе.

Звичайно, побачити всі переваги FM 2013 зможуть тільки люди, які щиро люблять футбол. Саме такі люди працюють в Sports Interactive , Саме для таких людей Football Manager і створювався. Всім іншим гра набридає за кілька днів або навіть менше. Перевірено. Зате ті, хто цінує допитливу симуляцію всього-всього-всього, що пов'язано з улюбленим видом спорту залишаються тут дуже надовго.

Продуманий до найдрібніших деталей геймплей завжди був основною гордістю серії - повна достовірність того, що відбувається дозволяла відчути себе цілком реальним футбольним менеджером. У самому прямому сенсі слова - натренувавшись в грі, дехто навіть примудрився застосувати отримані навички і в реальному житті .

Хороший симулятор повинен бути максимально наближеним до реальності, продуманим і при цьому не нудним для тих, хто не з чуток знайомий з об'єктом симуляції

► Ось як виглядають вміння майже чотириразового володаря золотого м'яча.

Як і в справжньому футболі, головне для команди - це кадри. Зрозуміло, що чим більш кваліфіковано гравці, тим простіше досягати успіху. У кожного футболіста є по тридцять шість навичок (поділені на три групи: розумові, фізичні і технічні). Але сподіватися, що ваша команда буде складатися з одних супермайстер, дещо наївно. А ось допомагати віртуальним футболістам правильно використовувати свої сильні і слабкі сторони - це і є завдання головного тренера, тобто ваша.

І тут в справу вступає тактика. Вам потрібно вибрати відповідну розстановку, задати загальнокомандні і індивідуальні вказівки. Досвідчений тренер знає, що для успішної гри на фланзі футболіст повинен володіти хорошими показниками швидкості, дриблінгу та навісів, а для гри в обороні важливі фізичні дані, вміння щільно опікати і грамотно вибирати позицію. Втім, недосвідченому тренеру завжди допоможе інтерфейс, який на вашу натискання підсвітить необхідні для конкретного амплуа навички.

У базу даних гри забито двадцять три найвідоміших формації, але ніхто не заважає вам вигадати свою: наприклад, авантюрну 2-4-4 з двома захисниками і відразу чотирма нападниками. Інша справа, чи буде ця розстановка приносити результат. Крім того, щоб найкращим чином використовувати сильні сторони своїх гравців, необхідно вказати кожному, що йому слід робити на полі: частіше бити здалеку, подавати кутові зліва, рідше підключатися до атак, персонально опікати конкретного футболіста суперника та інше. Тактична варіативність колосальна, до того ж вносити зміни можна як до, так і під час матчу.

► Мессі цілком в змозі зіграти на будь-якій позиції в атаці.

Після того як всі приготування будуть зроблені, ви запускаєте матч і дивіться, як ваші задумки втілюються в життя. Саме в цей момент стає ясно, чому головні тренери під час матчів так біснуються на лавках. Вас захльостують емоції. Забитий вашою командою гол викликає таке ж захоплення, як якщо б ви особисто закотили його в ворота, а кожен пропущений м'яч - просто катастрофа. Такі емоції дарує справжній футбол, і точно ті ж емоції дарує Football Manager.

Правда, візуально серія поки не дотягує до стандартів графіки, встановлених FIFA і PES . Але хоч з анімацією рухів тут все в порядку, дивитися на дії своїх футболістів дуже цікаво.

Але хоч з анімацією рухів тут все в порядку, дивитися на дії своїх футболістів дуже цікаво

► Ракурс камери, розташованої за воротами. Всього точок огляду близько десяти. Крім того, ви можете переглядати матч у старому класичному 2D.

Звичайно, тактикою і матчами робота справжнього менеджера не обмежується. Ви будете призначати і розподіляти тренувальні вправи, розвивати молодь, працювати над поліпшенням інфраструктури, давати інтерв'ю на прес-конференціях, проводити виховні та надихаючі бесіди зі своїми футболістами, купувати і продавати гравців, підписувати контракти, призначати цілі для скаутів ... Може здатися, що в цьому нагромадженні обов'язків легко заплутатися, але завдяки зручно розташованим вкладках і продуманому інтерфейсу управляти власним клубом досить легко.

Зазвичай в кожній новій частині Football Manager розробники обмежуються мінімальними змінами - механіка і так прекрасно працює і давно себе зарекомендувала. Але у версії 2013 року нововведення виявилися куди серйозніше.

Невеликий прорив - інтеграція з сервісом Steam. Тепер в Football Manager є повноцінний онлайновий мультиплеер, що дозволяє швидко знайти собі суперників (раніше для цього було потрібно знати IP комп'ютера, з яким ви збиралися з'єднуватися). Ну а раз тепер все офіційно, то і працювати все повинно без збоїв ...

На жаль, тільки в теорії. Поки нам толком пограти в онлайні не вдалося, гальма і вильоти - ось і все враження. Чи не найприємніші, треба сказати.

Чи не найприємніші, треба сказати

► Список доступних серверів. Зверніть увагу, більшість запаролено від небажаних гостей.

Другою несподіванкою стала поява цілих трьох режимів крім основного, кар'єрного. Versus - це свого роду PvP, в якому можна зіграти стандартний чемпіонат «в два кола», кубок «на виліт» або п'ятиматчеву протистояння двох команд. У кубку можуть брати участь від двох до тридцяти двох гравців, в лізі - від двох до шести. При складанні ліги немає ніяких національних обмежень - можете набирати команди хоч з Африки, Європи та Латинської Америки одночасно. Можна грати і власної «прокачаної» командою з режиму кар'єри, а не починати зі стандартними складами - ось вже де дійсно стане ясно, хто тут найкрутіший менеджер.

Режим Challenge являє собою чотири завдання різного ступеня складності. Поставлене керівництвом завдання потрібно виконувати з обов'язковою умовою - наприклад, половина команди зляже в лазарет або частина складу буде визначена заздалегідь, причому з неоперених ще «юніорів». Або ж вам можуть запропонувати повторити нещодавній успіх Ювентуса: пройти весь чемпіонат, чи не зазнавши жодної поразки. Зрештою, ви зможете приміряти на себе роль «тренера-пожежного», що витягає команду із зони вильоту, при тому, що половина сезону буде вже позаду.

А ось режим Football Manager Classic викликає чимало запитань з розряду «а навіщо і кому це взагалі потрібно?». Справа в тому, що FMC - це як би казуальний варіант звичного режиму кар'єри. Спрощення піддалося багато: тренування регулюються тільки на загальнокомандному рівні - окремими гравцями займатися не можна, працювати з молодіжним складом - теж, а на вибір пропонується тільки три країни (замість п'яти десятків) з фіксованою кількістю дивізіонів.

До того ж розробники пройшлися ножицями і по святая святих - демонстрації матчів. Ігри проходять набагато швидше - показуються тільки небезпечні моменти, а вже про те, щоб коректувати поведінку футболістів прямо в процесі, і думати забудьте.

Складно сказати, навіщо це зроблено. Мабуть, з кращих спонукань: заощадити час шанувальникам серії, ну і залучити нову аудиторію, яка не справлялася зі складним ігровим процесом. Однак казуальний сегмент ринку вже зайнятий FIFA Manager , В якому менше реалізму і детальності, зате набагато краще графіка, та й ліцензійних угод, укупі зі справжніми тривимірними особами футболістів, побільше буде ...

► В режимі Classic, текстова інформація доповнена графічними значками; мабуть, щоб новачкам серії було не так страшно.

З більш дрібних змін - розробники злегка перелопатили інтерфейс, колишній стандартним в двох попередніх частинах, і зробили його більш компактним і впорядкованим. Наприклад, календар ігор тепер виїжджає зверху під час переходу між подіями, а не висить там весь час, і взагалі закладок стало більше.

З'явилися дві нові посади серед персоналу - спортивний директор, який керуватиме роботою вербувальників, і генеральний директор, який відповідає за завершальну стадію підписання контракту з футболістом. Втім, в налаштуваннях ви спокійно можете перекласти всі ці обов'язки на свої плечі і показати штучного інтелекту, як насправді потрібно працювати.

Втім, в налаштуваннях ви спокійно можете перекласти всі ці обов'язки на свої плечі і показати штучного інтелекту, як насправді потрібно працювати

► Під час матчу ви тепер будете отримувати поради від усього свого тренерського штабу. Прислухайтеся, вони зазвичай раз говорять!

Менеджер від Sports Interactive продовжує розвиватися і підкорювати нові горизонти. Повноцінний мультиплеер і поява різних режимів кажуть, швидше за все, про те, що розробникам стало тісно в рамках «гри для присвячених». Хто знає, можливо, інтеграція з сервісом Steam - перший крок Football Manager до того, щоб в майбутньому стати повноцінною киберспортівной дисципліною?

порадувало
засмутило
  • інтеграція з сервісом Steam;
  • нові режими гри;
  • нова порція геймплейних доробок;
  • тисячі реально існуючих гравців.
  • ліцензованих чемпіонатів і команд як і раніше трохи;
  • нестабільно працюючий онлайн;
  • зовні футбольний матч все ще схожий на змагання манекенів.

8/10

Інтерфейс і управління

5/10

Звук і музика

«Ачівкі» редакції
патріот

очолити Раменский «Сатурн» , Накупити світових зірок і виграти всі можливі клубні трофеї ... двічі.

10/10

нескінченність

Якщо робота менеджера футбольного клубу - ваша нездійснена мрія, то Football Manager - кращий спосіб згаяти решту життя. Сезон змінюється сезоном, а геймплейная механіка все працює, працює, працює ...

9/10

футбольна енциклопедія

У базі даних гри зберігаються дані про всі значущі результати, переможців турнірів, володарів нагород, футболістів і тренерів за останні сто років існування футболу. Буде що почитати на дозвіллі.

ОЦІНКА САЙТУ

8, 0

ВІДМІННО

Football Manager все ще самий продуманий футбольний менеджер на світлі і, за сумісництвом, - приклад ідеально працює «пісочниці» в рамках однієї спортивної дисципліни. І тепер, здається, його творці всерйоз націлилися на онлайн.

Хто знає, можливо, інтеграція з сервісом Steam - перший крок Football Manager до того, щоб в майбутньому стати повноцінною киберспортівной дисципліною?