Полезные материалы

Підсумки московського гранд-фіналу TECHLABS Cup 2013

16-17 листопада московська концертний майданчик Stadium Live стала головним кіберспортивного об'єктом у всьому СНД - тут відбувся гранд-фінал TECHLABS Cup 2013. Професійні гравці в Counter-Strike: Global Offensive , League of Legends , Point Blank і Dota 2 билися за чемпіонські звання і 86 000 $ загального призового фонду. Всі поєдинки кіберфестіваля транслювалися в прямому ефірі через ігрову платформу TwitchTV.

• Офіційний промо-ролик гранд-фіналу TECHLABS Cup 2013

Оскільки переважна більшість (крім VIP і SuperVIP) квитків були безкоштовними, Stadium Live відвідали кілька тисяч шанувальників комп'ютерного спорту. Партнери TECHLABS Cup спорудили для них особливі ігрові стенди, де можна було вдосталь награтися в League of Legends, World of Warplanes і інші популярні ігри.

До Москви прибули чотири команди по League of Legends: одній парі належало боротися за чемпіонське звання, а другий - за путівку на майбутній кіберфестіваль в Казахстані. Менш цікавий поєдинок двох російських команд TITAN eSports і NEVER G1VE UP поставили на перший день, а матч TNN (tyan ne nyzni) і литовців Team Ultra Vires повинен був відбутися в неділю.

Менш цікавий поєдинок двох російських команд TITAN eSports і NEVER G1VE UP поставили на перший день, а матч TNN (tyan ne nyzni) і литовців Team Ultra Vires повинен був відбутися в неділю

• Ігровий стенд Riot Games, де кожен міг зіграти партійки в League of Legends.

Фаворитами протистояння були TITAN eSports, раніше відомі як Good Team Multigaming. Саме вони стали другими на російських відбіркових до WCG 2013 і взяли срібло на ігромірском турнірі. Ще одним вагомим перевагою «титанів» була присутність Юрія Севастьянова (FlashInTheNight), мабуть, найвідомішого російського гравця, не рахуючи тих, хто виступає нині за Gambit Gaming.

Але не можна скидати з рахунків і NEVER G1VE UP (Marshrutka eSports). Саме вони виграли турнір на «Ігроміре», після чого, правда, провели кілька замін і на деякий час зникли з поля зору. На московський турнір вони зібрали дуже сильний склад, місце в якому знайшлося навіть двома чинними гравцям THE RED і разом з тим чинним чемпіонам російського WCG (NikSar і Fomko).

Хоча повноцінна команда в більшості випадків обіграє зібрану на швидку руку збірну, в історії бували випадки, коли все відбувалося з точністю до навпаки. Грати в збірній легше психологічно, адже не відчуваєш відповідальності за результат. Напевно, розкутість і допомогла NEVER G1VE UP згодом створити невелику сенсацію і виграти з рахунком 2: 0.

• На фестивалі можна було не тільки за іграми спостерігати, а й девайс новий собі прикупити. Багато так і зробили.

З аналогічним рахунком завершився і гранд-фінал, в якому Team Ultra Vires на голову перевершили росіян з TNN. У першому матчі обидві команди спочатку грали на рівних, але потім литовці вирвалися вперед за рахунок блискучої гри свого AD-керрі ЕДАС Василяускас (DeadlyBrother). Росіяни нічого не змогли вдіяти з ворожим Корки, а їх власний AD-керрі Кирило Ситников (MiThRiLL) відіграв не кращим чином.

У другій грі Корки нарешті дістався TNN, але виграли знову литовці - учасники недавнього Season 3 World Championship і одна з найсильніших європейських команд по League of Legends. Team Ultra Vires дуже впевнено відіграли на всіх лініях, особливо в мідлайне, де шістнадцятирічний Дзугас Ріпсіз (Mazzerin) дав супернику урок по грі на Оріані. Чого тільки варті його «Ультімейтом» ...

• Запис фінального поєдинку між TNN і Team Ultra Vires

Крім чемпіонського титулу литовці отримали за перемогу чек на 15 000 $. Тим, хто програв фінал росіянам дісталося десять, що теж непогано для однієї серії best of three. Шкода тільки, глядачів на матчах за League of Legends було небагато, ось якби брали участь Gambit Gaming, Fnatic або SK, в Stadium Live яблуку ніде було б впасти! Може, в наступному сезоні?

Підсумкове розташування команд в дисципліні League of Legends

1) Team Ultra Vires (Литва) - 15 000 $

2) TNN (Росія) - 10 000 $

Найменш популярна дисципліна TECHLABS Cup 2013 запам'яталася дивною системою проведення. У російську столицю прибули чотири команди по Point Blank, але свій шлях вони починали з різних турнірних стадій: MAD і Astana Dragons з чвертьфіналу, UNIQUE з півфіналу, а AoeXe відразу з фіналу. Чи не простіше було зробити звичайну сітку Double Elimination?

Чи не простіше було зробити звичайну сітку Double Elimination

• Всім любителям Point Blank присвячується!

Детально описувати перші два поєдинки не станемо, Astana Dragons в обох розкатали слабшого суперника. У півфіналі Belgiume і компанія зуміли взяти реванш у UNIQUE за недавню поразку на київських LAN-фіналах StarLadder StarSeries . У Києві «дракони» теж значилися фаворитами, але програли росіянам через недооцінку.

Отже, в гранд-фіналі зустрілися дві найсильніші команди СНД (а то і світу) по грі в Point Blank. В одному кутку рингу перебували чинні чемпіони світу та тріумфатори останнього сезону «зоряної» серії, а в другому - претенденти з Astana Dragons, теж не ликом шиті.

• Astana Dragons проти AoeXe: перша фінальна карта

Стартував фінал з карти Мідтаун, на якій «дракони» почали в атаці, а AoeXe в захисті. Після трьох стартових раундів з рахунком 2: 1 вели AD, але вже в наступному бою капітан росіян Андрій Шолохов (Engh) ефектно прибрав трьох ворогів одним затискачем і допоміг команді зрівняти рахунок. Правда, перша половина все одно залишилася за Astana Dragons (5: 3). Відмінна заявка на перемогу на першій карті.

Змінивши сторону, казахська команда тут же виграла ще один бій, але далі справа не пішла. Більш титуловані AoeXe стали грати дуже швидко, а їх синхронні атаки раз за разом досягали мети. Переломний момент настав за рахунку 7: 7, коли FreeD і Johnny переграли Push і zee, залишившись два на два. Добити Astana Dragons було справою техніки (10: 7).

• Astana Dragons проти AoeXe: друга фінальна карта

Друга карта почалася з повного домінування AoeXe. Головні фаворити взяли п'ять перших раундів, після чого один віддали, а потім виграли ще три. Перша половина закінчилася з розгромним рахунком 8: 1 на користь Engh і компанії. «Витягнути» таку гру після зміни сторін важко, та й гравці Astana Dragons вже, мабуть, змирилися з поразкою. Перемога AoeXe з рахунком 10: 1, і ця команда стає чемпіоном гранд-фіналу TECHLABS Cup 2013!

Підсумкове розташування команд в дисципліні Point Blank

1) AoeXe (Росія) - 10 000 $

2) Astana Dragons (Казахстан) - 2000 $

3) UNIQUE (Росія) - 2000 $

4) MAD (Росія) - 2000 $

Хоча в Москву не приїхали Ninjas in Pyjamas і VeryGames, турнір по CS: GO все одно обіцяв багато. На чемпіонський титул одно претендували відразу три команди: Astana Dragons, Natus Vincere і Universal Soldiers. Набагато слабше були німці 3DMAX, які реальних шансів перемогти не мали. Беззаперечний аутсайдер.

• Капітан Astana Dragons розігрується на новій версії de_mirage.

А ось беззастережного фаворита не було. Виділялися Astana Dragons, але ставити на них кревні було небезпечно, адже недавно вони розлучилися зі своїм самим зоряним гравцем і запросили в команду перевіреного часом бійця. Мова про Еміля Ахундова (Kucher), який змінив знаменитого Івана Сухарева (Edward).

Багато в співтоваристві говорили, що після цієї заміни Astana Dragons стануть грати набагато гірше, і взагалі їх можна сміливо викреслювати з претендентів на чемпіонство Dreamhack Winter. Московський гранд-фінал TECHLABS Cup повинен був стати для «драконів» відповідальною генеральною репетицією, адже квитки в Йончепінг у них вже давно в кишені.

Запрошені до Швеції і Universal Soldiers, а ось Natus Vincere тільки належало туди пробитися, для чого потрібно було обійти в підсумковому заліку 3DMAX, які прибули до Білокам'яної заради заповітного слота. У півфіналі верхньої сітки німці зустрілися з Universal Soldiers, а Na'Vi належало помірятися силами з Astana Dragons.

• Гравця Natus Vincere Арсенія Триноженко (ceh9) останнім часом часто критикують за слабкі індивідуальні показники.

Перший півфінал завершився очікувано (US впевнено обіграли 3DMAX), а ось битва команд з СНД вийшла захоплюючою. На de_dust2 з рахунком 16:12 перемогли Данило Тесленко (Zeus) і компанія, але вже на de_mirage «дракони» взяли переконливий реванш (16: 4). Ім'я другого фіналіста верхньої сітки визначалося на de_inferno, де не блищать обидві команди.

Після першої половини вперед вирвалися Astana Dragons (10: 5). Більш того, вони взяли і другий пістолетний раунд, після чого збільшили свою перевагу ще на три раунди. Здавалося, у Na'Vi вже немає шансів відігратися, але сталося невелике диво, і команда зуміла витягнути гру на овертайми, а пізніше і виграти з загальним рахунком 25:23. Скептики з числа глядачів тут же написали, що Astana Dragons навмисне піддалися, щоб Na'Vi добули слот на Dreamhack Winter.

Скептики з числа глядачів тут же написали, що Astana Dragons навмисне піддалися, щоб Na'Vi добули слот на Dreamhack Winter

• Astana Dragons проти Natus Vincere - головне CS: GO-дербі всього СНД.

Не знаємо, що і сказати, але саме Astana Dragons незабаром остаточно вибили 3DMAX з чемпіонату в нижній сітці. На de_inferno німці зуміли взяти сім раундів, а на de_nuke одинадцять. Після цього у них залишилася остання можливість пробитися на Dreamhack Winter - виграти кваліфікацію BYOC (Bring Your Own Computer). Чесно кажучи, ми сумніваємося в

Виліт 3DMAX подарував Na'Vi заповітний слот, і українці дозволили собі розслабитися. Взяти реванш у Universal Soldiers за недавню поразку на RaidCall EMS One Fall Finals не вийшло - поляки знову взяли гору, причому досить переконливо (de_train - 16: 4; de_inferno - 16:14). За цією поразкою незабаром пішов і програш команді Astana Dragons, яка і стала другим фіналістом.

• Astana Dragons проти Universal Soldiers: друга фінальна карта

Таким чином, у фіналі зустрілися Universal Soldiers і Astana Dragons. Невелика перевага була на боці останніх, адже раніше команди Кирила Карасьова (ANGE1) вже неодноразово перемагали поляків, до того ж московська публіка підтримувала AD куди більше, ніж заїжджих шляхтичів. Але на de_cache підтримка не допомогла - 1: 0 у фінальній серії (16:11) на користь Філіпа Кубского (NEO) і компанії.

Перемога на de_inferno принесла б полякам перший за довгий час міжнародний титул, але притиснуті до стінки «дракони» показали одну з кращих своїх ігор. Почавши в захисті, казахська команда виграла половину з рахунком 10: 5, після чого перейшла на атакуючу сторону і з ходу виграла ще шість раундів. У схожому стилі була здобута перемога і на de_nuke, де найсильніша команда Польщі зуміла взяти лише три раунди. Astana Dragons - чемпіони гранд-фіналу TECHLABS Cup 2013!

Підсумкове розташування команд в дисципліні Counter-Strike: Global Offensive

1) Astana Dragons (Казахстан) - 10 000 $

2) Universal Soldiers (Польща) - 5000 $

3) Natus Vincere (Україна) - 3500 $ + слот на Dreamhack Winter 2013

4) 3DMAX (Німеччина)

Наостанок - про найпопулярнішою дисципліни гранд-фіналу TECHLABS Cup. Адже насправді більшість народу прийшло в Stadium Live саме заради Dota 2 і терпляче чекало ігор Natus Vincere, Empire, Virtus.pro і Power Rangers. Ажіотаж був гарантований, адже московським любителям Dota 2 в останні роки нечасто випадає можливість поспостерігати за грою срібних призерів The International 3.

• Гравці і менеджерський склад команди Virtus.pro.

Найвірогіднішим було чемпіонство Natus Vincere, але Virtus.pro і Empire цілком могли надати їм серйозний опір. Нещодавно «імперці» блискуче виступили на ESWC , Де заслужили золоті медалі, обігравши в фіналі Evil Geniuses. Що ж до Virtus.pro, то для них московський гранд-фінал мав стати першим LAN-турніром з моменту приходу в команду досвідчених Сергія Брагіна (God) і Дмитра Купріянова (LighTofHeaveN). Чого очікувати від «ведмедів», не знав ніхто.

Але вже скоро всім стало ясно, що Virtus.pro ще не готові на рівних боротися з Natus Vincere. Перша гра півфіналу верхньої сітки тривала 32 хвилини і завершилася з рахунком 32:15, а друга була і того коротше - 28 хвилин і 27:14 на користь українців. У паралельній зустрічі Empire здолали білорусів Power Rangers. Все штатно.

Найцікавіше почалося в нижній сітці і продовжилося у верхній. Спочатку номінальні господарі чемпіонату Virtus.pro несподівано програли менш титулованим Power Rangers і вибули з чемпіонату (1: 2), а потім Empire сенсаційно відправили «вниз» Natus Vincere (2: 1). Добре, що Dendi і компанія не розгубилися і тут же обіграли білорусів в фіналі нижньої сітки.

• Поліна Логунова прекрасно розважає переважно чоловічу аудиторію.

Отже, до фіналу очікувано пробилися Natus Vincere і Empire - дві найсильніші на сьогоднішній день команди в СНД. У першому матчі «народжені перемагати» зробили ставку на Venomancer, Windrunner, Timbersaw, Pudge і Gyrocopter, а їх суперники обрали Anti-Mage, Visage, Bounty Hunter, Crystal Maiden і Puck. Понад годину обидві команди грали на рівних, але в підсумку Na'Vi виграли дві важливі бійки, а разом з ними і перший матч.

Нам здалося, що ця поразка стане для Empire важким ударом і вони «попливуть». Але немає, чемпіони ESWC у другій зустрічі просто змели Na'Vi з карти за двадцять дві хвилини! Перемога була здобута за допомогою Magnus, Bounty Hunter, Crystal Maiden, Lich і Bristleback (до речі, рідкісний гість на великих чемпіонатах).

• Natus Vincere проти Empire: друга фінальна гра

Фіналістам довелося грати третій сет. Срібні призери The International 3 зробили ставку на Windrunner, Gyrocopter, Lion, Magnus і Clockwerk, а VANSKOR і компанія - на Visage, Luna, Doom, Crystal Maiden і Timbersaw. На кону стояв не тільки чемпіонський титул, але і 5000 $ (різниця між першим і другим місцем).

«Першу кров» пролили вже на самому початку, коли MAg підкараулив в лісах Puppey. Незабаром гравці Na'Vi знайшли чим відповісти, і в грі встановився паритет. Але на 17-й хвилині українська команда виграла важливу бійку і перехопила ініціативу. Відставали по золоту і ігрового досвіду Empire упиралися до 36-ї хвилини, після якої здалися.

• Natus Vincere проти Empire: третя фінальна гра

Ще раз стрибнути вище голови у Team Empire не вийшло, і чемпіонами стали Natus Vincere, з якими в Європі тільки The Alliance грають на рівних. Що ж до інших учасників TECHLABS Cup, то Power Rangers зіграли гідно, а ось Virtus.pro в черговий раз дали маху. Якщо вони бажають потрапити на наступний The International, треба терміново щось з цим робити.

Підсумкове розташування команд в дисципліні Dota 2

1) Natus Vincere (Україна) - 12 000 $

2) Team Empire (Росія) - 7500 $

3) Power Rangers (Білорусь) - 3500 $

4) Virtus.pro (Росія) - 1500 $

Попередні кіберфестівалі критикували нещадно і заслужено. Глядачі не хотіли миритися з жахливим якістю трансляцій, багатогодинними паузами і купою реклами на головному екрані, та й коментатори з провідними, відверто кажучи, не радували. Шквал критики даром не пройшов - організатори прислухалися і нарешті зробили як треба.

• Погодьтеся, майданчик виглядає просто чудово!

Московський фестиваль пройшов на цілком високому рівні, з мінусів виділимо лише затримки в Dota 2: фінал завершився набагато пізніше, ніж планувалося. Видно, що TECHLABS розвивається, хоч і не так швидко, як всім нам хотілося б. Але ж вчаться організатори виключно на своїх помилках - інших кіберфестівалей в СНД немає.

У статті використані фотографії TECHLABS Cup

Може, в наступному сезоні?