Полезные материалы

«Олімпіада в Казані? Всі все розуміють »: Леонов розповів, чи є життя після ЧС-2018

16.07.2018

Казань залишилася без великих спортивних заходів, але з надією чекає 2025-й - ідею зробити заявку вже підтримав президент ДКР

«Такий вищої точки нам буде не вистачати, і ми думаємо, куди йти далі», - міністр спорту Татарстану сьогодні підвів підсумки чемпіонату світу з футболу для Казані і розповів про можливості нового виклику для міста - Олімпійських іграх. Про те, як музей «Рубіна» під дахом «Казань Арени» перетвориться в виставку, присвячену всієї спортивної історії Татарстану, а графіті, які зіграли злий жарт з Мессі і Неймар, прати ніхто не буде, - в матеріалі «БІЗНЕС Online».

Володимир Леонов пояснив, що великого спортивного заходу місту вкрай не вистачає і надія на Олімпіаду все-таки існує Фото:   mdms Володимир Леонов пояснив, що великого спортивного заходу місту вкрай не вистачає і надія на Олімпіаду все-таки існує Фото: mdms.tatarstan.ru

«СПОДІВАЄМОСЯ, ЩО ЧЕМПІОНАТ СВІТУ сколихне« РУБІН »

Казань прийняла один з кращих матчів минулого чемпіонату світу, і двічі тут грали чемпіони - збірна Франції на «Казань Арені» дебютувала на турнірі матчем з Австралією і винесла Аргентину в першому раунді плей-офф.

«Ми провели 6 фантастичних матчів, і на" Казань Арені "двічі грав чемпіон світу - для нас це теж дуже приємно, що наш стадіон став для Франції щасливим», - заявив Володимир Леонов.

«Казань Арена» стала «кладовищем» чемпіонів, як її називали в європейських ЗМІ. Тут були биті минулі чемпіони світу - збірна Німеччини, а також фіналісти минулого ЧС - Аргентина з Лео Мессі. Найяскравішим матчем в плей-офф став матч Бельгії з Бразилією, в якому зазнав поразки фаворит.

«В середньому за гру було забито трохи більше трьох голів, і від цього футбол краше, - заявив Леонов. - Середня заповнюваність стадіону в ці матчі становила 98,9 відсотка - 264 448 глядачів відвідали матчі, і 60 відсотків - іноземці ».

«Казань Арена» стала «кладовищем» чемпіонів, як її називали в європейських ЗМІ «Казань Арена» стала «кладовищем» чемпіонів, як її називали в європейських ЗМІ. Тут були биті минулі чемпіони світу - збірна Німеччини, а також фіналісти минулого ЧС - Аргентина з Лео Мессі Фото: «БІЗНЕС Online»

Тепер шоу і яскравого футболу чекають від «Рубіна», який за логікою повинен скористатися ефектом ЧС і не втратити уболівальників, які зачарували турніром і футболом.

«Хочеться, щоб і на" Рубін "повернувся глядач, і стадіону не вистачає повних трибун і хорошої гри. Ми чекаємо старту РФПЛ і сподіваємося, що чемпіонат світу сколихне глядачів і "Рубін". Настрій в клубі дуже позитивний і позитивний, ми спілкувалися з керівництвом. Всі вболівальники чекають красивого футболу та високий рівень сервісу », - заявив Леонов.

Для «Рубіна», чия середня відвідуваність в минулому сезоні не перевищувала і 10 тис. Глядачів, а проблеми були навіть з питною водою для уболівальників, це серйозний виклик.

«Середня заповнюваність стадіону в ці матчі становила 98,9 відсотка - 264 448 глядачів відвідали матчі, і 60 відсотків - іноземці» «Середня заповнюваність стадіону в ці матчі становила 98,9 відсотка - 264 448 глядачів відвідали матчі, і 60 відсотків - іноземці».
Фото: «БІЗНЕС Online»

«ГРАФФИТИ ПРАТИ НЕ БУДЕМО»

З медійної точки зору головною фішкою ЧС-2018 в Казані стали «прокляті» графіті. За час турніру в місті намалювали чотири портрети: Мессі побачив своє зображення у готелю «Рамада» і вилетів, Неймар спостерігав своє навпроти вікон «Миража» і теж поїхав додому. А до цього графіті Кріштіану Роналду спрацювало з таким же ефектом - кращий футболіст світу вилетів в першому раунді.

Зафарбовувати ці графіті в Казані ніхто не буде, заявив Леонов.

«Багато гранди залишилися в літописі наших графіті. Це була ініціатива Ільсур Метшін: намалювали Роналду, і пішло-поїхало. Це такий фан і хороша ідея. Прати нікого не будемо - це буде хорошим спогадом про те, що тут грали легендарні футболісти.

Цікаво, що ефект казанських графіті не працює, якщо команда або зображений футболіст не бачили його самі або хоча б перебували поза Казані: збірної Хорватії і Франції казанські малюнки не завадили вийти в фінал ЧС.

Для самої «Казань Арени» після ЧС-2018 одним із завдань стане поліпшення прилеглої території Для самої «Казань Арени» після ЧС-2018 одним із завдань стане поліпшення прилеглої території. Поки навколо арени лише голий бетон Фото: «БІЗНЕС Online»

МУЗЕЙ СПОРТУ НА «КАЗАНЬ АРЕНІ»

На «Казань Арені» з моменту будівництва було окреме приміщення під музей, а на фасаді стадіону навіть висіла вивіска. Протягом останніх п'яти років музейний бокс був порожній: «Рубін» так і не зміг організувати там клубний музей, незважаючи на розмови. Керівництво арени ці роки тримало площа для клубу, але той так і не спромігся.

В результаті приміщення займають Мінспорту - музей спорту Татарстану переїде з вулиці Московської на «Казань Арену» і стане більше.

«Рішення прийнято про те, що музей буде на« Казань Арені ». Там є місце на два поверхи і більше тисячі квадратних метрів вільної площі. Це доступне місце, і він буде працювати безкоштовно для всіх бажаючих. Це теж спадщина чемпіонату світу, і музей не буде присвячений тільки «Рубіну» і футболу, а всієї спортивної історії Татарстану. Ми зробимо апгрейд існуючої експозиції і перевеземо туди », - розповів Леонов.

Для самої «Казань Арени» після ЧС-2018 одним із завдань стане поліпшення прилеглої території. Поки навколо арени лише голий бетон.

«Ми оперуємо стадіоном п'ять років, і, за оцінками фахівців,« Казань Арена »один з найефективніших працюють стадіонів. Там немає жодного вільного квадратного метра. Сьогодні є ряд проектів з розвитку прилеглої території. Але з околофутбол там все в порядку, і, на наш погляд, все дуже ефективно: щось здано в оренду, чимось стадіон сам оперує, і всі свята і багато культурні заходи там проходять », - заявив Леонов.

«На наступний рік у нас буде велика подія - чемпіонат світу з робітничих професій WorldSkills «На наступний рік у нас буде велика подія - чемпіонат світу з робітничих професій WorldSkills. Це, звичайно, не спорт і не чемпіонат світу, але він приверне до Казані туристів і інвестиції »Фото:« БІЗНЕС Online »

ОЛІМПІАДА-2032 КАЗАНІ?

Після ЧС-2018 в Казані за графіком вже не залишилося великих спортивних заходів, до яких так звикли місто і республіка. За п'ять років столиця РТ вжила всіх великі події по наростаючій від Універсіади до чемпіонату світу з футболу. Зрозуміло, тепер усі чекають якихось кроків від міста в сторону заявки на Олімпійські ігри.

Міністр спорту РТ Леонов пояснив, що великого спортивного заходу місту вкрай не вистачає і надія на Олімпіаду все-таки існує.

- Чемпіонат світу з футболу закінчився, але життя триває. Ми раніше задавали питання, чи є життя після Універсіади, пам'ятаєте? Виявляється, є. Зараз, звичайно, повірте нашому великому досвіду, від минулого чемпіонату світу емоції неймовірні і зашкалюють. Звичайно, нам хочеться якогось великого проекту, і ми зараз трохи відпочинемо, переосмислимо все це. Але такого локомотива, такий вищої точки нам буде не вистачати. Повірте, все все розуміють і ми думаємо про це, куди ж іти далі і як розвиватися. Але крутіше чемпіонату світу, на жаль, нічого немає. Є Олімпійські ігри, але це інший формат і посил, інша організація проводить, і все це відбувається в одному місті, немає такого єднання країни.

- В якому році ми можемо прийняти Олімпіаду? Хоча б чисто гіпотетично, - поцікавився модератор прес-конференції

- Чисто гіпотетично залишився 2032 рік - не знаю, коли це, але світ так швидко змінюється. Через два роки може все концептуально змінитися. Гіпотетично заявку можна подати на цей рік, тому що раніше були розіграні два міста, і в 2024 році Олімпіаду прийме наш улюблений Париж, а в 2028-м - не менше улюблений Лос-Анджелес. За Токіо в 2020-м рішення було прийнято давно. Тому в цьому напрямку це якась дуже віддалена перспектива. А якщо дивитися щось ближче і раніше, то на наступний рік у нас буде велика подія - чемпіонат світу з робітничих професій WorldSkills. Це, звичайно, не спорт і не чемпіонат світу, але він приверне до Казані туристів і інвестиції. Ми всім цим займаємося давно, але були певні обмежувачі - це те, що ми були позбавлені участі в будь-який заявочної кампанії через відкликання акредитації ряду федерацій і по антидопінговим справах. Ми сподіваємося, що цей процес буде завершений і ми зможемо про щось серйозніше говорити.

Нагадаємо, що в даний момент РУСАДА не має ліцензії після допінгового скандалу, і ВАДА буде розглядати питання про відновлення статусу агентства тільки у вересні. До того ж наступна заявочна кампанія почнеться 2024 році, а в 2025-му визначено місто проведення. У Казані є 6 років для формування заявки і переговорів з федеральним урядом.

Нагадаємо, про те, що Казань і Санкт-Петербург як два міста, де ще не проводилися Олімпіади, можуть подати заявку, сьогодні заявив президент олімпійського комітету Росії (ОКР) Станіслав Поздняков. «У тій же столиці Татарстану добре розвинена спортивна інфраструктура, Казань об'єднує і Європу, і Азію, є своєрідним космополітичним центром», - пояснив він.

Ми раніше задавали питання, чи є життя після Універсіади, пам'ятаєте?
В якому році ми можемо прийняти Олімпіаду?