Полезные материалы

Формула 1. Гран-прі Монако 2018

13:44, 28 травня 2018 р.

В останні вихідні травня в Монте-Карло пройшов один з легендарних етапів "Формули 1" - Гран-прі Монако. Це одна з найстаріших гонок в календарі турніру - вперше її провели в 1950-му році, в рік проведення першого повноцінного чемпіонату. Правда була перерва, але маленький.

І вийшло так, що в 2018 році Гран-прі Монако пройшов в ювілейний, 65-й раз.

І вийшло так, що в 2018 році Гран-прі Монако пройшов в ювілейний, 65-й раз

Гран-прі Монако - це найкоротша, незважаючи на 78 кіл, і найповільніша гонка в "Формулі 1". Але перемога в Монте-Карло вважається однією з найпрестижніших. Зокрема, однією з умов отримання "Потрійний корони" автоспорту є перше місце на Indy 500, в Ле-Мане і на Гран-прі Монако. Її вдалося отримати тільки Грему Хіллу, а в даний час її намагається отримати Фернандо Алонсо, на рахунку якого дві перемоги в Монте-Карло - в 2006 і 2007 роках.

Її вдалося отримати тільки Грему Хіллу, а в даний час її намагається отримати Фернандо Алонсо, на рахунку якого дві перемоги в Монте-Карло - в 2006 і 2007 роках

Крім Нандо, Гран-прі Монако, з діючих пілотів, двічі вигравав тільки Льюїс Хемілтон (2008 і 2016). По одній перемозі у Кімі Райкконена (2005) і Себастьяна Феттеля ( 2017 ). До речі, вищезгаданий Грем Хілл, так само як і Міхаель Шумахер, вигравали етап в Монако за п'ять раз, а рекорд належить Айртону Сенне - 6 перемог.

До речі, вищезгаданий Грем Хілл, так само як і Міхаель Шумахер, вигравали етап в Монако за п'ять раз, а рекорд належить Айртону Сенне - 6 перемог

Однією з відмінних рис Гран-прі Монако є розклад - тренування проводяться в четвер і суботу, а п'ятниця відведена для світських заходів. Бистрешім у всіх трьох тренуваннях став Даніель Ріккардо з Red Bull, який потім виграв і кваліфікацію , Причому з рекордом траси - 1 хвилина 10,810 секунди.

Бистрешім у всіх трьох тренуваннях став Даніель Ріккардо з Red Bull, який потім виграв і   кваліфікацію   , Причому з рекордом траси - 1 хвилина 10,810 секунди

Напарник Ріккардо, голландець Макс Ферстаппен, був також швидкий, але дещо менш удачливим. В кінці третього тренування він примудрився розбити свій болід - механіки Red Bull негайно зайнялися ремонтом, однак до початку кваліфікації не встигли, бо виявилося пошкодження коробки передач. В результаті Макс стартував з останнього місця.

До слова, саме Ферстаппен став напевно найяскравішою подією на Гран-прі Монако 2018 - стартував з 20-ї позиції, голландець зміг обігнати впередіїдущие пілотів, причому не тільки за рахунок піт-стопів у останніх. Приємно було спостерігати і за протистоянням пілота Red Bull з двома машинами Renault. Макс довго їхав за Сайнсом і Хюлкенберг, які в цей час примудрилися обмінятися позиціями (Карлос пропустив Ніко, так як у нього була свіжіша гума). Потім іспанець став стримувати голландця, але Ферстаппен зміг обігнати Сайнса, і якби було більше кіл, обійшов би і Хюлкенберга, але ... У підсумку 9-е місце при старті з хвоста.

В іншому Гран-прі Монако став напевно самим нудним етапом в 2018 році. Боліди, практично як вагони паровозика, їхали один за одним всі 78 кіл. Могло бути і так, що вперше в поточному сезоні на фініш приїхали б все 20-ть машин. Однак три сходу все-таки трапилися. Фернандо Алонсо (McLaren) на 53-му колі відправився в бокси через поломки коробки передач, а пізніше зіткнулися Шарль Леклер і Брендон Хартлі - на боліді Sauber відмовили гальма, що і стало причиною ДТП.

І ще трохи про нудною гонці. Дивіться самі. Перша десятка після кваліфікац виглядала наступним чином: Ріккардо, Феттель, Хемілтон, Райкконен, Боттас, Вікон, Алонсо, Сайнс-молодший, Перес і Гасли. А це ТОП-10 в неділю: Ріккардо, Феттель, Хемілтон, Райкконен, Боттас, Вікон, Гасли, Хюлкенберг, Ферстаппен і Сайнс-молодший. Змінилися лише місця з 7-го по 10-е. Хоча для переможця, Даніеля Ріккардо, це все не важливо - австралієць вперше в кар'єрі виграв Гран-прі Монако, і тепер теж може поборотися за "потрійну корону". Відзначимо, що для Дена це друга перемога в поточному сезоні і сьома в кар'єрі. Разом з пілотом Red Bull на подіум в Монако піднялися став другим Себастьян Феттель (Ferrari) і Льюїс Хемілтон (Mercedes).

Кілька неповезло Сергію Сироткін. Причому невезіння це цілком на совісті команди - за три хвилини до початку прогревочного кола на болідах повинні бути встановлені всі чотири колеса, але техніки Williams ... неуспелі! За це росіянин отримав 10-секундний штраф Stop & Go. І в підсумку, що стартував з 13-й позиції Сергій відразу відкотився в кінець. При цьому, Сироткіна ледь не оштрафували ще раз - коли він відбував штраф, один з техніків взявся остуджувати гальма на боліді, що обурило деякі команди. Однак організатори порушення не побачили. У будь-якому випадку, Сироткін зміг обігнати на фініші лише свого напарника Ленса Стролла - росіянин в підсумковому протоколі 16-й.

Після шести етапів три гонщика здобули по дві перемоги - це Феттель, Хемілтон та Ріккардо. Правда в заліку пілотів краще становище у британця - пілот Mercedes, який набрав 110 очок, як і раніше на першому місці. Другим йде німець - пілот Ferrari набрав 96 очок. А австралієць зміг посунути двох фінів і піднятися на третю сходинку - у гонщика Red Bull 72 очка. ТОП-5 замикають Боттас (Mercedes) і Райкконен (Ferrari) - 68 і 60 очок, відповідно. У "Кубку конструкторів" змін немає: Mercedes (178 очок) - Ferrari (156 очок) - Red Bull (107 очок). Наступний етап - Гран-прі Канади, який пройде з 8 по 10 червня.

Текст: Олексій Філімонов.

Фото: Twitter F1.