Полезные материалы

Від Лиллехаммера до Пхенчхан: Як виступили казахстанські спортсмени на зимовій Олімпіаді у Ванкувері-2010

Фото - з відкритих джерел

9 лютого 2018 року в південнокорейському Пхенчхан стартують XXIII зимові Олімпійські ігри, які триватимуть до 25 лютого.

До їх початку залишається чотири місяці. Редакція медіа-порталу Caravan.kz продовжує серію публікацій про виступ вітчизняних атлетів на головних стартах чотириріччя за період Незалежності.

Для казахстанської спортивної дружини участь в зимовій Олімпіаді-2018 стане сьомим. На колишніх зимових Іграх в активі наших співвітчизників 1 «золото», 3 «срібла» і стільки ж бронзових нагород. Багато це чи мало, судіть самі.

ВАНКУВЕР - 2010

Олімпіада в Канаді відзначилася зростанням майстерністю вітчизняних атлетів. У наявності був і прогрес вихованців казахстанської школи спорту. Від нашої країни на Іграх-2010 виступило 37 спортсменів (стільки ж і завойованих ліцензій), які брали участь в змаганнях з 8 видів спорту. Це - біатлон, гірськолижний спорт, ковзани, лижі, стрибки на лижах з трампліну, фрістайл, фігурне катання та шорт-трек.

На параді-відкритті цієї Олімпіади державний прапор нашої країни ніс біатлоніст Діас Кенеша. Після урочистого заходу він поділився своїми відчуттями.

- Перед парадом спав спокійно, - сказав він. - Але коли увійшов на сам стадіон, трохи розгубився - так багато глядачів, спалахи від фотоапаратів і т.д. Перше, що спало на думку - гордість за нашу країну. На такої величезної арені ми представляємо Казахстан. Від цих думок стало легше, тому взяв себе в руки і пішов ...

Уже в другій змагальний день нашими атлетами була проведена спроба завоювати медаль. Це зробила біатлоністка Олена Хрустальова, уродженка Росії, вона з 2006 року стала виступати за нашу країну. У спринті на 7,5 км екс-росіянка стала п'ятою. Таке ж місце, через кілька днів в одній з дисциплін дісталося і висхідній зірці вітчизняного лижного спорту Олексію Полторанін: першу медаль для нашої країни йому завадила завоювати лише безглузда випадковість: на останньому віражі він зіткнувся з фаворитом цих змагань Ойестейном Петтерсеном з Норвегії, який втратив дорогоцінний час і закінчив гонку лише шостим.

- Я почав обганяти Петтерса по дальньому радіусу на останньому віражі, - розповідав тоді Льоша. - Він почав штовхатися, його лижі потрапили під мої, і ми впали. Крім цього я ще затримав двох інших норвежців. У підсумку медаль не взяв, хоча міг, однак допоміг росіянам виграти золото і срібло.

- Вони хоч подякували тебе за цей подарунок?

- Вони нормальні хлопці, тому після гонки сказали мені спасибі.

Єдину медаль Ігор-2010 для нашої країни завовоевала все та ж Хрустальова.

До речі, гонку на 15 км в стартовому протоколі вона почала сьомий за рахунком і не допустила жодного промаху на усіх чотирьох вогневих рубежах. Її улюбленою число «7», а медаль Хрустальова взяла на сьомий день Ігор у Ванкувері.

- Ще поки не зрозуміла: відчула я радість цієї перемоги, - заявила відразу після церемонії нагородження новоспечена срібна медалістка Ігор-2010. - Якийсь самозадоволення - так, ще - розслаблення і полегшення.

Кращі результати казахстанців на Олімпіаді-2010 в інших видах:

Гірськолижний спорт: Ігор Закурдаев - 33-е місце (суперкомбінація).

Ковзани: Дмитро Бабенко - 15-е місце (5000 м.).

Лижі: Олексій Полторанін - 5-е місце (спринт)

Олексій Полторанін, Микола Чеботько - 5-е місце (командний спринт).

Стрибки на лижах з трампліну: Олексій Корольов - 39 місце (великий трамплін).

Фігурне катання: Денис Тен - 11 місце (одинаки).

Фрістайл: Юлія Галишева - 11 місце (повітряна акробатика).

Шорт-трек: Айдар Бекжанов - 28-е місце (1000м.).

Вони хоч подякували тебе за цей подарунок?