Полезные материалы

Знакові команди 2000-х. # 1. Збірна Греції (Євро-2004)

Найбільш несподіваний чемпіон Європи також несподівано потрапив на перше місце рейтингу сайту Zonal Marking.

Найбільш несподіваний чемпіон Європи також несподівано потрапив на перше місце рейтингу сайту Zonal Marking

"Ідея була в тому, щоб знайти не 20" кращих ", а 20 найцікавіших з тактичної точки зору команд або команд, що зробили великий вплив на розвиток гри".

Ідея була в тому, щоб знайти не 20 кращих , а 20 найцікавіших з тактичної точки зору команд або команд, що зробили великий вплив на розвиток гри

Кріштіану Роналду і радісні греки на тлі

Збірна Греції - автор, напевно, самого дивного досягнення в історії футболу. До цього були разові успіхи, видобутий за певним збігом обставин. США - Англія 1: 0 на Чемпіонаті світу-1950. Сенегал - Франція 1: 0 на Чемпіонаті світу-2002.

Але такі речі трапляються часто: несподівані результати матчів пояснюються низькою результативністю в футболі і тим, що перевага однієї з команд не завжди виливається у велику кількість голов.Но ще ніколи до цього моменту настільки низько котируються колектив не вигравав великий міжнародний турнір. Ставки на перемогу греків перед турніром були 250/1. Їх похід на чемпіонством Євро-2004 був, без сумніву, небувалим тактичним досягненням для того десятиліття.

Їх похід на чемпіонством Євро-2004 був, без сумніву, небувалим тактичним досягненням для того десятиліття

Греція - Франція

Можете згадувати Грецію як сверхоборонітельную і позбавлену уяви команду, хоча це стало, в більшій мірі, стереотипом. У першій переможній грі проти Португалії футбол греків отримав схвальні відгуки: відмінна гра в пас, багато гравців в атаці і в цілому позитивна гра. Тут же посипалися порівняння з несподіваною вікторією збірної Сенегалу двома роками раніше .

За загальним визнанням, Греція не показувала подібний футбол на стадії плей-офф. Але погляньте, як ефективно діяла команда в цих матчах:

Чвертьфінал проти Франції (фаворит) - перемога 1: 0, гол головою після навісу з правого флангу.

Півфінал проти Чехії (найкраща команда турніру) - перемога 1: 0, гол головою після кутового з правого флангу.

Фінал проти Португалії (господарі турніру) - перемога 1: 0, гол головою після кутового з правого флангу.

Перемогти фаворита, кращу команду і господарів турніру поспіль з однаковим рахунком і після схожих дій випадково не можна. Це сталося за рахунок використання тактичних задумок і точного їх застосування в кожній конкретній грі.

Це сталося за рахунок використання тактичних задумок і точного їх застосування в кожній конкретній грі

Отто Рехагель

Подумки поверніться в жовтень 2001 року. Йшла 93-а хвилина матчу на "Олд Траффорд", коли Девід Бекхем чудовим ударом зі штрафного приніс перемогу збірної Англії і вивів її на Чемпіонату світу 2002 року. Якщо напружити пам'ять, можна згадати, що їх суперниками була збірна Греція, англійці жахливо провели всю зустріч і були повністю переграні.

Це була перша гра Отто Рехагеля біля керма збірної Греції. Команда була в кризі, але цей матч показав, що у Рехагеля є ідеї, як можна перегравати колективи вище рівнем, граючи в строгий футбол з персональною опікою. Максимумом для них в тій грі була б нічия, але в такій жахливій ситуації це можна було прирівняти до тріумфу.

Для такої "жорстко і нудною" команди Греція дивним чином адаптувала свою тактичну схему для кожного суперника - з упевненістю можна було сказати тільки, що один із захисників буде вільним. В матчу проти Франції вони переключалися між розстановками з трьома і чотирма футболістами оборони. Французи грали в два форварда , Тому Греція використала персональну опіку, а один з трьох захисників був Свіпер (защітнік- "чистильник"). Трезеге грав по центру і був закритий Капсіс, Анрі зміщувався з лівого флангу, тому за ним стежив правий захисник Сейтарідіс. Лівий захисник Фіссас висувався вперед по флангу, а ширину справа забезпечував Загоракіс. На наступний день газети по-різному інтерпретували цю розстановку - оборона складалася все-таки з трьох або чотирьох осіб? Насправді, дії грецької команди і розташування гравців на полі залежало від пересувань французьких футболістів. Побудова Франції в атаці було нелінійним - відповідно, так само грала і Греція в захисті.

Вирішальний гол Ангелоса Харістеас

Крім того, присутність на полі відразу чотирьох центральних півзахисників обмежило здатність Франції контролювати м'яч. В тактичній схемі греків вміщувалося відразу семеро оборонних гравців, але забіги Фіссас і Загоракіса приводили до створення гольових моментів, що означало що в атаці брало участь п'ять футболістів, і крос Загоракіса, який призвів до єдиному голу, не став сюрпризом.

Вони зберегли подібне побудова і в матчі проти збірної Чехії, яка також грала в два форварда . Незважаючи на те, що чеські нападники перебігали греків на початку гри, вдалося провернути той же трюк - Деллас головою забив "срібний" гол.

У фіналі проти Португалії Греція зіткнулася з принципово інший розстановкою. Господарі турніру грала за схемою 4-2-3-1 з Паулета в ролі єдиного форварда, що означало, що використання трьох центральних захисників було б зайвим, а греки були б переграні в півзахисті і на флангах, адже португальські фулбек активно пересувалися по флангу. Тоді Рехагель перейшов на більш звичну схему з чотирма захисниками, залишивши одного вільного захисника. Фулбек слідували за Фігу і Кріштіану Роналду по всьому полю. Команди грали з трьома півзахисниками - Басинас і Карагуніс осіли в глибині, а Загоракіс діяв ближче до атаки, незважаючи на те, що без Георгіса Карагуніса вони втратили в контролі м'яча і грали в закритий футбол.

Команди грали з трьома півзахисниками - Басинас і Карагуніс осіли в глибині, а Загоракіс діяв ближче до атаки, незважаючи на те, що без Георгіса Карагуніса вони втратили в контролі м'яча і грали в закритий футбол

Фінал. Греція - Португалія

Попереду Врізас виступав в ролі єдиного нападника і намагався утримати м'яч. Його підтримували двоє гравців. Стеліос Яннакопулос, класичний вінгер, прив'язаний до свого флангу, відпрацьовувати в захисті і прикривав небезпечного португальського правого захисника Мігеля. На протилежному фланзі Нуну Валенте був менш активний, тому Ангелос Харістеас (номінальний нападник) діяв вище по полю, при цьому він ставав форвардом, коли м'яч був у команди, і створював ширину на правому фланзі разом з чудовим Сейтарідіс.

Чи змогли вони знову обіграти Португалію? Звичайно, змогли. Харістеас знову став героєм зустрічі, а у португальців лише зрідка виходило розкрити оборону греків. За 15 хвилин до кінця матчу Яннакопулос замінив лівий захисник Стеліос Венетідіс - і Греція успішно села на захист з вісьмома гравцями по периметру штрафному майданчику. Тренер Португалії Феліпе Луїс Сколарі не спробувала скористатися наявністю вільного гравця в захисті греків і перейти на гру в два форварда, але випустив Нуну Гомеша замість Паулети і не змінив побудову своєї команди.

Не так багато колективів перемикається між схемами з трьома і чотирма захисниками, а більшість тренерів керується установкою "Не змінювати переможний склад". Але ви повинні внести зміни в команду, якщо того вимагає обставини, і так як дружина Рехагеля вважалася "андердог", то їй потрібно було міняти своє побудова в залежності від суперника.

грецький тріумф

Рехагель спирався на два основних тактичних аспекту, що принесли успіх.

По-перше, він вміло використовував головні переваги своєї команди. У його розпорядженні були надійні захисники і працьовиті півзахисники з невеликими атакуючими здібностями. Грати у відкритий футбол було б смерті подібно. Вони докладно захищалися і контратакували числом і умінням - організація їх гри була чудовою.

По-друге, він зраджував свою команду, щоб звести нанівець переваги його опонентів. Схема, обрана для матчів проти Франції та Чехії, не спрацювала б в грі проти португальців і навпаки. Рехагель став творцем головного шоку в історії міжнародного футбол і потрапив на перше місце в нашому рейтингу.

Той самий гол:

Що стало з командою потім: За рахунок цієї перемоги Греція надовго забезпечило місце в першому кошику жеребкування великих міжнародних турнірів. Однак потрапити на футбольний Олімп у греків не вийшло. На наступному ж Чемпіонаті Європи елліни не вийшли з групи, а на Євро-2016 не були зовсім, не вийшовши з групи з Румунією і Північною Ірландією і програвши два рази Фарерам. Від цього успіх Рехагеля виглядає ще більш несподіваним і шокуючим.

Всі інші команди:

# 2. «Барселона» (2008-2009) # 3. «Манчестер Юнайтед» (2006-2009) # 4. «Порту» (2002-2004) # 5. Рома (2007) # 6. «Байєр» (2001-2002) # 7. Збірна Іспанії (Євро-2008) # 8. Збірна Чехії (Євро-2004) # 9. «Арсенал» (2001-2004) # 10. «Рома» (2000-2001) # 11. "Валенсія" (2001-2004) # 12. Збірна Бразилії (ЧС-2002) # 13. "Челсі" (2004-2006) # 14. "Мілан" (2002-2007) # 15. Збірна Бразилії (2009) # 16. Збірна Сенегалу (ЧС-2002) # 17. "Болонья" (2001-2002) # 18. Збірна Австралії (ЧС-2006) # 19. Збірна Франції (Євро-2004) # 20. "Севілья" (2005-2007)

Оцінити матеріал і взяти участь в дискусії на dirty.ru

Інші пости в співтоваристві "Футбол" на dirty.ru

Оригінал статті на сайті Zonal Marking

Якщо вам сподобалася стаття, ставте плюс і підписуйтесь на наш блог!

Якщо вам сподобалася стаття, ставте плюс і підписуйтесь на наш блог

На наступний день газети по-різному інтерпретували цю розстановку - оборона складалася все-таки з трьох або чотирьох осіб?
Чи змогли вони знову обіграти Португалію?