Полезные материалы

«Золотий м'яч» знову в грі - Газета Коммерсант № 116 (6354) від 05.07.2018

Підсумки стартового раунду play-off чемпіонату світу породили ще одну інтригу, крім інтриг, пов'язаних безпосередньо з нинішнім першістю. Полягає вона в тому, триватиме чи ні десятирічна гегемонія в боротьбі за «Золотий м'яч» двох кращих футболістів століття - Кріштіану Роналду і Ліонеля Мессі, які зійшли з дистанції разом зі своїми збірними - Португалії та Аргентини - в 1/8 фіналу. Здається, ймовірність того, що його нарешті отримає хтось інший, надзвичайно велика. Як і ймовірність того, що пора шукати претендента на звільняються Роналду і Мессі місця головних футбольних фронтменів.
Підсумки стартового раунду play-off чемпіонату світу породили ще одну інтригу, крім інтриг, пов'язаних безпосередньо з нинішнім першістю

Спокуса пошукати претендента на «Золотий м'яч» за підсумками 2018 року саме серед учасників російського чемпіонату може здатися передчасним - попереду ще багато матчів в єврокубках і різних національних чемпіонатах. Як і спокуса викреслити зі списку претендентів на нього Кріштіану Роналду і Ліонеля Мессі, провалилися зі своїми збірними, і передбачити закінчення однієї з найдивовижніших серій у футбольній історії: ось уже десять років, з 2008 року, звання кращого гравця світу вони ділять виключно між собою . Хіба виграні ними Ліга чемпіонів і іспанське першість нічого не варті?

Але насправді ніякого поспіху, швидше за все, немає. Конкурс за право отримати «Золотий м'яч» в своїй історії, яка нараховує вже більше шести десятків років, двічі міняв формат. До 2010 року це був приз, лауреата якого визначали журналісти через опитування видання France Football. У 2010-му відбулося злиття «Золотого м'яча» з аналогічним конкурсом Міжнародної федерації футболу (FIFA), і найбільшу вагу набуло думку експертів - футболістів і тренерів. Але в 2016 році France Football припинив співпрацю з FIFA, все тепер по-старому.

Так ось, в той період, коли переможця визначали фахівці, фактор чемпіонату світу дійсно не грав вирішальної ролі. Мессі вручали «Золотий м'яч» і за 2010, і за 2014 рік, незважаючи на те що на південноафриканському і бразильському турнірах аргентинці до золота не добиралися, програючи в чвертьфіналі і фіналі, а на першостях перебували герої не менше явні, ніж їх лідер. Але ось традиційний формат передбачав, що у чемпіонату світу - роль колосальна. «Золотий м'яч» завжди забирав або ключовий гравець команди-чемпіона (німець Лотар Маттеус у 1990 році, француз Зінедін Зідан в 1998-му, бразилець Роналдо в 2002-му, італієць Фабіо Каннаваро в 2006-му), або ключовий гравець не стала чемпіоном , але злетіла несподівано високо команди (болгарин Христо Стоїчков в 1994-му), незалежно від клубних досягнень. Якщо тренд збережеться, то майбутнього володаря «Золотого м'яча» потрібно обчислювати в складах збірних, що вийшли в чвертьфінал чемпіонату світу, тобто навіть в складі збірної Росії.

Втім, є спокуса заглянути і трішки далі, ніж в прийдешню зиму. Схід з дистанції Кріштіану Роналду і Ліонеля Мессі у багатьох породив почуття, що закінчується не просто серія їх тріумфів в битві за «Золотий м'яч», а в принципі ера, коли вони були безальтернативними футбольними фронтменами. Португалець і аргентинець ще не футбольні динозаври, але 33 року і 31 рік - це вже вік. На четвертому десятку рідко кому вдається довго зберігати форму і тонус.

Відповісти на питання, чи здатний хтось замінити їх в статусі безумовних флагманів, і складніше, і одночасно простіше, ніж відповісти на питання попередній - з приводу «Золотого м'яча». Складніше - тому що навскидку не назвеш нікого, хто б уже зараз був такий помітний, так важливий для своєї команди, так популярний у фанів, як Мессі і Роналду, і при цьому працював би в тому віці, коли розквіт таланту ще попереду, коли потенціал , стелю ще не очевидний, іншими словами - у віці молодше або трошки старше 20 років. Скажімо, бразилець Неймар або француз Антуан Грізман під останній з критеріїв не підпадають. Простіше - тому що якщо брати російський чемпіонат, то на єдиного гравця, який, здається, ось-ось всіма критеріями буде задовольняти і при цьому не встиг вийти з тинейджерского віку, вкаже будь-який, хто уважно стежив за турніром. Природно, мова про реактивному партнері Грізмана зі збірної Франції Кіліаном Мбаппе: в свої 19 років він стоїть уже під € 200 млн, а в вдалі дні грає так, що виглядає феноменом не менше явним, ніж Мессі або Роналду.

Олексій Обладунків


Хіба виграні ними Ліга чемпіонів і іспанське першість нічого не варті?